Nuffnang Ads

Tuesday, January 27, 2015

After Hibernation

Siapa yg berhibernasi tu? I ler... dalam konteks bersenam. Its been a while since i betul2 bersenam. Sebelum ni memang banyak skip... bukan rope skipping, tapi i yg skip bersenam.

Tapi dah tua2 ni, menjaga makan je dah x cukup dah... or may be sebab i dah x kira betul2 calories intake i (main agak2 je...), so most of the time rasa makan sikit dah... tapi banyak jugak rupanya... sebab my weight keep on increasing.

Sabit pulak dengan tahun baru, maka haruslah azam yg setiap tahun ditanam tu (read: nak turun berat badan) mula dijaga tumbuhnya. Since last 2 weeks, i dah start semula aktiviti bersenam. tu pon memang payah nak start mula2 tu... I can feel my fitness dah jatuh merudum. Baru buat power walk 2 miles, dah pancit (power walk tu...bukan lari...x berani lagi nak start gillian punya senaman...hehehhe).

But last week, bad news...kasut sukan yg i slalu pakai masa bersenam dah tercabut tapaknya... dua2 belah plak tu... sempat habis sampai 2 miles je power walk i... Seb baik ada backup satu lagi kasut sukan. Tapi baru pakai 2 kali, kasut ni pon tercabut tapak... again, sampai 2 miles je...

kasut kedua yang tercabut tapaknya. dah pi gam, still x mau lekat

Hehehe... ada reason nak beli kasut baru... so yesterday, i pi beli kasut sukan kat alamanda...


cantik tak kasut sukan i? pink color lagi... heheheh...
OK, lepas ni kalo liat lagi nak bersenam, x tau la nak cakap apa.... huhuhuh :-P

Friday, January 23, 2015

It's Friday - let's read al-Kahfi :-)

credit to the owner... ihsan google

Tuesday, January 20, 2015

A Vampire?? I need a sunshine

Smalam pi check up. And Doc confirm that i have Vitamin D deficiency. Sangat2 kurang...
I think those yg treatment under dr A, mesti tau yang doc A memang check vit D level patient dia. Sebab there are researches yg mengaitkan infertility with vitamin D deficiencies. You may refer to this article and this article on Vitamin D and infertility.

Vitamin D ni juga dikenali sebagai 'Sunshine' vitamin... Sebab source nak dapat vitamin D ni, bleh dapat dari sinaran matahari... Mungkin jugak la sebab suasana kerja zaman sekarang; kluar umah sebelum matahari naik, pi lunch dalam bagunan je, and balik matahari dah terbenam... menyebabkan exposure pada matahari tu kurang...(hence vampire la kan... x kena sinaran matahari... heheehe).
Selain dari sebab kekurangan exposure to sunlight, those yg BMInya tinggi pun mungkin boleh menyebabkan kekurangan vitamin D. And also, semakin meningkat usia, makin kurang lah daya penyerapan vitamin D.

nampak tu... deficiency dah i ni...
So, doc prescribed me with 3 times daily of Vitamin D supplement untuk 2 bulan. Lemah betui la tang ubat2 ni...sebab slalu lupa... so kena buh alarm kat hp so that i x lupa (done!). Other than taking the supplement, nak kena cari peluang utk exposekan diri pada matahari. according to my reading, 10- 15 minutes of exposure at least 2 times per week. Hmmm...on weekend la kot... hari kerja macam susah sket... Cara lain, melalui pemakanan... ikan salmon, sardine and mackerel antara ikan yg ada vit d. Shitake mushroom, kuning telur pun ada gak sumber vitamin d.

And i'm scheduled for another blood test for vitamin d in March. Hopefully dapat la naik sket bacaan tu... chaiyyok!!!!


Monday, January 12, 2015

2015: TTC journey continue...

Dah 2015...

Kejap je masa berlalu... Alhamdulillah...masih dipanjangkan umur melangkah ke tahun 2015. What happend in 2014? I believe tahun 2014 adalah tahun kerjaya. Banyak masa, tenaga dan fikiran dicurahkan untuk kerja i.

TTC? Bagi i, tahun 2014 adalah tahun rehat. I met doc last year in Sept 2014, to check keadaan kesihatan i utk proceed with IVF. When i found out i have a decision to make, IVF or another laps, i took my own sweet time to think about it. Istikharah and solat hajat, smg Allah lorongkan ke jalan yg terbaik.

Last week, jumpa doc semula, Punya lama x jumpa, sampai x tau doc dah tukar nurse. hehehhe... This time, memang hati dah berat hati ke arah keputusan untuk buat laps sekali lagi. But again, timing tak mengizinkan...keadaan sekarang tak sesuai...

X pe... I believe Allah dah aturkan yang terbaik untuk i. Memang betul pun... dgn auidted account x abis lagi, system baru x up lagi... memang Allah tahu, ini yang terbaik...Allah x mau i tinggalkan anak buah i terkapai-kapai di saat2 mereka sgt memerlukan i.

Doakan yg terbaik utk i :-) InshaAllah, masanya akan tiba nanti....

Saturday, January 03, 2015

Dua sudu

Last thursday, family i buat bacaan yasin n tahlil ringkas. X buat kenduri besar2 pun... Cuma panggil ahli keluarga, pak cik n mak cik je. Lps isya, baru start bbq, main dish that nite.

I sibuk kt dapur dgn adik beradik i. Teringin nak makan puding yg adik i buat, maka i suruh la anak sedara i tolong ambilkan...

I said: Danial, tolong ambikkan puding hijau untuk cik nina... Cik nina nak dua sudu je...

Niat x mo makan benda manis banyak sangat... Tu yg nk dua sudu je tu...

And when he came back with the puding....

....


....


....


....


....


....


....





He literally put in dua sudu dalam mangkuk puding i. Hahahhaah... Sakit perut tau gelakkan dia... Lurus sungguh anak sedara i ni :-D