Nuffnang Ads

Sunday, December 25, 2011

Logik tak?

Logik tak kalau menangis tengok cerita 'Hachiko'? Korang pernah tengok cerita tu? To me it was a great story about loyalty, trust and believe. Hachiko never gets tired of waiting his master at the train station, for 9 years... padahal his owner dah lama mati sbb heart attack. Memang touching la cerita tu.... so, memang logik la kan aku yang cememeh ni nangis... sedih woooo.....

Korang pernah tengok reality program Masterchef Junior Australia 2? I luv watching cooking show eventhough aku ni x ler terer sgt masak... berangan je la nk jd tukang masak yang hebat... hehehe.... Nama pun rancangan memasak kan.... bukan ada adegan sedih menyayat hati pun... tapi tah cam ner.... bleh aku nangis eh tgk rancangan ni... Tetiba sgt la sedihnya tgk budak ni x dpt menyiapkan masakannya sebab oven dia x di turn on. Hanya disedarinya apabila masa hampir tamat. Yang tambah laju mengalir air mata sbb the chef tu janji akan rasa makanan budak tu selepas tamat rancangan tu.... huwaaa..... so sweet...sedih sbb kesian kt budak tu...beriya dia memasak.....

So logik tak aku nangis tgk cerita memasak ni??

Hmmm... I'm a super-emotional-very-sensitive-person nowadays... please bear with me yer...

Monday, December 19, 2011

Yang ke Seratus

Yey! The 100th entry!




Tak sangka dah entry yang keseratus.... Ntah apa la yang saya dah tulih banyak2 kat blog ni ya... kalau x banyak, semoga ada sedikit kebaikan dan manfaat dari my writings... hope i didn't bored u to death will all my ramblings yer.... hehhehe...

Thank you to all readers of this blog- silent reader or not so silent :-) for hearing my thoughts, reading my writings and sharing my hope. (ces... perasan ramai peminat! Huhuhuhu)... but seriously, i feel so happy knowing that somebody is reading n listening to my thoughts. U really made my day :-)

Juga ucapan terima kasih kepada semua penulis2 blog, kerana sudi berkongsi cerita, buah fikiran dan pengalaman anda kepada pembaca seperti saya...

Teruskan menulis...sharing is caring...

Saturday, December 17, 2011

Apa nak jadi?


I was bloghopping when i stumble accross 1 blog yang cerita about a Malaysian student dah kahwin dengan pasangan gay nya...

Erk... mungkin org lain dah lama tau... i jer yang ketinggalan zaman (read: X baca paper or tgk berita). The minute i finished my reading about the story, the first thing that came to my mind... 'kesiannya mak ayah dia...sanggup dia buat cam ni? Tak terfikir ke tentang keluarga dia? Tak terfikir ke tentang agama?'

He is not stupid. I mean, if u got scholarship to further your study in medic, you are not stupid, academically at least. But, i guess when the ilmu achieved hanyalah sekadar ilmu to achieve duniawi, dan bila ilmu itu tidak dapat lebih mendekatkan dirinya mengagungkan Penciptanya... inilah jadinya...

Ikut hati, mati...
Ikut rasa, binasa...
Ikut nafsu, lesu...

I just pray that Allah would give him hidayah and guide him to the Right way....

Enough about that... Today, got my 2nd lucrin jab. Yey.... only 1 jab left :-)  Doc also give copy of my lab report... mmmm... nk kena google all the term used. Otherwise it won't make sense to a layman like me... hehehe... Have a nice day everyone!


p/s: cik mimi, or should i call u dr mimi? Congratulation dear! I know you would make it. balik malaysia kang beli biskut yang macam rasa susu tu lg yer.... hehehehe......

Tuesday, December 13, 2011

My new obsession...

Nice story n really good song... enjoy...


Friday, December 09, 2011

Sakit... lagi

Ya... masih cerita tentang sakit.

Sakit saya? Alhamdulillah semakin sembuh. Antibiotic masih berbaki satu hari lagi. Mulai lusa, saya hanya perlu teruskan pengambilan metformin.

Jadi, siapa yang sakit?

My Dear Hubby... demam pulak abang ni... agaknya penat jaga ayang yang sakit almost sebulan ni... cian dia...

Abg,
Let me take care of you pulak eh... Meh ayg jadik doctor lak... hehehe :-)

Wednesday, December 07, 2011

MC again...

The first day at office, i was quite ok. Just spent the day by checking e-mail and keep updated with the progress of my staff. In the morning, need to lie down a bit coz i felt very nausea. Sempat la tido 20 minit ilangkan pening and mual tu... Abis office hour, balik umah, terus tido sampai sejam lebih. MDH dengan baik hatinya offer to beli dinner since i look so tired. After dinner, went to sleep till morning.

2nd day, i feel kind of ok. But after lunch, it felt so hurt when i was doing 'my little business' in the loo. Went to the doc, and as expected i got UTI. Since it got worst, i went home early that day. Sampai umah, start sakit2 badan and nausea again. This time, memang x leh tahan dah... And all my lunch dimuntahkan semula.... fuh...rasa macam nak putus nyawa dah time tu. MDH still at his workplace. I was alone during that terrible time...


Seriously, this was the worst UTI ever. Sampai demam2. Masa sorang2 kat umah tu, rasa boleh tahan lagi air mata ni dr tumpah... bila my dear hubby sampai umah jer, terus terjun air mata ni.... x dpt tahan dah.... ngada2 betul... sajer nk mintak simpati frm hubby... huhuhuhu.... hubby biasa la.... layan je la bini dia yang ngada2 ni... hehehe...

Anyway, tq yer abg.. tolong picit kepala, picit bahu... semua... tolong masak bubur bagai...

Itu saje cerita saya untuk hari ini. Sekian terima kasih... Esok kerja, harapnya semakin sihat

Sunday, December 04, 2011

Malam terakhir.

Ya... ini malam terakhir saya....

After 3 weeks of recuperating and resting (read as lepak2, relax2 kat umah tanpa memikirkan pasal kerja, tidur lewat malam, surfing internet all day long...). My MC  is up to last friday. Yup.... i'll be resuming my work on this coming monday... (sigh)

Dah lama dok kat umah, begitu tebal rasa kemalasan dalam diri ni. Sure saya akan ambik masa untuk kembali bersemangat menghadapi kerja2 yang ditinggalkan di opis tu.

Perlu kembali bersemangat untuk menghadapi kerja yang tidak pernah selesai...
Perlu kembali bersemangat untuk menghadapi traffic jam yang x pernah surut...
Perlu kembali bersemangat untuk menghadapi soalan2 cepu emas kenapa saya cuti lama sangat....

Apa pun... saya sudah puas bercuti :-) Selamat kembali bekerja!

Saturday, November 26, 2011

Hampir mati...

Panas terik hari ini mungkin penyebabnya... Ketika saya melihatnya semalam, keadaannya masih baik. Masih nampak segar...

Petang tadi hajat di hati nak masak asam pedas kegemaran saya. Terkujat tengokkan pokok tu layu menyembah bumi. Alamak... kering dah ke pasu tu? Cepat2 saya siramkan dengan air...


Sedih tgk pokok daun kesum ni kan? Memang saya x siram hari2 sebab pasu ni x de lubang kat bawahnya... jadi air siraman akan bertakung.

3 - 4 jam kemudian....


alhamdulillah....
pokok kembali segar dari kelayuannya...hehehe...

Salam Maal Hijrah... marilah berhijrah ke arah yang lebih baik...

Friday, November 25, 2011

Surprised.

I don't expect my dear hubby would give me anything for my birthday. And I don't mind either. He already told me that when he wished me exactly 12 am 24 Nov. For me, he had given me the 'mother' of gift alread - his unconditional love, trust and cares.

So when he pull out the gift from the back seat during our way home from my MIL house, i was so surprised and overwhealmed. And without any warning i cried with happy tears (blame the tears on the lucrin jab that i received last week... it make my emotion like roller coster these days...).

Kelakar pulak rasanya nangis2 dapat hadiah ni.... hahhahaaha.... x pernah pun nangis bila dapat hadiah pape sebelum ni....mmg betul la kata dr...emosi mmg akan terganggu bila amik lucrin jab ni. cepat sedih, marah, gembira, sensitive gila etc... badan pun panas semacam jer... Agaknya cam ni la rasa bila nak menepous eh? Tak per... tinggal 2 jab je lagi... In 3 months it will be over, Insya-Allah.

Anyway, to my dearest hubby, TQ so much ye abang... Tq for the gift, tq for the love and tq for accepting me as me.

I luv u with all my heart. Mmmmmuuaaachhhhhhssss!

(Alamak... over jiwang karat la pulak.... again, please blame the lucrin jab yer.... hehhehe)

Present frm Abg Hubby

Thursday, November 24, 2011

What is the different with today?

Nothing.

Nothing is different today except....
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

I'm a year older... (alamak...makin tua mak cik ni...huhuhuh)



Hmmm... The clock is ticking... Can't wait to proceed to the next step...

Will go back to my house tonite, after spending about 2 weeks at my MIL house. Another week to rest before I'll be facing all the hectic work life brings.

Wednesday, November 23, 2011

Usaha + Doa + Tawakal

I read an article on Harian Metro (last sunday) by Imam Muda Mohd Hassan Adli Yahaya about Tawakal selepas usaha. It was an eye opener and got my frozen brain thinking (frozen sebab lama betul berehat...hhehehh).

Dalam articlenya beliau ada menyebut bahawa (start quote) "Tawakal bermaksud berserah diri kepada Allah dan berpegang teguh kepada-Nya dalam perkara wajib sebagaimana perintah Allah SWT di dalam surah al-Imran ayat 122 yang bermaksud: “Kepada Allah sahajalah hendaknya orang-orang yang beriman itu bertawakal (menyerah diri).” Definisi tawakal menurut kacamata ulama tersohor dunia, Prof Dr Yusuf Al-Qardawi pula ialah, apabila seorang manusia menyusun dan mengatur persiapan, persediaan, strategi dan daya usaha. Kemudian dia menyerahkan hasilnya kepada Allah" (end quote)

Tawakal hanya apabila seseorang itu telah menyusun dan mengatur persiapan & berusaha...

When it is applied to our life - work life or personal life : have we done enough before we leave it in Allah's hand?

Sudah cukupkah kita berusaha?
Sudah cukupkah kita berdoa?

My TTCian fren, this article is very applicable to us. Hope you would spent some time reading it, think about it when it is applied to our situation and ponder on it...Hope you'll benefit from it.

Tuesday, November 22, 2011

I'm back :-)

Salam dear readers (huhuhu... Perasan macam la ramai sgt yang baca blog ni).

I'm back... After hibernating for a while... It was a necessary 'hibernation' (eh... Ada ke perkataan ni?). Anyway... I have settled a lot of things during the hibernating period. My work, my personal life and everything.

Eventhough i didn't blogging, i still read and follow the udate of my TTCian fren. For those who has succeeded, congratulation dear fren... I'm so happy for you. To those who has not, don't be sad. Know that Allah has other plan for you and stay strong. Insya Allah... Jika di Izin Nya... Ada rezeki kita... Yang penting janganlah kita berputus asa dengan Rahmat Allah.

Until next time...

Sunday, October 16, 2011

Hibernating

Dear Readers,

I'll be hibernating for a while. My sincere apology for the lack of updating after this. I have a lot of things on my plate rite now (mostly work related) that need to be chewed out and cleared soonest possible. Plus I'm not feeling very well lately (macam nak demam jer...).


Thank You. C ya later...

Friday, October 14, 2011

I hate friday traffic jam...

Patiently waited in friday traffic jam (sigh....)

Been in here since last 30 minutes... Long que nk kluar from klcc ni...

Uih... Jauh lg perjalanan nk sampai umah ni... Uwaaa!!!!!!!!!

Wednesday, October 05, 2011

Lagi projek hujung minggu

Dear readers,

I'm sorry for the long silence. Been busy with hectic work schedule and too tired to update my blog. Anyway, last weekend i did another 'projek hujung minggu'. My youngest sister is getting married this weekend. So, i volunteered to do her 'hantaran'. I like doing this kind of creative job. I remember since I was in secondary school I would made my own cards (birthday, congratulation etc.) to give to my frens. I even imagined I would open a card shop selling my own designed cards. hehehehe...

The project started on Friday night. Actually the raw material was already bought a week before. But I was too tired to do it. The first design took me a lot of time coz i need to start from scratch. Try this and that... not satisfied, I changed my design. Until I'm satisfied with the decoration. From there, things getting easier. That night I did 2 of 9 dulang hantaran.

On saturday, I managed to finished all the dulang while watching a korean drama. Actually, I finished my decoration around 12.30 am. But I only slept on 6.30 am coz I continued watching the korean drama... hahahha....

So... do you want to see how did it turn out? Since my sister already gave me her permission, here are the sneak preview...

Bekas pot pouri

Hehehhe...cantik tak? I'll update more on the event itself next week. In the meantime, can't wait to see my lil sis who'll be coming home for good after years at Scotland. Good to have you back here sis! See you on Friday... My feet already itchy waiting for the shoes that you bought for me... hehhehe (sounds like i'm more happy to have the shoes than welcoming my sis home...huhuhuhu....)

Wednesday, September 28, 2011

Suatu Hari di Hari Kerja...

Aku dalam perjalanan ke pejabat, di hari Isnin. Hmmm...hari isnin.... "Monday Blues" bak kata Mat Salleh. Aku cuba mengurangkan stress menghadapi kesesakan lalu lintas dengan mendengar siaran radio kegemaranku dan menyanyi bersama.


"Uih...minyak dah nak abis ni...." ngomelku sendirian.

Minyak ni perlu di isi segera. Memang sudah menjadi tabiatku. Apabila minyak kereta tinggal dua senggat, aku akan terus mengisinya penuh semula. Aku tidak mahu mengambil risiko kehabisan minyak di tengah jalan. Tambahan pula jarak dari rumah ku ke office menghampiri 46 km sehala. Parah kalau minyak habis tengah tengah jalan...

Akhirnya, sampai juga ke stesen minyak yang sering ku singgahi. Aku mengambil beg tanganku dan mencari dompetku. Aku mencari dompetku....mencari dan mencari dan mencari...

ALAMAK! Jeng...jeng...jeng.... (sila baca perenggan seterusnya dan imagine background music dalam cerita 'madu tiga' berkumandang ketika adegan P Ramlee dikejar isteri2nya dari bilik ke bilik...

Flashback to the time when I went down from my room and off to work...

Turun dari bilik tingkat atas, aku mencapai beg tangan ku. Hmmm... hari ni ada meeting seharian. Maknanya aku perlu membawa kain telekung ku. Perlukan beg yang lebih besar. Lalu ku ambil hard disk, telekung dan shawl ku lalu ku masukkan ke beg tangan yang lebih besar untuk memuatkan barang-barang itu. Selesai, aku terus keluar rumah, kunci pintu, naik kereta dan memandu pergi ke tempat kerja.

Sah! Aku tertinggal dompet ku di beg tangan yang kecil itu. Semua dokumen - kad pengenalan, lesen , credit card dan duit2 ada dalam dompet tu. Macam mana nak isi minyak ni? Ku selongkar laci-laci kereta ku. Mana la tahu ada terselit duit ke... Tapi hampa. Aku cuma ada RM 1.60 sen dalam kereta ku.

Uih...sempat tak minyak ni nak bertahan sehingga ke office? Aku pasrah...ku teruskan jua perjalanan ke office. Alhamdulillah...sehingga waktu pulang, minyak masih di takuk dua senggat. Terpaksa la aku pinjam duit dari staff aku untuk isi sedikit minyakkerana aku tidak mahu ambil risiko minyak habis di tengah jalan.

Moral of the story.... bila tukar handbeg, pastikan semua barang yang diperlukan ada sebelum melangkah keluar dari rumah. I was so lucky that day tak de road block, tak kena tahan ngan polis mintak IC etc. Kalo tak...tak pasal je kan??

Sekian, drama minggu ini.


Friday, September 23, 2011

Funny....

What would you think when you see drawing below? My fren forward this email to me.... very funny!





Here's the reply the teacher received the following day:



Dear Mrs. Jones,

I wish to clarify that I am not now, nor have I ever been, an exotic dancer.
I work at Home Depot and I told my daughter how hectic it was last week before the blizzard hit.  I told her we sold out every single shovel we had, and then I found one more in the back room, and that several people were fighting over who would get it.    Her picture doesn't show me dancing around a pole.  It's supposed to depict me selling the last snow shovel we had at Home Depot.
From now on I will remember to check her homework more thoroughly before she turns it in.
 

Sincerely,

Mrs.  Smith

Thursday, September 22, 2011

Majlis Raya, Performance Review and Ranking

Bila bulan syawal ni, banyak la majlis hari raya yang di anjurkan. I attended one yesterday. It was organised by my division. They even have performance competition and also food stall decoration competition between department (Each dept was given 1 stall on that day).

I'm so lucky to have a team of passionate and co-operative staff. My staff has done a good job on the stall decoration and the performance. They won 2nd place for both competition. One of them even won 'best dress male' award. And 2 of us got lucky draw prizes (I was one of them... hehhehe....tak pernah dapat lucky draw. Ni first time).
Our food stall featuring Lemang Kak Limah Pulang Beraya, Rendang Ayam, Jeruk buah Pak Chaq Lip Lap and Mee Hoon Singapore

Today, just got instruction from my boss that all perforance review (mine and my subordinates) need to be completed by tomorrow. Coz monday semua kena dibentangkan dan di ranking... Ayark! X siap lagik ni....banyak gila nak kena buat. No idea how to proceed. Bila pikir2 balik....apa yang saya sibukkan sepanjang tahun ni? Hmmm... memang banyak kerja... terpaksa la berhempas pulas menyiapkan esok.

Wish me luck!

p/s: Huwaaaaa...sedihnya episod 'Warrior Baek Dong Soo' kali ni... bercucuran air mataku... Semangat setiakawan sungguh... sob...sob....

Wednesday, September 21, 2011

Grrrr!!!!!!!!!!!!!!!!! >:-(

Argh!!!!!!!!!!!!! I hate PMS.

It made me bloating
It made me cravings for food that I'm not suppose to eat (there goes my diet!)
It caused me indigestion
It made me feel nausea
It gives me headache
It made me constipate
It gives me acne

I'm counting days...

Saturday, September 17, 2011

Pinggan mangkuk ku...

Akhirnya, penantian selama beberapa bulan telah berakhir... Pinggan mangkuk yg dikirim from my sister dah sampai... Huhuhu.... Gumbira akak...

Tq yer cik mimi. Memang berbaloi. Errr... Mi... Kirim kasut bleh? ehehehe...

sebahagian pinggan mangkuk ku...yang lain dok dalam kotak lagi...

Thursday, September 15, 2011

Just a reminder...

Kadang-kadang kita rasa susah... tapi sebenarnya ramai lagi yang lebih susah...
Kadang-kadang kita rasa sedih... tapi ramai lagi yang diuji dengan ujian yang lebih dahsyat tetapi mereka redha...
Kadang-kadang kita tertanya-tanya "kenapa aku yang diuji"... tapi layakkah kita mempersoalkan ketentuan yang ditetapkan Nya?

I luv to read surah al-Insyirah when i feel down or sad. It really reminds me that Allah wouldn't give me this test unless I'm capable of facing it. And there will always be light at the end of the tunnel. Pasti ada hikmah di sebaliknya...

al-Insyirah is the 94th surah in al-Quran. It has 8 verses and is categorised as Surah Makkiyah.

Let's recite together... hopefully it will bring peace to you, as it does me:

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

أَلَمْ نَشْرَحْ لَكَ صَدْرَكَ
Bukankah Kami telah melapangkan untukmu dadamu?,

وَوَضَعْنَا عَنْكَ وِزْرَكَ
Dan Kami telah menghilangkan dari padamu bebanmu,

الَّذِي أَنْقَضَ ظَهْرَكَ
yang memberatkan punggungmu?

وَرَفَعْنَا لَكَ ذِكْرَكَ
Dan Kami tinggikan bagimu sebutan (nama)mu.

فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا
Kerana sesungguhnya bersama kesulitan itu ada kemudahan,

إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا
sesungguhnya bersama kesulitan itu ada kemudahan.

 فَإِذَا فَرَغْتَ فَانْصَبْ
Maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain,

وَإِلَى رَبِّكَ فَارْغَبْ
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap.

صدق الله العظيم
Maha Benar Allah swt Yang Maha Agung/Maha Besar



Dari Abu Hurairah ra. berkata , Rusulullah S.A.W bersabda:

“Pertolongan dari Allah diturunkan dari langit menurut kadar beban keperluan dan turunlah kesabaran menurut kadar ujian musibah. Jika engkau telah selesai dari urusan duniamu maka tegakkan dirimu untuk melakukan ibadah dan kepada Rahmat Tuhanmu sajalah engkau tetap berharap.”

Monday, September 12, 2011

Weight Watch...Restart

I managed to turunkan 4 kilos during last Ramadhan. But after 5 days raya - I gained 1 kilo already! Haiya.... cepat bebenor berat ni naik. And for the last 2 weeks memang i didn't watch what i eat. Semua balun! Hahahaha... Sungguh-sungguh raya sakan.

As such, it is time to restart my dieting program again. Starting tomorrow, operation 'Replace' will kick off. Why the name? Aih...kalau dah pompuan tu, paham2 je la yer.... I have 11 days to make up my Ramadhan fasting (bukan make up bersolek yer...). And Insya-Allah try to sempurnakan Shawal fasting as well. Hopefully I can make it.

I tried exercising as well. Just yang ringan2. Skipping (baru 40 kali dah mengah2 tak cukup napas... huhuhuh...) and also boxing - wii boxing (will story more on wii game later). And today, i discovered new idea to tone up my hand muscle during traffic jam.

I was sleepy during driving petang tadik. Mana tak ngantuk... jalan jam kan, slow jer... mata ni tak leh tahan dah. Then, I saw my mineral water bottle - still had full bottle. I just took it and try exercising just like normal weight lifting exercise. Hahahaha... hilang ngantuk.

So the next time i feel sleepy during driving, i know what to do. May be I should letak lesung batu dalam kereta... huhuhuhuhu....

Till then.

Saturday, September 10, 2011

Masih Raya

Fuh...penat betul... Masih beraya lagi. Hari ni jer menerima kunjungan 2 tetamu, mengunjungi 2 rumah terbuka. Esok another 2 rumah terbuka.

Kerja... makin banyak... macam tak sempat nak pastikan meet deadline.... Ades....

Sekian.

p/s: ini entry orang malas

Tuesday, September 06, 2011

My Raya

As promised... let me tell u about my raya...

29th August - still kena kerja. My exec is getting engaged. So bagik can dia cuti awal and i cover opis. Dah siap bawak lap top bagai... sempat la buat entry project hujung minggu tu... memang dah jangka akan boring dok kat opis and x der mood kerja. Nasib baik la jugak x der critical problem kat opis hari tu. Around 3 pm, semua org dah balik. Takkan la nk tinggai kat opis sengsorang? So kita pun ikut balik la jugak... huhuhuuhu...
Aktiviti malam raya...

Malam raya tak der benda sangat yang nk dibuat. Just tgk TV, tengok anak buah main bunga api and borak2 ngan family semua. Pagi Raya, seperti biasa diadakan acara bermaaf-maafan. Tapi MDH kerja. So i la yang kena start the occassion (ikut ranking tau nk salam MIL, from yg tua to yg bongsu...oh...tua i ni...hehehhe). Being an over sensitip women, macam biasa la...drama la i pagi2 raya ni. hehehhe...nasib bukan jenis pakai mekap tebai. kalo tak mau jadik panda!

Lepas solat raya, pi ziarah kubur arwah FIL. Sedih lak rasanya... I didn't get any chance to meet the person who has brought up my dear hubby to be an awesome person that he is today. But I thank him nonetheless. Semoga Allah mencucuri Rahmat ke atasnya.

After ziarah kubur, kami balik kampung melawat sedara mara belah FIL & MIL. In fact, sepanjang raya kedua n ketiga pun pi beraya umah sedara mara. Tapi raya tahun ni macam kurang best sikit...coz MDH kerja since raya pertama sampai la raya ke tiga. Tak terasa kemeriahan raya bila dia x de to join in kemeriahan tu.

Raya ke empat, baru la balik umah my mom n dad. Macam biasa, pi beraya umah sedara mara belah my dad. Malam raya ke 5, family belah my dad buat gathering. meriah betul...lama dah tak berkumpul ramai2 macam tu...
Meriah...gathering di halaman umah...
Sepanjang raya ni, memang saya berehat cukup2... walaupun kadang-kala diganggu dengan 'panggilan kerja' tapi saya masih boleh merehatkan kepala dari fikir pasal opis too much.


Basically, this is my raya this year. Hopefully next year would get a chance to have hari raya 'bertiga' pulak... I wonder how would that feel...   :-) till then...

Monday, September 05, 2011

Post Raya

Still in holiday mood. Tomorrow start working (ari ni still cuti lagi). Adeh... sungguh tinggi tahap kemalasanku ini.

Will update my cerita raya later...


Monday, August 29, 2011

Project Hujung Minggu 2

As mentioned last week, i continue my weekend project of 'buat kuih raya'. This week, managed to do 3 jenis kuih lagi... it all started on Friday nite.

For first kuih, saya buat kuih tart nenas. Lepas membeli belah di TESCO, saya pun started with membuat jamnya.
Jam tengah menggelegak di kuali
The next day, baru la dibuat tart tu...

Alhamdulillah...first time buat jam and tart ni. Resepi saya google jek. Agak2 tengok review bagus2, saya pun try la... Walaupun agak huduh rupa tart saya, tapi Insya-Allah sedap jugak la... huhuhuh (get into a basket and lift myself up). Sepanjang buat tart ni, memang tak aman hidup saya. my phone keep on ringing. Dapat call from sales bagitau customer dia x leh buat payment pasal system down. Adeh! terpaksa la berenti kejap-kejap2 and check status dalam SAP, call orang technical, call team member semua (Abis hp saya terkena calitan marjerin n tepung).

Sabtu malam plak, buat biskut kelapa. My MIL favourite. Dia siap gorengkan kelapa parut lagi untuk saya buat kuih pebret dia tu. Baru nak uli bahan2 tu jadik doh, tetiba dapat call kata ada double payment deduction from customer's account plak. 2x Adeh! Terpaksa la berenti and ask my SIL tolong sambung uli bahan2 jadik doh. After check in SAP and sent email to the person involved, baru la bleh sambung balik buat kuih. Alhamdulillah, sedap biskut kelapa tu. Tapi dah jadik macam cookies lak... leper jer biskut tu sebab my SIL dah letak marjerin lebih dalam adunan saya tadik... huhuhu... tak kisah la kan...bila masuk perut, semua sama jer rupanya...

The next day, kami (me & SIL) 'mengulang buat' (sesuai ke wording ni??) biskut peanut butter. Kali ni saya buat 2 adunan terus. Alhamdulillah...semua ok. Tak de yang hangus etc.

Akhirnya...inilah senarai kuih raya saya tahun ni
  • Chocolate chips cookies (yang agak keras ittew..tapi sedap tau!)
  • Peanut Butter
  • Biskut Nescafe
  • Tart nenas
  • Biskut kelapa
  • Cornflake madu
Ok la tu...memang cukup2 6 bijik bekas kuih yang saya ada. Tapi selalunya kalau tetamu datang and inform, saya suka masak2 mee/spageti etc. Tapi kalau yang datang x bagitau, memang makan kuih raya je la... ehheheh

Lepas siap semua kuih raya, saya operasi kemas rumah plak belah petang ahad tu. Siap panjat2 kerusi meja (maklum la... i ni kan rendang orangnya...) nak lap kipas and bahagian2 yang tinggi tu untuk sapu sawang. MDH pun ada and dengan ringan tulangnya membantu (suka i...). Lagi bertambah suka bila siap kemas MDH kata 'hari ni x yah masak...kita beli jer'. Yey!

Malam, operasi kemas beg baju pulak. Satu beg untuk hubby, satu beg untuk saya. Seperti yang dijangka, beg saya memang penuh... tu pun rasa macam x cukup jer...

Pagi ni, I'm still working (sigh...boring la...) Anak buah pun 2 org jer yang ada kat opis ni. Nak buat caner... kena la masuk jugak. Bagik can diorang cuti tahun ni. Tahun depan saya pulak nak cuti. :-)

 Petang ni, saya akan pulang terus ke MIL house dari office. MDH pulak akan balik terus dari tempat kerja dia di melaka. Uih...tak sabar nak start cuti raya. Harap2nya, system payment ni tak problem la raya ni... Problem kalu...tak raya la saya...

Ok...before I'm off, I'd like to wish all of u Selamat Hari Raya Aidilfitri. Kullu amm wa antum bil khair....Maaf jika ada tersalah bahasa, tersilap kata sehingga mengguris hati anda semua. Semoga Allah menerima amalan kita sepanjang bulan Ramadhan ini. Semoga kita semua dipanjangkan umur untuk bertemu semula dengan Ramadhan tahun depan.

Have a Blast Raya everyone!

Saturday, August 27, 2011

Tazkirah tentang rumahtangga

Just read Ustaz Hasrizal entry about marriage. I like it. You can read it here. Semoga bermanfaat untuk kita semua.

On Raya preparation: Jap lagi nak start buat kuih... Doakan hasilnya ok yer... hehehehhe :-)

Monday, August 22, 2011

The Biggest Looser...(Not that Big pun...)

I am not fat nor I'm skinny. I've told you before... But since I've been married, I've gained almost 15 kgs. That is average of 2.5 kg per year i.e 0.21 kg per month. And this year, is the highest weight I have ever gained so far. I've tried some loosing weight product but it just a waste. I did try starving, but u know what was bound to happend... Overall, my previous diet regime did loose me a little weight, but later on I gained more (sigh...) 

A week before Ramadhan, I reflected on myself. I know I have reach a point where I'm overweight. Honestly, I was a little sad with my lack of discipline when it comes to food... my favourite food. Yup... I luv to eat. Especially those sweet things. And those yummy things... I simply love to eat. I know this can't go on... I would end up gained another 20 kgs when I reach 40. Woooo.... NAUZUBILLAH... Can't imagine how to carry that much of fat in such a small frame. For sure sakit lutut and kaki punya...

That was when I came to a new resolution. I need to shed these extra weight. At least to get back my normal BMI and get out of the overweight zone. A few days before Ramadhan, I bought digital scale to measure my progress. I stock out the food that is healthy. A lot of vege and less carb. That is my plan ( I think I have enough fat to be converted into energy :-) heheheh).

From first Ramadhan, I cut out as much as I can on rice. Drink a lot of water during sahur and eat lauk2 and vege/fruits jer... As far as I can remember, I only eat rice 3 times during this Ramadhan (tu pun dalam 3 sudu je). I really watch what I eat. I count calories (not exactly counting.. agak2 jer based on the nutri info on the packages and from internet). Alhamdulillah... I've loss some weight and my BMI has been back to normal (but still at the edge of normal BMI).
My Digital Scale :-)

I have a long way to go. My long term target, to get my weight at most 3 kgs more than the weight when I was studying at Uni. That is a very longggggg term target, looking at my progress so far... hehehhe... My short term target; to reduce my weight so that I'm out of overweight zone. I did achieved that (kudos me! yey!). So my next target is to reach at most 7 kilos from the weight that I was during my uni time. I did not set time to achive this. Lets go slow and steady.

Dear readers, please pray for me. Hopefully I'm discipline enough and istiqamah with my plan. Amin...

Sunday, August 21, 2011

Projek Hujung Minggu

Bermula seawal jam 10 malam, Hari jumaat malam sabtu yang lalu... bermulalah projek kuih raya saya... Hehehe..

Kuih pertama : Chocolate Chip Cookies. Got the recipe from forwarded emails. I started from 10 pm to almost 2 am baru habis semua. The first batch masuk oven, terpaksa dibakul sampah kan sebab hangus hitam legam. Sampai berasap oven saya... kes..kes..kes... but the next batch, alhamdulillah...ok. Sedap rasanya. Cuma keras sikit but still edible. Huhuhuhhu.... I have done my search through internet. Perhaps the following were my mistakes that causes the cookies keras sikit:
  • I beated my flour in with the hand mixer at high speed instead of stir it/beat it at lower speed i.e i overmixing the dough
  • I think i overcook the cookies. The temperature may be not as accurate as it should be.
And due to kekerasan cookies tu, I plan to eat it myself...not as part of my kuih raya. malu la nk bagik org makan cookies keras. Tapi family member bleh rasa yer... 

The next day, saturday morning, saya buat resepi yang memang tak pernah ketinggalan dibuat oleh keluarga belah saya... Cornflake madu. Dah lama x buat sendiri (tahun-tahun lepas adik saya tolong buatkan) terpaksa call adik saya mintak exact measurement of ingredient. Heheheh...
Beginilah rupa biskut Cornflake Madu
Alhamdulillah....senang yo nak buat kuih ni. Kejap jer dah siap.

Next kuih, saya buat biskut nescafe (sabtu malam) and biskut peanut butter (ahad pagi). Ni resepi kuih belah suami saya pulak. Saya siap amik buku resepi; handwritten by my MIL nak buat kuih2 raya ni (buku resepi tu dah berusia 22 tahun tau!). Since this year pun my MIL x buat kuih raya, I offered to buatkan untuk dia sekali.  My SIL yang bongsu datang my house to help me buat these two biscuits. Alhamdulillah....semua ok. Cuma quantity yang terhasil tu agak sedikit (coz the resepi tu each batch adunan sikit jer...) So next week may be nak kena buat lagi sekali.

Semua kuih2 tu (kecuali chocolate chip) telah selamat dikirim ke rumah MIL petang tadi (my SIL yg bawak balik).

Next Kuih Raya Project : Plan to bake another batch of Biskut nescafe and biskut peanut butter. Also to bake biskut kelapa (my MIL fav) and tart nenas; kalau masa mengizinkan and if my MIL buat inti nenasnya...hehehe (nak buat sendiri takut x sedap lak...).

Tomorrow is monday... Just a weak+ to Hari Raya. Kejap betul masa berlalu...

p/s: Buat entry sambil tengok Dilwale Dulhania Le Jayengge... teringat zaman2 belajar kat uni dulu... siap 'bukak panggung' (guna computer) kat bilik dengan roommates and kawan2 nak tengok cerita hindustan.

Friday, August 19, 2011

Petua, Ramadhan

I listened to radio this morning (on the way to work). Ustaz Zahazan had shared on  petua untuk memulihkan bayi songsang. According to him, he got this petua from a Sheikh in Arab (can't remember which part). What u need is minyak kelapa dara or just a plain minyak kelapa (bukan kelapa sawit yer...itu minyak masak...hehehhe). Bacakan surah At-Tariq ayat 1 hingga 7, dan sapukan dari perut hingga kawasan rahim dengan bilangan ganjil (3x ke...7 x ke...). Semoga ini bermanfaat buat semua.

Ramadhan dah masuk hari yang ke 19. Malam ni bermula lah pusingan 10 malam akhir Ramadhan. Cepat sungguh masa berlalu. Meh kita sama-sama mengimarahkan 10 malam terakhir ni.

Weekend ni nak start buat kuih raya. Weekend je la pun yang saya ada masa. Tahun ni berazam nak buat kuih raya sebab oven yang saya beli setahun yang lalu hanya pernah digunakan 2 kali jer... tu pun, sekali saya guna (buat cinnamon bun yang jadik cinnamon biscuits), and sekali lagi adik saya yang buat kek kelapa (alamak....aku teringin la kek kelapa ko mimi...sodap!). Please wish me good luck! Even though I luv dessert, tang biskut & kuih2 ni bukanlah kepakaran saya.

Harap-harapnya kuih saya buat nanti tak la keras macam batu.... huhuhuhu....

Sunday, August 14, 2011

Majlis Ifthar 13 August

Yesterday, I went to Majlis Ifthar organised my hubby's school mate. It was an annual event (with different host every year). And this year, the event was an event that is much awaited by everyone. Why? Please scroll down below to know who this years' host...





I took the opportunity to take photo with her.
Well... It just happend that her hubby was my hubby's room mate during sekolah-sekolah dulu. What a small world. And as expected, the crowd was much larger as compared to previous Majlis Ifthar (sapa nak miss pi umah celebrity ni??). The host also invited a few anak yatim from Ma'had tahfiz in Paya Jaras to have the ifthar with us. The event started with berbuka puasa, and then solat maghrib and dinner buffet stle. The much awaited menu was kambing bakar (as usual la... diorang memang tak leh miss this menu when buat gathering...But i pun suka la...) Sedap tau... Just look at the line that we formed semata-mata nak amik kambing bakar ni...

Belakang tu ramai lagi yang beratur sebenarnya...
The event ended at 12 midnight. They had a batch meeting and pembentangan aktiviti tahunan...macam AGM la pulak... We all (the wives and children...) yang tak de kena-mengena tu, duk dengar je la mereka meeting sambil berbual-bual among us. Overall, the event was very nice and the food was superb. Amy also very nice in person and very down to earth. (In addition to that, she is really cute and petite... kecik dari i tu...)

It was fun, and this is the first time i berbuka puasa ngan selebriti tau.... jakun la sikit...hahahahhha :-P

On another note... let's do the best for this 2nd half of Ramadhan.

Thursday, August 11, 2011

Wasiat Nabi Adam

Last tuesday, we had a berbuka puasa session with rep from the management. We had invited an ustaz for a ceramah while waiting for the time berbuka puasa. Can't remember the ustaz's name. But his ceramah was really really interesting and funny. Personally I had a good time listening his ceramah. I'm not sure what his ceramah specific topic since the ceramah already started when I arrived.

Anyway, one of the points that i remember; he was talking about Nabi Adam's advice to his sons...

  1. Kamu jangan merasa tenang dengan dunia ini, maka saya ketika merasa tenang dengan syurga, Allah s.w.t. tidak redha dan mengusir saya daripadanya.” ( jangan kita merasai ketenangan dengan dunia kerana Nabi Adam A.S. diusir dari Syurga kerena setelah merasa ketenangan dan lupa diri lalu melakukan kesilapan sehingga Baginda diusir dari Syurga).
  2. Jangan menurutkan hawa nafsu wanita, maka sesungguhnya saya telah menuriti hawa nafsu wanita sehingga makan pohon yang dilarang dan menyesal.
  3. Tiap amal yang akan mahu dikerjakan harus kamu perhatikan akibatnya, sebab andaikan saya memikirkan akibat maka saya tidak akan menerima akibat ini.” ( Akibat makan buah Khuldi Baginda terpaksa keluar dari Syurga ).
  4. Jika hatimu tidak tenang (ragu-ragu/was-was), maka hindarilah perbuatan itu, sebab saya ketika akan makan pohon larangan itu hatiku was-was tetapi tidak saya hiraukan, maka saya menyesal
  5. Bermusyawarahlah dalam semua urusan sebab andaikan saya musyawarah dengan malaikat Jibril tentang memakan pohon itu, tidak akan terkena akibat ini.
 Let's us take this advice to our heart...

Ramadhan sudah 1/3 berlalu...marilah sama-sama kita pertingkatkan ibadah dalam 2/3 yang terakhir ini... Amin.

Saturday, August 06, 2011

I'm glad it's over

It was a hectic day, yesterday... Phew! I'm glad it's over... really looking forward to spend this weekend resting and 'lazying' (is there such a word?) around.

It all started with a rush driving to our training centre. I didn't woke up late. I woke up as usual. But i forgot that I've washed my clothes last night and now i need to 'sidai baju' before i went off to work. End up, I was 15 minutes late from the time I was suppose to leave my house. Luckily the traffic was not so bad. I arrived only 5 minutes earlier than the time that our program should start. And I was the program co-ordinator. Hehehhe... Tapi biasa la kan... the team member semua lambat. At last we started half and hour late than scheduled. We were having an Away Day to discus on the process flow of the new payment system that we adopted. We need to finalised it asap and to present it to our management by end of this month.

It was suppose to be a smooth Away Day. Just a discussion over the process flow. Instead, we were hit with the news that our payment system is still down (it was supposed to be ok yesterday evening) and the payment was not updated into the system. Adeh... As a result a lot of order were blocked and we need to resolved the issue asap. We end up doing both... the process flow discussion and getting the system back to normal. We were discussing on the process flow, then calls from all over malaysia get in and we need to explain the status to our regional offices, then on the process flow again, then to call our IT guys and check on the status, then on process flow again, then to call banks and ask what is the status at their side...and back to process flow again...so on...so forth... It was like a 'bilik gerakan' if you know what i mean.

At last at 4.15 pm, we managed to resolved all issues and updated the payment. Fuh!!!! Lega... Now we can enjoy our Berbuka Puasa session at Holiday Inn Glenmarie. Highlight of the day! and really a treat to us to finish up this week with something nice :-)

Hotel Lobby

We arrived around 6 pm (awainya....) need to check up the reservation, the table etc...that's why. After dah confirm our table layout everything, me and the other 2 ladies hang out at Hotel's reception area. When all the guest arrived, we went to our reserved table for the berbuka puasa. The food was superb and the buffet spread was a lot. But since I'm on diet this Ramadhan, I just get to eat half kebab daging, 5 cucuk sate and a plate of mihoon sup ekor. Hehehhehe...


That sums up my day yesterday.

p/s: Kesian MDH kena berbuka sengsorang smalam... sori ye abang...

Wednesday, August 03, 2011

The Surprise - OPS Birthday

My hubby's birthday is on 2nd August. As I told you before, I had planned a surprise for him. Since the surprise need to be done exactly at 12 am, I took a nap (boleh category as nap ke?) at 10 pm.

Exactly at 11.50 pm, i woke up (dah kunci jam siap2 dah...kalo tak kompem terlajak punya). MDH tak tido lagik...tengah main computer game. Chantekkk!!! So, dengan buat2 muka ngantuk, i turun ke tingkat bawah buat2 nak pi minum air. Sempat jeling my hubby yang main game, tengok dia khusyuk jer main game... bagus...

Sampai tingkat bawah, terus menuju ke peti sejuk untuk mengeluarkan kek yang berjaya diseludup masuk ketika MDH pergi pasar ramadhan. Bukak kotak and letak kek atas meja di ruang tamu. Then, pi bilik belakang and bawak keluar hadiah yang berjaya diseludup masuk bersama kek tadi. Ok, semua dah ready...bleh nyalakan lilin. Kek...check! hadiah...check! lilin dinyalakan... check! Masa untuk beroperasi...

Ambik HP and call my hubby yang di tingkat atas lalu berkata "Abang...tolong...kaki ayang cramp!" Berlari-lari MDH ke bilik tidur (ingatkan i dah balik ke bilik n sambung tidur). Terpaksa la jerit skek malam-malam buta ni: "Abang...kat bawah la...." Terdengar la MDH berlari-lari anak ke tingkat bawah sambil bertanya apa yang aku buat dok kat bawah malam2 ni... Sebaik jer MDH muncul di ruang tamu....

"Happy Birthday to you....Happy Birthday to you...Happy Birthday to Abang.... Happy Birthday to you..."

I sang the song dengan suara yang sumbangseh... huhuuuhu.... terkejut MDH... Lebar senyumannya when I wish his birthday. Menjadik surprise saya :-)Seronoknya!

Abang Dear, hope u like my present... coz i like it so much. Hahhahahah (ni beli present untuk hubby ke diri sendiri?)

Monday, August 01, 2011

Ramadhan - Day 1

Alhamdulillah...selamat menempuh hari puasa yang pertama. Hari ni masuk opis awal sikit (awal banyak sebenarnya!) pkol 7 dah terpacak kat opis. Sebab nak balik awal. Pkol 4 dah boleh balik. Bersyukur sangat company ni introduce flexi hour. Senang sikit nak adjust masa sendiri.

Walaupun i bertolak kluar umah selepas subuh, kenderaan di jalan raya punyalah banyak... tak sangka ramai sungguh orang yang keluar awal pagi untuk pergi kerja di Kuala Lumpur. Tapi, alhamdulillah, tak ler jam teruk. Sikit-sikit jer... Balik pun cam tu...Ingatkan pkol 4 dah awal... rupanya boleh tahan gak banyak kenderaan waktu tu.

Anyway, semoga esok akan lebih baik dari hari ini.

Daripada Abu Hurairah daripada Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud: Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu.
(Diriwayat oleh imam Nasai'e, Ibn majah, Ibn Habban dan Baihaqi)

p/s: Esok birthday my dear hubby. Nak buat surprise kat dia malam ni :-) hehehehhe....

Sunday, July 31, 2011

Marhaban Ya Ramadhan...

Ahlan wa sahlan Ya Ramadhan...

Ya Allah, Semoga Ramadhan tahun ini lebih baik dari Ramadhan ku yang terdahulu. Kurniakan lah aku kekuatan untuk meningkatkan ibadahku kepada Mu. Kurniakanlah aku kesabaran, untuk menghadapi ujian Mu. Jadikanlah aku hamba Mu yang bersyukur... Amin.


Something to share...

With the month of Ramadan upon us it is useful to look at ways of trying to maintain a healthy diet whilst fasting. Fasting for 12 to 24 hours or more can lead to dizziness and fatigue and a lowering of metabolic rate as a means of conserving calories or energy. Here are some simple guidelines to make sure that your diet remains balanced and healthy during this fasting period:
Don't skip breakfast (Suhoor)
Even though sleep may seem far more appealing than waking up to force down some food, don't skip breakfast. Breakfast is the most important meal of the day. Research has shown that breakfast provides the essential energy and nutrients needed for concentration, while keeping hunger symptoms like headaches, fatigue, drowsiness and restlessness at bay. In addition, it speeds our metabolic rates. It is therefore vital to ensure an adequate intake at breakfast time.

Eat a wide variety of foods
When your daily intake is limited to two meals per day, you need to put extra effort into including foods from all the food groups. Our bodies need at least 40 different nutrients daily, to ensure that we grow properly and maintain good health. Although most foods contain more than one nutrient, no single food provides all the necessary nutrients. Moreover, foods have benefits that can't be replicated by a pill. So it is important to eat a wide variety of foods every day, to ensure that we get all of these nutrients. Select foods each day from each of the five food groups:
· Breads, cereals and other grain products
· Fruit and vegetables
· Meat, fish and poultry
· Milk, cheese and yoghurt
· Fats and sugars (these are low in nutrients & high in calories, so limit intake!)

Eat low glycaemic (GI) foods at breakfast to help control blood sugar levels
Carbohydrates are classified according to their glucose response or glyceamic index (GI). The GI measures how fast the carbohydrate of a particular food is converted to glucose and enters the bloodstream. The lower the GI, the slower the food is converted to sugar and the longer it satisfies your hunger. Selecting low GI foods helps maintain normal blood sugar, minimises hunger pangs & satisfies appetite without providing excess calories. Also, by controlling blood sugar levels, you prevent excessive eating binges as a result of low blood sugar levels. Remember to include low GI foods at each meal, and to avoid eating high GI foods on their own, but rather to mix them with low GI foods, which will give an intermediate GI overall.

Be aware of your cooking methods
By making small changes in your cooking habits, you can create great-tasting foods that are also healthy for you. Many of those treasured family-favourite recipes have a very high fat content for today's health-conscious living. Don't give up on your favourites – just convert them! Here's how:
· Always trim off excess fat from before cooking, or use venison, chicken and soya as lower fat options. Remove poultry skin & choose light meat (eg. breast).
· Cut down on fat intake during cooking:
- cook onions in a little water or vegetable stock rather than oil or butter
- use non-stick frying pans & non-stick sprays rather than oil or margarine
- bake, grill or roast foods rather than frying
- cook roasted meat or poultry on a wire rack so that the fat can drip off
- Steam or boil vegetables
- when preparing rice, noodles & other grains, season with herbs, spices & broths rather than added fat
- prepare soups, gravies & sauces in advance, so that they can be refrigerated, allowing you to remove the layer of fat that forms on top.
- Use herbs and spices to add flavour & zest to low-fat cooking. Basil, bay leaf, oregano, & rosemary add distinctive flavours & colours to meat & vegetables. Spices, like cinnamon, ginger & nutmeg enhance the sweet taste of foods, & seasoning blends, such as chilli powder, curry powder provide a complex array of flavours
· Avoid taking in too much salt
- Use garlic, dry mustard, pepper, onions, mushrooms & tomatoes to add flavour to meat and vegetables
- Add sliced lemon or lemon juice to white meats & fish
· Make healthy changes to recipes
Cut the fat in half - if a recipe requires cream or whole milk, use evaporated or fresh skim milk. If a recipe requires a whole egg, use two egg whites, etc.

Eat enough carbohydrate foods - especially those rich in fibre
These foods provide the body with energy. They are rich in B vitamins, and are an excellent source of fibre. Hi-fibre foods also fill you up more than low-fibre counterparts. Foods high in fibre include brown rice, wholegrains, fresh fruit and raw veggies.

Remember your fruits and vegetables
Fruit and vegetables add colour and variety to the menu. They are "protective" foods as they help the body fight off sickness and disease. They are also rich sources of a variety of vitamins, minerals, and fibre, and are low in calories.

Drink sufficient fluid
Always include water in your diet, and cut down on caffeine-containing beverages. Caffeine is a diuretic and will not provide adequate hydration.
We all know that maintaining a balanced diet by eating healthily has a vital influence on your well being. Try following the above principles so that this fast period does not sway too much from the principles of good nutrition.

Source: www.themodernreligion.com 


P/s: Semoga berjaya dalam misi menurunkan berat badan nih... Amin! Heheheh :-)

Saturday, July 30, 2011

Sky Bridge

It's been 9 years since I've been working. And within that 9 years, I've been to KLCC for  a lot of times. But I have never, even once, cross over the sky bridge. Today, I did :-)

View of doors to Tower 1

Seronok sangat...luckily a friend of mine has acces to the sky bridge. So i took the opportunity to cross the bridge when I had a meeting at Tower 1 yesterday.

View of Tower 2 doors over my shoulder... That orange thing is my pebret shawl :-)
That is Tower 1 at the right side of the Bridge





And the best pic of all...


Beautiful isn't it? Pic showing KLCC Park from sky Bridge...

This experience kept me thinking... How Great Allah is, giving humans brains that make it possible to achive such feat as building this twin towers, with a bridge that make it possible to cross over the building at level 42 (I don't know how meters above sea it is).

Anyway, do enjoy this trivia. It is so informative :-)

Thursday, July 28, 2011

Bersyukurkah kita?



Ramai yang menghitung kekurangan diri, tapi kurang yang menghitung kelebihan sendiri...


Today our department had a visit to Rumah Perlindungan Rahoma @ Taman Melati. The objective of the visit is to hand over our donation (personal donation from staff - cash+ used clothes & used books that still in good condition) for the kids. In conjunction with Ramadhan that is fast approaching, we hope our donation and visit would bring some cheer to the kids.

There is around 30 kids that is sponsored by this charity house. All of them are kids who are less fortunate (fakir) and had lost either parent. They seems cheerfull though. I can see how happy they were with our visit. The program started with speech from Datuk Faridah, the president of ths charity house.


I really salute this lady & other volunteers of non profit organisation. They do a great work and we should support them, don't u think?

We were also entertained by the kids who sang a few Nasyid for us. I managed to take video one of the Nasyid.




Then we had a sesi 'ramah mesra' and 'makan-makan' with the kids. It was an eye-opening experience. I can barely held my tears when i look at this kids (being dramaqueen and oversensitive me...huhuhuuh) . Kesian kat diorang....kecik-kecik dah hidup susah... Tapikan, eventhough they are less fortunate but they feel happy and blessed. That got me to question myself, am I grateful enough for what I have today? Did I feel blessed with what I am today?

Ya Allah, let us be your humble and grateful servant! Do not let us astray from your path, and let us be among your pious man...Amin.

p/s: Balik tu jalan jam gila... 18 kilometres jammed....almost 3 hours stuck at MRR2 exit to Seremban because all those 'kaki bola' memenuhkan stadium ari ni... ades....

Tuesday, July 26, 2011

She...Hope... Wish...

For those who are TTCing, missed AF would be the biggest headache. Especially when all the preggy- like- symptom are experienced by them. She started to quizzes herself 'hmm...is this PMS or preggy symptom?' She would overanalysed her body for any changes she felt; 'Oooo... i think i feel a little bit nausea today...or ooo... i feel dizzy today.... '

In addition to that she started to research the internet to look up on articles that explains the early pregnancy symptom, the PMS and the difference between the two, just to refresh her memories on the subject eventhough she has read it more than 33 times for the past 6 years. She would again analyse the symptom that she felt and try to determine whether it is pregnancy symptom or just  a PMS.


I am 'she'.What a pathetic me :-P hehehhehe...

Anyway... just hope for the best and for AF to starts showing up (if not otherwise...Amin). Whatever for me, I'll leave to to Allah as He Knows Best!

Friday, July 22, 2011

Suspense!

Alhamdulillah, nothing serious. Just false alarm. Please ya Allah, I don't want to go through that feeling again. Feeling of helpless and worries of what might be.

Abang,
let's live a healthy life ok! Lepas ni kena bersenam... huhuhu....

Ya Allah, Grant us good health so that we can continue being your servant. Amin.

Wednesday, July 20, 2011

Berbahagialah sekiranya anda sakit...

Found this posting while blogwalking... source from here

Pernah sakit?
Apa yang Anda rasakan?
Senang, gembira, sedih, jengkel, atau…?

Tahukah temen-teman, bahwa sakit yang menimpa kita, penderitaan yang kita alami, kesempitan yang kita rasakan, kesulitan yang menggelisahkan, … ; merupakan kenikmatan dan anugerah yang diberikan Allah kepada kita?
Yang kenikmatan ini tidak diberikan kepada setiap orang dan setiap saat….
Bagaimana mungkin? Nggak masuk akal ya?
Jangan keburu percaya, jangan tergesa-gesa mempercayai sesuatu sebelum Anda memperoleh penjelasan mengenai hal tersebut!
Simak dulu tulisan berikut:


Ketika sakit menghampiri kita, ada dua hal yang mesti kita ingat:

1.Bahawa sakit yang kita alami ini datang dari Allah Subhanahu wa Ta’ala ”Tiada sesuatu pun bencana pun yang menimpa di bumi dan (tidak pula) pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam kitab (Lauhul Mahfuzh) sebelum Kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah. (Kami jelaskan yang demikian itu) supaya kamu jangan berduka cita terhadap apa yang luput dari kamu, dan supaya kamu jangan terlalu bergembira terhadap apa yang diberikanNya kepadamu. Dan Allah tidak menyukai setiap orang yang sombong lagi menyombongkan diri.” (Al-Hadid:22-23)

2.Bahawa sakit itu baik bagi kita.
Di balik sakit yang kita alami, terdapat hikmah dan faedah yang besar, yang itu baik dan bermanfaat untuk kita. Tentunya apabila ketika sakit itu datang kita hadapi dengan kesabaran. Diantara hikmah dan faedahnya adalah:

-Diampuni dosa dan kesalahan
”Setiap musibah yang menimpa mukmin, rasa lelah, penyakit, rasa sedih, sampai kekalutan hati, pasti Allah menjadikannya pengampun dosa-dosanya.” (HR. Bukhari-Muslim)

-Ditinggikan darjatnya
”Tidaklah seorang mukmin tertusuk duri atau yang lebih kecil dari duri, melainkan ditetapkan baginya satu darjat dan dihapuskan darinya satu kesalahan.” (Diriwayatkan Muslim)

-Pembuka jalan ke Syurga
”Allah Subhanahu berfirman: ‘Hai anak Adam, jika engkau sabar dan mencari keredhaan pada saat musibah yang pertama, maka Aku tidak meredhai pahala bagimu selain surga.”’ (Ditakhrij Ibnu Majah; Menurut Syaikh Al-Albany: hadits hasan)
Wahai Saudaraku, bukankah sakit merupakan bahagian dari musibah?

-Keselamatan dari api neraka
Dari Abu Hurairah Radhiallahu ‘Anhu, dari Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi wa Sallam, bahwa beliau menjenguk seseorang yang sedang sakit demam, yang disertai Abu Hurairah. lalu beliau bersabda (yang artinya):
”Bergembiralah, karena Allah Azza wa Jalla berfirman, ‘Inilah neraka-Ku. Aku menganjurkannya menimpa hamba-Ku yang mukmin di dunia, agar dia jauh dari neraka pada hari akhirat.” (Ditakhrij Ahmad, Ibnu Majah, dan AL-Hakim. Menurut Syaikh Albani: isnadnya shahih)

-Menjadikan kita ingat kepada Allah dan kembali kepada-Nya
Biasanya ketika seseorang dalam keadaan sihat walafiat, suka tenggelam dalam kenikmatan dan syahwat. Menyibukkan diri dalam urusan dunia dan melalaikan Allah, yang tidak jarang terjerumus dalam kemaksiatan dan kederhakaan kepada Allah Subhanahu wa Ta’ala. Ketika Allah mencubanya dengan sakit atau musibah lain, dia akan ingat kepada Allah, bertaubat, dan kembali memenuhi hak-hak Allah yang telah dia tinggalkan.


Jadi setiap sakit tu ada nikmatnya."Berbahagialah kepada anda yang sedang sakit.."

Monday, July 18, 2011

Ramadhan al-Mubarak

In +- 2 weeks we'll be welcoming the best month of all... Ramadhan al-Mubarak... Bulan yang penuh keberkatan, bulan yang penuh Rahmat. Alhamdulillah, poser dah abis ganti. But AF has yet to come n visit... Harap2 x miss la the first week of Ramadhan.

Anyway, let's make an 'azam' semoga Ramadhan tahun ini lebih baik dari tahun lepas, let's work hard to improve ourselves and our ibadah, let's try to be the best that we can be as a muslim/muslimah.

Amin...

Sunday, July 17, 2011

A web to share

I luv this web. I'm sharing it with you... Hopefully it would remind us again on the Sirah Rasulullah...

Click here to view the web.

Thursday, July 14, 2011

Every Cloud has a silver lining...

It is easy to take a step back than moving forward...

It is easy to just give up than work it harder...

It is easy to just fall back than to climb up...

It is easy to just curled up and stay down than to soar up and fly...

Yes... it is so much easier...

But I believe that Allah has a brilliant plan for me...

And He Knows what is best for me...

And I know... that every cloud has a silver lining.



p/s: tetiba rasa nak tulis ni... penat. Just got back from Ipoh n tomorrow am working as usual (sigh....)

Tuesday, July 12, 2011

Road Show

Early morning, get off to KLIA at 6.45 to catch up flight at 8 am. Arrived at KLIA around 7.15 am - I'm already late for self check in. Proceed to counter for check in - nasib baik sempat. Then brisk walking (very brisk...almost into running) to my departure gate. Again, I'm lucky they just on board the plane.

The journey was ok. It was cloudy and a bit rainy at Alor Setar. This is my first time sampai kat LTSAH. Look like new building and quite similar in design with Airport @ KT. Sampai jer sana, again, brisk walking to taxi counter to find a taxi to Sg Petani. Arrived at SP around 10.15 am. My session was scheduled on 11 am. So sempat la nak bernapas skek.
Sempat minum air sikit before start presentation

As mentioned before, I hate public speaking. However, this time around I was not as nervous as previous presentation at Central Region. Alhamdulillah, all went well and the audiences were also kind with their question. Tak de la soklan2 yang nak membunuh.

Finished my presentation and all the Q&A around 12.45pm. Hop on taxi and headed back to Alor Setar for flight to KLIA on 3.20pm. Lepas check in, lapar la pulak coz memang x sempat breakfast coz terkejar-kejar since morning.
My lunch - beehon Sup n milo ice
Bila rasa beehon tu, teringat la pulak bihun sup utara mama... hmmm... mama punya lagik sedap! Lepas lunch, solat and masuk to gate 1 for departure to KLIA.
sempat snap gambor from my seat before I switch off my hp.
Arrived at KLIA around 4.45 pm. Then sampai kat parking x jumpa plak tempat parking kereta. Alamak! Memang pagi tadik masa nak pi departure hall x tengok kiri kanan for landmark. Just jalan jer n ikut signboard pi departure hall. I did wrote my parking place kat hp. Tapi sign yang ada is block C, not as what I wrote - B. After 10 minutes dok pusing2, at last pegi jugak la ke block C ni. Rerupanya betul la kat block C. I wrongly wrote in my hp as B-C-2 instead of C-B-2. Huhuuhu...cuak dah...nasib baik jumpa.

Alhamdulillah sampai umah dalam pkol 5.30 gitu.. Penat la jugak travel balik hari ni. Nasib baik naik flight. Kalo kena drive, mau pengsan tido malam ni.

Next road show @ Ipoh. Hopefully it'll be as smooth as today's presentation.

Friday, July 08, 2011

Bersih

From the news this morning, there would be several road closure due to this Bersih thingy. For the past few days, police pun dah buat road block to enter into PLUS highway nearby my house. The first day road block tu, memang jam gila... but I managed to arrived at my office in time. The next day, agaknya semua dah expect ada road cblock so they went out to office earlier... so x banyak la sangat kereta, even jalan pun x jam macam selalu.

Today, a few times helicopter dok berlegar-legar di kawasan dataran merdeka (and lalu kat sebelah tingkap opis saya). My staff said, FRU dah ada kat Dataran Merdeka. And the best thing about Bersih thingy ni, we got emails from our HR saying that we can go back home at 4 pm today due to road closure... yey! Hari ni balik awal...

Other than that, I don't see any other positive thing that could come out resulting of this 'demo'. I don't know... this is just my opinion.

Anyway, have fun this weekend everyone!

Tuesday, July 05, 2011

Penat

Penat skek... this week I have a lot to do. Next week will be 'on the road' for our road show at northern region. Hopefully semua berjalan lancar.

Question: korang dah abis ganti poser ke?

Pada sesapa yang belum (termasuk peringatan kepada diri sendiri) sila la ganti cecepat yer... tinggal 3 minggu +- jer lagik nak poser...

Cepat betul masa berlalu...

Saturday, July 02, 2011

Macaroon - Part 2

As I wrote previously, I have a meeting scheduled at KLCC yesterday. So, around 2.30 pm me and my staff went off our office to KLCC by car. We stuck at Jalan Tun Razak for around 45 minutes. We were a bit shocked coz around that time the traffic should be cleared. But it was jammed from TUDM until susur masuk jalan kuda (menghala parking KLCC).

And I thought; okey...dah nak sampai KLCC. Elok jer sampai kat traffic light nak masuk KLCC parking, alahai... there was a sign 'Parking Full' at the entrance. Adeh... have to find other parking area. So we try parking at Taman KLCC area. Pun full jugak. In fact, berderet kereta beratur tunggu nak masuk (dah penuh parking, sanggup lagi diorang tunggu) causing traffic jam along the road. So, we proceed to the other side of KLCC (belah mandarin hotel) to find parking. Pun tak de... even kat mandarin hotel pun tak de... area KLCC convention pun tak ada... all parking full.

Aih... takkan sumer parking penuh kot? Apsal ramai sangat orang pi KLCC petang-petang Jumaat ni? Ada special event ke? Selama ni ada meeting kat KLCC ada jer parking kat KLCC parking tu... rupa-rupanya we was told that all parking near KLCC was closed untuk mengelakkan penunjuk perasaan berkaitan 'BERSIH' buat perhimpunan after solat jumaat at Masjid KLCC. Adeh...

I'm a neutral here... I'm neither for nor against this Bersih thingy. But when it caused disturbance and kind of menyusahkan orang lain... bak kata Nabil - Lu pikir la sendiri. I wasted 2 hours stuck in jammed and to find parking. On top of that, I missed my meeting (luckily bukan meeting that is chaired by my Boss or my big big boss). Nevertheless, it was an important meeting to co-ordinate our road show next week. Tu belum kira duit minyak kereta and berbakul @*#& yang keluar from my mouth (huhuhuhuhu...hangin satu badan dibuatnya).

Anyway, what I'm trying to say is; when we do something, please la jangan sampai menyusahkan orang lain. Perhaps there is other way to do things...a better way. Try do that instead of menyusahkan orang lain yang tak berkenaan ni...

And because of that... tak kesampaian la hajatku nak beli Macaroon at Harrods. Huhuhuhuhu.....

Tuesday, June 28, 2011

Macaroon

Even though I've been at KLCC so many times, I've never step on the Harrods. Today was my first. Itupun sebab my friend nak carik bag. So I follow je la... Then, another friend asked me whether I ever ate macaroon. Nop... tak pernah. I tengok harga dia... RM 26 for 6 pieces of macaroon. Mak ai.... mahal gila! I would never buy that!

So my friend ni pun beli la... saja nak bagik I try. Bila dah makan.... uih...sodap! heheheh.... to those yang x tau macaroon tu apa (macam i...hehehhe..), here i copy & paste from wikepedia:


A macaroon (/mækəˈruːn/ mak-ə-roon) is a type of light, baked confection, described as either small cakes or meringue-like cookies depending on their consistency. The original macaroon was a "small sweet cake consisting largely of ground almonds"[1] similar to Italian or Moroccan amaretti.
The English word macaroon and French macaron come from the Italian maccarone or maccherone. This word is itself derived from ammaccare, meaning crush or beat,[2] used here in reference to the almond paste which is the principal ingredient.
Most recipes call for egg whites (usually whipped to stiff peaks), with ground or powdered nuts, generally almonds. Alternatively, coconuts can be used. Almost all call for sugar. Macaroons are sometimes baked on edible rice paper placed on a baking tray.
  
How does it look like?

Hmmm... yummy! I memang suka sweet desert like this. Nanti la... one fine day bila dah tak berapa bizi, nak try buat Macaroon ni (bilo la tu...).

I think this is the first time I wrote about any desert, despite of my blog that is named as 'iluvdesert'. Sungguh misleading... hehhehe... till then.

Monday, June 27, 2011

Bizi Skek...

Last week was hectic. The whole family berkampung di Hotel Putra. My 'Biras' masuk IJN for bypass surgery. Tau tak biras tu apa? Jangan tengok wikipedia lak... nanti yang keluar Biras kat France :-) Biras tu Ipar to your hubby or wife.

Anyway, he was admitted on Wednesday. Since masa tu keadaan x berapa stable, so the operation was done on Friday morning. Alhamdulillah, berkat doa semua ahli keluarga & kawan-kawan, operation selamat. Now is recuperating at ICU. So doakanlah semoga dia cepat sembuh yer.

Secara tak langsung, aku pun belajar tentang bypass surgery ni. Kalo dulu dok dengar-dengar bypass surgery, tapi tak pernah amik tau how it was done. Since my nephews pun nak tau caner bypass surgery tu, so kitorang pun google jer...



I choose this one for sharing... yang lain tu showing actual surgery...takut ada yang x tahan nak tengok :-) Semoga bermanfaat yer... Akhir kata: Sayangi jantung kita :)

Tuesday, June 21, 2011

What kind of best friend are you?

I'm a 'loyal best friend':

You are true to your friends, and that goes double for your best friend.
You are trustworthy and faithful. Once someone is a friend, that person is a friend for life.

You are hard-working and believe in persevering. You don't give up on anything or anyone.
You make your friends feel stable and secure. You will be there through thick and thin. 


At least, that is what I got when I did the 'what kind of best friend are you' quiz. Heheheh.... But i do believe I'm a loyal friend :-) (mari masuk bakul....). You can try the quiz yourself here.

Actually I was watching Korean Drama '49 days'. And part of the storyline is about a friend that has betrayed her best friend just because she was jelous with her fortunate friend. Come to think of it.... orang cam tu ada jugak ke kat dunia ni eh? Imagine... they've been friends since high school (and now they are about mid 20s). Boleh dia suruh bofren dia tackle her best friend and rampas harta keluarga perempuan tu... Macam tak logik, tapi... who knows... anything can happend right?

That got me to question myself ; what kind of friend am i?... hence I google and found this web... (skang ni senang jer... maklumat di hujung jari anda... google je kalo nak tau apa-apa...but be careful...kena tapis2 gak maklumat2 ni...).

Anyway... the drama will end next week. Tak sabo nak tau apa jadik...

Thursday, June 16, 2011

A Woman's Touch...

Pernah dengar kata-kata ni? 'Tangan yang menghayun buaian, boleh menggoncangkan dunia'? Begitulah hebatnya kuasa seorang wanita. Last 2 days I watched a korean talk show. Ingatkan boring...rupa-rupanya pengisiannya sangat menarik. The talk show was about maried couples psychology. About how important a communication is, about how couples can drifted apart when nothing was done to spice up their marriage life.

But... that is not my sharing for today. Today is about a woman's touch a.k.a in malay sentuhan seorang wanita. As most of you know, sentuhan ibu pada bayi yang baru lahir dapat membantu mempercepatkan pertumbuhan bayi, terutama bayi yang dilahirkan pra-matang. Usapan ibu adalah satu komunikasi non-verbal untuk mengucapkan kasih sayang terhadap bayi yang lahir. Anak akan rasa kasih sayang itu, rasa selamat dan rasa tenang. Remember when we small? Bila kita jatuh & ibu kita usap kat tempat yang sakit tu, terus rasa sembuh kan? Dan sekiranya kita sedih dan ibu memeluk kita, terasa tenang dan selamat.

According to the professor who was interviewed in the talk show, human nerves banyak kat tapak tangan, mulut dan lidah. That is why babies learn from touching things (and eat it!). When we get older, the touch becomes a way for our brain to 'feel' our loved ones and to feed our emotion needs. That is why we love to touch and kiss our loved ones.

Sentuhan wanita bukan setakat sentuhan fizikal. Cara kita mendidik anak-anak juga satu bentuk sentuhan yang sangat penting, terutamanya dalam membentuk peribadi anak-anak apabila dewasa. Sebagai contoh, according to the professor, kita selalu bagi statement kat anak-anak lelaki 'budak lelaki mana boleh menangis... malu orang tengok'. As such, boys would tend to surpress their emotion inside. That is why most of guys tak tau caner nak express their feelings. This is only an example. Of couse a lot of factor need to be considered when we say about things that could influenced behaviours. But still, ibu adalah sentuhan pertama. Thus it has a big impact in the child's life.

Bila difikirkan, patutlah anak-anak satu tanggungjawab yang sangat besar. Bayangkan, setiap perbuatan dan setiap tindak tanduk anak-anak kita setelah dewasa adalah hasil olahan ibu bapa.We influence how they behave. We influence how they live their live.

In conclusion, sentuhan ibu sangat besar ertinya dalam setiap aspek fizikal dan mental anak-anak.Sentuhlah mereka selalu dengan memeluk mereka, supaya mereka tahu ibu mereka menyayangi mereka.

Have you hug your kids today?

Tuesday, June 14, 2011

Exam Day

How was my exam?


I'll say no more...

Thursday, June 09, 2011

14 June 2011

Good Luck! Semoga Berjaya! Teruskan Usaha! Kau Boleh! Chaiyok! Aja..Aja...Fighting! You can do it! Think Positive! Work hard now and you can rest all you want after the exam! Good Luck! Semoga Berjaya! Teruskan Usaha! Kau Boleh! Chaiyok! Aja..Aja...Fighting! You can do it! Think Positive! Work hard now and you can rest all you want after the exam! Good Luck! Semoga Berjaya! Teruskan Usaha! Kau Boleh! Chaiyok! Aja..Aja...Fighting! You can do it! Think Positive! Work hard now and you can rest all you want after the exam!


p/s: tengah memotivasikan diri untuk terus berusaha.... 

Wednesday, June 01, 2011

Hibernate.

Dear Readers,

I'm in hibernating mood. I may not update my blog...Need to study for my exam, which will be in 13 days. In the meantime, please enjoy my latest favourite song and sing along sampai fasih dan lancar bahasa korea ni yer... ehehhehe

Wish me luck!


Wednesday, May 25, 2011

First Salary...

What did you do with your first salary? What did you bought? For me, it was a swatch watch. Tah pi mana dah la jam tu skang... Lama la jugak jam tu served aku...since tahun 2003, sampai la tahun 2008. 5 years jugak la... Then, jam tu rosak... I asked my hubby to send it for repair, he bought me a new watch instead... birthday present :-) Memang jam tu berbakti sehingga ke saat-saat akhir dengan merosakkan dirinya pada tarikh dekat-dekat dengan birthday aku :-) hehhehe

Looking back at watches since I was kid... Ada la yang my parent bagi masa skolah rendah...but I can only remember it was black colour and a digital watch. Moving on to secondary school, that time memang swatch la jam yang paling glamour among the students. And this was my first swatch..

I luv its colouring :) Can't remember what happend to the watch...

So, what did you buy for yourself when you received ur first salary?