Nuffnang Ads

Monday, May 22, 2017

Hello!

Masya Allah.... lamanya i x menulis di sini... masih adakah lagi pembaca di blog picisan ni? huhuuhu...

Life has been busy. Especially, perihal keje. Balik rumah, uruskan perihal rumah pulak... Masa yg terluang, memang nak rehat jee... Nak blog hopping pun x dan. Thus, my updates banyak di instagram. Sebab senang nak update... hehehhe...

But still, I'll be writing here once in a while. Sebab kat sini, boleh menulis dengan lebih panjang dan meluahkan isi hati.

Cepat betul masa berlalu. Dah nak masuk Ramadhan dah... sekarang bila nak masuk Ramadhan, I'll be more sentimental. Rasa bersyukur yg amat sangat, because it was in Ramadhan last year when Allah kabulkan doa i. I still rmember my doa. I asked Allah, kalau jalan terbaik untuk memperolehi cahaya mata adalah dari zuriat keturunan kami sendiri, maka permudahkan untuk kami, murahkan rezeki kami supaya dapat kami tampung perbelanjaan usaha kami. Tapi jika jalan memperolehi anak adalah melalui anak angkat, maka lorongkanlah jalan itu kepada kami Ya Allah.... And Allah Heard my prayers (tears....). Jalan mendapat Amna dilorongkan kepada kami... Semuanya mudah... jaga Amna pun mudah. Alhamdulillah...Alhamdulillah...

Amna sekarang dah sembilan bulan. Betul lah org kata, anak tu penyejuk mata. Letih dan penat hilang tengok keletah dia. Tapi time dia ngamuk tu pening jugak... hahahahha... But still i feel so blessed that Allah bagi peluang merasai nikmat tu...

9 months Amna

Test baju raya ;-)

Tahun ni, i ada 3 azam. Azam yg selalu diulang-ulang setiap tahun, sebab x tercapai... hehehhe...

  1. I berazam nak berusaha untuk mendapat cahayamata.
  2. I berazam nak completekan my ACCA
  3. I berazam nak loose weight.

Alhamdulillah, azam yg pertama dah tertunai. Untuk azam kedua, i dah started since last year. enrolled formal class, study kat rumah. But bila dah dapat Amna, Allahu... susahnya nak juggle the reponsibilities and the study. I ambil exam Dec last year. But bukan rezeki I. I failed the final paper untuk kesekian kalinya. In March 2017, i reseat the exam. And Alhamdulillah... in April 2017, I'm officially the Affiliate of ACCA. Yeay!!! After 6 attemp people! 6 kali amik exam....owh...berkarat sungguh otak i. Anyway, x kisah la... sebenarnya it doesn't make that much difference pun in my career now bila i dah completekan ACCA ni. But i want to finish what I have started. Sebab tu determined sungguh2 nak abiskan...for my own personal satisfaction. Alhamdulillah...

Now, only azam ke tiga ja yg tinggal. hahahaha.... in the process ni...InsyaAllah...slow and steady. But last week, pi kenduri, ada 1 staff from HQ x kenal i sebab dia kata i dah kurus. hewhewhew.... seronok i... walaupun hakikatnya ada lagik 12 kilo nak achieve my ideal weight... InsyaAllah, this time around, kita teruskan berjuang sampai dapat ideal weight. Last year my record was 8 kilo lg nak achieve ideal weight. InsyaAllah, x mustahil boleh achieve kan :-) (semangat membara ni!).

Okey... just in case kalo i went to hiatus again, I nak ucapkan selamat menyambut Ramadhan kepada semua. Semoga Ramadhan tahun ini lebih baik dari tahun sebelumnya, dari segi amalan dan penghayatan. Sama2 kita ambil kesempatan Ramadhan ni, untuk perbaharui iman kita, perbaiki amalan kita dan re-invent diri kita menjadi hambaNya yg bertaqwa.

Selamat Menyambut Ramadhan...
Marhaban ya Ramadhan.

Till then :-)



14 comments:

  1. Tomeinya amna pakai tudung.. rasa nk picit2 pipi dia yang pau tu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... doakan akhlak amna pun baik juga ya...

      Delete
  2. Have a good and blessed ramadhan!

    ReplyDelete
  3. Ramadan Mubarak kak. Dapat completekan ACCA, salute!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allahu Akram... Tq B &C, alhamdulillah ☺️

      Delete
  4. Comelnya amna boleh jadi model cilik muslimah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...tq mamapp

      Delete
  5. Replies
    1. Alhamdulillah...tq fieza...

      Delete
  6. Alhamdulillah.. tahniah. Akhirnya dapat completekan juga ya ACCA.. ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... tu la... stukur sangat

      Delete
  7. saya lg lama tak update kak nina..alhamdulillah comeynyaa amna..smoga menjadi anak solehah penyejuk mata..;)

    ReplyDelete