Nuffnang Ads

Monday, December 23, 2013

A Race to the year end

Yup... cepat betui masa berlalu... And i have lebih kurang 8 hari je lagi to close 2013 loosing weight target. And looking at the past 1 month, the number might not changed. (sigh....).

Towards the end of the year, banyak pulak aktiviti yg involved a lot of nice and sedap food. And pagi2, jadi makin takut nak timbang berat... well, not everyday pun i makan banyak... just on occassion. At other time, i tried to stick to my portion. Cuma tang exercise tu, memang ke laut....

Today, I'm renewing my determination....dalam seminggu nak ke new year ni, nak stick to the diet plan and try as much as possible buat exercise. Lagipun, nak kena bina stamina untuk my 'January Event'. Let's see...how much more i can loose in these 8 days.... this is a race to the year end indeed!

Till then :-)





Thursday, December 19, 2013

Bahagia Bersyarat.

Bagaimana bahagia menurut pandangan anda?

Saya bahagia bila ada banyak wang
Saya bahagia bila punya isteri cantik
Saya bahagia bila ada anak yang comel
Saya bahagia bila naik pangkat
Saya bahagia bila punya rumah besar

I'm sure a lot of answers akan diberikan jika soalan itu diajukan kepada sesiapa saja.

Perasan tak? Kita selalu letakkan syarat untuk bahagia...

Tak bahagiakah hidup kalau tak ada banyak wang?
Tak bahagiakah hidup kalau x punya isteri cantik?
Tak bahagiakah hidup kalau tidak ada anak?
Tak bahagiakah hidup kalau tak naik pangkat tinggi?
Tak bahagiakah hidup kalau rumah tak besar?

Kenapa mesti bahagia bersyarat? Kenapa nak sempitkan definisi bahagia?

Berbahagialah dengan kehidupan kita... sebab apa yang Allah berikan sekarang adalah sangat adil, dan bersesuaian dengan keadaan kita. Kenapa perlu diukur kebahagian dan membandingkan diri kita dengan org lain? Adakah kita yakin, kita akan bahagia jika diberikan nikmat seperti yang orang lain dapat?

Selama mana kita mengukur kebahagian dengan cara perbandingan dengan kehidupan orang lain, selama itulah kita tak pernah rasa bahagia. Apa yang ada tidak pernah akan cukup. Kita merasa tertekan, sebab kita percaya kita hanya bahagia jika kita dapat apa yang orang lain dapat.

Selama mana syarat bahagia diletakkan pada perihal dunia, selama itulah kita akan rasa tidak cukup dengan apa yang ada. Sedangkan perjalanan hidup ini terlalu panjang...bukan dunia saja matlamatnya... berapa kerapkah kita memikirkan akan bahagiakah hidupku di akhirat kelak? Adakah sekerap kita memikirkan 'alangkah bahagianya hidupku jika aku memiliki apa yg kuidamkan itu'?

Cukup cukuplah bersedih dengan apa yang tiada... sebaliknya, belajarlah bersyukur, menerima seadanya dan redha... InshaAllah... ada hikmah setiap yang berlaku... ada bahagia yang dicari itu...

Percaya atau tidak, pilihan untuk hidup bahagia ada di tangan kita sendiri. Mahu hidup bahagia dengan cara redha dan bersyukur? atau mahu bahagia hanya bila syarat bahagia kita dipenuhi? Tepuk dada, tanya diri sendiri...

Mari hidup bahagia tanpa syarat! :-)

Wednesday, December 18, 2013

Bz week

Been busy with the next year planning of initiatives and KPI setting. Last thursday n friday was the Away Day for my unit. Alhamdulillah, it was a fruitful discussion and the initiatives was set up. And on monday and yesterday was the Away Day for my department. Alhamdulillah, all went smoothly. And my unit's initiatives has gotten the green light to be carried out next year. I can see a bz year ahead...

Anyway, unit i punya Away Day buat kat pullman putrajaya. It is a nice place, the service pun sgt bagus. Rate yg kami dapat pun sgt murah kalau nk compare dgn Thistle PD. Well... Our dept Away Day was at Thistle PD. Admittedly, hotel tu hotel lama, but the service tak sebaik kat pullman. Just so-so je la kt Thistle ni... May be sbb terlalu banyak group yg chk in at the same time of our Away Day. Food pun x se variety mcm kt pullman. Ais krim pun x dak... May be dia mahal sbb location tepi pantai kot... But thistle ada pool yg besar. Well, for me yg x swim ni mmg x make any difference la... 

Ok... Let the picture do the talking la...

Ni kat pullman








I dpt bilik yg view the lake. Tmpt ni mmg sesuai kalo nk take a short break kat destinasi yg dekat dgn kuala lumpur. 

Ni pulak kt Thistle




May be sbb hotel lama, lighting dia malap sikit la... I x smpt explore pantai dia. But i was told ada water sport activity yg free for hotel guest. 

Ok. That's all for now... Rasa penat pulak... Padahal dok dlm bilik meeting je pun... Otak dh penat pikir kot... 

 Till then :-)

Wednesday, December 11, 2013

Menangis tanda lemah?

Hahahahha.... tetiba terrajin plak malam ni nak buat entry....

Bukan apa... tetiba terpikir, adakah menangis itu tanda kita lemah? Adaka menangis itu tanda kita tak redha? Adakah menangis itu sesuatu yang negative?

Pada i depends on how the menangis tu itself. If menangis teruk gila, sampai lupa diri, lupa yang kita masih ada tuhan.... mungkin itu sesuatu yang negative.

To me, air mata adalah satu anugerah Allah buat kita....especially kaum wanita... wanita yg punya sifat malu, and sometimes tak dapat mengungkap kesedihan waima kemarahan dengan kata2. Maka, air mata lah yang menjadi cara menghamburkan dan meluahkan rasa. Sebab tu, lepas menangis kita akan rasa seperti lepas satu beban... x ada apa yang tinggal...kosong....(kosong...kosong...nyanyi nada lagu najwa latif). Sebab semua dah di luahkan. Yang tinggal rasa penat... dan akhirnya, kita tidur. (At least i cam tu la...dah penat nangis i tidur). And i specifically limit my time untuk bersedih dan menangis. During which, i menangis sunguh2 and i bersedih sungguh2 (usually paling lama pun a day....macam masa 1st IVF fail dulu). After which, i try to live a normal life and try not to think about my grief too much. Try is the key word....

Manusia dilahirkan dgn sensitivity dan ketahanan jiwa yang berbeza. Ada yang lembut jiwa, ada yang keras. Ada yang perlu menangis lama...ada yang tidak perlu pun untuk menangis. Macam i sendiri, I am a sensitive soul... mudah mengalirkan air mata...walaupun hanya sebab membaca cerita sedih di novel atau menonton TV...sunggun cememeh i ni ;-P huhuhuhu.... What i meant to say is, mari kita raikan perbezaan ini... tak semua org sama, dan cara menghadapi masalah atau dugaan adalah berbeza. Allow some time for them to grief. But at the same time, pimpin mereka supaya tidak terperosok di lembah kesedihan terlalu lama...

Buat rakan rakan pembaca, pesanan yg sering i titipkan di ruangan komen apabila keadaan memerlukannya; sekiranya kamu perlu menangis atas sebab apa sekalipun, menangislah... but don't dwell on the sadness too much. Coz u might missed another door of happiness when you close your eyes to shed your tears. Dan sebaik baik tangisan, adalah tangisan yang mengharapkan Rahmat dan bantuan Allah, dengan berdoa dan sujud pada Nya...

This is just my personal opinion... So, what do you think? Adakah menangis tu tanda jiwa lemah?

Tuesday, December 10, 2013

Nothing Important....

Been busy lately... This update is nothing of importance... 

Just a quick update on what i've been up to for the past few days...


Last Thursday & Friday, i bertapa di Concorde Shah Alam. Ada engagement session with HQ to sort out initiatives that may impact us at regional office. Food was superb! (except for tea break punya menu...sgt x menarik, but i makan jugak!). And as u know, me and food is a sworn enemy... I pantang nampak... memang nak attack the food je keje i...huhuhuhu....

Jumaat malam tu, balik umah, re-packing our bag pulak, coz on Saturday & Sunday, nak gerak ke Port Dickson for company's Family Day. Dok kat Grand Lexis PD. Nice place! Paling best sebab kat bilik ada private swimming pool. Tak le besau mana... but buleh la nak berenang dan berkubang dalam tu.... heheheheh...

See the pool just outside the room?? It is a 4 feet pool.


Anyway, we had fun during the family day. Dinner theme bollywood, tapi i x ber 'bollywood' pun. On Sunday, lps puas mandi manda kat pool, kitorang check out and 'home sweet home'. 

Tapi kan... malam tu, badan i naik gegata i.e bintat2 besar...x tau allergy makan ka...allergy pool ka... huhuhuhu.... so monday smalam i MC. Gatai x kira la.... doctor kasik injection pagi tu, lalok nya sampai ke petang... and malam smalam pon masih rasa lemah badan. (Wonder acaner la org bleh amik dadah eh....penat tau rasa badan ni lps inject tu... ni pon ada terasa sket lagi...ke sebab asik tido jek smalam eh yg rasa penat nih...)   

So today, dah kembali ke pangkal jalan office. Jenuh la nak sign and review document yg bertimbun ni... Next Thursday & Friday, out of Office again... diikuti ke PD again next Monday & Tuesday.... dedua out of office ni urusan kerja ya... How i wish nak bercoti lelama.... huhuhuhu.....

My diet regime, hancussss..... ke lautttt.... portion makan tak berapa nak jaga... and exercise memang dah lama i tinggal... tengok la hari ni cemana... setakat pagi tadi, rasa mcm InshaAllah buleh dimulakan kembali... Susah gak nak start semula bila dah lama tinggl.... 

OK la... I might not update this blog as frequent as before. At least until i shed off my penyakit MALAS and/or until i have a something that is worth to share with u... Till we meet again :-) Have a nice day!

Tuesday, December 03, 2013

Letter from a friend.

I think writing a letter (i mean actually writing a letter using pen on a piece of paper and post it to the intended recipient) is a dying culture. Huhuhuhu...hambik...dying culture terus ;-P

But it's true i think... let us count here.... how many of u still receiving letter posted from your friend? Or, ratjer when was the last time u received a letter from your friend? I'm talking about real surat ya... bukan kad undangan perkahwinan, or kad raya (kad raya pun dah jarang2 org bagi kat kawan2).  Kalau masih ada, pls tinggalkan jejak di ruang komen ya :-)

I don't think masih ramai dikalangan kita yang berutus surat dengan kawan-kawan....maklum lah... zaman teknologi....nak write in something, just email. your friend shall receive it in a split second. Or send SMS, or just 'Whatsapp'. Semuanya pantas... sekejap je informasi sampai pada kita.

Tapi, sekarang ni i rasa writing a letter is an art. Yes... an art. Sebab, memerlukan planning apa yang kita nak tulis...and secara automatik, ayat2 akan lebih tersusun. Coz, tak de delete button nak padam balik apa yg salah tulis (u can either cross the word or use liquid paper, but hey.... x cantik la surat tu nanti kan...hence, plan la nak tulis apa). Hmmm... may be tulis surat boleh jadi sejenis hobi... heheheh....

May be to some, buat apa la buang masa buat benda ni... Tapi pada I, writing a letter is a personal touch. And a person who receive it would feel very appreciated, coz writing needs effort and u know someone has put some effort to keep in touch with you. Isn't it sweet?

That was what i feel when i receive a letter from my friend. We've been friends since high school, tapi betul2 rapat masa zaman uni.You may read about it in her blog, about why she took the time to write a letter.


The letter
Seronoknya rasa dapat surat ni... and since hubby i keje malam hari ni, i'll took the time in writing my reply :-) Tetiba teringat zaman skolah2 rendah dulu... suka hantar surat, cari kenalan baru dari ruangan pembaca kat majalah dewan pelajar (does it still exist??). And pen pall i yg paling i ingat was from Singapore - Maslina Misnawi nama dia. We lost contact bila i dah start sekolah menengah. I wonder how is she doing right now. Address umah dia pun i still remember... (see...how often I wrote sampai ingat alamat...kikikiki).

Okey Adah, turn hang pulak tunggu reply aku ok... i shall inform u once i posted my letter....tunggguuuuuu..... (hihihihi....this is fun!)

Till then :-)