Nuffnang Ads

Wednesday, June 05, 2013

Give it some time

Someone said to me:

"Tabahnya u... i yang baru setahun lebih kawin ni dah sesak jiwa di acu soalan2 sebegitu. I selalu sedih and menangis bila mengenangkan keadaan i ni"

Tabah? Tabah kah i? Entah. Honestly i x label myself tabah. Sebab i always have a moment when tetiba rasa sayu mencucuk hati. And sometimes i do cry bila tetiba terusik rasa di jiwa. I am human. I have emotion. And emotion is something yang unpredictable.

I just cry when i feel i want to. I just wallow in sadness if i feel i want to. It didn't do me good pun if i just bottle up my feeling inside. I pour down my feelings by crying my eyes out, and sharing my thought with my hubby. And I'm lucky to have such a strong support from my hubby and family (mine n in laws). I can't ask for more.


Mungkin u cakap i tabah sebab u tak nampak i nangis guling2 masa my 1st and 2nd IVF fail. And may be sebab u tak perasan muka i merah bila sorang hamba Allah yg tak sayang mulut tanya i "Ko tak subur eh?". I tidak lah setabah mana. Ada masanya, i sedih jugak. Cuma i try not to dwell on my sadness and not to think about it too much. Sebab pada i, banyak lagi benda2 lain selain dari yang 'ini' yang memberikan i bahagia.

I dulu pun macam u jugak... Awal2 tahun perkahwinan, i stress bila org2 keliling heboh bertanya bila nak ada baby. kenapa la diorang ni asik tanya jer... apasal diorang tanak paham? Ini soal rezeki, hanya Allah yg tahu. But over the time, dah jadik macam 'Alah bisa, tegal biasa'. Semakin lama, dah makin kurang rasa sentap tu (kadang2 jer nak sentap2 ni..hehehehhe). May be sebab dah boleh expect org akan tanya soalan2 cm tu. So dah prepare dengan jawapan standard. I siap ber 'experiment' which answer would make the asker (err...is there such a word?) shut their mouth without asking follow up question. Huhuhuhu...

You have to give it some time. Rezeki bukan lah hak kita untuk difikirkan bilakah waktunya akan tiba. Only Allah knows. Yang perlu kita lakukan, adalah usaha. Usaha la cara mana pun. Perubatan moden, tradisional, alternative atau religous approach... whatever it is (as long as x langgar syariat) usahalah.

Give it some time. Bukan usaha hari ini, esok lusa boleh dapat. X ada 'gerenti' usaha kita membuahkan hasil tanpa izin Nya. Sebab tu kena selalu doa, mohon Dia murahkan rezeki kita untuk merasai nikmat itu. Kemudian tawakkal lah padaNya, yakin akan doa kita dimakbulkan atau digantikan dengan sesuatu yang lebih baik. Sentiasa bersangka baik dengan Nya. Yakin, ada hikmah disebalik ujian ini.

You have to give it some time. Use the time that u have now untuk lebih mengenali pasangan u. Gunakan masa ini untuk eratkan hubungan antara both of u as well as your family. And use this time to do things that would make u happy. Kalau u x cuba hidup bahagia, siapa lagi yg boleh membahagiakan u? Pi melancong or tumpukan pada career progression or whatever la yg make u happy. Enjoy your life. Don't sit back and waste your time menangisi ketiadaan 'yang satu' itu. Because you'll miss other thing that can actually make u happy too.

You have to give it some time... coz time will heals all wound. Perhaps not totally heal, but the pain is lessen as you move along your life. Give it some time.

 

55 comments:

  1. Nak like 1000X. agreed with u on the part " Sebab pada i, banyak lagi benda2 lain selain dari yang 'ini' yang memberikan i bahagia. "

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la mrs zamzuri, sometimes kita asik dok pikir x ada anak, lupa yg kita ada rezeki lain yg perlu dihargai n disyukuri :-)

      Delete
  2. Enjoy your life. Don't sit back and waste your time menangisi ketiadaan 'yang satu' itu. Because you'll miss other thing that can actually make u happy too...suka dgn ayat ni...org lain nmpk kita hapy tp xnmpak n xrasa ape yg kita rasa..kalau mulut yg mcm longkang tu as u said 'u xsubur ek' rasanya kalau ada pisau rambo nak je toreh2 mulut org mcmni..tp...kt mengadulah pd Allah n suami yg memahami..hmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu... I wish i boleh retort back with something yg equally hurt. Tapi i terkedu lps dgr ayat that person tu. I x sangka boleh dia tanya cm tu kt i.

      Delete
  3. yup, setuju!..ujian dan pengalaman itulah yg sedikit demi sedikit mematangkan diri kita akhirnya...give it some time, insyaAllah kita mampu sebenarnya :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul umie, semakin matang dgn ujian yg Allah bagi... Kuncinya kena sabar... :-)

      Delete
  4. Dari perkataan pertama sampai perkataan terakhir entri ni, yani setuju 120%.....bila rasa sedih sangat-sangat pasal anak, fikir balik usaha pasangan lain yang dah berbelas tahun usaha...malu pada diri sendiri. tak seberapa pun lelah Yani kalau nak dibandingkan orang lain tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Same here yani, i nk putus asa pun malu. Org yg lg lama dr i pun masih gigih berusaha.

      Delete
  5. As my hubby always said inilah keluarga kita..both of us.hubby and wifey juga adalah keluarga.mungkin tak ramai macam keluarga orang lain,tapi inilah keluarga yang i sayangi,u all pun kan :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye la kak, org slalu sempitkn makna keluarga tu cuma bila ada anak. Tapi as u said, hubby n wife pun keluarga juga :-)

      Delete
  6. Yup... Dorang suka juga cakap saya tabah.. Kenkadang sampai rasa nyampah dah dengar word tabah tu.. Sebab yang selalu cakap kat saya tu orang yang dah ada anak atleast satu.. Tapi sebenarnya bila takda dugaan macamni,kita sendiri taktahu sejauh mana kita ketabahan kita kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, Allah uji sebab kita mampu hadapi ujian tu.

      Delete
  7. Anonymous11:14 pm

    Salam, I really like your entry. Its true, we have to be positive. Allah SAW tak pernah janji yang bila dah dewasa sure akan kahwin. Bila dah kahwin sure ada anak, Tapi Allah SAW janji siapa yang beriman dan bertakwa dgn hati dan akhlak yang baik, dijamin syurga.
    I am really careful and not to be over excited to put pictures of my hub and family on FB or instagram. I have friends yg tak jumpa jodoh lagi. They all lagi sensitive, kita dok pikir pasal bila nak dapat anak tapi they all piker at least you have a husband to share your life with.
    Conclusion: Bersyukur and always tengok org yg di bawah kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sgt setuju dgn u. Sometimes we think too much expectation masyarakat, kita lupa ada benda lain yg lebih penting dari tu.

      Delete
  8. ida dah tepu. dah tigatahun .. hukukhuk... apa yang ida buat sekarang, enjoy the lifeeeeeee ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul dah tu ida, hidup gembira dengan apa yg Allah dah kurniakan lebih baik dari dok pikir apa yg Allah belum nak beri... :-)

      Delete
  9. selalunya i answered "doa2kanlah ek?". but there was once i answered my bil's question with "why ask me? ask God. he knows." then i add, "doa2kanlah kami, ya" to soothe things up.

    sekarang, since dah tak ada orang tanya, i think we are ok on our own. DH pun dah start nak amek supplement & da ready nak commit untuk treatment. life is great with just the two of us now.

    true, just give it some time. to prepare yourself and your spouse, and for the whole extended family to understand the fact that people with unique storyline can also be happy :) (ok. hampir buat satu entry kat sini. hehe)

    ReplyDelete
    Replies
    1. anis, akak pun pernah respond cam. Huhuhuhu...sebab asal jumpa jer dok tanya soklan yg sama, mana x stress...

      Delete
  10. True that dear,
    But do you mind sharing with us the 'shut up answer'?
    Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. I used to answer, 'belum rezeki lagi' but strangely people sambung tanya apa usaha i nk dapat anak. May be ayat tu nampak mcm i pasrah je... Huhuhuu... so i just sambung sikit, 'doakan i'. After that statement, sure dia cakap, "InshaAllah...mudah-mudahan ada nanti" or dia kata, "saya doakan". And it ends there.

      Delete
  11. Setuju...

    Hidup ini sgt singkat. Kita tak tahu bila kita akan mati dan suami kita akan mati. Sementara hidup ini, nikamatilah Anugerah yang telah Allah beri..iaitu pasangan kita. Tak perlu nak bersedih benda yg blm ada. Baik gembira dgn apa yang ada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul cik puan tipah, i rasa kita para wifey can use this time to perfect kan diri kita untuk suami. Kenali suami, apa yg dia suka, apa yg tak... And perhaps that is the reason why Allah belum bagi anak. So that kita belajar jadi isteri solehah dulu :-)

      Delete
  12. Totally agreed.. Kekadang luaran kita nampak kuat, walhal dalam hati ni hanya kita dan Allah yang tau rasanya mcmana.. Apa yang penting hargai apa yang kita ada sekarang.. Semua ni aturan Allah SWT.. kita takkan dan tak mungkin akan tahu perjalanan hidup kita ni mcmana.. Moga ada hikmah di hadapan nnt.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah, hikmah tersembunyi tu la yg kita nak kena cari so that kita bleh berlapang dada dgn ketentuan Nya :-)

      Delete
  13. mulut org kan..x boleh nak tutup..yg penting kita happy dengan cara kita...x ada anak x semestinya tak happy....yg pasti JANJI Allah itu pasti...bila...bila dan bila kita tak tau..itu semua rahsia Allah...insya allah......saya sentiasa ambil cas2 positif kawan2 lain..semoga saya juga terus berfikiran positif..lagi kita stress x jadi apa pun...mulut org tuh....biarkan ajer.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. mulut orang memang x leh buat apa2... yg boleh kita jaga ialah hati kita. jgn biarkan org yg bermulut tak de insurance tu mengganggu hidup kita :-)

      Delete
  14. Anonymous12:25 pm

    Sangat setuju dengan entry ini, dan komen-komen di atas. Esp part, "Syukurlah, kita dianugerahi seorang suami". Kerana pernah melalui status single pada usia 30-an. Masa tu, bila kawan-kawan yang dah berkahwin mengadu tentang suami, lambat dapat cahayamata... Hati selalu berkata, "Kenapa nak sedih sangat, syukurlah, sekurang-kurangnya ada juga seorang suami". Untuk pujuk hati waktu itu, "Walaupun belum punya suami, syukurlah aku masih ada keluarga dan kerjaya". Single pada usia 30-an tidak mudah, pernah putus tunang, putus cinta, etc... Alhamdulillah kini Allah kurniakan seorang suami yg baik dan memahami, semakin yakin hikmah keperitan lalu... Kini masih menanti kehadiran zuriat... Pernah dua kali cystectomy dengan endometriosis... IVF dalam pertimbangan... Doktor cadangkan tahun depan... Segalanya kelihatan tidak mudah... Tapi selalu yakin hikmahNya sentiasa melangkaui jangkaan saya... Allah nak saya jadi seorang yg tidak angkuh, dan memahami kesusahan insan lain... "Harta, pasangan, anak-anak adalah ujian... Yang penting siapakah kita di sisi-Nya..."

    ReplyDelete
    Replies
    1. Smg Allah mudahkan urusan Pn Anonymous. Betul kata u, Allah mahu kita sentiasa humble. Sebab tu ditimpakan ujian ni supaya kita selalu dekat dengan Nya :-)

      Delete
    2. Anonymous2:56 pm

      Macammana nak keep in touch dgn Pn. Sweet Tooth ya? Saya rasa kita satu batch, pernah sekejap satu kelas sama-sama awal-awal masuk form 4 sebelum saya pindah ke kelas aliran Sains... :):)

      Delete
    3. Uiks, ye ke? :-) e-mail me Pn Anonymous: nina_afida@yahoo.com

      Delete
    4. Anonymous4:00 pm

      Done :)

      Delete
  15. Betul apa yg u tulis tu..kita x perlu nak sedih sangat pasal benda yang 1 yg belum tentu dapat..tapi lebih baik hargai apa yg kita ada :) hugsss!!

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum,

    salam ukhuwah dari bunda...

    mulut orang memang tak bolih berenti bertanya..mula2 klu lewat kahwin org asek bertanya bila nak kahwin...dah kawin org asek bertanya bile nak ada baby...

    kalu org yg faham takkan bertanya bertalu2...sebab mereka tak pernah merasa lah sebabnya mereka bertanya...

    walau apa pun anggaplah setiap kali dari soalan2 begini sebagai satu doa...telan aja dengan sabar dan redha...mungkin Tuhan sedang menduga sejauh mana kesabaran hamba Nya...

    Yang penting dalam masa yg sama jgn berenti berusaha, berdoa dan tawakkal...moga di permudahkan Nya...In Shaa Allah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, salam ukhuwwah bunda. Terima Kasih untuk nasihat bunda. InshaAllah, kami akan terus usaha dan bersabar :-)

      Delete
  17. well said sweet tooth! i like the second last paragraph.. nanti terlalu sedih untuk yang lain, sampai terlupa yang lain yang boleh buat kita happy.. i dah immune jugak.. hee.. oh pasal orang yang kata pasal subur tu, balas balik dengan pantun ni, "sabar subur, tak sabar masuk kubur" eh.. haha, sori lah melalut pulak kat sini..ngee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha... pantun dua kerat... :-)

      Delete
  18. Betul apa yang akak tulis 2..Sy amat bersyukur krn family sy n family mertua sentiasa bg sokongan..Xpernah pun nak cakap pape pasal xda anak ke,bila nak dapat anak ke.. I like~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhmdulillah, kita beruntung sbb dpt support yg kuat dr family. Sedikit sebanyak membantu kita untuk terus positive :-)

      Delete
  19. Ermmm betul tu..lama2 rasa macam dah lali dan takde perasaan dengan soalan2 yang ditanya. Jalan terbaik adalah sibukkan diri dengan perkara-perkara lain. Banyak lagi benda yang boleh buat kita bahagia selain daripada anak kan...heee :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, bagi i we choose how we live. If we choose to be happy, do things yg boleh happykan kita. Be happy :-)

      Delete
  20. salam Nina,

    yup Ai pun pernah ditanya, "antara korang ni sape yg tak subur ni?"
    hahahhaha masa tu Ai jawab," kau ingat aku pokok nak subur2 ni?"

    masa awal2 kwen mmg org suka sgt tanya. bila dh masuk 8tahun ni org dh kurg bertanya cuma bila jln dgn adik2 ipar yg dah beranak pinak, pasti kita akan dibanding2kan.

    Allah lebih tahu yg terbaik buat kita, kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu, org kita mmg prihatin, semua benda nak tau. Benar, Allah knows better :-)

      Delete
  21. Setuju.. Kdg2 org ni cakap ikut sedap je.. tp yg sebenar2nya Allah perancang yg terbaik..Siapalah kita..Yang penting jgn pernah putus asa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btol sizuka, Allah x suka kita putus asa. Dan syaitan akn sentiasa cuba tanamkn rasa putus asa tu pd manusia. Nauzubillah...

      Delete
  22. Saya doakan kakak gigi manis dikurniakan kebahagiaan di dunia dan akhirat..Allah knows the best sis **hugss**

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq nana :-) it feels good to have support all around.

      Delete
  23. Alhamdulillah, syukur dan sabar istana iman..ingat tak kata2 tu?
    itu yang ko tulis dalam autobio aku masa kita form 5 dulu, dan aku pegang sampai sekarang

    Sabar Istana Iman..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Serious zah aku tulis tu? Hahaha... Aku pun x ingat apa yg aku tulis. Thanks reminding me :-)

      Delete
  24. Ya Allah! Sukanya entry nih. U said it right my dear. Terasa macam luahan dari hati sendiri. Thanks for this one, sweet tooth :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Glad u like it ;-) i know ramai yg rasa mcm i rasa... Hehehe

      Delete
  25. huhuh.. bila baca terkenang diri sndiri.. mmg perjalanan kita semua ni lebih kurang serupa... semoga kita2 ni tabah dlh hadapi hari2 mndatang..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah, i doakn semua kita ni tabah n sabar :-) amin...

      Delete