Nuffnang Ads

Monday, September 24, 2012

Kuching

This is my first time here, at Kuching n at Sarawak. Not for pleasure, mind u. For business. Ada meeting kt sini. Dtg skalik ngan 3 org anak buah kt opis.

Our flight depart frm klia on 7.20 pm. Alhmdulillah... smooth ride walaupun cuaca x begitu cantik. Dlm flight, perut dh berkeroncong... duduk seat belakang2... harus meleleh ayaq liur bila stewerdess tu hidangkn lauk untuk org2 seat depan dulu... waaa.... masa tu rasa mcm lambtnya stewerdess ni buat kijer.... bila sampai turn i, pilih ikan asam pedas n nasi, makan x pandang kiri kanan dah.... kejap jek licin. huhuhuhuhu.... padahal bukannya sehari x mkn....siap pi open house lg petang tu.... tak paham apsal i lapor sgt. Lps mkn, bantai main game kt tab ni... sampai la landing.


Mlm td x lh nk tido... may b sbb kalih tmpt kot... plus batuk still x baik lg... bangun a few times to drink thr cough syrup kasik lega sikit batuk nih. Subuh sini pkol 5.15 pg. So awal2 aku dh bangun.... sampai la skang. Okeh... nk siap2 kejap lagik afa bas amik pi office cawangan sini. Till then.... Have a blast monday everyone!

Thursday, September 13, 2012

Fire! Fire!

Wah....ada kebakaran ker? huhuhuhu.... semalam, tetiba opis nih ada fire drill la pulak. Nak tercabut kaki mak cik nih turun tangga...nasib baik turun separuh bangunan jer... kalo dok kat kayangan nun.... muahahahaha.... mau pengsan mak cik yang dah lama tak exercise nih...

sempat amik gambo bangunan dari assembly area nun...
Boleh tahan believable latihan kebakaran tu...siap ada org pengsan and injured lagik. Terkojut mak cik nih bila nengok tetiba ada insan terkapar kat lobi receptionist opis mak cik nun... rupanya berlakon jer....siap darah2 lagik...

bila sampai kat bawah (ya...dalam keadaan termengah-mengah), nengok dah ada ambulan and bomba bagai... orang yg berdekatan ngan bangunan opis mak cik nih pun semua nampak terpinga-pinga jer... nengok bergerombolan orang dari bangunan opis mak cik turun ke assembly area...mesti dorang ingat ada terrorist attack ke apa...maklumla...bulan2 september nih sensitip sket ngan benda2 terkujat nih...dok ingat terrorist attack jer...

Burn jugak la separuh hari smalam tu dok menunggu abiskan fire drill. Abis drill tu, berpeluh-peluh mak cik...merasa gak la caner org yang dok buat persembahan masa hari kebangsaan tu rasa...panas gila dik non...

Hari nih, hambik kau....sakit kaki mak cik nih...urat2 semua tegang... tu lah padahnya lama nor dah tak exercise... So, note to myself : bilo nak start (or re-start actually) program diet dan hidup sihat nih???

Hari nih gak, sambutan raya peringkat division. Section mak cik kena buat (or the right word order) makanan masyarakat Sarawak n Sabah. Puas la anak buah mak cik mencarik caterer... nasib jumpa. So menu kami tghari tadik laksa sarawak bujang senang, kek lapis putri santubong, kuih cincin raflesia, amplang... (tak ingat bagik nama apa). Tahun nih x der pertandingan stall terbaik...so kami pun malas la nak beriya-iya menghias gerai....

ni makanan x sampai lagik... kalo hias beriya, caner la ropanya kan??? hehehehhe

Tu je la aktiviti mak cik hari nih, besides meeting pagi (before majlis jamuan) and petang (after majlis jamuan). Dah x de dah jamuan raya lps nih...kira division mak cik penutup jamuan raya syarikat tahun nih... ok la tu...raya pun dah abis... lepas nih bleh la tumpukan balik perhatian pada kerja... banyak benda nak kena buat nih... note to myself; siapkn presentation for roadshow, get approval of the process flows (ni lama sgt dah ni...GM pun dh malas nk ingatkn), proposal shared service kena submit kat boss.... adei...banyaknya kijer!!! Apa pun, esok jumaat...yey! N minggu depan isnin cuti... double yey! Have a nice weekend everyone :-)

Monday, September 10, 2012

Gelaran baru

Minggu yg busy. Maafkn saya kerana tiada entry sepanjang minggu lalu. Almaklum la... bila balik semula ke office setelah bercuti sakan, mmg menimbun kerja2 yang menanti. Dah hampir hujung september, tinggal sebulan untuk saya berusaha keras mencapai KPI saya... (november dh start year end review). Tapi ini bukanlah topik yg saya nk ceritakan hari ini.

Tentang tajuk di atas... saya pasti ada gelaran diberikan pada anda. Masyarakat melayu memang sinonim dengan gelaran. Lihat saja pada gelaran panggilan yg menunjukkan anda anak je berapa... Along, Angah, Alang, Acik, Itam, Uda dan Acu adalah contohnya... ada juga yg digelar mengikut tempat asalnya... Minah indon, mat bangla, jamilah bukit rimau dan sebagainya (disclaimer: Nama2 yang disebutkn tiada kena mengena dengan yang hidup atau yang mati...sekadar contoh...sebarang persamaan adalah tidak disengajakan).

Selain dari tu, ada juga gelaran diberikan mengikut keadaan fizikal atau sifat org tersebut. Contohnya, osman gagap, joyah jongang, halim panjang dan yg seangkatan dengannya.

Bagi diri saya, saya digelar mak ngah kerana saya dan suami both of us anak kedua dlm family. Masa kecik2 dulu, arwah atuk saya gelarkn saya ayam katik, am sure u can guess why... ya, fizikal saya mmg berbadan kecil. Bila masuk universiti, saya di refer sebagai sweettooth yg belajar di uxx. bila dah bekerja di sebuah glc, saya direfer pulak sebagai sweettooth, anak xx yg keje di pxx tu....

cuma baru2 ni saya dpt gelaran baru... bila dah lama x jumpa sedara mara, pastinya saudara mara jauh kita tu x ingat dah kita ni... jadi my parents pun perkenalkn la saya sbg anak yg kedua..

'ni sweettooth anak yg nombor dua.' kata ayah saya.... nak tau apa ciri saya yg paling diingati saudara jauh saya ni?


dia kata 'oooo....yang belum ada anak tu ya....'

me: terkedu n senyum kelat... x sangka, banyak2 ciri yg saya ada itu je yg dia ingat... jadi sekarang saya dikenali sebagai sweettooth, yang x de anak lagi...

sedih? X sangat....terkilan? Ya...sebab nama panggilan adalah satu doa. Sebab tu kena bg anak nama dan gelaran yg baik2... Walaubagaimanapun, saya ambil ini sebagai iktibar... semoga saya hanya akan memaggil org dengan gelaran yg baik2...

Saya juga berdoa supaya gelaran ini tidak melekat selamanya... untuk saya dan rakan2 TTC lain.... amin.

Have a nice week everyone :-)