Nuffnang Ads

Friday, July 31, 2015

And Life Back To Normal

Alhamdulillah...

Idup lagi i ni ;-)

hahahhaa.... last entry before i pi cuti raya, and we already in day 15 of Syawal today.

Apa khabar semua? How was your raya?

My raya? Alhamdulillah... I coti lama. Extra dua hari dari my plan. Kiranya coti paling lama i penah ambik for raya la...

15/7 - malam : balik PD umah MIL.
16/7 - tolong MIL siapkan juadah raya. MIL masak 3 jenis rendang. Rendang daging, rendang ayam and rendang udang. Memandangkan i dah raya awal, makanya i la tukang rasa rendang tu... seb baik sedap n kena rasa rendang tu. On top of these 3 rendang, MIL order rendang tok jugak. hahahah... 4 jenis rendang kau... tapi semua licin pada raya kedua. Family dah bertambah ramai, kejap je dah abis rendak mak tu... hehehehe

Raya pertama 17/7 : Pagi2 mcm biasa, salam raya. Tapi this time around i x kalut sgt sebab x leh solat raya. relax la sikit. Lps salam raya, x de apa2 aktiviti. duk umah ja layan tetamu.

Raya kedua, macam biasa, kami balik kampung MIL. Gi umah sedara mara mak. Adoi, kenyang gila pasai dua rumah dok jamu lunch. Tapi sebab sedap, bedal je makan semua. Rezeki, jgn ditolak... kikikiki :-P

Kami beraya sampai petang, lepas Asar baru sampai PD balik. Malam tu, pi beraya umah jiran2 mak pulop.

Raya ketiga - baru balik umah my parent. Sampai2, buat soto. X dan nak makan, petang tu pi beraya umah kawan skolah yg i dah x jumpa since lepas SPM. Hahahaha... mini reu-nion la kami. Ada 3 lagi kawan yg datang join. Best borak2, macam masa kat dorm skolah dulu. Mengimbau kenangan sampai sedar2 dah nak maghrib dah.
Malam tu, balik umah, maghrib semua, pi beraya umah pakcik pulop. Sebuah rumah ja... OK la kan.

Raya keempat, petang pi umah 2 sepupu ayah...Malam pi beraya kat umah pakcik.

Raya kelima, dok umah ja pasai maghrib tu nak balik Nilai dah.

Raya keenam, kat umah sendirik dah... laundry day!Seb baik la dua org ja... sekali basuh ja mesin tu.

Raya ketujuh - Siang dok umah ja... rehat2...then balik PD semula sebab hubby keje malam tu. Dari dok umah i sorang2, baik la i dok PD ngan MIL. Ada gak kawan... And malam raya ketujuh ni i start demam.

Raya kelapan - Demam on off. Start Batuk. Makan ubat, ubat jenih ngantuk pulop. Melepek dalam bilik ja.

Raya kesembilan i.e hari Sabtu : sama gak. demam on off. Sakit badan, sakit kepala.

Ahad: Balik umah 'home sweet home' - masih domam on off.

Isnin - MC. Test darah seb baik OK x dop pape. Tapi still try posa sunat shawal.

Selasa - MC lagi. But beransur better. X sambung posa pasai nk makan ubat.

Rabu - Baru masuk keje. hehehehehe....

As of today, baru dan abiskan blog walking. And baru dan nk buat entry (pasai mood coti lg, malehnya nak kije).

Gitu la raya i... masih rasa lemah2 badan, batuk sikit2 and selsema sikit2. Tapi gagahkan jugak nk buat posa sunat. ni baru hari keempat. I buat sunat dulu, sebab x mo campurkan posa sunat n ganti. And memandangkan banyak posa nak kena ganti, takut x sempat i nak posa sunat,  Berapa hari nak kena ganti? 12 hari :-P huhuhuhu....

MIL and adik beradik hubby nak datang esok... So ptg n malam ni nk kena buat preparation... Nanti i citer psl ni...

Till then, Have a nice weekend :-)



Wednesday, July 15, 2015

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Hari ni last day keje. Esok i start cuti. Lusa, InshaAllah raya...

Tak tahu kenapa, tapi rasa mcm biasa2 ja raya ni... gembira? yes... excited? not really. Mungkin sebab dah makin tua ni, dah kurang la excitednya. And may be sebab masih berdua, so x de anak2 yg mungkin bleh jangkitkan excited nak raya tu kat mak ayah dia :-) Rasa Syukur? sudah tentu... dipanjangkan  umur, merasa lagi Ramadhan tahun ni. Tahun depan, belum tentu. Nanti d akhir ramadhan, semasa buka puasa, kita doa la smg Allah temukan kita dengan Ramadhan yg akan datang.


I'm sure hari ni, esok dan lusa jalan raya akan penuh dengan org2 yg nak pulang ke kampung halaman. Ini juga tradisi raya kita, pulang ke kampung. Rasa macam x bermakna raya kalau x balik kampung kan? I'm so lucky kampung i and my hubby ni dekat2 ja. Jalan pon x jam (kalau jam banyak jalan alternatif).

Pada yang pulang ke kampung berhari raya, ni sedikit pesanan on safety ketika pulang ke kampung berhari raya...

courtesy from petronas
Semoga perjalanan anda selamat hendaknya...

Di kesempatan ini, i nak mengucapkan Selamat Hari Raya to all readers yg sudi baca blog ni... Maaf atas segala salah silap dan terlanjur bahasa. I manusia biasa, mungkin ada coretan di blog ni yg mengguris hati mana2 pihak. Maaf dipinta ya :-)

Semoga aidilfitri tahun ini, memberikan sinaran kebahagiaan buat kita semua. Semoga Ramadhan yg berlalu meninggalkan maghfirah dan keberkatan kepada kita semua.

Sehingga bertemu lagi... In the meantime, enjoy this advertisement... adik i salah sorang pelakon dlm iklan ni ;-)


Till then,
Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin :-)

Monday, July 13, 2015

Tradisi Raya

I believe, bila sebut pasal raya, semua orang ada cara tersendiri meraikannya... Dari segi giliran raya, dari segi makanan di pagi raya, dari segi persiapan raya... macam-macam lah... pendek kata, kalau tak buat perkara tu, raya macam tak lengkap raya...

Dulu masa kecik2, tradisi raya i dan adik beradik, sama ja macam org2 lain. Malam tujuh likur, dah strat terasa kemeriahan dan tak sabar nak raya. Pasang pelita keliling rumah, main bunga api. Masa zaman tu, bunga api yg my dad slalu belikan bunga api besi 'thunder cat'. Kitorang siap pusing besi pemegang tu buat cangkuk and baling kat pokok supaya tersangkut kat pokok tu... (pokok tu macam pokok krismas). huhuhuhu... kesian pokok tu... sampai mati daun2 nya kena bunga api tu...

Bila hari raya, menu tradisi family i ye lah nasi tomato. Heheheh... pelik kan? Orang selalunya buat ketupat, lemang, rendang... tapi kami buat nasi tomato. Ada reasonnya tu... Umah family i ni sebelah je umah nenek i. And depan umah kami, umah mak cik. Memang jiran2 ahli keluarga semua. Menu ketupat memang umah nenek dah buat. sebab tu lah kami masak nasi tomato. Bila bertukar tukar juadah, banyak variety makanan tu ye dak... And sampai sekarang ni pun, masih lagi kami kekalkan tradisi masak nasi tomato. Cuma sejak2 arwah nenek tak de, kami dah mula buat ketupat sendiri (I dgn ayah I je yg tau anyam ketupat ni... hehehehe). Kadang2, kalo my mum rajin, dia buat ketupat daun palas (yg ni i x reti buat.... kikikiki).

Dalam bab berkunjung di hari raya, selalunya kami akan menziarahi saudara mara secara beramai-ramai... Org jawa panggil 'baraan' (ba-ra-an sebutannya, bukan baran tau!). Berkumpul keluarga pak cik, mak cik dan sepupu semua, jalan ramai2 pi umah saudara mara. Sebab saudara mara ayah ramai, selalunya 2-3 hari baru abis part2 baraan ni.

Bila dah kawin ni, dapat la merasa tradisi beraya belah my hubby. Antaranya, kuih peanut butter - antara kuih raya wajib kat umah MIL. Menu raya wajib ada 3 jenis rendang (daging, ayam dan udang), nasi impit, lemang, kuah kacang dan masak lodeh. Pastu, setiap kali raya ke 2, without fail, kami balik kampung MIL melawat sanak saudara di sana. Yang beza sket, salam raya/bermaaf maafan dgn ahli keluarga... belah i selalu buat lepas dah balik solat raya. Belah MIL, sebeleum solat raya.

How about tradisi raya kami suami isteri? Giliran raya :-) Memang konsisten setakat ni, kami akan balik ke belah lagi satu hanya pada raya yg ketiga. Maksudnya, Kalo first raya sambut di umah MIL, raya ketiga baru balik belah i. Begitu jugalah sebaliknya. Kecuali kalo my hubby kena keje waktu raya, i redha ja la raya kat umah MIL. hehehehe....

So, Apa tradisi raya anda? Do share :-)


Thursday, July 09, 2015

Balik Kampung

Minggu depan Raya!

Kejap betul masa berlalu... macammana persiapan raya u all? I this year sempoi ja... kuih raya i beli kerepek2 n satu jenis kuih ja (biskut mazola sedap my fren's mum buat). Baju raya? x tau nk beli ka tak...pasal dah ada baju hadiah from MIL and baju masa kenduri kawin adik ipar ri tu bleh pakai gak. Dah tua2 ni, tak la rasa nak semua benda baru. Nak ubah biar rasa seronok nak sambut Ramadhan lagi banyak dari seronok nak sambut raya...

Bila cakap pasal raya, kompem isu balik kampung meniti di minda semua org. Yang part ni memang seronok. Sbb masa raya ni la nak berkumpul adik beradik dan melawat saudara mara. U all dah sedia nak hadapi soklan cepu emas? huhuhu... smg Allah berikan kekuatan untuk kita semua menghadapi soklan cepu emas dr saudara mara, tak kira la soklan tu pasal anak ka, pasal suami ka, pasal isteri ka, pasal harta ka etc... sabar je la eh... and always senyum :-)

Eh...sebenarnya nak cakap pasal balik kampung...melalut sampai soklan cepu emas pulop... For me, this year giliran belah my hubby. So seperti yang dipraktikkan tahun2 yg lepas, raya ke 3 baru balik belah i. Alhamdulillah, kami selesa pakai giliran macam ni. Walaupon kadang tu x dapat giliran belah i sbb hubby kena kerja masa raya (kalo dia keje time raya mmg raya umah MIL, dekat sikit hubby nk pi keje). I don't mind.... Yang penting, masih beraya bersama suami dan keluarga. And lepas2 tu, ada ja giliran raya pertama di umah my parent. Tak mcm sesetengah org, yg gilirannya memang belah suami ja... or belah isteri ja... kesian gak kalo cam tu kan... but may be ada alasan tertentu kenapa x de giliran raya dibuat.

Apa2 pun, jgn la sampai gaduh sbb nak giliran raya kan? hehehhe....So, u all raya belah mana tahun ni?

Monday, July 06, 2015

10 malam terakhir

Start mlm ni, dah masuk fasa 10 malam terakhir.
Enjin rasa x panas lagi nak sprint di malam2 yg terakhir ni... Ya Allah...berikan aku kekuatan...

Sedikit sharing mengenai malam lailatul Qadar:


  • malam yg ditetapkan kelebihannya
  • wakrunya dari selepas azan maghrib sehingga masuk waktu subuh.
  • Dikatakan pada 10 malam terakhir ramadhan. Maka usahalah buru malam lailatul qadar ini...
  • Amalan yg paling baik: mohon pengampunan dari Allah.
  • Ustaz cakap, kadang2 doa x makbul sebab kita ni banyak dosa, dan dosa ni menghijab doa kita. So, sebab tu kena beristighfar dan mohon ampun banyak2... Ustaz ada bgtau cara/amalan untuk mendapatkan cahayamata yg ustaz ada tuliskan di website beliau. You may click this link untuk mengetahui caranya tu.
Lagi best kalau dengat ceramah/tazkirah ustaz. 


Smg bermanfaat :-)


Wednesday, July 01, 2015

Rumahtangga Gedung Pahala

Dah 14 Ramadhan... Masya Allah...cepat betul masa berlalu...

Dalam sibuk2 sediakan juadah berbuka, sempat jugak la i dgr tazkirah ustaz melalui youtube. Mudahkan sekarang? Pasang tazkirah kat handphone, sambil masak sambil dengar tazkirah. I luv to hear Ustaz Muhammad or lebih dikenali sbg ustaz amin bagi tazkirah. Best sebab ustaz ni selamba and kelakar, but at the same time banyak ilmu yang dia kongsikan.

Antara banyak2 ceramah/tazkirah ustaz, i nak share on the above topic. Siapa yg selalu dgr slot pesona d'zahrah kat IKIM mesti dah dengar session ni. Tajuk perkongsian ustaz yg i nak share is on "Pahala 2 Siti". Sedikit points from the topis:


Maksud Hadis Nabi S.A.W :  "Tidaklah mana-mana perempuan yang berusaha mendapatkan redha suaminya pada bulan Ramadhan, melainkan baginya pahala ketaatan Siti Maryam dan Siti Asiah"


  • Pengajaran dari 100 kitab mengenai rumahtangga: jangan kita sesekali berputus asa dgn rumahtangga. Sebab rumahtangga ni gedung pahala. Apa yg kita lakukan dalam rumahtangga boleh memberikan pahala. Contoh: masak untuk suami dan anak, pahala. Suami cari nafkah untuk keluarga, pahala. Anak2 hormat ibu bapa, pahala. Isteri melayan suami, pahala. 
  • Sebab rumahtangga ni gedung pahala, maka syaitan tak suka dan akan cuba untuk pemporak-perandakan rumahtangga. Syaitan yg ditugaskan utk kerja2 ni bernama Dasim.
  • Di bulan Ramadhan, berdasarkan hadis diatas, Allah akan mengurniakan pahala ketaatan Saidatina Maryam dan Asiah kepada para isteri yg suaminya Redha dgn mereka. Maka bulan Ramadhan ni, elok la kalau kita bermafan dgn suami dan teruskan usaha kita untuk berbakti dgn suami. Memang penat kan bila kita nak kena bangun pagi2 prepare sahur, petang dah penat nak prepare juadah berbuka pula... Tapi kenangkan pahala yg Allah beri, jom kita ikhlaskan diri dan cari redha suami :-)
  • Besar sangatkah pahala ketaatan Saidatina Maryam dan Asiah? MasyaAllah... kalau kita ditempat mereka, belum tentu kita mampu nak tanggung ujian yg Allah bagi pada mereka berdua ni.
  • Saidatina Maryam:
    • Allah uji dgn melahirkan Nabi Isa tanpa bapa. Ujian untuknya menghadapi tohmahan masyarakat, kemudian bersalin seorang diri tanpa bantuan sesiapa. Selepas bersalin, diperintahkan pula kembali ke jerusalam dan menghadapi kejian masyarakat, sehingga akhirnya Allah izinkan Nabi Isa untuk berkata-kata ketika masih bayi, menepis dakwaan masyarakat. 
    • Kemukjizatan nabi Isa telah menyebabkan Raja Harod bimbang yang Nabi Isa akan mengambil tahtanya. Maka diarahkan supaya nabi Isa dibunuh. Ini memaksa saidatina maryam berhijrah ke Mesir, meninggalkan tanah airnya. Jauh perjalan ditempuh dgn sabar. Bukan mudah nak travel masa tu kan...
    • Sekali lagi beliau diuji, ketika Nabi Isa cuba dibunuh kerana menyebarkan agama Allah. Terpaksa berpisah dgn Nabi Isa yang diangkat ke langit. Beliau berusaha memberitahu org ramai bahawa yg disalib itu bukan Nabi Isa, tetapi org yg diserupakan (bernama Yahuza) supaya dapat menyelamatkan iman mereka.
  • Saidatina Asiah:
    • Diuji menjadi isteri kepada firaun yg terkenal dgn kekejaman, membunuh anak2 lelaki dibawh usia 2 tahun (sanggup ke kita jadi isteri org mcm ni?).
    • Beliau juga memelihara dan melindungi Nabi Musa yang dijumpai dihanyutkan di sungai, memujuk firaun sampai terbuka hatinya untuk memelihara Nabi Musa.
    • Beliau antara org yg beriman dgn ajaran Nabi Musa walaupun di siksa oleh suaminya.

But, lagi baik if u all boleh meluangkan masa dan dengar sendiri perkongsian ustaz ni. Memang best!
Smg Bermanfaat :-)