Nuffnang Ads

Monday, November 30, 2015

Cherish your moment



Pagi ni, i terima 3 berita kematian. Semoga Allah cucuri Rahmat buat mereka semua.

And it makes me think, how fragile life is... Bila sampai masanya, kita akan kembali pada Nya.



Hidup ni singkat. And you never know when u are going to die.

So cherish your moment with your husband/wife/kids. Isikan your life dengan kasih sayang, instead of rasa kecewa, marah dan dendam. Bila fikirkan balik, sometimes we fought over/get angry at petty things. How much time wasted sedangkan that time boleh kita isi dgn memori yang indah... 

Cherish the time you have and spend it as much as possible with your loved one. Prioritise. Yes, tuntutan kerja kadang2 membuatkan kita sibuk dan lupa dgn keluarga kita. Tapi bila kita dah tiada, keluarga kitalah yg kita harapkan, moga-moga mereka akan ingat kita dan titipkan doa buat kita... 

Or worst... Bila suami/isteri/anak kita yg pergi dulu... jgn simpan kemarahan lama2... communicate with them, luahkan isi hati... kemudian maafkan... let it go. jangan sampai kita hidup dalam sesalan, sbb kita dalam keadaan marah di waktu kali terakhir kita lihat kesayangan kita, ....


Life is short. Don't waste it with being angry or indifference. Fill your life with love. Cause you never know, when you'll loose your loved ones...


P/S: I suka dengar lagu Megan Trainor dgn John Legend 'Like I'm gonna loose you'. It really makes u think twice nak gaduh lama2 ngan your husband/wife, or nak marah lama2 ngan your family member.

Thursday, November 26, 2015

Things that make u a child...again ;-P

For me, watching Harry Potter movies would make me a child again. Heheheh...

googled...

Yes, i admit that I'm Harry Potter fans. Walaupun masa movie Harry Potter ni keluar, waktu tu i dah kat uni, still I rasa seronok tengok movie ni macam budak2. It bring out my inner child ;-P

I saw all the movies, I know characters in this movie, I read all Harry Potter books, and i still ingat some of the incantation of spells in harry potter movie/books (expelliarmus!! alohamora! - just to name a few... hehehe). 

Last week, masa tgk korean series of Superman (Fathers yg jaga anak2 dia), i saw that Sarang went to Universal Studio in Osaka. And there it was... Harry Potter area... siap ada kedai mcm kat Diagon Alley and Weasley's brothers punya barang2 (they ate coklat yang ada mcm2 perisa including perisa taik idung ...eeewwwww!). They even drink butterbeer! Memang sebijik mcm dlm movie. How i wish i can go there and experience it (see... dah tua2 pun nak jugak experience mcm kanak2 ni...)

Well... i would say that Harry Potter world is the alternate world for me. Heheheh... I would be happy going to Hogwart and learn magic there (though i would be a muggle... but hey... I can befriended Hermoine... she's a muggle too... hehehe).

So, what are things that make u a child again? Do share :-)


Tuesday, November 24, 2015

A year Older...

Yup... it's my Birthday today...Dah 36 tahun...(Tua dah:-P)

Alhamdulillah, dipanjang kan umur untuk terus hidup di bumi Allah...Smg Allah berikan peluang untuk I perbaiki diri...

Terima kasih for ayah n mama yg membesarkan i, sampai la i jadi what I am today hasil didikan dan kasih sayang mereka... Smg Allah ganjari mereka dgn syurga...

Terima Kasih untuk My Dear Hubby di atas bimbingan, kasih sayang dan kesabaran melayari bahtera rumahtangga dengan i. Luv u abang... :-)

TQ also to all readers, for ur support n kesudian u all membaca blog picisan ni...May Allah grant u all segala kebaikan that u bestowed upon me all these years


Staff opis buat surprise celebration kat opis pg ni... Hehehe... Terharu i...

Till then :-)

Thursday, November 19, 2015

Quick Update

hohohoho... 9 hari x berupdate blog nih. BZ sket sbb Board Meeting hari selasa ri tu. Mcm biasa la... banyak persediaan nak kena buat. And towards last minute pon banyak presentation slide changes. Pening ngan board preparation kali ni.

But alhamdulillah, walaupon banyak agenda, sekejap ja meeting. from 2 pm ke 5 pm. Agenda ada 13. Kira ok la kan... i dok expect meeting abih pkol 8 malam. hahahahah... pastu board member plak mood bagus2 semua. I have 3 paper, but i cakap x sampai 10 minit in total for all the paper. Gila cepat board approve. Lega... (presentation is not my strong suit. Even dah banyak kali pi board meeting, i still have butterfly in my stomach everytime nak kena present kat board. huhuhuhu).

Sebab dah lega settle board ni (err... ada another one in dec, tapi let's not think about that board meeting eh...), smalam masa meeting @ klcc, singgah kino and reward myself with a thriller novel. Meeting abih awai, so i balik awai and read the book. Abih dah eh 1 buku tu... huhuhu... cepat betui. But buku tu memang plot dia cepat and suspense. by pkol 12 mlm i dah abih satu buku. (hehehe...buku cerita laju...cuba baca buku ilmiah sket... 2 muka dah zzzzz).

Moving on to my weight watching effort. Alhamdulillah, these 2 weeks back memang jaga makan. I've shed another kilo. Suka! Suka! Tambah semangat nak jaga makan. Ni kalo tambah ngan senam mesti banyak lagi yg turun. Tapi sebab last 2 weeks asik banyak keje kat opis, sampai umah dah x larat nk senam. Nak melepek ja depan TV n forget everything about work. So i jaga makan ja la... counting calories intake. Hopefully istqamah la...banyak lagi nak shed ni...

Till then :-)

Tuesday, November 10, 2015

ST's 73 kcal Apple Pie Sempoi

Dah a few days dah sebenarnya teringin nak try resepi ni. I teringat Apple Pie McD. But since dah lama I x makan McD, so try la buat resepi simple ni. Resepi ni boleh buat 3 serving (considering 1 pie satu serving)

You only need:

1 Green Apple
3 helai kulit popiah 
1 sudu mentega dicairkan
1 sudu teh serbuk kayu manis (or bleh agak2 menyelaputi apple tu dah cukup)
2 sudu teh gula perang (nak kurangkn lagi pon boleh, agak2 elok menyelaputi apple dah enough)

What u need to do:
  • potong apple bentuk dadu.
  • gaulkan apple, cinnamon and gula perang sekata.
  • sapukan mentega cair atas kulit popiah
  • gulung apple dalam kulit popiah
  • sapukan mentega atas kulit popiah yg nak dibakar
  • bakar dlm oven 180 degree celcius selama 15 minit atau hingga keperangan.

ready to be baked!

And Walla.....

Ready to eat :-)

Each Apple Pie Popiah ni got 73kcal. So, don't go overboard  ye... Pls take note that if u x wash dgn mentega, or if u kurangkan gula, maka kalori setiap popiah ni pon akn kurang dari 73kcal.

Selamat Mencuba!

Wednesday, November 04, 2015

Lawak pagi Rabu

Masa nak gerak ke airport semalam, staff kat opis bintulu bagi i satu bungkusan. Katanya cheese cake Bintulu. Staff tu kata, share la ngan my HR Exec. I da sibuk nak balik, so x check pon bungkusan tu. Masukkan dalam beg and terus gerak ke airport.

Pagi tadi, I bawak la bungkusan tu pi opis nak share ngan my staff tu. Sekali bila bukak...

Belacan daaaa..... 
kehkehkeh... gelak i sengsorang kat opis. memang sungguh 'cheese cake' Bintulu. My staff kata, puan ambik je la semua. Family dia x makan sangat belacan...

hehehe... ok la... org kata belacan bintulu sedap... ye ke?

Tuesday, November 03, 2015

Put yourself in Other people shoes

Tema hari ni: put yourself in other people shoes. You may understand them better.

Sepanjang perjalanan (err... not during the flight of course) wassap group rakan2 skolah i x putus2 dgn message. One thing that i luv about this group (let's call it group puteri - our boarding school panggil pelajar perempuannya pelajar puteri) everybody is so sporting and open when it come to sharing opinion.

topic of discussion - how to handle teenagers (yes...anak2 kawan i ramai yg nak meningkat remaja dah). It was a lively discussion, with everybody sharing their experience and opinion. A friend pointed out that we need to understand them. Teenager is an awkward age. Macam lagu britney spears - not a girl, not yet a woman (well, the person who brought up the issue has a teenage girl). We need to be in their shoes, and by doing that of course kami mengimbau kembali zaman2 kami ketika remaja and how we acted at that time. To see the resemblance and also the difference (with technologies & media social influences) and perhaps being more understanding parent.

And again, during my flight to Bintulu. A baby (less than a year i believe) menangis sepanjang flight masa berlepas and during the flight start to descend sampai la mendarat. May be air pressure changes kat telinga kot yg menyebabkan baby tu rasa sakit and nangis. Menangis kuat sangat, macam kena dera la...  semua serba tak kena. A few times the stewardess check the baby and the mother, should the mother needs any help (i duduk satu row ngan diorang, but opposite side). I can only wonder how the mother would feel. And luckyly, it seems that everybody in the flight really understanding on the situation, coz tak de pulop yg complaint or anything. But i bet the mother pun mesti rasa helpless x tau nak buat cemana... (ada cara ke nak relief air pressure for baby yg naik kpl terbang eh?)

And lastly, to share my story... This happened long time ago at my old offices. I can't remember what was exactly we were talking about. Perhaps about me needed to take medical leave for my laparascopy operation and they need to cover me for a while (of course after that they asked why so i just explained my condition and my treatment). A colleague of mine did say "Akak ni pantang kena sentuh, mesti pregnant". I was like... huh??? to say that to me when i was in 'kind of sad' situation... huhuhu...sungguh tak sensitif. I don't need that kind of comment and comparison. And being only in 3rd year of marriage and receive comment like that, it really bothered me at that time. (Now, I couldn't care less. I'm that happy with my life :-) ).

So the message of this writing (i couldn't sleep tonight by the way...) put yourself in other people shoes, it may make u understand them better, and so that you would not give comment or do something that would hurt other people.

Sekian...
(mata...pls la tido...)

Monday, November 02, 2015

Cukur Botak

Ni first time pengalaman i cukurkan rambut baby...

Alkisah... Anak adik i nak botakkan kepala dia. Baby girl, (kita panggil Baby Y) baru 3 bulan. Nak dijadikan cerita, mak cik yg slalu tolong botakkan baby tu tak available... Since nak botakkan sangat, so i offer la nak tolong adik i...

Huhuhu... Memula tu mmg sereemmm u, nak cukur kepala baby. Ubun2 lembut kan... Tapi lama2, bila dah biasa- eh, ok je. Tak la menakutkan sangat. Tapi i memang guna 3 pencukur la nak siapkan tu.

Keadaan Baby Y semasa proses membotakkan - drama sangat tau... Masa awal2 before i start cukur, nak kena gunting sikit rambut dia bagi nipis. Baby Y ni punya nangis macam la org dera dia... Huhuhu... X suka agaknya bila org pegang kepala dia x bagi gerak and rimas dgn serpihan rambut2 tu kot... A few cut, kena stop. Cut again, stop. Gitu la berulang kali... At last adik i susukan dia sampi kenyang n tido. Baru la aman nak buat keje...

In the end, alhamdulillah... All went well. Dapat pengalaman cukur rambut baby :-) 
Lepas ni dah x takut dah... Bleh tolong cukurkan tuk anak2 sedara lain, and also mine perhaps :-)

Till then.

P/S: ri ni nak outstation ke bintulu. Seb baik esok dah bleh balik. Dah tua2 ni malas betui nak travel for work.


Baby Y, before


In progress

Sedap dia tido!

Lagik sikit nak siap dia dah terjaga...

Budak Botak!