Nuffnang Ads

Wednesday, February 29, 2012

Choice

Setiap hari, bila kita bangun tidur ada dua pilihan menanti. Mahu gembira atau bersedih.

The choice is yours... if u choose to wallow in a dark mood - your day will become black as night.
If you choose to embrace and smile on all the obstacle that come - your day would be bright like a sunshines

The choice is yours... Choose well.

credit to Google

Wednesday, February 22, 2012

Kalau saya ahli sukan...

Kalau saya bukan eksekutif perakaunan.... kalaulah saya ahli sukan... sukan manakah yang akan saya ceburi?


Ya... saya mungkin akan jadik pemain badminton.

Dulu masa kecik2, memang suka gila main badminton. Memang opernah bercita-cita nak jadik pemain badminton Malaysia ketika tu. Rumah saya bersebelahan rumah nenek saya. Kalau petang-petang, memang selalu saya, adik beradik saya dan mak cik2 saya bermain badminton bersama. Masa tu berebut-rebut kami nak jadi Misbun Sidik - pemain handalan Malaysia ketika itu. Tak dapat jadik Misbun, next person would be Foo Kok Keong. Bila main secara bergu, berebut pulak nak jadi Jailani & Razif. Kalau tak dapat jadik pemain Malaysia, makanya akan jadik pemain Korea atau Indonesia... Semangat cintakan Malaysia sangat menebal pada waktu itu. X mo jadik pemain Indonesia atau Korea.... hehehehe...

Masih ingat lagi... Kami main di halaman rumah nenek. Ada sarang lebah dibahagian bumbung rumah nenek. Walaupun beberapa kali kami disengat lebah tu (mungkin kami bermain di laluan lebah tersebut???) kami tak pernah serik... Sungguh seronok main badminton sampai ke maghrib, baru nak masuk rumah. Bukan ada proper court and net pun...cuma buat garisan court jer untuk tentukan in ke out... mungkin sebab faktor main bersama-sama mak cik2 kami yang menyebabkan permainan kami lebih meriah (mak cik2 masa tu muda remaja lagi).

Masa sekolah rendah, saya selalu bercita-cita untuk mewakili sekolah dalam sukan badminton. Tak sabar saya menunggu untuk naik darjah 4 (sebab darjah 4 baru start aktiviti ko-kurikulum sebelah petang). apabila naik darjah 4, saya terus register untuk masuk pasukan badminton. Bila ada try out untuk jadik school representative, saya masuk. Ketika try out, cikgu tu tunjukkan saya teknik yang betul memegang raket. Selama ni main pegang jer... waktu tu baru la tahu rupanya ada teknik memegang raket ni.

Memang cikgu India tu sangat impress dengan saya...hehehehehe...pandai saya main badminton ni (ada unsur2 'get into basket and lift it myself' di sini... hehehhe) maklumlah... dah lama main badminton dengan ahli keluarga... Saya sangat seronok ketika itu. Mungkin akhirnya tercapai impian saya nak jadi pemain badminton Malaysia... pemain badminton yang pertama pakai tudung di Malaysia.

Tapi kenapa saya bukan pemain badminton sekarang?? Sebab, tak lama lepas try out event tu, cikgu tu pindah sekolah dan kelab badminton dibubarkan. Jadi saya tak berkesempatan nak menjadi wakil sekolah dalam acara badminton. Tambahan pulak, bila dah besar, net tu lagi tinggi dari saya... hehehehe...

Apa pun, saya masih suka main badminton sekarang ni. Walaupun dah lama gila tak pegang raket, saya ikut juga perkembangan team badminton Malaysia. Semoga Malaysia akan terus berjaya dalam arena Badminton.

Kalau anda ahli sukan, sukan manakah yang anda ceburi?? sudi2 la tinggalkan komen yer :-) Have a Blast Day everyone!

Saturday, February 18, 2012

Kasihan Ayahnya...

Apabila harta direbutkan, tiada lagi istilah saudara mara, adik beradik dan darah daging... kasihan ayahnya yang telah meninggal dunia... Mesti dia sedih bila anak-anaknya yang masih hidup ini bergaduh sesama sendiri disebabkan harta peninggalan. Siap buat report polis dan turun naik mahkamah lagi tu... masing-masing mempertahankan pendirian masing2... Saya doakan kemelut keluarga itu berkesudahan yang baik...

Apabila dengar cerita ini semalam, lagilah kuat pandangan saya mengenai wasiat. Dan alhamdulillah...semalam wasiat saya sudah siap dan saya sudah mendapat satu salinan... Bila baca balik isi kandungan tu...Alamak...Sedih lak rasanya... (walaupun saya dah pernah baca sebelum ini... ia masih meninggalkan kesan)... Mula la dok imagine cam ne la waris2 saya membacanya bila saya dh tak der.... hehehhe... (saya mmg suka berimaginasi!). Apapun...alhamdulillah....selesai satu tanggungjawab.

Last week jumpa doc for follow up. Alhamdulillah...semua dalam keadaan baik dan seperti yang dijangka. Saya hanya perlu menunggu Aunt Flow untuk datang melawat. Cuma saya harapkan AF datang selepas 28/3. Bulan 3 adik ipar saya nak kawin. So projek ni kena hold dulu sehingga bulan 4.Semoga segalanya seperti yang dirancang... kita usaha je kan... pastu kita doa dan tawakkal...Semoga Allah permudahkan... Amin :-)


Saturday, February 11, 2012

Boleh Tak?

  1. Boleh tak kalau berjalan kaki di tepi jalan raya, jalan la kat belah tepi-tepi sikit... Ini dok jalan kat almost tengah-tengah jalan dengan muka selamba, sehingga kereta dibelakang terpaksa mengikut anda. Nanti kalau kena langgar, tau pulak nak marah...
  2. Boleh tak kalau dah tau nak masuk lorong touch n go atau smart tag, sila pastikan kad anda sudah tersedia. Ini bila dah depan tol baru terhegeh-hegeh nak mencarik kad menyebabkan kenderaan lain menunggu anda di belakang...
  3. Boleh tak kalau anda membawa kenderaan anda dengan kelajuan seperti bersiar-siar di taman, sila la bawa kenderaan anda di lorong yang paling kiri... Dah la anda buat 'donno' je bila kereta di belakang menyalakn lampu supaya diberi laluan... Atau anda x tau yang mana lorong kiri dan yang mana lorong kanan?
  4. Boleh tak kalau anda tidak meninggalkan komen di blog peribadi orang lain, sekiranya anda tidak ada apa2 kata yang baik untuk diluahkan? Nama pun blog peribadi... ikut sukati penulis blog tu la nak tulis apa kan??? 'If you have nothing good to comment (maksudnya nak komen pun buat sakit ati tuan punya blog jer...), please don't comment at all... (rentetan komen yg ditulis di blog B&C...saya pun hangin gak baca!)
  5. Boleh tak saya nak invite sesiapa meninggalkan komen dengan menulis perkara yang dia fikir tak patut dilakukan. Sebab saya dah habis idea apa lagi 'boleh tak kalau...' buat masa ni... hehehhe....sila mulakan ayat anda dengan 'Boleh tak kalau...'

Sekian, terima kasih :-)

Saturday, February 04, 2012

Where have I been?

I'm around.

Sorry dear readers... been quite busy lately with my works. This week, my Division had a KPI Setting Away Day. The program was conducted 3 days since last Thursday. It ended today, in the afternoon.

The venue
Alhamdulillah...we achieved whatever we intended to do. And following this, our department will organised another round of KPI Setting at the Dept level following directions set at Division level. Last year we did it at Sabah Office. This year? Wait and see...

The venue of the away day was superb. They even have Jacuzzi, Sauna and Steam Room for all guest usage without extra charged. The interesting fact is that they got it seperately for men and women. So, tak risau about aurat etc. But i didn't use any...x sempat.

 The room is very nice. Cuma the bathroom tu ada sliding door where you boleh buka and tengok tv while u soak in the bathtub. The sliding door was made of glass which may show your silhoute (x jelas sangat) when it is closed. Not so recommended when u share the room with other than your hubby. Hehehhehehe...





The service provided is very good. Every evening, they would ring your room to provide you with additional 2 bottles of mineral water and choice of fruit to your liking from a fruit baskets. Benda free kan... I amik apple bebanyak. muahahaha...

And this brings me to the food... I think if i stay any longer, I would gain a lot of kgs! I love their different choices of dessert. A lot of choices jugak for other type of food. Memang sentiasa kenyang la...

Overall, the place was quite awesome. Like they said in the ad ; we embrace stanger like no other... huhuhuhu...

What would i remember most out of this event? Satu kejadian yang agak memalukan telah berlaku. Kasut sukan saya yang dah bertahun terperap dalam rak kasut telah menamatkan riwayatnya dengan tertanggalnya tapak kasut di kedua-dua belah. Malu sebab ia tertanggal ketika acara senamrobik pagi tadi. Dan lagi malu sebab ketika itu GM division saya berada di sebelah saya. Huwaaaa!!!! Sungguh malu okeh! Tapi I cover je la dengan gelak2 and said 'nampak sangat i dah lama x exercise'. Hahaha.... Moral of the story - sila check kasut sukan anda sebelum memakainya ke mana-mana event especially kalau kasut tu dah lama gila anda x pakai yer...