Nuffnang Ads

Monday, February 22, 2016

Busy busy

Yup...bz sgt nih... nak board meetin bulan 3, nak audit lagi bulan tiga... semua nk kena settle before akhir bulan 2.

So i hibernate kejap ya... nanti ada kesempatan, i'll make an entry...

macam2 nk cerita (my up n down of dieting - mostly down in february nih... nanges...). Tp x dan. Balik umah dah letih, mmg otak nk rest n tido. hehehehe...

orait...smg Allah permudahkan u all in all your undertakings... May Allah Bless us all.

Take care...

Till then.

Monday, February 01, 2016

Pan Cake

First of all, so sorry sebab lately ni entry berkisar psl diet ja... mesti boring u all ngan diet i yg x abih2... heheheh.... Nak buat cemana, am writing on things that is revolve around my life. And for now, it is about diet. hehehehe....

Back to topic today, I luv pan cake. Tapi sejak2 dah x makan makanan bertepung ni, memang x buat la pan cake tu... But semalam, i came across a recipe yg substitute tepung with other ingredients.

Resepi ni namanya Cream Cheese Pan Cake. 1 adunan boleh untuk 4 hidangan. Setiap hidangan ada 155 calories. Setiap hidangan mengandungi 0.8g carb, 8.3g protein and 13.5g fat

Seriusly, dua ni ja bahan2 basic nya...

I guna tatura cream cheese. Tapi bukan semua ya... Resepi ni require 4 ounce Cream cheese (equivalent to 1/2 cup or 113 gram). Campur cream cheese ni dengan 4 biji telur dalam blender and blend sampai smooth. Hasilnya agak cair, tak mcm adunan pan cake biasa. So bila nak masak tu, u kena scoop masuk pan pelan2, supaya pancake tu x la nipis sgt...nanti jadik crape. heheheh... owh... i campur esen vanilla and a dash of cinnamon bagik bau sedap ;-)


From 1 serving portion, 1 buat 2 lempeng. Kalau nak senang, bahagikan siap2 kepada 4 portion. 1 boleh terus guna, the rest boleh simpan dlm peti utk masak waktu lain. 

Boleh makan ngan honey (err... atkins x leh manis2 ya?), or if u prefer savory, makan la ngan sambal bilis.

My verdict, sedap. I makan ngan greek yogurt campur buah2 dlm tin (basuh buah nk kurangkn manis). Lagi better dgn fresh berries... Mind u, the calories calculation tu x masuk this yogurt n buah ya... :-)

Breakfast pagi ni...
Ni sesuai utk org yg tgh Low Carb and Hi Fat Diet ;-)


OK, dah sebulan 1 buat Low Carb diet ni... To summarise January's journey of weight loss...

Kebanyakan berat turun masa dua minggu pertama

Not so much progress kalau tgk in terms of berat yg turun. But the good news, sugar in blood dah turun, lemak tang perut dah noticeably kurang, lemak kat lengan and peha dah kurang, my fat% dah turun and my muscle % increase. Even pg tadi, my staff mentioned 'Puan dah nampak kurus sikit'. Hahaha...statement yg made my day ;-)

I would say it was a good progress so far. Hopefully in February ni buleh la terus turun lagi... (banyak kilo nak kena turun tu!!! Stretch target... heheheheh)

Till then :-)