Nuffnang Ads

Monday, December 23, 2013

A Race to the year end

Yup... cepat betui masa berlalu... And i have lebih kurang 8 hari je lagi to close 2013 loosing weight target. And looking at the past 1 month, the number might not changed. (sigh....).

Towards the end of the year, banyak pulak aktiviti yg involved a lot of nice and sedap food. And pagi2, jadi makin takut nak timbang berat... well, not everyday pun i makan banyak... just on occassion. At other time, i tried to stick to my portion. Cuma tang exercise tu, memang ke laut....

Today, I'm renewing my determination....dalam seminggu nak ke new year ni, nak stick to the diet plan and try as much as possible buat exercise. Lagipun, nak kena bina stamina untuk my 'January Event'. Let's see...how much more i can loose in these 8 days.... this is a race to the year end indeed!

Till then :-)





Thursday, December 19, 2013

Bahagia Bersyarat.

Bagaimana bahagia menurut pandangan anda?

Saya bahagia bila ada banyak wang
Saya bahagia bila punya isteri cantik
Saya bahagia bila ada anak yang comel
Saya bahagia bila naik pangkat
Saya bahagia bila punya rumah besar

I'm sure a lot of answers akan diberikan jika soalan itu diajukan kepada sesiapa saja.

Perasan tak? Kita selalu letakkan syarat untuk bahagia...

Tak bahagiakah hidup kalau tak ada banyak wang?
Tak bahagiakah hidup kalau x punya isteri cantik?
Tak bahagiakah hidup kalau tidak ada anak?
Tak bahagiakah hidup kalau tak naik pangkat tinggi?
Tak bahagiakah hidup kalau rumah tak besar?

Kenapa mesti bahagia bersyarat? Kenapa nak sempitkan definisi bahagia?

Berbahagialah dengan kehidupan kita... sebab apa yang Allah berikan sekarang adalah sangat adil, dan bersesuaian dengan keadaan kita. Kenapa perlu diukur kebahagian dan membandingkan diri kita dengan org lain? Adakah kita yakin, kita akan bahagia jika diberikan nikmat seperti yang orang lain dapat?

Selama mana kita mengukur kebahagian dengan cara perbandingan dengan kehidupan orang lain, selama itulah kita tak pernah rasa bahagia. Apa yang ada tidak pernah akan cukup. Kita merasa tertekan, sebab kita percaya kita hanya bahagia jika kita dapat apa yang orang lain dapat.

Selama mana syarat bahagia diletakkan pada perihal dunia, selama itulah kita akan rasa tidak cukup dengan apa yang ada. Sedangkan perjalanan hidup ini terlalu panjang...bukan dunia saja matlamatnya... berapa kerapkah kita memikirkan akan bahagiakah hidupku di akhirat kelak? Adakah sekerap kita memikirkan 'alangkah bahagianya hidupku jika aku memiliki apa yg kuidamkan itu'?

Cukup cukuplah bersedih dengan apa yang tiada... sebaliknya, belajarlah bersyukur, menerima seadanya dan redha... InshaAllah... ada hikmah setiap yang berlaku... ada bahagia yang dicari itu...

Percaya atau tidak, pilihan untuk hidup bahagia ada di tangan kita sendiri. Mahu hidup bahagia dengan cara redha dan bersyukur? atau mahu bahagia hanya bila syarat bahagia kita dipenuhi? Tepuk dada, tanya diri sendiri...

Mari hidup bahagia tanpa syarat! :-)

Wednesday, December 18, 2013

Bz week

Been busy with the next year planning of initiatives and KPI setting. Last thursday n friday was the Away Day for my unit. Alhamdulillah, it was a fruitful discussion and the initiatives was set up. And on monday and yesterday was the Away Day for my department. Alhamdulillah, all went smoothly. And my unit's initiatives has gotten the green light to be carried out next year. I can see a bz year ahead...

Anyway, unit i punya Away Day buat kat pullman putrajaya. It is a nice place, the service pun sgt bagus. Rate yg kami dapat pun sgt murah kalau nk compare dgn Thistle PD. Well... Our dept Away Day was at Thistle PD. Admittedly, hotel tu hotel lama, but the service tak sebaik kat pullman. Just so-so je la kt Thistle ni... May be sbb terlalu banyak group yg chk in at the same time of our Away Day. Food pun x se variety mcm kt pullman. Ais krim pun x dak... May be dia mahal sbb location tepi pantai kot... But thistle ada pool yg besar. Well, for me yg x swim ni mmg x make any difference la... 

Ok... Let the picture do the talking la...

Ni kat pullman








I dpt bilik yg view the lake. Tmpt ni mmg sesuai kalo nk take a short break kat destinasi yg dekat dgn kuala lumpur. 

Ni pulak kt Thistle




May be sbb hotel lama, lighting dia malap sikit la... I x smpt explore pantai dia. But i was told ada water sport activity yg free for hotel guest. 

Ok. That's all for now... Rasa penat pulak... Padahal dok dlm bilik meeting je pun... Otak dh penat pikir kot... 

 Till then :-)

Wednesday, December 11, 2013

Menangis tanda lemah?

Hahahahha.... tetiba terrajin plak malam ni nak buat entry....

Bukan apa... tetiba terpikir, adakah menangis itu tanda kita lemah? Adaka menangis itu tanda kita tak redha? Adakah menangis itu sesuatu yang negative?

Pada i depends on how the menangis tu itself. If menangis teruk gila, sampai lupa diri, lupa yang kita masih ada tuhan.... mungkin itu sesuatu yang negative.

To me, air mata adalah satu anugerah Allah buat kita....especially kaum wanita... wanita yg punya sifat malu, and sometimes tak dapat mengungkap kesedihan waima kemarahan dengan kata2. Maka, air mata lah yang menjadi cara menghamburkan dan meluahkan rasa. Sebab tu, lepas menangis kita akan rasa seperti lepas satu beban... x ada apa yang tinggal...kosong....(kosong...kosong...nyanyi nada lagu najwa latif). Sebab semua dah di luahkan. Yang tinggal rasa penat... dan akhirnya, kita tidur. (At least i cam tu la...dah penat nangis i tidur). And i specifically limit my time untuk bersedih dan menangis. During which, i menangis sunguh2 and i bersedih sungguh2 (usually paling lama pun a day....macam masa 1st IVF fail dulu). After which, i try to live a normal life and try not to think about my grief too much. Try is the key word....

Manusia dilahirkan dgn sensitivity dan ketahanan jiwa yang berbeza. Ada yang lembut jiwa, ada yang keras. Ada yang perlu menangis lama...ada yang tidak perlu pun untuk menangis. Macam i sendiri, I am a sensitive soul... mudah mengalirkan air mata...walaupun hanya sebab membaca cerita sedih di novel atau menonton TV...sunggun cememeh i ni ;-P huhuhuhu.... What i meant to say is, mari kita raikan perbezaan ini... tak semua org sama, dan cara menghadapi masalah atau dugaan adalah berbeza. Allow some time for them to grief. But at the same time, pimpin mereka supaya tidak terperosok di lembah kesedihan terlalu lama...

Buat rakan rakan pembaca, pesanan yg sering i titipkan di ruangan komen apabila keadaan memerlukannya; sekiranya kamu perlu menangis atas sebab apa sekalipun, menangislah... but don't dwell on the sadness too much. Coz u might missed another door of happiness when you close your eyes to shed your tears. Dan sebaik baik tangisan, adalah tangisan yang mengharapkan Rahmat dan bantuan Allah, dengan berdoa dan sujud pada Nya...

This is just my personal opinion... So, what do you think? Adakah menangis tu tanda jiwa lemah?

Tuesday, December 10, 2013

Nothing Important....

Been busy lately... This update is nothing of importance... 

Just a quick update on what i've been up to for the past few days...


Last Thursday & Friday, i bertapa di Concorde Shah Alam. Ada engagement session with HQ to sort out initiatives that may impact us at regional office. Food was superb! (except for tea break punya menu...sgt x menarik, but i makan jugak!). And as u know, me and food is a sworn enemy... I pantang nampak... memang nak attack the food je keje i...huhuhuhu....

Jumaat malam tu, balik umah, re-packing our bag pulak, coz on Saturday & Sunday, nak gerak ke Port Dickson for company's Family Day. Dok kat Grand Lexis PD. Nice place! Paling best sebab kat bilik ada private swimming pool. Tak le besau mana... but buleh la nak berenang dan berkubang dalam tu.... heheheheh...

See the pool just outside the room?? It is a 4 feet pool.


Anyway, we had fun during the family day. Dinner theme bollywood, tapi i x ber 'bollywood' pun. On Sunday, lps puas mandi manda kat pool, kitorang check out and 'home sweet home'. 

Tapi kan... malam tu, badan i naik gegata i.e bintat2 besar...x tau allergy makan ka...allergy pool ka... huhuhuhu.... so monday smalam i MC. Gatai x kira la.... doctor kasik injection pagi tu, lalok nya sampai ke petang... and malam smalam pon masih rasa lemah badan. (Wonder acaner la org bleh amik dadah eh....penat tau rasa badan ni lps inject tu... ni pon ada terasa sket lagi...ke sebab asik tido jek smalam eh yg rasa penat nih...)   

So today, dah kembali ke pangkal jalan office. Jenuh la nak sign and review document yg bertimbun ni... Next Thursday & Friday, out of Office again... diikuti ke PD again next Monday & Tuesday.... dedua out of office ni urusan kerja ya... How i wish nak bercoti lelama.... huhuhuhu.....

My diet regime, hancussss..... ke lautttt.... portion makan tak berapa nak jaga... and exercise memang dah lama i tinggal... tengok la hari ni cemana... setakat pagi tadi, rasa mcm InshaAllah buleh dimulakan kembali... Susah gak nak start semula bila dah lama tinggl.... 

OK la... I might not update this blog as frequent as before. At least until i shed off my penyakit MALAS and/or until i have a something that is worth to share with u... Till we meet again :-) Have a nice day!

Tuesday, December 03, 2013

Letter from a friend.

I think writing a letter (i mean actually writing a letter using pen on a piece of paper and post it to the intended recipient) is a dying culture. Huhuhuhu...hambik...dying culture terus ;-P

But it's true i think... let us count here.... how many of u still receiving letter posted from your friend? Or, ratjer when was the last time u received a letter from your friend? I'm talking about real surat ya... bukan kad undangan perkahwinan, or kad raya (kad raya pun dah jarang2 org bagi kat kawan2).  Kalau masih ada, pls tinggalkan jejak di ruang komen ya :-)

I don't think masih ramai dikalangan kita yang berutus surat dengan kawan-kawan....maklum lah... zaman teknologi....nak write in something, just email. your friend shall receive it in a split second. Or send SMS, or just 'Whatsapp'. Semuanya pantas... sekejap je informasi sampai pada kita.

Tapi, sekarang ni i rasa writing a letter is an art. Yes... an art. Sebab, memerlukan planning apa yang kita nak tulis...and secara automatik, ayat2 akan lebih tersusun. Coz, tak de delete button nak padam balik apa yg salah tulis (u can either cross the word or use liquid paper, but hey.... x cantik la surat tu nanti kan...hence, plan la nak tulis apa). Hmmm... may be tulis surat boleh jadi sejenis hobi... heheheh....

May be to some, buat apa la buang masa buat benda ni... Tapi pada I, writing a letter is a personal touch. And a person who receive it would feel very appreciated, coz writing needs effort and u know someone has put some effort to keep in touch with you. Isn't it sweet?

That was what i feel when i receive a letter from my friend. We've been friends since high school, tapi betul2 rapat masa zaman uni.You may read about it in her blog, about why she took the time to write a letter.


The letter
Seronoknya rasa dapat surat ni... and since hubby i keje malam hari ni, i'll took the time in writing my reply :-) Tetiba teringat zaman skolah2 rendah dulu... suka hantar surat, cari kenalan baru dari ruangan pembaca kat majalah dewan pelajar (does it still exist??). And pen pall i yg paling i ingat was from Singapore - Maslina Misnawi nama dia. We lost contact bila i dah start sekolah menengah. I wonder how is she doing right now. Address umah dia pun i still remember... (see...how often I wrote sampai ingat alamat...kikikiki).

Okey Adah, turn hang pulak tunggu reply aku ok... i shall inform u once i posted my letter....tunggguuuuuu..... (hihihihi....this is fun!)

Till then :-)

Friday, November 29, 2013

How la eh?

Reader,

U all penah tak tetiba dapat feed blog yg u all x pernah follow? Acaner nak buang feed/ notification yg kita dapat tengok pasal new entry (kat kita punya blog dashboard) of this blog tu eh? ada satu web/blog yg i x pernah follow, tetiba asik masuk feed nya... nyampah tengok sebab isi kandungan web/blog nya i x suka....

Sakit hati tengok cam ne bleh masuk kat my dashboard ni....

Help me pls....

Monday, November 25, 2013

Just an ordinary update...

It was my birthday yesterday :-)

Alhamdulillah.... a year older, a year wiser (hopefully). And also a reminder that semakin meningkat usia, semakin dekat kita dengan kematian.

Thanks to my hubby for the simple yet meaningful celebration. X buat majlis apa pun...beli kek and makan dengan family members. Tu pun rasa kenyang gila makan coz tengahari tu dah belasah makan nasik (i masak kerang bakar cicah sambal kicap and ikan siakap tiga rasa).
Sambut 5 bday sekaligus...

This week, a bit busy. Schedule penuh dgn meeting & outstation. And a lot of works to do. I was assigned to design team building module for 2 Away Day...my Section's Away Day and my Department's Away Day. Adeh....the last time i designed a module was during my university days... lamo dah tu... 13 years ago. In addition tu that, this is for corporate team building...tak sama dgn team building utk bebudak skolah.... Masa zaman uni dulu i memang active dgn aktiviti persatuan... and banyak involved in facilitating motivational and team building camp for bebudak skolah... Well... I guess more or less isinya sama... but pendekatan may be berbeza... anyway, doakan i dapat siapkn module yg baik for both team building ni ya :-)

On another note, i received feedback on my performance last week from my boss. Well...even though it wasn't as per my expectation, I akur dgn rezeki n ketentuan Allah... bukan rezeki i kali ni. Even though i feel frustrated with the result, but I guess, Allah Knows better kan.... InshaAllah, He wants to give me rezeki kat tempat lain (anak perhaps? ;-) hehehehh ). I belajar utk redha, take the feedback on positive note and try to improve myself further.

In the meantime, I'll enjoy my stay kat hotel ni.... too bad my dear hubby couldn't join me. Kena dia shift malam pulop... x pe, nxt time ada rezeki, kita dtg sini rehat2 ye abg :-)
The bedroom

Bathroom area

Ada His and Hers sink area (toilet pun cenggitu gak...memang besar area bathroom)

The Sitting area
Nice isn't it?

Till then :-)



Wednesday, November 20, 2013

My Personality

sapa suka buat personality test????


hahahaha.... i la tu. I don't know why...but i suka menjawab soklan2 personality test ni. Saja nak tau yg diri sendiri ni perangai camana...sometimes, org kata kita cenggini... sometimes org kata kita cam lain... tapi kita plak rasa eh, aku tak cenggitu.

One of personality test yg i dah pernah buat was MBTI atau nama penuhnya Myers Briggs Type Indicator. Mostly, the trait that it describe myself nampak mcm ada kebenarannya. I'm an ISTJ type of person (Nak tau about MBTI and the personality type, and nak try free online test u all bleh google jek... ) And bila i google lagi pasal ni, terjumpa satu gambar....

click to enlarge. Credit to the original source.
OMG....I sama mcm professor Snape!!! Of all people.... Snape! (Sigh)... ok la... He's got good quality as well kan... Hehehehe...

So, how about u? Try the similar free online test to know :-)

Monday, November 18, 2013

My weekend Project and my cheating days (notice the s in day?? hehehhe...)

Seperti yang dijanjikan...

Amenda la yang i busy sangat lately ni eh? Actuallly, apart from busy dengan keje keje opis, masa terluang kat umah dok sibuk buat hantaran bertunang. Of course la not me yang bertunang kan... heheheh... This time around, i buat for my lil brother. I buat simple2 jek... X reti sangat nak buat extravaganza.... heheheheh.... These were the hantaran from our side;

Bekas cincin risik & tunang

sirih junjung...tapi yg ni mak cik i buat. I x reti gubah sirih junjung
 (pls ignore kaki orang tu... heheheh...berebut rebut amik gambar time ni)

Sejadah

Cookies

Buah

Kain baju nikah

Telekung

Kek

Coklat


Actually nak bagik home made coklat and pastri bakul buah yang kami tempah, tapi coklat tu tak sempat dibuat while pastri bakul tu pulak, bakulnya x sempat buat. Dia dah poskan kat kami the buah2 pastri instead. Tapi sampai ke Saturday, barang tu tak kluar dari Pejabat Pos (based on tracking number). So sepantas kilat pada hari Sabtu, carik cookies and coklat untuk ganti dua2 barang yg x jadik bagi tu... heheheh....

Majlis pertunangannya was done yesterday... Alhamdulillah, semua berjalan lancar... Majlis bertunang dan berbincang nya, kejap je... 20 minit kot? Sarung cincin semua siap segala.... amik gambor semua, then.... makan time...

Cakap pasal makan ni, memang hari Sabtu and Ahad tu, makan macam sebulan tak makan. Cheating day la konon....tapi org lain cheating day without s kat belakang day... I ceating day 2 hari hokeh... Aiyyooo.... abis diet den... Balik umah mak ari Sabtu, ada Rojak Klang yg sgt kami sukai dari dulu, kini dan selamanya... Tambah lagi ngan Mee Jawa... memang tak cukop la sepinggan... Dinner plak mak masak gulai daging, mesti lah dijamah sesuap, lapan. Hehehehe...

Hari Ahad, sarapan pagi dengan Nasi Lemak, homemade hasil air tangan mak cik i yang memang terer buat nasi lemak. Sodapnyo...sampai 2 pinggan i makan. Tengahari, kami makan di rumah belah pompuan, lauk ikan bakar... so nasik i memang lebih dari portion yg sepatutnya. Air plak, air sirap soda... hambik...x tau la berapa kalori i dah belasah tu... Balik majlis pertunangan, bantai cendol bakar yg pemes kat kuala selangor tu... pastu ditambah dgn hasil hantaran balasan dari pihak perempuan.... puding, mashed pumpkin yg sgt manis and tentunya kek coklat moist secret resepi... Malam, since i tapau sambal nasik lemak mak cik i tu, so i belasah lagi nasik (kali ni ikut portion :-) walaupon mcm x puas ati sebab kena ikut portion..... hahahah.

Setelah menderhaka kepada diet i selama dua hari ni, hari ni dah insaf balik dah. Sebab pagi tadi timbang dah naik balik berat almost 1kg, hasil pemakanan tidak sihat dan tak berhenti during the weekend...... T_____T Kejap betoi berat ni nak naik.... nak turun, punya la siksa.... so skang nih time to watch out semula apa yg i makan and resume my diet. Dah tak lama dah until 2013 menutup tirai... kena usaha lebih keras lagi nampak gayanya ni.

OK, till then, have a blast monday everyone.... :-)



Thursday, November 14, 2013

My breakfast

For the past week, dok breakfast ngan ni ja...

Amende nih???

Heheheh...Diet sihat la sangat konon... This is a mix of yogurt (plain one ya...), a teaspoon of honey, mix of an apple and blueberry. For texture, i letak segenggam Special K cereal (hancur2 kan). In total, this dish has around 300+ calories. And it is so yummeh! Lengkap sumber protein, fiber/carb and antioksidan :-)

Dan sangat sesuai utk di makan sambil2 mengadap jam on the way pi kerja.... heheheh....

Have a nice day all :-)


Monday, November 11, 2013

Owh...Sakit Leher!

Huhuhu...Sakit leher since Jumaat hari tu... sebabnya...salah position masa tido atau dikenali sebagai salah bantal (apasal lak bantal yg disalahkan....).

Tapi today its getting better. i dah boleh dongak. Cuma x leh laju2...kalo laju2....rasa sakit dia sentap sampai tulang belakang... huhuhuhu... can u imagine it??? One thing yg tak best...sakit leher ni kadang sampai rasa sakit belakang and sakit kepala... memang x selesa la 3-4 hari ni...

Banyak dengar org dok bagitau petua nk ilangkan sakit... bantai leher ngan bantal yg kita pakai tu. errr... a bit skeptikal, but pernah buat dulu, and amazingly sakit tu berkurangan cepat... i x tau la apa signifikasinya (cewah!) bantai leher kita dengan bantal tu balik and how it is from science perspective. This time around, x buat sebab x de org nk tolong bantaikan... heheheh... (hubby keje malam...)

Ada gak yg bagik petua suh tuam ngan something yg panas, like tuala panas. errr... x buat lagik coz mcm leceh nak panaskan tuala. (padahal hari2 iron baju pi keje, bleh je nak panaskn tuala...cuma waktu pepagi rushing nk pi keje so tak ingat).

Another tips, baru jumpa masa google 'sakit leher, salah tidur, salah bantal' tadi. Dia kata, baca bismillah, selawat 3 x and tepuk2 bantal... pastu baring atas bantal tu. OK, i'll do it tonite. Semoga tips ni menjadi.

p/s: sorry for lacking in updating this blog. A bit busy with 'weekend project' (will blog about it next week, definitely) and a bit busy ngan keje... ingatkan akhir2 tahun ni bleh le relax sket...ropanya banyak btol projek and initiative kena buat...Will try to update this blog when i have spare time yer... and sorry gk kalo x sempat nk berblog walking and tinggaikan jejak :-)

Friday, November 01, 2013

The 300th Post : Life & My 90 days challenge Part 4 update

Yey! My 300th post (eleh...org lain dah beribu riban buat posting x bising pun....huhuhuhuhu)...

Wow... Tak sangka dah buat posting sebanyak 300 kali sepanjang ada blog ni. Anyway, hope u all enjoy reading my blog as much as i enjoy writing it :-)

OK. A bit busy lately. Dengan performance review for FY2013 ni, alhamdulillah.... dah settle yang anak2 buah punya. Tinggal untuk diri sendiri je.... kena siapkan and submit next week. Wish me luck!

Move on to my 90 days challenge (Part 4: Oct Summary)
(Disclaimer: what i did for my weight loss program works for me, but may not work for u. Pls consult the expert for better weight loss chance.)

This month berat dah start moving from range yg i stuck tu. Am so happy with my progress. Walaupun ada sangkut sikit-sikit in terms of pemakanan, but i masih consistent in terms of trying to watch what i eat and exercising.

Actually, x de la drastik my diet tu. I pun x ingat i dah share ke belum kat blog ni. Anyway, I ikut what my fren sarankan (as per Kevin Zahri advice). Amik Carb yang portionnya sebesar penumbuk kita, protein sebesar tapak tangan and vegetable 1 serving (i.e banyak sayur!I budget dalam semangkuk gitu). My fren also advise amik snack. Apple is a good one. Snack amik in between breakfast & lunch and in between lunch and dinner. According to my fren, jgn skip makan, sebab bila skip makan, body kita send signal yang kita dalam starvation mode dan metabolism badan dikurangkan. Sedangkan we need the metabolism untuk bakar kalori. Jgn lupa minum air banyak2... Pemakanan yang baik actually sumbangkan 70% kepada penurunan berat badan. Exercise is 30%. So ensure u eat right, InshaAllah, that is the first step to reduce weight.

Untuk exercise, i suka buat tabata. It just a 4 minute exercise, with interval of 20 second intense activities and 10 second rest. Nampak 4 minit je kan....tapi penatnya memang tak cukup idung nak napas. hehehehehe....kalau i tak buat tabata during cycling, i buat simple tabata macam yg ada kat internet (lari setempat, squat, lompat bintang dan push up). Kadang tu balik keje dah lambat, lps maghrib, masa masak tu, i sempat bertabata sambil2 masak. At least kasik peluh keluar, better than x senam langsung kan.... if u all nak tau tabata tu caner, click link ni or u can google jek...

Selalunya exercise rutin i ye lah 5 minutes cycling (stationary bike) utk panaskan badan, 10 minit cycling for cardio, 4 minutes tabata cycling, 10 minutes cycling for muscle building and 5 minutes cooling down. so, around 30 minutes workout, selalu i buat selang sehari or kalo over rajin, hari2. My mantra sepanjang exercise tu : NO PAIN NO GAIN. hahahahah.....that is enough to keep me going :-) Oh... muscle building/strength is important ya... jangan asik buat cardio je... cardio activity ni memang bagus untuk jantung, cholestrol dan blood pressure, selain dari pembakaran lemak. Tapi muscle/strength building ni kena masukkn juga dalam exercise plan untuk balancekan exercise kita. By having muscle building, badan akan lebih trim dan fit (i.e tak menggeleber sbb lemak2 dah hilang), tingkat kan metabolism badan. Selain dari tu, otot juga membakar lebih banyak lemak, even after kita habis exercise. Tapi x perlu la sampai jadik body builder kan... heheheh....

So.... apa keputusan penurunan berat badan i setakat ni? The verdict: as of Oct 31:


Yey! I love progress.... and it did motivate diri i untuk terus usaha. Dah a few people tegur kata i nampak kurus sikit. Especially tang pipi/muka. Hehehehe....lagi la semangat i teruskan usaha i ni. Walaupun may be susah nak capai 4 kilo penurunan dalam masa berbaki 2 bulan ni, I will try harder dan lebih berdisiplin dalam rutin penurunan berat badan i ni. Please pray for me ya :-) And for others yg sedang berusaha, good luck to u all.

Till then :-)

Friday, October 25, 2013

Bride to be: Set your expectation, right!

Hehehehe....ada ke wanita2 yg belum kawin baca blog i nih? I don't know why, but tonite, this topic tetiba terlintas dalam kepala i.

U all masih ingat, masa u all nak kawin dulu... Kita selalu bayangkan, how would our married life be nanti kan... sometimes, berangan sorang-sorang... sometimes discuss or bercerita ngan tunang kita.... tentang masa depan, tentang anak; berapa orang, berapa lelaki, berapa pompuan, kadang tu dah ada siap pilih2 nama lagi...tentang rumah; nak sewa atau nak beli terus, nak rumah yang macammana, nak di lokasi mana... dan macam2 lagi la....

Most of discussion kita tu, lebih menjurus tentang 'membayangkan' bagaimana kehidupan pasangan tu selepas berkahwin. And how many of us, yang rasa 'terkejut' bila realiti hidup menjelma dan kehidupan yang dilalui tidak lah seperti yang di bayangkan.

I bukan nak jadi org yang 'membunuh' harapan dan impian masa depan pasangan yg nak berkahwin. It's good that u menyulam impian coz it is like having a vision ke mana halanya bahtera perkahwinan tu. Cuma, I rasa tak salah sekiranya impian tu disulam dengan sedikit benang realiti kehidupan (cewah!ayat sastera kluar dah....).

So, for ladies yang nak getting married, if you come across my blog, i hope this would help u set your expectation about marriage.

First thing first: Hormat your husband, in whatever keadaan dan circumstances, and ikut cakap dia, selagi suruhannya bukanlah sesuatu yg menyalahi hukum Allah. Kita kena ingat, bila kita dah kawin, syurga kita bukan lagi di tapak kaki ibu kita, but di tapak kaki suami. Dan sebenarnya, nak jadi isteri solehah sgt mudah. Gembirakan suami mu, selagi mana dia redha dengan kita, syurga lah tempat kita (of coz la perkara2 wajib yg lain kita x tinggal).

When u married him, u bukan kahwin dgn dia sahaja. Sebenarnya, u kawin dgn semua ahli keluarganya. Jangan sesekali menjadi penyebab renggangnya silaturrahim antara dia dan ahli keluarganya. Jangan suruh dia memilih antara u dan ahli keluarganya. Berbaik lah dengan ur mother in law (MIL), sebab dialah org yg membesarkn ur hubby sehingga ur hubby tu menjadi org yg u cintai. And if tetiba in the future (nauzubillah) ur hubby buat hal, ur MIL is the best person to have on your side. Jangan rasa tak suka kalau ur hubby have to help his family members. Biar pun berkali-kali. Sebab, dia masih mempunyai tanggungjawab kepada keluarganya. Redha lah... sebab Allah akan ganti pertolongan yg diberikan dengan ganjaran yg berkali ganda sekiranya kita ikhlas menolong. Mana tahu, keberkatan ur hubby membantu keluarganya, mengalir kepada u, anak2 u dan ahli keluargu u yg lain. Whatever perangai your in laws, Carilah kebaikan mereka dan terimalah mereka seadanya mereka.

Kunci perkahwinan adalah sabar. Marriage life is not about happy moment je... there would be time when u feel sad, marah dan kecewa dengan perkara yg tidak u ingini dalam perkahwinan itu. Mungkin hidup u susah, mungkin u lambat dikurniakan anak, mungkin u ditimpa masalah.... whatever it is, Sabar. Be the rock of each other. Batu yang menambat kapal ketika lautan bergelombang, bukan batu yang menenggelamkannya.

The first 5 years are the toughest. Sebab itu adalah masa u mengenali satu sama lain. So, S.A.B.A.R. At one point, u may even feel angry with your hubby for whatever reason it is. And when it happend, Sabar... pergaduhan, tiada persefahaman adalah perkara lumrah perkahwinan. Ianya salah satu proses utk u mengenali ur hubby. With different cara dibesarkan dan berlainan latar belakang, please expect perbezaan itu memang akan ada. Yang penting, cara menangani perbezaan itu. Dan jgn cepat menyerah dan give up dgn ur marriage. Jika Allah menjodohkan dia untuk u, maknanya dia adalah yang terbaik untuk u. Just believe, like a storm, it would pass and give u a beautiful rainbow in the end.

U should discuss what is his expectation of u after marriage. And u, him. Contoh, adakah dia expect u akan masak, atau dia expect you akan buat semua kerja rumah etc. And u, adakah u expect dia nak tolong2 kemas umah... how about giliran balik kampung...berapa kerap balik belah u, berapa kerap balik belah ur hubby, siapa giliran first raya.... it may seems mundane... but it help u understand, what kind of marriage is he thinking as compared to yours. Dari situ, u can discuss further and set both of ur expectation to the same level.

Dah....tak tau plak nak buat closing cemana.... muahahahahah....anyway.... Adik2 yg baru nak masuki alam rumahtangga, biarlah masuk ke alam ini dengan ilmu di dada. Cari ilmu cemana nak jadi isteri solehah, cari ilmu about parenting (yes, u can start already....). Ilmu memasak, ilmu kemas rumah, whatever that could help you be a better muslimah solehah. InshaAllah, perkahwinan yang dosertai dgn niat ikhlas, Allah akan bantu kita melayarinya...

p/s: Kakak2/Abang2....ada nak tambah??? :-)

Tuesday, October 22, 2013

Resolved Dah??

If u can read this entry, then....

Yesssss!!!!!! The problem is resolved! Hahahahaha.... (eh...alhamdulillah...)

I'm now at Kuantan. Ada briefing session kat sini. Now ni tengah kill time tunggu flight balik pkol 7.45 ptg ni (the only flight yg ada pun petang ni).

Memang tengah frust tadik. Apasal lak tak leh buat posting kat blog. Bleh post title jek tadik. Ni dah jadik serupa dengan kak baby's blog. I know she can't do posting for quite some. So, i try google and carik reason why i can't make posting in my blog. Since i have a lot time to kill apparently.... heheheehh....

I found a website yang explain possible reason naper jadik gitu. Pls click this link for details.

In summary, it was because google dah stop support for old browser. Basically, if u pakai Internet Explorer especially, memang akan ada few problem bila bukak blogger kat browser ni. Sbb blogger banyak feature yg hanya browser jenis baru je boleh support. So to rectify this, please use Google Chrome browser, yang mana u can download from internet for free.... (google je carik... heheheh).

So, pada kengkawan yang ada problem macam i tadi, x leh nak buat posting kat blog, and only buleh update title je, pls download google chrome and use it as your browser untuk melayari blogger :-)

Hope this helps... till then.

Uiks...i hanya boleh type my post kat title box je... Kenapa x leh write in posting box nih??? any idea kengkwan?? Pls leave comment... if u can...

Friday, October 18, 2013

Taman Syurga Dunia

Salam Jumaat yang penuh barakah, Saiyyidul Ayyam (penghulu kepada hari-hari).

How is your day so far? Hopefully di hari yang penuh keberkatan ini, Allah melimpahkan Rahmat dan Hidayah Nya pada kita semua.

Hari ni nak share pasal 'Taman Syurga'. Kalau based on amalan2 kita kan, agak-agaknya, berpeluang tak kita ni nak duduk kat taman syurga eh? Ada ustaz kata, kalau based on amalan, jangankan nak duduk kat taman syurga, nak cium bau syurga pun kompem tak buleh. Sebab kita masuk syurga atas Rahmat dan kasih sayang Allah. Sebab tu kena berdoa selalu supaya kita di masukkan ke dalam syurga Nya, di samping tingkatkan amalan kita.

But, sebab Allah sayang kita, Dia beri kita peluang untuk merasa sedikit nikmat seperti duduk di taman syurga.Macam mana nak duduk di taman syurga di dunia ni?


Sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:
“Apabila kamu melalui (bertemu) dengan taman-taman syurga (di atas muka bumi ini), maka hendaklah kamu berhenti untuk menikmati (hasilnya). Lalu Sahabat pun bertanya: Apakah dia taman-taman Syurga tersebut? Rasulullah berkata: Majlis-majlis ilmu. (Hadis riwayat at-Tirmizi).

Taman Syurga di dunia ini ialah majlis-majlis ilmu. Kalau kita duduk dengar ceramah, tazkirah or even belajar dalam kelas sekalipun, di ibaratkan kita telah duduk di taman-taman syurga.

I ada satu cara mudah untuk kita selalu duduk di taman-taman ilmu ni. Download ceramah/tazkirah/peringatan, sama ada dalam bentuk CD or mp3. Kemudian, instead of kita pasang lagu2 dalam kereta masa nak pergi/balik kerja, or pergi ke mana-mana, kita pasang CD or mp3 ceramah/tazkirah ni tadi. Selain dapat ilmu baru, dapat pahala, or dikatakan seperti duduk di taman-taman syurga, perjalanan kita  InshaAllah lebih diberkati dan hati akan sentiasa tenang. Selain dari itu, malaikat juga menemankan kita :-) sebabnya para malaikat sangat suka majlis ilmu dan akan mengembangkan sayapnya untuk memayungi orang yang berada dalam majlis ilmu tersebut.


Mudah bukan? Semoga kita semua akan menjadi pencinta ilmu dan suka menjadi tetamu taman syurga dunia :-)


p/s: kalau ada salah & silap dalam entry ini, harap2 org yang lebih arif dapat betulkan statement i :-)




ndoakan orang yang sedang berada dalam majlis ilmu. Para malaikat sangat suka akan majlis ilmu sehinggakan para malaikat mengembangkan sayapnya untuk memayungi orang-orang yang berada dalam majlis ilmu. Semoga kita sentiasa cinta untuk menjadi tetamu di taman-taman syurga seperti ini.

Sabda Rasulullah s.a.w.:
Maksudnya : “Apabila kamu melalui (bertemu) dengan taman-taman syurga (di atas muka bumi ini), maka hendaklah kamu berhenti untuk menikmati (hasilnya). Lalu Sahabat pun bertanya: Apakah dia taman-taman Syurga tersebut? Rasulullah berkata: Majlis-majlis ilmu.  (Hadis riwayat at-Tirmizi).
- See more at: http://harithfaisal.blogspot.com/2011/01/bertamu-di-taman-syurga.html#sthash.SgiaebF8.dpuf
Malaikat juga akan sentiasa mendoakan orang yang sedang berada dalam majlis ilmu. Para malaikat sangat suka akan majlis ilmu sehinggakan para malaikat mengembangkan sayapnya untuk memayungi orang-orang yang berada dalam majlis ilmu. Semoga kita sentiasa cinta untuk menjadi tetamu di taman-taman syurga seperti ini.

Sabda Rasulullah s.a.w.:
Maksudnya : “Apabila kamu melalui (bertemu) dengan taman-taman syurga (di atas muka bumi ini), maka hendaklah kamu berhenti untuk menikmati (hasilnya). Lalu Sahabat pun bertanya: Apakah dia taman-taman Syurga tersebut? Rasulullah berkata: Majlis-majlis ilmu.  (Hadis riwayat at-Tirmizi).
- See more at: http://harithfaisal.blogspot.com/2011/01/bertamu-di-taman-syurga.html#sthash.SgiaebF8.dpuf
Malaikat juga akan sentiasa mendoakan orang yang sedang berada dalam majlis ilmu. Para malaikat sangat suka akan majlis ilmu sehinggakan para malaikat mengembangkan sayapnya untuk memayungi orang-orang yang berada dalam majlis ilmu. Semoga kita sentiasa cinta untuk menjadi tetamu di taman-taman syurga seperti ini.

Sabda Rasulullah s.a.w.:
Maksudnya : “Apabila kamu melalui (bertemu) dengan taman-taman syurga (di atas muka bumi ini), maka hendaklah kamu berhenti untuk menikmati (hasilnya). Lalu Sahabat pun bertanya: Apakah dia taman-taman Syurga tersebut? Rasulullah berkata: Majlis-majlis ilmu.  (Hadis riwayat at-Tirmizi).
- See more at: http://harithfaisal.blogspot.com/2011/01/bertamu-di-taman-syurga.html#sthash.SgiaebF8.dpuf
Malaikat juga akan sentiasa mendoakan orang yang sedang berada dalam majlis ilmu. Para malaikat sangat suka akan majlis ilmu sehinggakan para malaikat mengembangkan sayapnya untuk memayungi orang-orang yang berada dalam majlis ilmu. Semoga kita sentiasa cinta untuk menjadi tetamu di taman-taman syurga seperti ini.

Sabda Rasulullah s.a.w.:
Maksudnya : “Apabila kamu melalui (bertemu) dengan taman-taman syurga (di atas muka bumi ini), maka hendaklah kamu berhenti untuk menikmati (hasilnya). Lalu Sahabat pun bertanya: Apakah dia taman-taman Syurga tersebut? Rasulullah berkata: Majlis-majlis ilmu.  (Hadis riwayat at-Tirmizi).
- See more at: http://harithfaisal.blogspot.com/2011/01/bertamu-di-taman-syurga.html#sthash.SgiaebF8.dpuf

Wednesday, October 16, 2013

Raya yang Kecundang

Muahahahha...ayat x bleh blah!

Tapi itulah kenyataan nya... I kecundang dengan menu2 hidangan raya. kekekekekke....

Seawal berbuka posa kelmarin I dah start kecundang... In my last entry, I told my dear adik Sash that belah I x de lemang2 ni... Tup tup, balik umah, MDH beli lomang masa on the way balik dari kerja. Dah la sodap pulak tu... fuh... berbuka kelmarin memang belasah lemang la... belasah2, pun i makan x sampai 5 ketul. But still kenyang... ang ngantuk jadinya makan lomang tu...

Balik umah my mum, alamak...ada sate la pulak... terus ngap sate. And after that dok munchy2 kerepek bawang la pulak...i ni kalo dah makan kerepek bawang atuk i, memang x leh nak berenti. abis setengah balang la jugak. Tu pun paksa diri berenti...

The next day, sebelum pi solat raya, belasah lemang lagi... balik semayang raya, belasah nasi tomato plak... tradision belah my mum, bila raya buat nasi tomato. errr... 2 kali tambah ya.... tenghari, pi balik kampung my father di kuala selangor. Pi umah mak cik sorang ni, dia jamu nasi impit and lontong. yes, op koz le i belasah makan... then makan kentang goreng sambil borak2 ngan mak cik and pak cik i. Pastu pi umah another mak cik kat sebelah umah mak cik tadi, nampak plak rendang kerang....my pebret! Apa lagi....belasah nasi impit dgn rendang kerang pulak.

Mujur la perut dah kenyang and kenyang tu membawa ke malam. Malam tadi la baru i stop makan sepuas-puasnya....

So, today was suppose hari untuk men'control' makan. Tapi, macam kurang berjaya. Tak cukup zat sayuran dalam portion menu hari ni. Nak kena berusaha lebih lagi. Since pagi tadi dah makan mihun, so tengahari i makan lauk ikan saja, without carb. and since sayur or buah sikit sgt, so malam ni nak try makan sayur n buah saja. may be a bit of protein... we'll see apa yg ada.

But the important thing, malam  ni memang kena exercise. Dah dua hari coti. Berat pun dah start naik, sikit demi sikit... nak naik kemain cepat. nak turun punya lah azab!

Okeh... that's all cerita i tentang raya i yang kecundang. Semoga i boleh teruskan perjuangan penurunan berat badan i ke range yang healthy....and live a healthy life.

How was your raya?

Monday, October 14, 2013

Eidul Adha Mubarak!

Hari ni i keje. Tapi mood keje x der.... so buat housekeeping jek hari ni...sort e-mail, tengok e-mail mana x berjawab lagi... siapkan performance review staff etc.

Tak ambik cuti pun. Cuti esok je. Coz MDH keje, so no point la i bercuti kan...baik la simpan je cuti yang sedikit tu utk keadaan yg lebih memerlukan...

Di kesempatan ini, i nak ngucapkan, Eidul Adha Mubarak to all. Semoga pengertian ibadah korban, bukan setakat dari segi literal/bahasa sahaja... Tapi diertikan dan dipraktikkan dalam kehidupan seharian kita.

Semoga Allah menerima amalan kita....amin.

Selamat berpuasa & berbuka puasa sempena Hari Arafah pada hari ini. Lepas raya Haji, jgn pulak poser ye... Hari Tashrik 3 hari tu... (11,12 n 13 Dzulhijjah).

Till then :-)

Friday, October 11, 2013

Memory Lane

Seriously...

U all pernah tak, terngiang-ngiang lagu kat kepala u all...dari bangun tido...sometimes sampai la nak tido balik malam tu...

Hmmm... la ni ada satu lagu yg dok ternginag-ngiang kat kepala i nih.... dari mangkit tidoq, sampai la ni... tatau apasal...sebab x de satu pon aktiviti i smalam yg relate ngan lagu ni....

lagu apa???



Hahahahah....khas buat kawan2 seusia & sezaman dgn i.... sila la terngiang-ngiang kat kepala u all gaks! hehehehe.... especially tang chorus tu... Go Gaban! Hahahaha.... (childish mode is on!)


p/s: terus teringat cerita2 zaman tu... Satria Baja Hitam, Ciaki, miss Komet and of course the ever fofular maero attack; semua orang nak jadik player volleyball masa citer ni up kat TV... summersault berputar!!!!! hahahahaha ;-P


Sunday, October 06, 2013

Why am i writing a blog?

Why am i writing a blog? Kenapa i tulis blog?

Lately, i keep asking myself this question. Sebelum sebelum ni pun ada gak i tanya myself this question. And when i compare my answer from now and then.... memang different lajawapannya.

Macam mana i bleh terjebak dunia blogging ni? Dulu2, my sister used to blog. Bila baca blog dia, eh...macam seronok pulak tulis blog ni. So at that time, i blogging because it looks fun and i feel that i have a 'talent' as a writer (ceh! perasan!!! sila muntah hijau...hehheheh). And i used to blog about my life, whatever yg berlaku that revolved around my world. At the same time, its a bridge between me and my frens, so that my frens tahu perkembangan hidup i (huhuhhu... perasan lagi tu...macamla org nak tau sgt pasal i. Kekekekeke...).

Then, bila ditanya lagi, why am i writing? I used to answer that i'd like to share about my journey in TTC. I believe masa awal2 tahun perkahwinan i, i x terdedah dgn ilmu2 TTC ni. Tak tau la kot i yang x cari di internet ka... tapi when i searched about IVF 7 or 8 years ago, most of my reference would be the experience of ladies yang kat overseas. Tak banyak experience from ladies dari malaysia. Kalau ada pun, tak la berapa details. That was the reason yg menyebabkn i rasa i should write about my journey, so that TTC friends boleh refer to my experience to prepare themselves in IVF journey or if they want to know experience on IVF. This would be my answer if you ask me the question 'why am i writing my blog' 2 years ago.

And if u ask me now, the answer would again be different. Why??? Because last week, on the way balik umah dari opis, i dengar Ustaz Don bagi kuliah (mp3 playback ye...bukan la ustaz don dok dalam kereta i bagi kuliah. hehehehe....) but masa tu ustaz cakap pasal facebook (which i don't have). Nonetheless, boleh dinisbahkan jugak la dengan blogging ni...sebab dua2 pun menaip dan menulis kan...

Antara yang i boleh simpulkan from kuliah ustaz is; Apa yang kita tulis, boleh menjadi pahala atau dosa buat kita. Dan pahala dan dosa itu, tidak berhenti, selagi mana orang membaca tulisan kita.

Haaaa... takut tak dengar bab dosa yang tak berhenti tu? i dengar ustaz cakap cam tu, memang i takut. Ustaz bagi contoh, if kita fitnah atau mengata orang dalam penulisan kita, orang lain baca, ambik kat kita satu dosa. kalo beribu ribu orang baca, beribu ribu la dosa kita. Tu belum lagi kira dosa yg kita tanggung bila cerita tu disampaikan pada org lain. Takut ke tak takut? Takut kan??? lepas ni, i nak menulis pun, i kena lebih berhati-hati.

On the other hand...... jika kita share benda2 yang baik dan bermanfaat.... contohnya kata2 positive yang memberikan semangat dan peringatan untuk kebaikan, setiap kali orang membacanya, setiap kali itulah kita dapat pahala. Kalau seribu orang membacanya, seribu kali kita dapat pahala. Itu belum ditambah dengan pahala bila perkongsian itu di share oleh orang yang membaca tadi kepada kawan2 nya....

Jadi, bila i tanya balik diri i, kenapa i menulis blog, sekarang ni my answer would be: I want my blog to be a blog that gives manfaat dan kebaikan buat orang lain. Supaya i juga in the end, mendapat kebaikan dari apa yang i tulis. 

Regardless of whatever the reason that make us start blogging, let's hope that in the end we could get something yang baik from our writing. Selamat ber'blogging' dan menulis  :-)


Saturday, September 28, 2013

90 Days Challenge - Part 3 : The summary

Dah lama i tak tulis pasal my 90 days challenge. So today i'm gonna update what happend to my weight loss challenge.

During early of the year hari tu, i ada mentioned about one of my resolution for this year is to loose a bit of my weight. I need to prepare my body for next IVF. And i want it to be in its best condition.

It is not an easy journey, i tell u. I ni memang suka makan. I love food and i know how to enjoy it. Kalau masa zaman2 belajar dulu, my fren selalu cakap kalau tgk i makan, mesti dia rasa mcm makanan tu sedap sgt. Hahahaha... Tapi when i'm getting older, sukan pun dah tak main dah, metabolism pun makin merudum and dok opis je and jarang exercise, i gained weight year by year until i realised i taking tol on my health. Not really serious yet, but it started to scares me.

I need to shed at least 8 kilos to gain a healthy weight and healthy BMI. Tapi saje nak target tinggi sikit and to round up the figure i target 10 kgs. And to make it easier for me, instead of targeting 10 kilos at once, i start it slow and steady (sometimes tak steady pun... selalu gak sangkut....huhuhuhu). I pecahkan my weight loss journey to small target and small time frame. Degn cara ni, i tak rasa terbeban and i tak rasa demotivated sebab jauh lagi journey i. Hence the 90 days challenge.

Tapi 90 days tu pun x la very consistent sangat i punya weight loss program. Selalu sangkut and selalu de-motivated. But since I join my frens and have kind of 'buddy' in my weight loss journey last month, I rasa i lebih strong sekarang kalau nak di banding dengan masa i nak turunkan berat sorang2. With my fren, we share our weight loss activity...share pasal pemakanan, share pasal exercise and motivate each other. I'm so thankful for my frens for their tips and support. And it really feel easier this time around.

For those yang nk loose weight, its good if u have buddy to support u. And FYI, i read it somewhere that u stood 3 times chance better to loose weight when u do it with your frens. Macam i, we share it in a wasssap group of our schoolmate (ladies je... tapi x de la sentiasa on topic weight loss. but we often discuss it and it helps). You may do it cara yg sama or via fb, email or dgn kawan2 opis.

OK...so far, it's been 9 months journey so far, where 3 cycle of 90 days challenge was done. 

The journey so far

I managed to loss 4.3 kgs so far. Alhamdulillah...walaupun masih jauh, at least better dari i tak buat apa. Sepanjang this program, my weight loss punya graph ni secara keseluruhan memang semakin menurun. Cuma in between ada ternaik sikit and then turun balik and naik sikit then turun balik... menunjukkan my program ni tak consistent. But i do feel the difference. I rasa my body is lighter...ringan sikit badan. I dah kurang sakit lutut (heheheh...). And generally i rasa myself more healthy.

Skang nih my wight stuck at the same weight range. And since 1st Oct ni is my final 90 days Challenge (Part 4) cycle, i need to work hard with my exercises and eating right.

Less 0.7 kg to reach my 3 kilos target.
Walaupun this cycle tak dapat achieve my target, but it it was a good effort. Insha Allah i'll do better in the 4th cycle. Doakan i berjaya ye kawan2 :-) And I doakan u all yang nak loss weight juga berjaya.

Let's live a healthy life! :-)

Monday, September 23, 2013

Iman

Kalau i tanya... Adakah anda percaya pada Allah? Apa jawapan anda?

I pasti... ramai yang akan berkata "Ya....saya percaya pada Allah". TAPI...... adakah kita percaya dengan sebenar-benar percaya?

I ingin memetik maksud surah al-Ankabut, ayat 2-3:

"Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan mengatakan : Kami telah beriman, sedang mereka belum diuji?"

Menurut Sayyid Qutb, iman itu bukan sekadar menyatakan yang kita beriman, malahan lebih dari itu. Ia adalah satu kesanggupan untuk membuktikan dengan apa cara sekali pun yang kita beriman pada Nya. Mungkin melalui perbuatan, mungkin melalui kesabaran, mungkin melalui pengorbanan. Manusia akan diuji untuk melihat adakah mereka benar-benar beriman.

Kita kata kita beriman,
tapi bila diuji dengan kurangnya harta, mengapa kita mengeluh?
Kita kata kita beriman pada Allah,
Tapi bila diuji dengan ketiadaan/kehilangan zuriat, mengapa kita rasa Allah tidak adil?
Kita kata kita beriman pada Allah,
tapi mengapa kita keluh kesah dan marah dengan ujian yang diberikan itu?
Kita kata kita percaya pada Allah,
tapi mengapa kita tidak percaya yang Allah akan sentiasa bersama dengan org yang sabar dan memakbulkan permintaan kita?
Benarkah kita sudah beriman dengan sebenar-benar iman?

"Perumpamaan orang yang beriman, apabila ditimpa ujian, bagai besi yang dimasukkan ke dalam api, lalu hilanglah karatnya (tahi besi) dan tinggallah yang baik sahaja"

Itulah hakikat ujian. Ujian di timpakan untuk membersihkan hati kita, mendekatkan diri kita pada Allah, mempercayai bahawa Allah tidak akan menzalimi kita, percaya ada kebaikan disebalik kesulitan yang dihadapi. Allah mahu kita kembali kepada fitrah, kembali kepadaNya, dengan cara merintih dan memohon kekuatan dan kebaikan dari ujian yang ditimpakan. Orang yang berjaya mengharungi ujian, akan keluar dari rasa sedih, marah dan gundah gulana, kepada perasaan tenang, syukur dan redha dengan ujianNya. Besarlah ganjaran Allah buat mereka.

Tapi berapa ramai antara kita yang kembali kepadaNya? Berapa ramai yang berdoa kepadaNya? Berapa ramai antara kita yang apabila diuji, dia terima dengan rasa penuh kehambaan dan menyedari bawaha dia adalah insan terpilih, yang Allah beri peluang untuk menambahkan rasa kebergantungan hanya pada Nya? Kerana kita selalu lupa bahawa, Allah yang memberikan ujian itu, Dia juga akan menyediakan jalan keluar.

Berapa ramaikah antara kita yang berjaya dalam ujian Allah ini?

"Sesiapa yang bertaqwa kepada Allah, nescaya akan diberikannya jalan keluar (dari kesusahannya) dan diberikan rezeki yang tidak disangka-sangka. Dan sesiapa yang bertawakkal (berserah sepenuhnya) kepada Allah, maka dicukupkan baginya (keperluan untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala yang di kehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu" (At-Talaq:2-3)


Percayakah kita pada Allah? Yakinkah kita pada Allah? Berimankah kita pada Allah?

Tepuk dada, tanya iman...

Hasbunallahu wa ni'mal wakil.... Cukuplah Allah sebagai penolong kami...  Semoga kami keluar dari ujian ini sebagai orang yang berjaya dan bertambahnya iman di hati kami...amin...
 

Tuesday, September 17, 2013

Ada, Beri, Dapat

Those yang selalu dengat Prof Muhaya's talk, mesti dah biasa dengan 3 perkataan ini : ADA, BERI, DAPAT. The concept is very simple. Apa yang kita ada, itulah yang kita akan beri. Dan apa yang kita beri, itulah yang kita akan dapat. Kita tak akan beri, kalau benda tu tak ada dalam diri kita.

Ada cinta; cinta lah yang kita beri pada orang lain, dan cinta itu juga yang dipulangkan kepada kita.

Ada sayang; sayang lah yang kita beri pada org lain, dan sayang juga kita dapat sebagai balasan.

Ada rasa hormat; kita akan menghormati orang lain, dan orang lain juga akan hormat pada kita.


Jadi....
Jika dibenci orang, lihat balik diri kita... Adakah kita juga ada benci sesiapa?
Jika tidak dihormati, cermin diri.... Adakah kita sudah cukup menghormati orang sekeliling kita?
Jika tidak disenangi, refleksi diri... Adakah kita menyenangi orang lain.

Mahukan cinta, berikan cinta
Mahukan hormat, berikan hormat
Mahukan sayang, berikan sayang




Kita hanya boleh memberi sekiranya kita mempunyai.
Kita akan dapat, setimpal dengan apa yang kita beri.

ADA, BERI, DAPAT.

Monday, September 16, 2013

Reunion Puteri Batch SPM 96

Assalamualaikum...

Dear readers, sorry for the long silence. Been busy lately with office work. Memang seronok bila dapat cuti 3 hari ni.

Yesterday, buat julung2 kalinya i attended reunion sekolah i. I haven't been to any reunion since.... Can't remember. The reunion was only for the girls of our batch. Almaklum la... Zaman skolah dulu mana kenai sgt pun dgn bebudak putra. And reunion ni pun only those yg duduk area lembah klang je yg datang. Ada gak yg from kuantan, tu pun kebetulan dia ada di KL. 

We were from batch SPM 96 of KISAS. Hohohoho... Sebut SPM 96, terus rasa diri ni tua. Some of them, mmg i x pernah jumpa for 17 years. Seronok sgt dapat jumpa kawan2 lama. But it would be even seronok if my best fren masa zaman skolah tu ada skali. Fara, we must meet sometime later! Izah, kau pun... lama x jumpa. Nonetheless, my other best fren yg sekelas ada skali. Ni pun dah almost 10 years x jumpa. It was fun seeing u again McGee.

Of course bila jumpa balik macam2 la kenangan yg di recall balik. Mmg kami borak sakan! Huhuhu...really missed those time when life was so simple and easy. 

Us

It was nice meeting u all and hopefully this ukhuwwah fillah will continue on... Amin.

Monday, September 09, 2013

Off to Penang

Back on roadshow. Today off to Penang and tomorrow venue terakhir di Kota Bharu.


Till then. Have a Blast monday everyone... :-)

Friday, September 06, 2013

Please 'like' my suggestion!

Dear All,

Would really appreciate your support by 'liking' my suggestion on our PM's 'Bajet 2014'. Hopefully he would consider it...

Tax Deduction/Relief for fertility related treatment
Pls click this link
You have to scroll down the page and find the entry. Or better yet use search option by using word 'fertility'.

If you have to register, please register. It just a simple step.

Thanks for your support! :-)