Nuffnang Ads

Sunday, January 22, 2017

Susuan kali ke 4

Alhamdulillah... amna dah selesai kali ke empat susuan! Yeay!!! One more to go...

Here is happy amna after menyusu


Kali ni ambik masa 3 minggu juga nak cukupkan 5oz. Lambat sebab i x berapa konsisten mengepam. Huhuhu... Bz ngan keje, sampai kadang lupa nk ngepam. Balik umah dah penat, pun kadang lupa nk ngepam. Kena usaha kuat lagi nih... 

Semoga Allah mudahkan... amin...

Thursday, January 12, 2017

Amna is 5 months!

Wow... cepat sungguh masa berlalu. My lil Amna dah 5 bulan.

the apple of my eyes

Masih lagi belum pandai meniarap sendiri. It's ok...setiap baby ada milestone dia sendiri. Amna dah pandai gelak bila papa gurau2 dgn dia, dah pandai jerit kalau x puas hati... hehehe... And rasanya mcm makin panjang/tinggi. Baju dia yg sepatutnya untuk 3-6 months baby ada yg dah ngam2 je panjangnya. Sikit hari lagi bleh jadi senteng...

Alhamdulillah ala kulli hal... Papa n Mummy luv u darling... smg Amna membesar dgn sihat dan menjadi anak yg solehah... amin...

Friday, January 06, 2017

Perihal susu - tips menyusukan anak angkat melalui induce lactation

Alhamdulillah... since 2 hari lepas pengeluaran susu dah meningkat kepada 9ml sehari.

alhamdulillah...


Yeay (clap!clap!clap!) memang seronok bila dah meningkat naik. Makin semangat nak mengepam. Terkejut juga mula2 tu... sebab macam x de apa2 kelainan dalam my routine. But may be sebab konsisten pumping. 

I know... nak pam ni memang jenuh. Bukan apa... dah la x dak susu kluar banyak mcm mak2 lain yg bersalin, nak mengepam selama 30 minit seperti saranan my lactation consultant... huhuhu... penat pegang corong tu. Jadi, untuk ilangkan kebosanan n penat memegang breast shield tu, i pakai freemie cup.
freemie cup


I siap2 perah manual susu sampai abis n collect pakai syringe, lepas tu pakai freemie cup tu. Selit je ke bra, so ur hands are free nak buat apa2. Nak pam sambil masak pun buleh. Memang menyenangkan idup. Actually kalo x nak kosongkan breast pun x pe, sbb freemie cup tu boleh collect susu yg keluar. But utk org yg sikit sgt susu mcm i ni, rugi kalo x kosongkan sbb nanti susu tu lekat kat corong, x leh nak collect pakai syringe. 

Another tips, since kita tau dah kita ni induce lactation, x penah preggy, x yah la stresskan diri bila susu x kluar sebanyak moms yg penah preggy. Just usaha sehabis baik, and  Whatever yg ada, itulah rezeki kita n anak susuan kita. Just perah susu (guna teknik marmet), collect dgn syringe n kumpul sampai cukup untuk anak susuan minum sampai kenyang. 

Cara mudah x nak stress, setkan target bila boleh bagi anak susuan kita kenyang dgn sekali susuan. Kalau sehari dapat 5ml susu yg kita collect pakai syringe, anak pula minum 3oz (equivalent to 90ml), kira berapa hari kita dapat kumpul susu untuk cukupkan 3oz (dalam masa 18 hari dah buleh dapat 3oz). So targetnya, sehari kena collect susu sekurang kurangnya 5ml. Bila buat target mcm ni, kita akan rasa kurang stress sbb target ni achievable. If exceed target daily tu, lagi cepat dapat buat susuan kenyang tu. Kalau nak tunggu susu banyak mcm normal mothers lain baru nak bagi direct feed, takut sampai 2 tahun x sempat nak bagi cukup 5x kenyang... owh... ingat ya, 2 tahun bulan qamariah/bulan islam. Bukan kalendar masehi. 

Hope this tips help other mums lain yg susukan anak angkat tanpa pernah mengandung. Yang penting pam dan pam dan pam utk stimulate susu. Smg Allah mudahkan untuk kalian juga... amin...

Kalau u all ada tips nak banyakkan susu, bleh share kat sini ya :-) Till then...

Sunday, January 01, 2017

Happy New Year

Alhamdulillah... masih diberi izin untuk bernafas di tahun baru.

2016, pastinya menjadi tahun bersejarah dlm kehidupan i. Kehadiran Amna dalam hidup kami merupakan detik yang tak pernah kami terfikir untuk mengalaminya pada tahun ini. 

Awal tahun 2016, azam i memang sama ja tiap2 tahun. To loose weight, to have a baby and to complete my ACCA. Ini la yg diulang ulang setiap tahun 😅. 

Weight Loss Journey

Manage to reduce around 6 kgs gitu. Tapi lps dapat amna, mencanak canak naik i dah gain balik all the weight yg i dah loss hari tu. Huhuhu... well, insyaAllah, nak restart balik lps ni. Hopefully in 2017, bleh berjaya. Stress bila baju dah start rasa sendat ni tau!

Career and ACCA

The first half of 2016, mmg ditumpukan utk career. X de la naik pangkat ka apa... just focus on cleaning up the accounts n year end audit. The 2nd half was suppose to focus on completing my ACCA. But bila Amna datang, my focus dah shifted 😅. Totally my fault, x pandai nk bahagi masa dgn betul. And of course i focus more on Amna. 

Result exam will be arriving in January 2017. Doakan la i pass. Tapi kalo kena repeat pun i is redha 😂.

Baby and usaha2 TTC.

I was not actively ber'TTC'. Sbb kenkunon focus nk abiskan ACCA. Apa lagi nak ambik anak angkat. Mmg x terlintas. Little that i know yg Allah dah tuliskan, Amna will come into our life as a gift from Him. We are truely Blessed with her. Doakan kami dapat mendidik amanah Allah ini menjadi anak yg solehah dan berjaya. 

Alhamdulillah, the last day of 2016 also marked as the third susuan for Amna. Around 3 wks juga la i ambil masa utk dapatkan almost 5oz. Mmg saja kumpul lebih sbb nk confirmkan amna kenyang betul2. So tinggal 2 kali saja lagi susuan utk amna officially jadi anak susuan. Doakan i ok.

For 2017, i just wish that i could loose my weight, i would finally pass my final ACCA paper and complete it. Also for Amna to grow up well... 

Wish u all utk perkara yg baik2 saja di tahun 2017. Smg 2017 menjadi tahun yg lebih baik dr 2016. Till then... 

Happy New Year!