Nuffnang Ads

Wednesday, June 12, 2013

Hujan dan Petir

Siapa yang gembira bila hujan? I rasa most of people selalu cakap "Alamak...Hujan...." as if hujan tu x best (ngaku je la...hehehhe). Kenapa kita rasa x gembira bila hujan? Sedangkan hujan tu adalah Rahmat Allah. Dengan hujan, turun lah air yang merupakan sumber kehidupan makhluk di bumi. Allah pun ada berfirman bahawa hujan itu adalah untuk kegembiraan makhluknya...

"Allah jualah yang menghantarkan angin lalu angin itu menggerakkan awam kemudian Allah menyebarkan awan itu di langit sebagaimana yang dikehendaki Nya, dan menjadikannya berkelompok-kelompok lalu engkau melihat hujan keluar dari celah-celahnya. Maka apabila Allah menurunkan hujan itu mengenai sesiapa yang dikehendaki Nya dari hamba-hamba Nya, mereka serta merta bergembira" (Ar-Rum:48)

How about guruh dan petir? Takut tak bila nampak petir and bunyi guruh berdentum di langit. Imagine, tengah2 malam, sedap2 tidur tetiba berdentum petir bunyi. Mau melompat bangun sebab terkejut sangat kan???

According to wiki:

Petir atau guruh ialah bunyi yang dihasilkan kilat, baik kuat berdentum mahupun deram-derum perlahan, bergantung pada sifat kilat itu dan jarak pendengar darinya. Sekiranya bunyi yang terhasil lebih kuat daripada biasa, ia biasanya dirujuk sebagai halilintar. Peningkatan tekanan dan suhu yang mendadak dari kilat menyebabkan udara sekeliling mengembang dengan derasnya dalam satu panahan kilat. Pengembangan udara inilah yang menghasilkan gelombang kejutan deras yang menghasilkan bunyi petir.

Sesungguhnya, setiap kejadian itu pasti ada sebab dan tiada yang sia-sia. Allah pun ada mention dalam al-Quran yang kejadian petir itu sebagai peringatan pada manusia supaya ada rasa takut dan mengharap kepada Allah.

"Dialah yang memperlihatkan kilat kepada kamu, untuk menakutkan (dari panahan petir), dan memberi harapan (dengan turunnya hujan) dan Ia yang menjadikan awan tebal yang berat (dengan air)." (Ar-Ra'du:12)

So bila hujan, patutlah kita bersyukur dan membaca doa ini:


(Allahumma Soyyiban nafia'n)
Ya Allah, turunkan lah hujan yang bermanfaat


Dan ketika petir berdentam-dentum, ingatlah kita pada kebesaran Allah dan kita bacalah doa ini:

(Subhana maiy yusabbihur ra'du bihamdihi walmalaikatu min khifatihi)
Maha Suci Allah yang mengarahkan kilat bertasbih pada Nya dan para Malaikat yang takutkan Nya

Semoga perkongsian ini bermanfaat :-) maaf kalau tulisan jawi x dpt difahami. al maklum... lama dh tak menulis huruf jawi ni.... huhuhu. I siap2 tulis bacaan in rumi in case tulisan jawi x difahami...x de software tulisan jawi kt lappy nih.

p/s: Penyertaan my 1st GA masih terbuka... harap sudi-sudilah sertai ya :-)

14 comments:

  1. Thank you for sharing kakak :)) Barakallahu feekum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No prob dik... Barakallahu 'alaina.... :-)

      Delete
  2. salam Nina,

    Ai pun kadanag2 mcm tu, "ala nape hujan?"

    tapi bila dah tahu antara waktu mustajab berdoa adalah ketika hujan skrg selalu dah tak gtu. klu Jek tercakap gtu pun Ai akan ajak dia berdoa sama. doalah apa2 pun :D

    ReplyDelete
  3. terkadang ummi suka jugak time ujan2 and petir nie,bole bagi nyaman skit waktu tidur,sejuk2 gitu..hehe..smua tu kan rahmat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah... Nk2 kalo tgh panas mlm tu. Huhuhu... :-)

      Delete
  4. masa sekolah dulu ada baca satu comic strip. watak satu kata 'alamak hujan lah pulak' watak dua 'kau tak suka hujan ke?' watak satu 'tak' watak dua 'tapi hujan itu siapa yang turunkan?' watak satu terdiam.

    lebih kuranglah macam tu lah comic strip tu. memberi kesan jugak. setiap kali hujan, terus teringat yang Allah yang turunkan hujan tu, dan walaupun bagi kita ia mungkin tak bermanfaat, tapi bermanfaat untuk makhluk yang lain.

    ReplyDelete
  5. ida suka hujan kalau kat umah. hehehhehehhee.. tapi sebagai penunggang moto, hujan sakit ooo.. sakit naik moto bila hujan. hukhuhukhukhuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. I slalu ingat ur entry pasal penunggang motor bila driving :-)

      Delete
  6. hujan lebat kalau kat high way, i terus jd kecut perut driving...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah...jalan licin kot...takut nk drive lelaju...

      Delete
  7. sue plak, kalau hujan time maghrib ade feeling x besh ckit.. tak tau nape.. msti rase lonely n sedih.. tambah2 lagi kalau kat kg..malam xpe..jgn maghrib.. x tau la pasal pe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uiks....lain mcm je tu sue.... Hehehhehehe... Kalo cm tu, Jgn dok sorang2 kalo ujan waktu maghrib

      Delete