Nuffnang Ads

Thursday, September 08, 2016

Time flies....

Time... That is what i'm lacking now. Or rather time management. 

It's been more than 2 weeks since we have our baby, Amna. Lintang pukang awal2 tu. Maklum la... X biasa. And my mental preparation was only 2 wks prior to her arrival. X mcm mothers lain who had 9 months to get ready. 

Honestly, i do feel stress. Especially bila Amna nangis yg i x tau punca. Feel so helpless. Rasa nk nangis sama. Hahaha... 

I demam malam kami bawa amna pulang ke rumah. Pakej skali ngan cirit birit. Imagine la nk suaikn diri dlm keadaan x sihat tu. 3 hari juga la i demam n cb. Lps pi klinik, mkn ubat baru ok.

The nite i pi klinik tu, balik dr klinik tu amna nk susu. Steriliser botol susu amna baru ja siap sterelised. Bila i buka penutupnya, habis tangan i kena steam panas.


Ni gambar 6 days after kena. A reminder to me sebenarnya. To Remain calm. Alhamdulillah today the wound dah elok baik.

Also Alhamdulillah, amna is not a fussy baby. Cuma skang ni ada problem on susu formula. Sepanjang duduk dgn her biological mother, she was breastfeed. I still don't have enough milk to feed her. So we opt for formula milk. Hari ke tiga Amna dgn kami, dia start sembelit. Kesian sgt... Terus kami tukar susu. Pun sembelit gak. Nangis2 nak berak sampai merah muka. Nangis yg paling teruk i penah tengok dia nangis... Huhuhu... Kitorang tukar lagi susu. This time around dah x sembelit, tapi amna asik la berak2. Then last skali tukar lagi susu. Kali ni nampak ok. Nangis juga sikit2 bila dia nak berak. Tapi x la sembelit mcm dulu. Perut dia masih gassy. Kentut memanjang. Kesian amna...

Pls doakan susu i cepat keluar. I did try bf ke amna, tapi dia nangis protes sbb susu i sikit sgt. Dua tiga kali sedut dah x dop. Huhuhu... Doakan Allah permudahkan utk i jadikan amna anak susuan kami... Amin...

Banyak nak cerita psl amna. But i still fail bab time management. And i still owe u guys cerita on prosedur anak pelihara and anak angkat. InsyaAllah... I'll write about it...

Till then...

22 comments:

  1. Allahu...

    Seronoknya dengar dah ada Amna,..kita memang insan special..kdg3 dpt "rezeki" tu dlm tempoh yg x dpt dijangka.. kdg2 baby dah lahir, org nak bg kita.. macam mana nak prepare mental & fizikal pasal tu kan... berlainan dengan biomum..dorg ada tempoh 9 bulan..dan selama tempoh tu dorg ada masa nak beli2 brg keperluan, nak siapkan mental & fizikal nak sambut orang baru.

    hrp ada rezeki utk saya plak lepas ni..redha menunggu 10thn... wlupun lepas ni ada rezeki yg bukan dari rahim sendiri.. saya redha.. maybe ada hikmahnya..

    semoga dipermudahkan urusan sis & Amna.. take care both of u..

    muachhhhhhhhhhhh

    (tumpang hepi) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin...tq for the doa julie... smg yg u doakan untuk i, dapat juga pada u...amin...

      Delete
  2. omg.. tertinggal ketapi..

    nak kene usharr entry2 belakng ni...

    anyway happy for you, semoga diberi kesenangan dan diudahkan urusan dengna baby amna.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin...tq zarith :-)

      Delete
    2. i doakan semuanya berjalan lancar terutama niat utama u nk bf amna. AMIN!!!

      Delete
  3. Tahniah dah ade Amna. Anugerah Allah yang tak terhingga. Tak boleh imagine stress menerima orang baru ye.. Saya sampai sekarang fikir rasa tak mampu. InsyaAllah,you can do it.

    ReplyDelete
  4. Congratulations Sweet. Amna, cantik nama tu. Moga menjadi anak yg soleh. I pun masih terkejar kejar lagi Sweet after 10 months. So many new things to learn. You will be fine. Good luck on your new adventure.

    ReplyDelete
  5. Anonymous11:32 am

    tahniah sweet tooth..saya ttc 7 tahun.baru dapat baby angkat 4 bulan..nanti boleh share pasal susu baby juga...jaga elok2 amna

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Anonymous... pls do share with me on your BF journey. And congratulation to u as well :-)

      Delete
    2. Anonymous4:55 pm

      bila baby dah 3 bulan susu drop sangat..saya baru dapat 1 kali kenyang..saya guna susu formula snow..masa newborn untill 2 months kita guna isomil

      Delete
  6. Nina...
    U jgn stress sgt. Sbb akan effect pada susu. Cuba la minum milk booster dan lebihkan minum air masak.

    I doakan u berjaya menyusukan amna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin...tq CPT. InsyaAllah, i'll remain calm. Skang mmg mkn makanan dan supplement yg bg milk booster

      Delete
  7. Oh my sister.... lama sangat tak sempat nk blogwalking.. and i am so happy for your baby. Its ok darling, mmg ambik masa nk adapt... sweet name too... Amna! bergenang airmata tau.. nanti bila sempat nk baca the rest of the story. utk milk booster... cubalah makan kurma... mungkin blh membantu

    ReplyDelete
  8. Eat lotsa kurma n lotsa plain water too dear! Even better, air suam. InshaAllah. Congrats on your Amna. So happy for u. Hugs

    ReplyDelete
  9. Congratulations! What a cute name Amna. Simple too senang nak isi borang nanti 😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ SL. Tu nama pendek dia. ada nama panjang :-P

      Delete
  10. Baru tahu you dah ada baby! Alhamdulillah and congratulation!

    Lamanya tak jenguk sini,ini buka tertinggal keretapi dah, tapi isolated terus hahaha

    Anyway, congratulation again..! Enjoy new phase of life

    ReplyDelete