Nuffnang Ads

Wednesday, September 28, 2011

Suatu Hari di Hari Kerja...

Aku dalam perjalanan ke pejabat, di hari Isnin. Hmmm...hari isnin.... "Monday Blues" bak kata Mat Salleh. Aku cuba mengurangkan stress menghadapi kesesakan lalu lintas dengan mendengar siaran radio kegemaranku dan menyanyi bersama.


"Uih...minyak dah nak abis ni...." ngomelku sendirian.

Minyak ni perlu di isi segera. Memang sudah menjadi tabiatku. Apabila minyak kereta tinggal dua senggat, aku akan terus mengisinya penuh semula. Aku tidak mahu mengambil risiko kehabisan minyak di tengah jalan. Tambahan pula jarak dari rumah ku ke office menghampiri 46 km sehala. Parah kalau minyak habis tengah tengah jalan...

Akhirnya, sampai juga ke stesen minyak yang sering ku singgahi. Aku mengambil beg tanganku dan mencari dompetku. Aku mencari dompetku....mencari dan mencari dan mencari...

ALAMAK! Jeng...jeng...jeng.... (sila baca perenggan seterusnya dan imagine background music dalam cerita 'madu tiga' berkumandang ketika adegan P Ramlee dikejar isteri2nya dari bilik ke bilik...

Flashback to the time when I went down from my room and off to work...

Turun dari bilik tingkat atas, aku mencapai beg tangan ku. Hmmm... hari ni ada meeting seharian. Maknanya aku perlu membawa kain telekung ku. Perlukan beg yang lebih besar. Lalu ku ambil hard disk, telekung dan shawl ku lalu ku masukkan ke beg tangan yang lebih besar untuk memuatkan barang-barang itu. Selesai, aku terus keluar rumah, kunci pintu, naik kereta dan memandu pergi ke tempat kerja.

Sah! Aku tertinggal dompet ku di beg tangan yang kecil itu. Semua dokumen - kad pengenalan, lesen , credit card dan duit2 ada dalam dompet tu. Macam mana nak isi minyak ni? Ku selongkar laci-laci kereta ku. Mana la tahu ada terselit duit ke... Tapi hampa. Aku cuma ada RM 1.60 sen dalam kereta ku.

Uih...sempat tak minyak ni nak bertahan sehingga ke office? Aku pasrah...ku teruskan jua perjalanan ke office. Alhamdulillah...sehingga waktu pulang, minyak masih di takuk dua senggat. Terpaksa la aku pinjam duit dari staff aku untuk isi sedikit minyakkerana aku tidak mahu ambil risiko minyak habis di tengah jalan.

Moral of the story.... bila tukar handbeg, pastikan semua barang yang diperlukan ada sebelum melangkah keluar dari rumah. I was so lucky that day tak de road block, tak kena tahan ngan polis mintak IC etc. Kalo tak...tak pasal je kan??

Sekian, drama minggu ini.


7 comments:

  1. hahhhaha jeng3,...
    nak tau kite pon same tapi masalah nya kita selalu tinggal dompet kt laci opis......lg gelabah last2 minta tlg dak kat opis simpan kan tawakal jerk la hahahahhahaaa

    ReplyDelete
  2. Fuhh..nasib baik sempat sampai kan..Alhamdulillah

    ReplyDelete
  3. huhuhu...samae kes penah jadi mcmni

    ReplyDelete
  4. miss, kat opis pun pernag tertinggal...memang tawakkal je la...

    B&C, tu la...alhamdulillah...

    MJI, hehehe...mesti banyak handbeg u :-)

    ReplyDelete
  5. i selalu kena camtuh.selalu sangaaaaattt!sebab kite kan pompuan suka tukar2 beg.nasib baik la jarak utk i drive x jauh sgt..hihihi.

    tp kena cautious jugak la..hehehe

    ReplyDelete
  6. hehe...intro nak flashback kat mana tertinggal wallet tu besh...JENG...JeNg....jennnnnggggg

    ReplyDelete
  7. Myself, itu hari mmg bawak kereta cam kura2...nak jimat minyak la tu jonon.. heheheh

    Iza, tu kasik suspense skek... :-)

    ReplyDelete