Nuffnang Ads

Friday, May 02, 2014

Marhaban Rejab....

Salam saiyyidul ayyam, yaumul Jum'ah al-barakah.... InshaAllah...

Dah masuk bulan Rejab dah... almost 2 months lagi nak puasa dah... u all dah abis ganti poser blum? sapa yg blum tu, sila la ya... jgn tunggu last minute, hutang dgn Allah perlu diselesaikan segera.

Talking about Rejab and puasa, I'm sure many of u dah tau yang hadis tentang kelebihan puasa bulan Rejab tu bukanlah hadis sahih. Including hadis yg mengatakan bulan Rejab itu bulan Allah, Sya'ban itu bulan Rasulullah dan Ramadhan itu bulan umat Muhammad. Yang ni pun bukan hadis Sahih. Pagi tadi sempat la i ikuti diskusi dalam Nasi Lemak Kopi O di TV9, mengenai hadis yg menganjurkan amalan2 yg dilakukan sepanjang bulan Rejab ni (ustaz jemputan ustaz zawawi).

It is important utk kita beramal dgn ilmu. Even ayat pertama yg diwahyukan pun berkait dgn ilmu (Iqra'). And kita tak boleh beramal secara melulu dan ikut-ikutan. Takut nanti amalan yg kita lakuakn tidak mengikut sunnah Rasulullah, lalu menjadi bid'ah.

Having said that, it doesn't mean that tak boleh nak puasa di bulan Rejab. Tapi kena betulkan niat kita, supaya puasa yang dilakuakan ni sebab nak cari keredhaan Allah. Bukan sebab org kata puasa bulan Rejab ni banyak pahala (yg mana hadis tu adalah tidak sahih pun).

So, berhati-hati ya dalam beramal...jgn buat amalan tu sekadar ikut-ikutan. Amalan akan lebih bermakna, kalau kita faham kenapa kita buat amalan itu dan mempunyai ilmu tentangnya... Wallahu'alam.

18 comments:

  1. Betul tu...jangan kita jadi ikut ikutan dgn trend fwd2 sms or share kat fb kalo kita tak pastu itu hadis soheh atau hadis palsu. Sesungguhnye rasulullah s.a.w menegaskan sesiapa yg mendustakan sesuatu atas nama nabi Muhammad s.a.w, tempatnye adalah neraka jahannam. Nauzubillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nauzubillah, smg Allah melindungi kita...zaman skang ni memang perlu banyak hati2 dan berilmu...

      Delete
  2. Dah habisss ganti dah puasa! Tak sabar nak sambut Ramadan ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...terasa rasa seronok nk pose n terawih :-)

      Delete
  3. alamak..terkena sebijik..heheh..sue ada beberapa hari lagi..bru ganti separuh..
    tahun lepas banyak kna ganti..sbb kena awal n akhir ramadhan.. harap2 tahun ni dpt la berpuasa awal ramadhan.. huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhe... mash sempat lagi sue :-)

      Delete
  4. ST....Yani dah selesai buat puasa ganti masa bulan Syawal lepas....sekarang memang tak sabar nak sambut Ramadhan tahun ni....tapi tu la, sedih sebab tahun ni sambut Syawal dengan adik beradik je, kami semua jadi anak yatim piatu...dah tak de mak, dah takde abah......macam anak ayam kehilangan arah :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai...sedih pulak baca komen yani ni... x pe yani, InshaAllah, kenangan bersama your parent akan menemani sambutan Ramadhan... Banyakkan doa buat ibu bapa yani, smg ereka tenang di sana dan bergembira menerima pahala jariah dari doa anak2 mereka...amin...

      Delete
  5. Thanks mengingatkan kak nina...klau ikut sahabat2 6 bln sblm ramadhan mereka dah prepare kan..dr segi kewangan, dalaman dan luaran utk sambut ramadhan...rasa jauh nye diri ini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. masih ada ruang utk kita sama2 perbaiki diri shida :-)

      Delete
  6. Ermmm.,ada 4 hari lg..tp period da pandai panjang2 sampai 14 hari..tu yg hari mengganti terhad sket,tp takpe masih ada masa..inshaAllah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. masih ada masa lagi kak :-)

      Delete
  7. me ada lg 2 hari nak ganti..hehe..
    ooo ye ke kak sweet..hmm..sbb dr zaman belajar lg dah dgr hadis2 tu sume..kene betulkan niat ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. umi, sama la... dari zaman belajar dok dgrhadis ni, tapi baru this year i tahu yg hadis ni bukan hadis sahih. banyak lagi ilmu nak kena cari kan...

      Delete
  8. kan byk lagi kena cari n pelajari
    smga kita dipertemukn dgn ramadhan akan datang.aamiin :)

    ReplyDelete
  9. ida ade 5hari lagii hehhehehehe.. dah nak hampir bersih nii... tp cm malass jeww kekekkekee

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak start balik puasa bila dah lama x puasa memang sukar sikit ida. Tapi bila dah start tu, gear dah masuk, inshaAllah OK. 5 hari x banyak tu... buat isnin kamis pun sempat lagi :-)

      Delete