Nuffnang Ads

Thursday, September 08, 2016

Time flies....

Time... That is what i'm lacking now. Or rather time management. 

It's been more than 2 weeks since we have our baby, Amna. Lintang pukang awal2 tu. Maklum la... X biasa. And my mental preparation was only 2 wks prior to her arrival. X mcm mothers lain who had 9 months to get ready. 

Honestly, i do feel stress. Especially bila Amna nangis yg i x tau punca. Feel so helpless. Rasa nk nangis sama. Hahaha... 

I demam malam kami bawa amna pulang ke rumah. Pakej skali ngan cirit birit. Imagine la nk suaikn diri dlm keadaan x sihat tu. 3 hari juga la i demam n cb. Lps pi klinik, mkn ubat baru ok.

The nite i pi klinik tu, balik dr klinik tu amna nk susu. Steriliser botol susu amna baru ja siap sterelised. Bila i buka penutupnya, habis tangan i kena steam panas.


Ni gambar 6 days after kena. A reminder to me sebenarnya. To Remain calm. Alhamdulillah today the wound dah elok baik.

Also Alhamdulillah, amna is not a fussy baby. Cuma skang ni ada problem on susu formula. Sepanjang duduk dgn her biological mother, she was breastfeed. I still don't have enough milk to feed her. So we opt for formula milk. Hari ke tiga Amna dgn kami, dia start sembelit. Kesian sgt... Terus kami tukar susu. Pun sembelit gak. Nangis2 nak berak sampai merah muka. Nangis yg paling teruk i penah tengok dia nangis... Huhuhu... Kitorang tukar lagi susu. This time around dah x sembelit, tapi amna asik la berak2. Then last skali tukar lagi susu. Kali ni nampak ok. Nangis juga sikit2 bila dia nak berak. Tapi x la sembelit mcm dulu. Perut dia masih gassy. Kentut memanjang. Kesian amna...

Pls doakan susu i cepat keluar. I did try bf ke amna, tapi dia nangis protes sbb susu i sikit sgt. Dua tiga kali sedut dah x dop. Huhuhu... Doakan Allah permudahkan utk i jadikan amna anak susuan kami... Amin...

Banyak nak cerita psl amna. But i still fail bab time management. And i still owe u guys cerita on prosedur anak pelihara and anak angkat. InsyaAllah... I'll write about it...

Till then...

Friday, September 02, 2016

Induce Lactation


I memang dah lama niat, kalau ambil anak angkat, i nak jadikan dia as anak susuan. Selain mudah untuk kami jaga aurat sekeluarga, breastfeeding is actually a bonding time. 

18 August 2016

I met the lactation consultant at Hospital Pantai Bangsar. She is a freelancer, but the hospital given her an office there. Masa consultation tu dia tanya macam2 la... Penah buat rawatan kesuburan ke tak, penah mengandung ke tak, bila nk dapat baby, waktu kerja bila, waktu rehat bila etc. Basically the interview adalah untuk memudahkan dia merancang plan to induce milk yg sesuai dgn gaya hidup kita. 


Then the consultant tgk physical appearance of the breast and show how the pumping session is done. I don't have to worry about buying pump lagi for now, sebab the consultant tu bagi sewa pump for rm200/month. According to her, better pakai hospital grade pump because it is for stimulation purpose. The one in commercial market, lebih sesuai kalau untuk express milk for those yg ada susu. Sbb i malas nk pikir, ok la... Just use the rental πŸ™ŠπŸ™ŠπŸ™Š



In addition, i have to take 2 medication - ubat herba (halba) dan motilium. And i am required to do at least 6 pumping session in a day. 

23 August 2016

I've been pumping for 6 days. Religously mind u... I even do more often then the plan laid out by my consultant. 

Based on my reading, sebenarnya stimulation is far more important than hormon treatment. Sbb bila u stimulate, the stimulation will send signal to ur body that u need to produce milk. The stimulation i.e the pumping mimics baby sucking for milk. 

On day 3, i started pumping every 3 hours. Nak senang ingat, at 6am, 9am, 12pm, 3 pm, 6pm, 9pm, 12 am and 3am. And the cycle goes... 

And today, alhamdulillah, i dah nampak little tiny dots of clear liquid, (like saliva in texture keluar frm u know where). My consultant said it is a positive sign that my body responding well to the stimulation. 


25 August 2016


My first dot of susu perhaps? So excited this morning bila tgk kat corong tu ada susu lekat. Tak pe la baru setitik pun... Alhamdulillah... Bagi semangat nk susukan...

28 August 2016

Alhamdulillah, dah makin bertambah a few drop of susu setiap kali pump. Cuma kena banyak minum air... 

Harap harapnya dapat la jadi banyak nanti. Smg ada rezeki for my daughter...

29 August 2016

Went to see the lactation consultant. Kali ni dia ajar perah susu dgn tangan lepas pump n kumpul susu2 tu... Every drop is precious! 


Pls Doakan i ya 😊 smg ada rezeki my baby nk jadi anak susuan... 

P/s: Kalau nak tau detail pengalaman i about induce lactation, email me ya... 







Thursday, September 01, 2016

The Progress

20 August 2016

It's been a week since we made the decision. Today, i ponteng kelas πŸ™ŠπŸ™ŠπŸ™ŠπŸ™Š pi beli barang2 for my baby. Since i x tau barang apa i nak beli utk baby ni, my husband ajak my sil n mil to join us. Seronok tgk mil pun semangat nak sambut my baby 😊

OMG!!! Seronok gila sopping eh!!! Bukan apa, excited tgk baju2 baby girl... Cantik2... My sil n mil advised us barang apa nak beli, apa yg x perlu. Kind of educational shopping if u asked me πŸ™Š. 

Balik umah, terus prepare tempat nak letak baju baby. Baju2 yg dah dibeli siap2 cabut tag harga. Later2 la kita basuh. At the same time, jot down juga apa barang2 yg masih x cukup lagi.

22 August 2016

We have finalised the date to take our adopted baby from her mother. It is on 30th Aug! Am so excited!!! X sabar nk jumpa my baby... We'll have a long journey to plan n travel nxt wk. Can't wait! 😁
Nanti i cerita how is the process ya...


23 August 2016

Hari ni baby dah kluar dr spital. Alhamdulillah. Antibiotic course dah abis smalam, result darah dah clear. Cuma test air kencing ada protein. Doc said that most probably dr jangkitan masa lahir hari tu. The positive side, bacaan protein tu makin menurun. Doc kata jumaat ni test sekali lagi utk pastikn bacaan protein dlm air kencing makin turun. Otherwise it could be a sign of kidney problem. 

Ya Allah... Risaunya i... Hopefully my baby will be OK. She is far away from me. Nothing i can do but pray that Allah will protect her always... 

I have not meet her yet, i only see her pictures. But i know i love her already... 



Hari Hari Yang Seterusnya...

15 August 2016

Time to put plan into motion. Pagi2 i dah ngadap boss and inform him that I'll be taking unpaid leave for 2 months to care for my newborn adopted child. Alhamdulillah...boss i OK ja... Then, shoot to KLCC. Had lunch with my BFF. Waktu i share the news with her, i siap nangis lagi tau! kat Secret Recipe masa tu. Org yg mkn sebelah kitorang heran agaknya tgk apasal la minah ni nangis... huuhuhu... that was a happy tears OK. I can't count how many times i have cried talking about my baby. Even lepas solat pon i nangis sbb rasa syukur sgt Allah bagi peluang ni... After lunch, jumpa my indirect boss and inform her my plan as well. Alhamdulillah, settle...

16 August 2016

In the morning, went to clinic yg i slalu pegi, tanya if klinik dia ada bagi ubat for induce lactation. The answer was NO. The doc asked me to see my Gynea instead. So i set an appointment on the next day to meet my gynea.

Then I submitted my Unpaid Leave application form. Held department meeting to inform my staff. All of them was happy for me. They knew how i wanted baby so much (or were they happy sebab i'll be going on leave for 2 months? hhuhuhuhu :-P)

17 August 2016

Pagi2, pi PHKL. Jumpa my gynea. Turn out that I should see a Lactation Consultant sepatutnya. So I contacted the number given. But the consultant was not around that day. I made an appointment with her the next day.

I got a call from the person in charge (PIC) in arranging the adoption. My baby is still in hospital. Doc dah mulakan antibiotik. Result darah masih belum dapat. I risau... Smg Allah lindungi my baby...