Nuffnang Ads

Friday, May 30, 2014

Marhaban sya'ban

Dah masuk bulan sya'ban...x lama lagi Ramadhan... X sabar rasanya...

Just nak share about pembersihan Ka'bah. Selalunya, in preparation of welcoming Ramadhan, bahagian dalam Ka'bah akan dicuci dan dibersihkan. I just copy paste dari suratkobar saudi ni...a good info to share :-) How i wish to see the interior of Ka'bah...


Makkah Emir Prince Mishal Bin Abdullah and other dignitaries come out of Kaaba after the ceremonial washing ceremony on Thursday. — SPA photos


Badea Abu Al-Naja
Saudi Gazette

On behalf of Custodian of the Two Holy Mosques King Abdullah, Makkah Emir Prince Mishal Bin Abdullah washed the Holy Kaaba on Thursday.

Dr. Abdulaziz Khoja, minister of culture and information; Sheikh Abdurahman Al-Sudais, head of the Presidency for the Affairs of the Two Holy Mosques; Sheikh Muhammad Al-Khozaim, deputy head of the presidency; Osama Al-Bar, mayor of Makkah, several other ministers, Islamic scholars, Muslim diplomats accredited to the Kingdom, as well as citizens and visitors to the Grand Mosque, took part in the washing ceremony.

Prince Mishal performed prayers in the courtyard of the Grand Mosque before entering the Kaaba.

The washing ritual of the Kaaba, which is carried out before the beginning of the fasting month of Ramadan, began with offering of two raka’a of voluntary prayers inside the cuboidal structure. The interior walls were then cleansed with rose, oud and musk perfumes using white cloth.

Zamzam water mixed with rose perfume was then splashed on the floor and wiped with bare hands and palm leaves. After the cleaning, the floor and the walls were dried again with white cloth and tissues. The walls were then perfumed using large quantities of oud and rose perfume and the House of Allah was incensed.

After the ceremony, Prince Mishal expressed his appreciation to the King, the crown prince and deputy crown prince for their interest and care for the holy sites. He said the government strives its best to improve services at the holy sites and periodically earmarks billions of riyals for their expansion to benefit pilgrims coming from all over the world.

The ceremonial washing of Kaaba is done following the example of Prophet Muhammad (peace be upon him), who washed it after entering the Kaaba at the time of the conquest of Makkah.

Meanwhile, Sheikh Abdulqadir Taha Al-Shaibi, the keeper of the Kaaba key, said he never sleeps on the eve of the Kaaba washing ceremony. Al-Shaibi said he makes sure that he gets to the Grand Mosque before Fajr prayer and stays there until the Kaaba has been washed and its door is secured.
p/s: ada dapat wassap tentang kejadian mataf runtuh di Ka'bah yang mengakibatkan kematian? Source from this newspaper bagitau police denies any death. And the incident tu sebenarnya disebabkan oleh stampede, bukan mataf yang runtuh... orang berasak-asak nak tengok proses pembersihan ka'bah...Wallahua'lam...

Tuesday, May 27, 2014

Akhirnya....Kau pergi jua...

Setelah sekian lama,
Akhirnya kau pergi jua....
Melihat carikan yang kau berikan di akhir usia mu,
Ku akur cukup sampai di sini,
Terima Kasih atas segala keindahan yang kau serlahkan,
Semoga pengganti mu mampu memberikan, apa yang telah kau berikan selama ini...


OK...tak yah fefeeling sangat...


Apa yang pergi?? My iron. Setelah berkhidmat selama 9 tahun 2 minggu, perkhidmatan seterika i telah ditamatkan dengan rasminya minggu lepas. Discharged with honour. Hehehehe.....

terima kasih atas perkhidmatan yg diberikan :-)
Seterika ni was a wedding gift from a friend. Seterika yang bleh steam iron. Memang best pakai seterika ni. Senang nak hilang kedut pakai steam function tu. Actually skang ni pon boleh pakai lagi iron ni, tapi kena extra careful la... sebab tombol yg jaga tahap panas tu dah stuck kat level yg paling panas. Dah tak leh nak pusing2 dah... Tapi dalam careful2 tu, dah 5 lai baju i terkorban, including satu tudung ariani (nangessssss....). I think control yg jaga temperature iron nih dah rosak kot. Tak pe lah...baju yg terhangus tu bukan rezeki i... apa sangat la nak dibandingkan dengan beribu ribu lai baju yg i dah seterika selama ni kan...

So last week bgtau kat MDH yg iron dah rosak, terus my dear hubby beli baru.

Come with the new :-)
And here is iron baru yg MDH beli. Cordless one. Jakun i kejap...Lama betui x beli seterika, dah keluar yg jenis cordless ye... hehehehe.... so far OK la... tak de wayar yg mengganggu ketika meng'iron' baju.


Lama jugak jangka hayat iron lama i tu... barang2 electrical yg hadiah kawin or beli masa awal kawin dulu, rasanya x de dah yg bertahan selama iron ni. Blender dah berganti, periuk nasi pun dah berganti, vacuum dah berganti, peti sejuk and TV tak leh kira sebab hubby beli sebelum kawin lagi. Toaster dah berganti... hmmm... ye lah... alat2 electric yg ada skang ni mostly beli masa nak masuk umah ni tahun 2010. U all kalo nak beli brand iron lama i dulu, OK la kot...i'm the living proof that iron memang tahan lama... hehehehe....

OK, tell me... apa barang elektrik yg u all still have now, sama usia dengan ur marriage. I'm curious ;-)


Sunday, May 25, 2014

Piala Thomas

Adeh...sakit jantung, hati and limpa tengok badminton final Piala Thomas ni... Skang tengah tunggu set ke-3, game terakhir perseorangan ketiga. Jepun mendahului 18-16. Debor tak sudah ni... dup dap dup dp tengok player malaysia ni main. Dapat ke Piala Thomas pulang ke Malaysia selepas 22 tahun? Only time will tell...

Tapi tengok gaya ni macam tak de can je....

Apa-apa pun, tahniah juga la kat Malaysia sebab dapat masuk final, after 12 years x masuk. And tahniah juga sebab bertarung dan mencuba habis-habisan...

google - milik siapakah piala Thomas ini??
Update: Malaysia Tewas 3-2 kepada Jepun. Keje la esok ye...x de coti. huhuhuhu....

Friday, May 23, 2014

Help Muhammad to hear!

I have a friend yg anaknya tidak mempunyai deria pendengaran yang sempurna. I also have a friend yg anaknya sakit since kecil. Sometimes, dalam group wassap kami, kawan2 i ni ada gak share their experience in giving the best care, education and help for their precious child. I am so proud of them. The strong mamas.... And I salute them and other parents yg berusaha memberikan terbaik untuk anak2 mereka yang kurang upaya ni.

It is not an easy effort. Bukan setakat tumpuan dan tenaga perlu dicurahkan. My fren ambik cuti tanpa gaji, demi untuk memastikan anaknya membesar dalam jagaan yg terbaik. Kewangan juga kadangkala menjadi faktor yang perlu diusahakan...

Snapshot of FB page ni was from my friend. Ni anak kawan dia. Impaired hearing at a young age. The parent need to raise RM15K to replace Muhammad's hearing processor.... I plead to all of you, let us donate for this young boy. Amal jariah ni... kalau derma sikit pun, tapi kita ikhlas, InshaAllah ganjarannya besar di sisi Allah... then we spread the words to others... hopefully, sikit2 lama2 jadi bukit... 

You may contact ibu kepada Muhammad at 012-4560558 (Aishah) for details. Or you can straightly donate ke akaun Maybank 157241008445 (Aishah binti Muhammad Bucksey). Let's help Muhammad to hear :-)

click this photo to enlarge

p/s: Semoga Allah murahkan rezeki buat anda yang menderma dan membantu org lain, dan semoga Allah kabulkan hajat anda...amin...

Wednesday, May 21, 2014

Masak Memasak

In my entire life, i didn't imagine that i would love cooking or love watching cooking show. Huhuhuhu... I always picture myself as a 'tough' girl when i grow up.'Kasar' skek masa zaman skolah2 dulu... Apa lak nak masak2 ni kan... tetapi ropanya, bila dah tua2 ni, i suka jugak memasak ni... especially kalau orang yang dijamu tu makan sampai abis masakan kita... terasa kepuasan memasak disitu... but i must admit, I bukanlah tukang masak yg 'terer'. Kadang jadik, kadang tak jadik, kadang nak masak lain, jadi masak lain... hahahahha....

My hubby slalu jadik my 'experimentor' (penguji hasil masakan???). Seb baik dia jenis belasah je makan apa yang bini dia masak. Tapi nak bereksperimen ke atas my hubby, ada jenis2 masaknya... For my hubby, i slalu eksperimen on lauk2 hidangan untuk dimakan dgn nasik. Kalo nak bereksperimen buat dessert/kuih2 or kek or biskut, usually i would wait kalo ada anak2 sedara nak mai umah, or bila dekat2 nak balik kampung so that bleh bawak balik kampung. My hubby nih x makan sangat benda2 manis ni...end up nanti i jugak la yg perabiskan... mana la tak gumok i nih... (ahahaha...alasan je...sebenarnya memang suka makan pon!)

Masa nak masuk umah baru dulu, I was so excited nak masak kat dapur baru. Siap azam tu nak try resepi satu buku. Hahahaha.... nan hado!!! tak abis pon satu buku...sikit2 je... Honestly, lama dah tak bereksperimen buat dessert/ kek, kuih or biskut nih... tambahan pulak oven i dah rosak... tak tau pasai pa, tetiba x leh idup plak oven tu... may be sbb lama sgt rehat oven tu, terus tak idup2 dah... huhuhuhu... Tapi, microwave oven ada je kat umah tu. Cuma nak tunggu rajin la kot... hahahaha...bab ni memang x leh tolong...

Tapi x dapat masak dan bereksperimen pun, i suka tgk rancangan masakan kat TV. Especially nowadays dah banyak rancangan realiti TV yg berkaitan dgn masakan... Skang i tengah gila (semua i gila la... main game pon gila, tengok TV pon gila...hahahahah! tukar 'suka' la...) i tengah suka tengok My Kitchen Rule - Season 5. Sapa ikut rancangan ni??? ada tak yg geng ngan i ni? sila angkat tangan! hehehehe...Apa yang best sangat pasal rancangan ni? Ntah le... Suka tengok org2 biasa ni memasak kat TV and apa jadik kat masakan dorang. Ada yg hebat, ada yg telungkup, masing2 dgn perangai masing2...  Yang best tu, sometimes ada tips2 masakan dapat kita amik from their cooking. Rancangan ni on air kat channel 702 pkol 6.05 pm every monday, tuesday and wed. Since dah bleh record, senang hati i balik umah tengok recorded show ni. Tak le terkejar2 nak sampai umah pkol 6. Selain dari MKR, I suka tengok Chopped (727), Masterchef US and Australia (channel 722 and 709) and Good Eat (727). Memang kalo kat umah, channel 727 (Food Network Channel) tu i slalu gak terjah.
U all tengok ke citer ni??

Tapi, asik la tgk TV kan...bile nak start rajin balik buat eksperimen memasak ni??? Errr... tunggu oven dibaik pulih bleh??? heheheh....

Monday, May 19, 2014

Culas

Lately ni rasa culas dan malas nak update blog. Idea nak menulis ada, cuma culas rasanya nak perkembangkan dan menggarap idea menulis tu (pergh!!!! gaya macam nak tulis tesis! kikikiki :-P)

In addition.... sebab benda ni la blog ni tak berupdate....


gila main game ni!!!!
Ngeh...ngeh...ngeh.... u all ada yg main game ni tak? I used to main game ni tapi lps tu i berenti agak lama...sebab ada mission yg i x dapat complete and i get bored. Last few weeks bila stress ngan keje, i start main game ni balik. And last mission yg x complete tu, dah berjaya dicompletekan (yey!!!). Memang addicted main ni...

Game dia lebih kurang format airport city tu... build up your tribe, sampai ke a few pulau. La ni i dah ada 5 pulau. Plan resources for each pulau, export dan import the resources from one island to the other, buat mission yg dia bagi, jana ekonomi pulau. Memang best (to me la...) but not for those yg x sabar.... main ni x leh rushing nak terus complete semua mission, ada step2 nya sebelum final mission dapat dilaksanakan.... heheheh...

5 pulau dah berjaya diterokai (bleh jadik org FELDA dah ni... hihihhihi)

I rasa geme ni lagi best dari airport city (sebab i dah stuck kat airport city... punya banyak mission tak complete, end up i give up. huhuhuhuu...).

So, apa game yg u all layan?? Do share :-)

Till then...


Thursday, May 08, 2014

Prihatin dan Adil

Prihatin: mengambil berat, perhatian terhadap sesuatu perkara (Kamus Dewan Edisi ke-4)

Bagus masyarakat Malaysia ni. Semua org prihatin kepada org lain. Tengok je kutipan amal dan derma, juga sikap saling bantu membantu antara satu sama lain. 

Cumanya, bila sampai prihatin kat benda-benda yang tak sepatutnya di'prihatin'kan, part tu yg tak best sket... Bila dah jadi cam ni namanya 'jaga tepi kain orang'.

Jaga tepi kain orang : mengambil tahu urusan orang lain (Peribahasa Melayu)

We need to know the boundaries, supaya prihatin kita tak tukar jadi 'jaga tepi kain orang'. Kalau tuan punya badan tak kisah pun dengan keadaan nya, kenapa la kita nak sibuk2 tanya dan risau on behalf of dia. Unless, benda tu is something yg memudaratkan, like nak suruh org berenti buat benda tak elok. Ha...yang tu memang elok kita prihatin. Or prihatin kat org yang sakit... yg tu pun baik.

TAPI.... tak de anak, is not something yang tak elok and not even a penyakit. Mungkin tak elok pada pandangan mata org yg melihat tu... tapi tuan badan OK dan redha, kenapa pulak dia yang nak tolong risau???

Jadilah seorang yg adil.

Adil : meletakkan sesuatu pada tempatnya. 

Adil bukan sama rata. Jadi, tak boleh la nak pukul rata tanya soklan cam ni kat semua orang. Especially bila dah tau yg dia tu dah lama kawin and memang tau dia tengah berusaha untuk itu. Kena tahu bila nak jadi prihatin, dan usaha supaya tak menjadi seperti 'jaga tepi kain orang'. Tahu yang soalan 'bila nak dapat anak' ni adalah soalan yang tidak adil pada orang yang tiada anak, sebab tiada siapa yang boleh jawab kecuali Allah.

Moral of the story (eh...ada story ke? heheheh) jadilah seorang yg prihatin dan adil.

Sekian. 

Monday, May 05, 2014

Stress dan Sakit Mental

Read carefully ya...mental, not mentel (sapa jawa mesti tau mentel tu apa... heehhehe).

Dgr IKIM on the way pi keje tadi. The DJs mengulas tentang akhbar KOSMO hari ni yg mengatakan menjelang tahun 2020, penyakit kedua tertinggi bilangan pesakitnya adalah sakit mental. i.e: Lagi ramai org gila menjelang tahun 2020.

online paper KOSMO. Tapi berita penuh kat surat khabar.

Masa diskusi tu, ada la yg kata jadi sakit mental sebab tekanan jiwa. Which is true kan... kalo jiwa tak tertekan, takkan la sakit mental. Sakit mental yg disebabkan keturunan, peratusan kecik sgt. Sakit mental jadian yg banyak sekarang ni...

Mana tak sakit mental... just thinking about the stress that we have nowadays, is enough nak bagik mental tak stabil. Selalunya tekanan disebabkan tuntutan ekonomi, atau masalah keluarga, atau masalah di tempat kerja atau gabungan mana2 masalah yg disebutkan tadi. Kalau tak manage dgn betul, memang boleh bawak tekanan. Contoh, stress kat tempat keje, balik umah pi hambur kemarahan kat ahli keluarga (anak/suami/isteri), pastu anak2 plak jadik stress... dorang keluar umah carik keseronokan lalu buat masalah sosial pulak... dah mak pak tambah stress... this vicious cycle is going on and on and on... until....

Until semua orang yang stress ni dekatkan diri semula pada Allah... Allah kan dah janji, "ingatkan Allah, hati kan tenang". Bila dah tenang, baru la boleh berfikir dgn akal, bukan dgn nafsu. Masalah dalam kehidupan dunia kita ni semua dari Allah, dari Qada dan Qadar Nya. Jadi sudah pastinya jalan keluar juga dari Allah. And since Allah adalah Amat Penyayang pada hamba2Nya, pastinya Dia akan berikan jalan keluar itu. Tugas kita, bertaqwa pada Nya, mohon dan berdoa, juga berikhtiar supaya Allah ubah nasib kita kepada yang lebih baik.

So the next time kita rasa nak stress (including me la tu... asik stress dgn keje nih...), moh kita back to the basic. Kembali pada Allah, kembali kepada fitrah. Lagipun, dunia ni sementara je...buat apa nak buang masa pikir banyak2 sampai stress pasal hal dunia kan??? hehehehhe...

Have a Stress Free Day everyone :-)

p/s: penah tak rasa stress pikir tentang apalah nasib kita kat akhirat nanti ye... (T-T)




Friday, May 02, 2014

Marhaban Rejab....

Salam saiyyidul ayyam, yaumul Jum'ah al-barakah.... InshaAllah...

Dah masuk bulan Rejab dah... almost 2 months lagi nak puasa dah... u all dah abis ganti poser blum? sapa yg blum tu, sila la ya... jgn tunggu last minute, hutang dgn Allah perlu diselesaikan segera.

Talking about Rejab and puasa, I'm sure many of u dah tau yang hadis tentang kelebihan puasa bulan Rejab tu bukanlah hadis sahih. Including hadis yg mengatakan bulan Rejab itu bulan Allah, Sya'ban itu bulan Rasulullah dan Ramadhan itu bulan umat Muhammad. Yang ni pun bukan hadis Sahih. Pagi tadi sempat la i ikuti diskusi dalam Nasi Lemak Kopi O di TV9, mengenai hadis yg menganjurkan amalan2 yg dilakukan sepanjang bulan Rejab ni (ustaz jemputan ustaz zawawi).

It is important utk kita beramal dgn ilmu. Even ayat pertama yg diwahyukan pun berkait dgn ilmu (Iqra'). And kita tak boleh beramal secara melulu dan ikut-ikutan. Takut nanti amalan yg kita lakuakn tidak mengikut sunnah Rasulullah, lalu menjadi bid'ah.

Having said that, it doesn't mean that tak boleh nak puasa di bulan Rejab. Tapi kena betulkan niat kita, supaya puasa yang dilakuakan ni sebab nak cari keredhaan Allah. Bukan sebab org kata puasa bulan Rejab ni banyak pahala (yg mana hadis tu adalah tidak sahih pun).

So, berhati-hati ya dalam beramal...jgn buat amalan tu sekadar ikut-ikutan. Amalan akan lebih bermakna, kalau kita faham kenapa kita buat amalan itu dan mempunyai ilmu tentangnya... Wallahu'alam.