Nuffnang Ads

Tuesday, January 20, 2015

A Vampire?? I need a sunshine

Smalam pi check up. And Doc confirm that i have Vitamin D deficiency. Sangat2 kurang...
I think those yg treatment under dr A, mesti tau yang doc A memang check vit D level patient dia. Sebab there are researches yg mengaitkan infertility with vitamin D deficiencies. You may refer to this article and this article on Vitamin D and infertility.

Vitamin D ni juga dikenali sebagai 'Sunshine' vitamin... Sebab source nak dapat vitamin D ni, bleh dapat dari sinaran matahari... Mungkin jugak la sebab suasana kerja zaman sekarang; kluar umah sebelum matahari naik, pi lunch dalam bagunan je, and balik matahari dah terbenam... menyebabkan exposure pada matahari tu kurang...(hence vampire la kan... x kena sinaran matahari... heheehe).
Selain dari sebab kekurangan exposure to sunlight, those yg BMInya tinggi pun mungkin boleh menyebabkan kekurangan vitamin D. And also, semakin meningkat usia, makin kurang lah daya penyerapan vitamin D.

nampak tu... deficiency dah i ni...
So, doc prescribed me with 3 times daily of Vitamin D supplement untuk 2 bulan. Lemah betui la tang ubat2 ni...sebab slalu lupa... so kena buh alarm kat hp so that i x lupa (done!). Other than taking the supplement, nak kena cari peluang utk exposekan diri pada matahari. according to my reading, 10- 15 minutes of exposure at least 2 times per week. Hmmm...on weekend la kot... hari kerja macam susah sket... Cara lain, melalui pemakanan... ikan salmon, sardine and mackerel antara ikan yg ada vit d. Shitake mushroom, kuning telur pun ada gak sumber vitamin d.

And i'm scheduled for another blood test for vitamin d in March. Hopefully dapat la naik sket bacaan tu... chaiyyok!!!!


15 comments:

  1. Akak pun makan gak vit d ni.dulu2 punye treatment tak payah pun,sejak lining uterus nipis baru dr suruh makan.dia larut lemak kan vit d ni,jadi terpaksalah mkn lemak2 nak kawankan dia.,hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya kak...larut lemak... ehhehe..

      Delete
  2. kak nina, lifestyle yg hectic skrg mmg susah nak pegi riadah kan..

    petang2 blk, of couse dah penat terus nak blk rumah kelam kabut pulak nak masak utk husband..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul nina... akak slalu sampai umah pkol 7 malam. bila masa nak kena matahari... memang weekend je la... tu pun kalo x berlingkar kat sofa... heheeh :-P

      Delete
  3. pasni ada alasan nak berjemur tepi pantai...sunbath katanya.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaha... sunbathing...bleh la jugak ;-)

      Delete
  4. : 10-15 mins, 2 times a week. noted.

    tapi akak jangan lupa, kul9 ke bawah je ada vit. D. Avoid sunlight around 9am (ada yang kata 10am) till 4 pm. Not good for our health. :)

    dalam banyak2 list makanan tu, ok suka juga lah kuning telur & shitake & salmon. tapi kuning telur paling murah dan mudah didapati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq anis for the reminder... betui tu... matahari yg terik tu x elok exposure lama2...

      Delete
  5. saya ada buat test jugak vit d ni...tapi klinik xde call pun maklum result. Masa saya call tanya, katanya result blm keluar bilik doc lah, macam2... adakah bila dah ready nak fet, jumpa doc baru boleh tau?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nolly, i pun tau masa jumpa doc. i rasa nurse dia busy sgt kot... x sempat nk tepon. and after sometome, nak tau result kena chk balik dalam fail.

      Delete
    2. oo, macam tu ye...maybe jugak diorang sibuk kan...hmm, noly risau kalau result defecient, boleh la amik supplement awal2 supaya time nak fet nanti dah okey...

      Delete
  6. Yani tak pernah buat apa2 test pasal vitamin D cukup ke tidak dalam badan untuk bantu conceive...hospital kerajaan la katakan, yg basic je dia pantau.....nnt next appointmnet nak try tanya doc bleh buat test ni tak? Mana tahu Yani pun sama kurang vitamin D....vitamin M(alas) memang banyak dalam badan, tak yah makan supplemen....hehheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. yani, kalo vitamin M tu i mmg dah overdose... ehhehehe....

      Delete
  7. Kak ST, Mungkin ni petanda boleh request kat Cik Abe nak bercuti kat pulau-pulau. Perlukan Vitamin D gitu hahaha.

    ReplyDelete