Nuffnang Ads

Friday, January 06, 2017

Perihal susu - tips menyusukan anak angkat melalui induce lactation

Alhamdulillah... since 2 hari lepas pengeluaran susu dah meningkat kepada 9ml sehari.

alhamdulillah...


Yeay (clap!clap!clap!) memang seronok bila dah meningkat naik. Makin semangat nak mengepam. Terkejut juga mula2 tu... sebab macam x de apa2 kelainan dalam my routine. But may be sebab konsisten pumping. 

I know... nak pam ni memang jenuh. Bukan apa... dah la x dak susu kluar banyak mcm mak2 lain yg bersalin, nak mengepam selama 30 minit seperti saranan my lactation consultant... huhuhu... penat pegang corong tu. Jadi, untuk ilangkan kebosanan n penat memegang breast shield tu, i pakai freemie cup.
freemie cup


I siap2 perah manual susu sampai abis n collect pakai syringe, lepas tu pakai freemie cup tu. Selit je ke bra, so ur hands are free nak buat apa2. Nak pam sambil masak pun buleh. Memang menyenangkan idup. Actually kalo x nak kosongkan breast pun x pe, sbb freemie cup tu boleh collect susu yg keluar. But utk org yg sikit sgt susu mcm i ni, rugi kalo x kosongkan sbb nanti susu tu lekat kat corong, x leh nak collect pakai syringe. 

Another tips, since kita tau dah kita ni induce lactation, x penah preggy, x yah la stresskan diri bila susu x kluar sebanyak moms yg penah preggy. Just usaha sehabis baik, and  Whatever yg ada, itulah rezeki kita n anak susuan kita. Just perah susu (guna teknik marmet), collect dgn syringe n kumpul sampai cukup untuk anak susuan minum sampai kenyang. 

Cara mudah x nak stress, setkan target bila boleh bagi anak susuan kita kenyang dgn sekali susuan. Kalau sehari dapat 5ml susu yg kita collect pakai syringe, anak pula minum 3oz (equivalent to 90ml), kira berapa hari kita dapat kumpul susu untuk cukupkan 3oz (dalam masa 18 hari dah buleh dapat 3oz). So targetnya, sehari kena collect susu sekurang kurangnya 5ml. Bila buat target mcm ni, kita akan rasa kurang stress sbb target ni achievable. If exceed target daily tu, lagi cepat dapat buat susuan kenyang tu. Kalau nak tunggu susu banyak mcm normal mothers lain baru nak bagi direct feed, takut sampai 2 tahun x sempat nak bagi cukup 5x kenyang... owh... ingat ya, 2 tahun bulan qamariah/bulan islam. Bukan kalendar masehi. 

Hope this tips help other mums lain yg susukan anak angkat tanpa pernah mengandung. Yang penting pam dan pam dan pam utk stimulate susu. Smg Allah mudahkan untuk kalian juga... amin...

Kalau u all ada tips nak banyakkan susu, bleh share kat sini ya :-) Till then...

6 comments:

  1. kalau ada rezeki nak ambik AA baru2 ni, mungkin skrg ni tgh cuti tanpa gaji & dok rumah pam susu..


    apakan daya...rezeki belum berpihak.. :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Smg Allah kurniakan ganti yg lebih baik buat julie....amin...

      Delete
  2. Alhamdulillah. Semoga ada rezeki lebih lagi untuk Amna :)

    ReplyDelete
  3. Salam ST. Dah la tak blog hop dan pejam celik baby amna dah besar subhanallah. Moga Allah mudahkan urusan ST utk jd ibu susuan dan mbesarkan amna. Amiin. Salam sayang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin... tq ummi... i pun skang ni jarang blog hop skang ni...

      Delete