Nuffnang Ads

Monday, September 29, 2014

2 litres in 8 hours

i ni memang susah nak pastikan abis 2 liter air... may be pada org lain, sikit je 2 litre tu...tapi i memang payah la...

Bila keje, memang kadang tu x ingat nk minum air. tak terasa tekak kering. But now, InshaAllah no more...

Org kata, bila tak letak depan mata, memang x buat.... so....

dah besor gini x nampak jugak x tau la....
I beli bekas air tapewer yg 2 litre terus. So every morning, i ambik air kat pantry and letak kat my desktop. Every now and then, i minum sambil buat keje. Minum seteguk dua (idok la abiskan secawan terus....). Usually i'll try to finish half of it before lunch. And another half after lunch. By doing this, i can ensure that i drink at least 2 litres per day.

Memula dulu, i bawak botol air biasa je. around 500ml. tapi x larat kot nak gi mari gi mari pantry tu amik air...so, i beli la bekas air ni...senang...sekali ambik and senang nak track progress. Kalo meeting kt dalam kawasan opis pon, i boleh hangkut bekas air ni bawak masuk meeting. heheheh...

Tapi kan... this only solve problem if i kat opis... if i kena meeting and outstation, payah la pulak nak hangkut 2 litre air kan.... especially kalo nak naik flight...kompem x lepas bawak air ni....u all ada cadangan tak, cemana nak pastikan mudah utk minum 2 liter bila outstation/meeting kat luar...do share ye :-)

till then....

Friday, September 19, 2014

The Wedding.

Ok...org tengah meeting pasal budget kat depan, i dok hupdate blog... kikiki :-P

Nak citer pasal my lil bro's wedding. Anak bongsu, penutup majlis kenduri. Sure lah my mum nk buat majlis yg paling best. But of course kitorang tanak the cost tinggi sgt.

So... we decided to do DIY for pelamin, bilik pengantin, photobooth and goodies for tetamu and keluarga pengantin perempuan.

Tugasan pelamin, di berikan pada my lil sister. Dia yg plan and beli/sewa apa yg patut untuk pelamin tu... i cuma jadik penasihat je... bagi idea... the verdict....

cantik kan?
Langsir backdrop tu memang ada kat situ untuk tutup pintu bilik kat belakang tu. Kain yg silang2 tu, beli je. lampu and tiang bawah pasu kat tepi2 tu pakai yg adik i punya. Platform, beli kayu and buat sendiri, the rest kitorang sewa. Total cost around RM700. Cheaper than rent a pelamin sebesar ni... ni kat kawasan living hall, memang tutup habis kawasan tu,

I punya tugasan, goodies for tetamu & keluarga pengantin perempuan. Untuk tetamu, we decided to bagi kerepek2 je... dua jenis kerepek berharga RM 1 each and diisi dlm beg kertas RM 0.45 each, untuk 1500 tetamu. Sapa i kerah suh isikan goodie bag tu?

One of my minion...ahahahah :-P
Semua tenaga kerja mostly under age 12. Huhuhuhu... Paksa rela la anak2 sedara and sepupu2 kecik i tolong masukkan kepek dalam beg kertas ni. I pulak? Dok buat goodies for keluarga pengantin perempuan. We decided to bagi mangkuk gula hiasan dan kerepek2 tu, all in a hamper gift.

Mangkuk gula yg dah dihias. Total cost around RM5, Ni DIY, barang semua beli kat Nilai3.
The hamper, i x sempat ambik gambar... huhuhu...busy sgt, sampai lupa nak amik gambar... imagine je la je...mangkuk gula, diapit dgn kerepek2, i letak pinggan polisterin as base and tutup base dgn carikan kertas (sarang), balut dgn kain net and hiasan bunga dan reben. hehehehe....

OK, yg menarik tentang majlis perkahwinan adik i ni (apart from persembahan tarian kebudayaan by bebudak skolah rendah yg diarrange oleh my mum), adik i provide a photobooth, where the picture can be printed instantly. Setiap tetamu yg ambik gambar kat situ diberi copy untuk bawa balik sebagai kenangan....

The photos printed instantly around 3-5 second after ambik gambar. And the design can be personalised to commemorate majlis perkahwinan tu...
Yang ni, no cost to us, sebab my lil bro memang buat business ni. So, if any of u interested nak have this services during your wedding or your family members wedding, pls do contact Amirul at 013-7078771. They can provide u the photobooth itself, guestbook, or for those yg suka DIY their own photobooth sendiri, u can opt to only choose rental of camera & printing services je... Boleh discuss the price.

Alhamdulillah...majlis berjalan lancar... walaupun kelam kabut, tapi in the end, all are well. Kenangan manis untuk kami sekeluarga....

To Iyas & Eila, May Allah Bless your Wedding and may both of u be happily ever after until Jannah. If i can give u both satu nasihat, it would be SABAR & REDHA. With these 2 attributes, InshaAllah...akan kekal selamanya....

Wednesday, September 17, 2014

Selamat Pengantin Madu

Ok... I admit, i jarang tgk cerita2 melayu. Actually nk tido dah tadi. Dok browse2 tv, tetiba tv3 ada cerita Selamat Pengantin Madu plak... So, layankan je la.

Cerita dah habis, i yg stress eh... Huhuhuhu... Nyampah tgk lelaki mcm tu. Cepat layu dgn gedik bini muda dia tu. Nyampah sangat tengok! Kesian kt bini tua dia... And i like ayat yg dituturkan oleh bini tua tu, masa dia bgtau husband dia, yg dia sedih tgk kemesraan mereka depan mata dia (the second wife konon dtg umah nk jumpa dan baik2 ngan the first wife). She said "i boleh terima sbb u dah kawin dgn dua, tapi i bukan malaikat. Don't expect me to be happy about it".

Soooooo trrruuuuueeeee... I know lelaki yg kawin ramai ni, nak sgt isteri2nya baik ngan  madu2 mereka...  But they often forget that their wife (s) bukan malaikat... Kalau x banyak, sikit tu mesti ada rasa cemburu dan sakit hati. So, respect that. It might take some time utk terima yg mereka dah berkongsi suami. Lagi2 kalo 2nd wife tu perangai gedik mcm hapa...

And the second wife, pls la... X yah la nk tunjuk2 sgt manja dgn suami depan isteri tua. Apa motif??? Pls give some respect for the first wife. Awak tu dah la datang umah org tu... Tunjuk la perangai baik sikit... 

Fuh... I plak yg emo... Bukan apa, kalo second wife tu set2 yg baik bleh la tahan... Ni tgk gedik semacam je... (Dalam citer tu la...) Huhuhu.. Apapun, tahniah la buat para pelakon cerita ni... Kira real la lakonan tu kan sampai i pon sakit hati n meroyan mlm2 ni... Huhuhu...

P/s: x smpat lg upkn citer kenduri kawin adik i (ceh... Mcm la org tunggu). Ni outstation 2 hari plak kat sabah... BZ sket lately ni... 

Thursday, September 11, 2014

Soalan Bocor

X reda isu kertas UPSR kertas sains bocor soalannya, just now baru dapat tau kertas English pun bocor... (yg ni x tau sahih ke tak...)

I kesian kat budak2 yg betul2 belajar untuk menghadapi peperiksaan. Ingatkan dah boleh merdeka ya hari ni... Rupanya, UPSR tak habis lagi... Have to get ready again for the second time...

Come on la... UPSR kot... takkan sampai nak bocor2 soalan jugak? Ada juga ke parent/guru2 yg tak bertanggungjawab yang nak beli soalan2 bocor ni? Ke bebudak yg beli sendiri? (mcm x logik, but who knows... budak2 skang macam2 perangai).

What are we trying to teach our children dgn mengharap soalan spot and soalan bocor ni?? Ada duit semua boleh? Nak berjaya, ada jalan mudah? Tak perlu nak susah2 belajar?

Kadang tu pikir, kita ni terlalu exam oriented, sampai kecemerlangan akademik lebih penting dari kecemerlangan sahsiah. Kalau tgk kat FB, sedih/sakit hati baca tulisan/status anak2 yg masih bersekolah rendah, tapi memaki hamun orang sesuka hati...apatah lagi yg dimaki hamun tu cikgu.... hilang dah rasa hormat mereka pada org tua, rasa hormat pada insan yg paling mulia pekerjaannya....

Ya Allah...Beratnya cabaran menjadi ibu bapa zaman kini...

Eh...i pulak yg emo... hehehehe.....

p/s: i utang cerita wedding my lil bro... nanti2 free i upkan...

Tuesday, September 02, 2014

Sambungan Hectic Week 2

Sambungan Hectic Week 2....

I ingatkan nak cuti half day last friday. Sbb MDH kena pi briefing for his program yg kat Melaka tu petang jumaat tu. Tapi... Dapat panggilan mengadap GM pasal kes tax tu... kensel coti, maka mengadaplah i jumpa my GM. MDH petang tu pi Melaka dulu...malamnya, balik umah ambik I pulak...

Makanya, Pkol 4 petang jumaat tu i jumpa GM... Teruk i kena basuh... and i can imagine this issue akan impact my performance appraisal this year... bertabah je la... Lps kena belasah, i terus balik umah...sambil nangis dalam kereta (ahahaha...memang la i ratu air mata... sedih wooo... bukan sebab kena marah sgt...but i feel such a looser sebab rasanya mcm fail dalam tanggungjawab i. I really take pride of my work and i x suka org kenal i as a failure... jatuh repo kot... at least rasa mcm tu la masa kena marah tu...).

So, lepas dah puas nangis, dah lega perasaan n sampai umah. Solat sumer, siap2... After Maghrib, MDH sampai umah dari Melaka untuk jemput I ke Melaka pulak. Kesian kat MDH kena berulang Melaka-Umah I. And TQ so much Abang for being so understanding... tak komplen pon kena amik I semula ke Melaka... I 'lap' u ;-)

View dari bilik Hotel

Hari Sabtu, program MDH start pkol 8.30 pg. MDH dapat long service award, and spouse dijemput utk ke majlis tu. Overall majlis, OK. Cuma sebab menunggu 400 org nk amik award... mcm bosan la sikit kan... Tapi memang salute the VIP yg dok nyampaikan hadiah tu... berdiri for 400 people... lama tu... kalo i sure dah sakit kaki... hehehehe... 
Cenderahati yg dibagi utk spouse... sbg tanda penghargaan kpd spouse yg berada di belakang staff...dia bagi mangkuk kaca, dalam tu ada coklat... 
Lps award, baru la majlis makan tengahari dan entertainment...Penganjur jemput Afdlin Shauki sebagai MC, and jemput 2 org penyanyi terkenal utk menghiburkan hadirin... i dok agak jauh dari pentas. So gambo memang amik kat screen je la... baru nampak retis tu... heheheh...

Anuar Zain nampak chubby sket....

Dato' CT memang sedap gila suara dia....

Around pkol 2 gitu, abis la majlis anugerah ni... Since check out hari Ahad, kitorang spent time sabtu petang tu pi umah sepupu2 hubby. Jalan2 carik makan...ahahahah... tak sempat nk pi melawat mana2 tempat coz dok borak2 kat umah sepupu hubby sampai la malam. Pkol 10 kitorang balik, ya Allah....jam jalan nak masuk Bandar Hilir. Malam kemerdekaan la kot kan... org sumer keluar umah kot pakat nak tgk bunga api... Dekat 2 jam baru sampai hotel. Ahad masa nak balik tu pon jalan jam...sebab jalan banyak tutup utk Merdeka Parade. huhuhuhu.... kalo ada roti bleh kenyang makan jam ni....

On d way balik tu, singgah ke umah sepupu hubby and also my Bro In Law. Lepak2 borak...Pkol 3 gitu baru kitorang gerak balik umah. Tu pun x balik umah terus...Singgah Nilai 3 and jumpa my sisters kat sana... Pi borong carpet utk majlis kawin adik i.

rupa Bhai jual carpet dah kereta ni... Seb baik muat...
Hari Isnin, memang dok lepak2 umah n rehat je la...

Gitu la cerita weekend i last week. (tetiba x tau nak buat penutup... hahahaha :-P)