Nuffnang Ads

Tuesday, April 28, 2015

Oh Enau!

U all tau tak pokok enau? Pokok enau tu juga dipanggil pokok kabung - yang menghasilkan nira/gula kabung. Penah makan buah kabung?

pokok enau

Well, i bukan nak cakap pasal pkok enau ni... just that orang2 zaman skang ni dah sama mcm perumpamaan 'seperti enau di belukar...melepaskan pucuk masing-masing'. Tak kira implikasi perbuatan pada org lain, yang penting masalah sendiri selesai.

Tak perlu la highlight benda yang besar-besar macam tentang kadar jenayah yg meningkat sebab orang yang nak senang dengan cara mudah. Cukuplah dengan benda2 kecil di sekeliling kita, yang kadangkala kita pun x terfikir rupanya kita dah susahkan orang lain.

see how selfish this person was? 

This happened a while ago. somebody just left troli ni depan kereta i. Susah sangat ke nak bawa troli ni ke tempat yg sepatutnya? How some people so inconsiderate dalam hal2 kecil macam ni... end up, i la jugak yg bawak troli ni ke tempat troli...

No wonder traffic jam teruk kat malaysia ni. Kita sbg pemandu pun x nak give and take. Potong line sesuka hati, and at the same time, x bagi jalan kat kereta lain.

Please be considerate to others. It is an act of kindness that can be given freely, without any cost. You'll be more happy bila you tolong/be considerate of others, trust me. Kalau tak pun, think about berapa banyak pahala u dapat :-)

Let's create a better world for our children and the children of our children.

Do u have same experience? Do tell :-)

Wednesday, April 22, 2015

Berlapang dada

Bila kita fikir, beratnya masalah kita...
Ada lagi orang lain yg punya masalah lebih besar dari kita.
Bila kita fikir, susahnya nak cari jalan keluar dari masalah kita ni...
Ada orang lain yg memang tiada jalan keluar dari masalahnya.

Berlapang dada.
Itu yg i dapat simpulkan untuk hari ni.

Berwassap with my frens pagi tadi, berbual mengenai perkembangan terkini usaha TTC kami. And honestly, I jadi berlapang dada dgn keadaan i sekarang. Sekurang-kurangnya, jalan untuk i berusaha masih ada.

Betul...Allah uji hanya pada yg mampu. Jika diberikan ujian yg sama dgn org lain, belum tentu kita mampu memikulnya...

alhamdulillah ala kulli hal...

To my fren (u know who u r), May Allah ease your journey and give you ways to overcome your challenge. Amin...

Friday, April 17, 2015

Should we ban them?

Salam Jumaat, yaumul barakah wa sayyidul ayyam... (how i wish this keyboard has arabic font!)

Sekejap je dah Jumaat. Boring2 i keje minggu ni pon, cepat betul masa berlalu. Sedar tak sedar dah pertengahan April! Oh my... did i have fun coz i didn't realise that time flies so fast! huhuhuhu...

Pagi tadi, dengar kat radio pasal couple yang pakai baju sama bila pergi majlis/outing. Most callers said dorang x suka tengok couple yg suka pakai baju sama (and by 'sama' they meant as same material, same pattern etc. sebijik sejiban la kiranya...) and this couple should be banned. but the respond from fb - ada yg suka ada yg tak. yang suka tu kata, org yg tak suka tu jealous ngan couple yg nampak sehati sejiwa nih... hehehhe...
TQ google

Honestly, i and hubby suka gak pakai yg sama (err.. i sebenarnya...my hubby x kisah pon...janji pakai baju...hehehhe). But our definition of sama ni only in colors. tak la sampai material, pattern semua sama. Kalau masa raya, memang akan sama colors, and we even have the same color theme untuk satu keuarga. Last year, raya belah family i, color tema was pink and grey. And everybody was very supportive :-)

So, how about u all? Would u wear the same baju as ur spouse? Or u would ban those wearing same clothes ni?

Have a nice weekend :-)

Wednesday, April 15, 2015

Oh My Job!

huhuhuhu...
lamo x update. i BZ sgt skang nih...lepas abis Board, macam2 la action itemnya...

Nothing much to update. TTC is being halt at the moment. Re-thinking our strategy and direction.

Work, bz as always... I just pray that Allah would help me juggle it all...sometimes i rasa burnout. Especially bila i attempted things yang lama sangat nak capai progress. It made me tired... even nak bercuti rehat2 pun nak re-charge la konon, i would still thinking about work... adeh... tak tenang nak cuti...

Passion... i need my passion back in my work. Skang keje dah rasa macam 'kerja'. Something that i have to do. I nak perasaan kerja tu is something that i 'want' to do. x nak rasa terpaksa. I nak enjoy in my work.

How about u dear readers, do u love ur job? how do u re-charge urself? How do u get to enjoy your work? Do share :-)

Till then...

Wednesday, April 01, 2015

Happy 10th Anniversary

It has been 10 years, and I hope more to go :-)

Abang,
Thank you for being part of my life,
Thank you for being my half others (in many things that I am half empty),
Thank you for the 10 wonderful years together...

I luv u with all my heart...
You are still the one :-)


p/s: mood jiwang...ahaks!