Nuffnang Ads

Thursday, July 09, 2015

Balik Kampung

Minggu depan Raya!

Kejap betul masa berlalu... macammana persiapan raya u all? I this year sempoi ja... kuih raya i beli kerepek2 n satu jenis kuih ja (biskut mazola sedap my fren's mum buat). Baju raya? x tau nk beli ka tak...pasal dah ada baju hadiah from MIL and baju masa kenduri kawin adik ipar ri tu bleh pakai gak. Dah tua2 ni, tak la rasa nak semua benda baru. Nak ubah biar rasa seronok nak sambut Ramadhan lagi banyak dari seronok nak sambut raya...

Bila cakap pasal raya, kompem isu balik kampung meniti di minda semua org. Yang part ni memang seronok. Sbb masa raya ni la nak berkumpul adik beradik dan melawat saudara mara. U all dah sedia nak hadapi soklan cepu emas? huhuhu... smg Allah berikan kekuatan untuk kita semua menghadapi soklan cepu emas dr saudara mara, tak kira la soklan tu pasal anak ka, pasal suami ka, pasal isteri ka, pasal harta ka etc... sabar je la eh... and always senyum :-)

Eh...sebenarnya nak cakap pasal balik kampung...melalut sampai soklan cepu emas pulop... For me, this year giliran belah my hubby. So seperti yang dipraktikkan tahun2 yg lepas, raya ke 3 baru balik belah i. Alhamdulillah, kami selesa pakai giliran macam ni. Walaupon kadang tu x dapat giliran belah i sbb hubby kena kerja masa raya (kalo dia keje time raya mmg raya umah MIL, dekat sikit hubby nk pi keje). I don't mind.... Yang penting, masih beraya bersama suami dan keluarga. And lepas2 tu, ada ja giliran raya pertama di umah my parent. Tak mcm sesetengah org, yg gilirannya memang belah suami ja... or belah isteri ja... kesian gak kalo cam tu kan... but may be ada alasan tertentu kenapa x de giliran raya dibuat.

Apa2 pun, jgn la sampai gaduh sbb nak giliran raya kan? hehehhe....So, u all raya belah mana tahun ni?

18 comments:

  1. kiterang mmg ikut giliran dari mula kawen. thn ni turn balik Perak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hati2 memandu pulang ke kampung :-)

      Delete
  2. kak ST, nana pun raya kg hubby this year..and kitorang pun bergilir2 balik every year..selamat hari raya to u kak =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raya nana :-)

      Delete
  3. Ikutkan turn belah akak tp sbb mak pegi umrah so belah in-laws... x kisah pun janji raya sama ngan suami & anak2.. yg dok ty soklan cepumas tu, minta depa tlg doakan je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo..mak akak raya kt mekah la ni? bestnyee...

      Delete
  4. Walaupun dah bgtau dalam group whatsapp kita, nak juga tulis komen kat sini...raya tahun ni giliran rumah mertua di Seremban! Huhuhu....tapi raya ke-2 /3 dah balik semula ke Melaka sebab nak gathering dengan adik beradik dan ziarah rumah saudara mara terdekat, and most importantly....nak sambut anak buah baru dan buat BBQ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg best kumpul ramai2 adik beradik semua kan :-)

      Delete
  5. Kakak.. kami terselamat dari soklan cepumas tu taun ni yahuuuu! HAHA. Taun depan InsyaaAllah kita semua tak payah menjawah lagi harapnya. Terus usung baby sorang satu..dua ke...hehe Aminnnnn. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin.... masin la mulut sash hendaknya... huhuhu...

      Delete
  6. Tahun ni raya mana sweet? Bwk kete elok2 ye. Bab soklan cepu mas tu hemang hemang nye.....takkan bleh lari....sbb maybe setahun sekali kot beraya dan jumpe2 sanak saudara. Tp keluarga ly well known...da lama diorg tak tnye soalan cepu mas tu....mase dlu2 pon....

    ReplyDelete
    Replies
    1. soklan cepu emas tu dr sedara mara yg lama x jumpa je ly. yg dah biasa jumpa dorang ok ja... tapi 10 tahun kan...dah biasa... :-)

      i raya umah MIL kat PD :-)

      Delete
  7. Kak Nina!! =) Saya setiap tahun takda isu sgt pasal kampung ni.. sebab rumah dua2 dekat je.. Jadi tengok rumah mana yang takda org situlah kitorg akan malam raya sebab nak tolong2 masak. Esok lepas2 semayang raya baru pergi rumah satu lagi.. Soalan cepu emas tu kak.. saya rasa org keliling tak berani tanya kot kak.. sebab dorg tahu saya garang kot. heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang dok dekat2 eh...
      lama x nampak ur update carl...

      Delete
  8. Kak ST..me tahun ni beraya rumah sndiri dlu..xpernah rasa balik beraya umah mentua sbb mmg mentua duk ngan kami.hehe..raya ke 2 baru balik umah my parents..

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak pahala me kumpul dok ngan MIL ni :-)

      Delete
  9. Samalah sy pun tahun ni turn husband tapi raya ketiga/keempat tetap balik kampung saya jugak. Sama-sama merasa beraya di kampung masing2. Alhamdulillah hehe. Soalan cepu emas? Orang pun dah malas nak tanya kot. Kikiki ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehhehe...kan malin... dah lama2, dah kurang org tanya :-)

      Delete