Nuffnang Ads

Thursday, February 26, 2015

Visit Doc

Jumpa doc hari ni. Follow up biasa... tapi jadi luar biasa...

Masa TVS, doc kata uterus lining nipis lagi... baru 6mm. And... doc nampak ada 2 telur yg besar2 di ovary kanan. hah...bulan ni ada dua telur! kalo my tubes x rosak, ada chance nak dapat twin... hehehe... terkejut gak i, sbb mmg x de amik apa2 ubt pon... doc siap tanya ada history twin ke dalam family...

Cuma risau sket, sebab by this time sepatutnya i dah ovulate (my cycle is quite prompt now). And if i dah ovulated, telur yg nampak tadi is actually follicular cycst. Tapi x besar mana pon... 3 cm je... hehehe...

But, if i x ovulate lagi, meaning cycle i bulan ni akan jadi panjang...lambat la period... if this happened, harapnya x langgar tarikh i plan nak buat laps tu... coz ari tu dah postpond tarikh yg i plan sebab period i x abis lagi, so x leh buat laps.

Discuss ngan doc tarikh nak operate semua... But not confirm yet. Next month jumpa skali lagi to set the confirm date.

Doakan plan i will be smooth ya :-)

p/s: kalo tgk lining nipis, and telur mcm x ovulate, nampak mcm delay cycle ni... may be its time to sedar diri n kembali bersenam serta jaga pemakanan... huhuhuhu....

Friday, February 20, 2015

Poligami

Wah...tajuk panas di hari Jumaat ni.

A few days back, this was the topic discussed in my ex-schoolmate wassap. Group org pompuan je. So u can imagine how emo we were when discussing this topic.

A friend of mine, baru je dimadukan.  I believe she is a good wife, have few kids, ada pekerjaan yg baik. I can't think any reason why her hubby nak kawin lagi satu. Well... mungkin as what my other friend said, man need no reason to do that... Dah jodoh suami dia agaknya. And being a good girl she is, dia memang dah redha. But the problem is; her hubby has asked her to attend the 'kenduri' meraikan his 2nd marriange.

Most of us in the group memang tak setuju.... coz kawan i tu, walaupun dah redha and izinkan suami dia kahwin satu lagi, dia kata hati dia belum kuat lagi sampai nak pi kenduri tu. But the hubby really mengharapkan that she will attend it. For what reason, i pon x tau. And my fren is torn about this.

I told my fren, bincang elok2. Sebab perkara ni masih baru. And she needs time to adapt with the whole situation. And really... I can't help from thinking negatively about this. I think tindakan her hubby agak selfish. Why would he want my fren to be happy with what he did? And how can she be happy for her hubby when she still have some pain about this matter? He should give my fren some time and space to get used to it. Masih baru lagi kot...

May be to some other, they can think rationally. It just a marriage, and she did not loose her husband. The possibility of having a happy poligami is there, and she needs to work on it. But i think most of us, would have the same opinion... even though kita dah redha, we still need time and space to get used to it.

I tak tentang poligami. But i think man should also think how his first wife would feel, and approach this matter wisely and fairly.

Now, imagine urself in the same situation... what would  do?

Tuesday, February 17, 2015

Rasa Lama

I rasa macam lama sangat tak update. Padahal seminggu je pon x update. penah lagi lama x update dari tu pon... hehehhe...

May be sebab rasa past 2 weeks kejap sangat berlalu. Kerja banyak, and banyak benda berlaku disekeliling.

Alhamdulillah, thanks for the doa and ucapan selamat. Ayah i skang recuperate di umah. Discharged last week, genap seminggu je di IJN. Teknology skang ni memang dah maju. Sekejap je dok hospital. Dah tak perlu lama2 macam zaman dulu.

A few days after that, kita dikejutkan dengan pemergian TGNA. Bila ulama' pergi, dah makin kurang la orang alim kat dunia ni...maknanya, dah dekat la kita dgn kiamat... semoga Allah cucuri rahmat ke atas roh semua muslimin dan muslimat, dah semoga Allah selamatkan kita semua dari fitnah dunia.

For the past 2 weeks, memang hectic keje i. Semuanya sebab nak tukar system. Banyak betui problem nya... And vendor yang 'lembab' dalam rectifying the problem pon x membantu. Dah dekat 2 minggu kot i jarang sgt masak dinner. Beli je sebab balik lambat.

Bila dah sibuk kt opis, hal2 senaman n penjagaan makan memang la terabai. susah betui nak seimbangkan dua2 ni... bila sibuk, jadual makan pon lari. Selalunya memang x lunch, and have late dinner. Tak membantu langsung... Senaman memang x dan la. Bila otak dah penat ngan hal opis, memang x de la nak bersenam bila dah balik umah. How i wish Malaysian punya attitude keje macam negara maju... work life balance... (sigh....).

OK, tu kira wrapped up untuk the past 2 weeks kot...

and.... i ada announcement... jeng..jeng...jeng....

Announcement la sangat! Sebenarnya lama dah i tak buat GA kan... tetiba rasa nak buat GA.... Hadiah2nya agak menarik... (i la perasan agak menarik :-P ). And I pon tgh pikir, nak buat GA yang cemana... hehehhe....

Tunggggguuuuuu....... in next update :-)

Monday, February 09, 2015

Alhamdulillah

Dear All,

Thanks for the Doa. X sempat nk update keadaan ayah i last week.

Alhamdulillah, berkat doa semua, my father selamat menjalani operation without complication. Sehari di ICU, and now dah di wad biasa, Masih di hospital. Mungkin esok kot doctor akan discharged.

Banyak i nak update kat sini... tapi masa belum mengizinkan. I'll update soonest possible k...

till then, thanks again & see ya later :-)

Wednesday, February 04, 2015

Mohon Doa

Dear Readers,

Ayah i akan menjalani bypass surgery today. Minta tolong kawan2 dokan keselamatannya ya...

Semoga semua berjalan lancar...Amin...

TQ