Nuffnang Ads

Monday, October 05, 2015

Di situ ada keberkatan

Dah pkol 1 pg, tp mata x mo lelap... Ptg tadik minum nescafe latte- agaknya cafein still in action... Huhuhu...

At the same time, mcm teringat ingat discussion dlm group wassap. Tentang dilema ibubapa yg minta duit dr anak2 untuk beli something yg kehendak, bukan keperluan. Ni bukan pasal bagi duit belanja bulan2, tapi pasal bagi lebih dari duit belanja bulan2.

Dari pihak anak2, tuntutan hidup menjadikn kemampuan mereka nk memberi lebih tu terbatas. Susah hati anak2, bila mak ayah minta hulur utk besarkan rumah. Sedangkn rumah yg sedia ada dah cukup selesa. Pening anak2 nk cari duit, bila mak ayah mintak hulur nak pergi berjalan ke luar negara... 

I understand dilema anak2 ni... X nak bagi, takut mak ayah kecik ati... Nak bagi, x kan sampai anak2 nk berhutang utk penuhi kehendak ibubapanya.

To me, berilah sekadar mampu. Sekadar mampu dlm erti kata sebenar. Tgk balik perbelanjaan sendiri, dan timbangkn berapa yg mampu nk bagi kat mak ayah sbg sumbangan tambahan atas yg sedia ada. Sikit pun x pe, sbb itu saja kemampuannya. Dan terangkan lah pada ibubapa ttg kemampuan kita.

Mungkin ada yg x setuju... Sbb itu bukan keperluan, tapi kehendak. Unnecessary expenses. Tapi bg i, apa salahnya kita hulur sikit (again, ikut kemampuan) kalau itu dapat gembirakan hati mereka?

Apa sangatlah sumbangan yg kita nk bagi tu, kalau nk bandingkn dgn jasa mereka besarkn kita. Umur mereka pun dah lanjut, x tau la berapa lama lg dapat kita gembirakan hati mereka...

Jgn risau duit x cukup. Jgn risau x cukup belanja. I always believe apa yg kita bagi kat mak ayah, Allah akan pulangkan pada kita (it can be in various ways, tambah rezeki, lapang dada etc). Sebab apa saja yg menggembirakan hati mak ayah, mesti ada keberkatan di situ...
InshaAllah...

Till then...
P/s; 1.30 am. Mata x mo lelap lg... Esok pg ada meeting nk kena present budget... Adeh... Tido la mata....


6 comments:

  1. Samalah kita tak boleh tidur. Dah pukul 2.19 pagi. Esok nak kerjaaa nih. Adoilaaa.

    Hmm. Setuju. Apa pun pertikaian, sebagai anak memang wajib bagi. InshaAllah rezeki akan lebih murah nanti. Kalau berkira sangat, takut nanti Allah sempitkan rezeki kita.

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. sebenarnye ly bg tanda good....

      Delete
  3. Agreed! No what kena usahakan utk gembirakan hati our parents. Masa kita kecik dulu pon kita selalu mtk macam2 kan ...

    ReplyDelete
  4. I sometimes feel the same way ... Especially dengan my mum ... Kena selalu ingat diri sendiri buat kerana Allah ....

    ReplyDelete