Nuffnang Ads

Monday, November 02, 2015

Cukur Botak

Ni first time pengalaman i cukurkan rambut baby...

Alkisah... Anak adik i nak botakkan kepala dia. Baby girl, (kita panggil Baby Y) baru 3 bulan. Nak dijadikan cerita, mak cik yg slalu tolong botakkan baby tu tak available... Since nak botakkan sangat, so i offer la nak tolong adik i...

Huhuhu... Memula tu mmg sereemmm u, nak cukur kepala baby. Ubun2 lembut kan... Tapi lama2, bila dah biasa- eh, ok je. Tak la menakutkan sangat. Tapi i memang guna 3 pencukur la nak siapkan tu.

Keadaan Baby Y semasa proses membotakkan - drama sangat tau... Masa awal2 before i start cukur, nak kena gunting sikit rambut dia bagi nipis. Baby Y ni punya nangis macam la org dera dia... Huhuhu... X suka agaknya bila org pegang kepala dia x bagi gerak and rimas dgn serpihan rambut2 tu kot... A few cut, kena stop. Cut again, stop. Gitu la berulang kali... At last adik i susukan dia sampi kenyang n tido. Baru la aman nak buat keje...

In the end, alhamdulillah... All went well. Dapat pengalaman cukur rambut baby :-) 
Lepas ni dah x takut dah... Bleh tolong cukurkan tuk anak2 sedara lain, and also mine perhaps :-)

Till then.

P/S: ri ni nak outstation ke bintulu. Seb baik esok dah bleh balik. Dah tua2 ni malas betui nak travel for work.


Baby Y, before


In progress

Sedap dia tido!

Lagik sikit nak siap dia dah terjaga...

Budak Botak! 

4 comments:

  1. comelllnyerrr budak tuuu... bile laa kite ni nak ade zuriat sendiri kan.. :">

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah Julie, soon...teruskan usaha dan doa :-)

      Delete
  2. syomelnye dia....
    pandai ST cukur rambut baby

    ReplyDelete
    Replies
    1. I belasah ja Atie... baby Y pon dah rimas rambut dia makin panjang...

      Delete