Nuffnang Ads

Wednesday, October 28, 2015

As Expected

Budget speech last week, seperti yg diduga masih belum berjaya for TTCian yg mendapatkan treatment di private hospital utk mendapatkan pelepasan cukai. I understand... Greater good concept. Lebih ramai yg memerlukan insentif dari budget speech ini kalau nak dibandingkan golongan TTC yg mungkin x la seramai mana... And may be because govt dah subsidised ubat di govt hospital, so buat masa ni cadangan i dipandang sebelah mata ja...

Well, we tried kan :-) and if x dapat, bukan rezeki kita la... I tau ramai juga yg keciwa bila apa yg diimpikan x dapat dr budget kali ni. But do not fret...Bukan Najib yg bagi rezeki kan... He can allocate and plan all he wants. But rezeki dari Allah. Baiklah kita mohon pada Nya keberkatan rezeki dari gaji yg sedia ada... Mana tau, dgn berkat rezeki kita, kita rasa lapang dada dan cukup.

Ok, short update in a short time span. I nk pi meeting. Have a lot to do but i have a lot to tell as well... Have a nice day everyone. Ada masa, i update lagi :-) 

Till then.

Monday, October 19, 2015

Happy Anniversary The NAMY Blog!


Tahniah diucapkan buat namy for her first blog anniversary... I can't remember bila i start follow blog namy ni. But so far, i suka cara tulisan namy. Especially, part pengajaran yg dia dapat dari setiap entry yg di share nya... (u can click on the banner if u interested to read her blog). once in a while, i tinggalkan jejak kat situ... namy pun rajin gak kadang tu tinggal jejak kat blog i :-)

OK namy, teruskan konsisten dalam your sharing in your blog :-) dan semoga setiap perkongsian yg bermanfaat, diganjari Allah dgn ganjaran yg baik.

Happy first anniversary :-)

Friday, October 16, 2015

Hibernasi seketika...

Owh... i sgt bz skang nih. Tgh kena audit ngan internal audit. performance year end review, pastu sambung Board Meetings and audit for statutory plak in dec.

Banyak benda nak kena settlekan...

Tapi dlm busy2, i cuba beri masa utk exercise. Alhamdulillah, masih calories concious now. Memang pakai Myfitness pal utk bantu kira calories, and synckan dgn MapMyFitness utk kira calories burn from exercise.

So far, ada peningkatan dari segi ukur lilit :-) turun la sikit inci. In terms of berat, masih jauh lagi...

Pagi tadi, test sugar in blood (in fasting mode).

pre diabetis??
Still long way to go....

Pls pray for me...semoga berterusan usaha ni :-)

Till then...

p/s: maaf dipinta kalau update di blog ni x seperti selalu... I cuba cari masa utk pos anything if any... Otherwise, i may go on hibernasi seketika...

Sunday, October 11, 2015

Kawan2, tolong doakan...

Sebenarnya nk lena dah...
Baring2 sambil check whassap n email.

Allahu... Hari ni mmg busy dan x sempat check email. Baru perasan email dr kak nuriz bgtau yg babynya, nur fayyadh humaira sedang kritikal di nicu akibat dehydration kerana cirit birit teruk.

Mohon kawan2 doakan ya...

Syafakillah nur fayyadh humaira, fi hifzillah...Amin.

Wednesday, October 07, 2015

Start Semula

Reality sucks!

And because of that I have to re-start again. Complacency has taken over my life, causing me gaining back all the weigh that i'd lossed before. Yeah...sucks...

Let's start clean eating. Konon smalam nak start, tapik ada free breakfast n lunch. But still try to kurangkan carb and watch my portion. Harap2 hari ni x ke laut.... heheheh...

Menu pagi ni...
Roti sandwhich telur (around 300kcal)

Snacks pagi n petang ni.

I have balance of 700kcal to fulfill my lunch n dinner... apa nk makan nanti ya...

exercise part, kelmarin buat simple yoga 30 mins and smalam i rode on my stationary bike for 20 mins. Ok la kan utk peringkat awal2 ni... hari ni plan nak yoga lagi :-)

Doakan i x terbabas hari ni ;-P

Monday, October 05, 2015

Di situ ada keberkatan

Dah pkol 1 pg, tp mata x mo lelap... Ptg tadik minum nescafe latte- agaknya cafein still in action... Huhuhu...

At the same time, mcm teringat ingat discussion dlm group wassap. Tentang dilema ibubapa yg minta duit dr anak2 untuk beli something yg kehendak, bukan keperluan. Ni bukan pasal bagi duit belanja bulan2, tapi pasal bagi lebih dari duit belanja bulan2.

Dari pihak anak2, tuntutan hidup menjadikn kemampuan mereka nk memberi lebih tu terbatas. Susah hati anak2, bila mak ayah minta hulur utk besarkan rumah. Sedangkn rumah yg sedia ada dah cukup selesa. Pening anak2 nk cari duit, bila mak ayah mintak hulur nak pergi berjalan ke luar negara... 

I understand dilema anak2 ni... X nak bagi, takut mak ayah kecik ati... Nak bagi, x kan sampai anak2 nk berhutang utk penuhi kehendak ibubapanya.

To me, berilah sekadar mampu. Sekadar mampu dlm erti kata sebenar. Tgk balik perbelanjaan sendiri, dan timbangkn berapa yg mampu nk bagi kat mak ayah sbg sumbangan tambahan atas yg sedia ada. Sikit pun x pe, sbb itu saja kemampuannya. Dan terangkan lah pada ibubapa ttg kemampuan kita.

Mungkin ada yg x setuju... Sbb itu bukan keperluan, tapi kehendak. Unnecessary expenses. Tapi bg i, apa salahnya kita hulur sikit (again, ikut kemampuan) kalau itu dapat gembirakan hati mereka?

Apa sangatlah sumbangan yg kita nk bagi tu, kalau nk bandingkn dgn jasa mereka besarkn kita. Umur mereka pun dah lanjut, x tau la berapa lama lg dapat kita gembirakan hati mereka...

Jgn risau duit x cukup. Jgn risau x cukup belanja. I always believe apa yg kita bagi kat mak ayah, Allah akan pulangkan pada kita (it can be in various ways, tambah rezeki, lapang dada etc). Sebab apa saja yg menggembirakan hati mak ayah, mesti ada keberkatan di situ...
InshaAllah...

Till then...
P/s; 1.30 am. Mata x mo lelap lg... Esok pg ada meeting nk kena present budget... Adeh... Tido la mata....