Nuffnang Ads

Friday, September 19, 2014

The Wedding.

Ok...org tengah meeting pasal budget kat depan, i dok hupdate blog... kikiki :-P

Nak citer pasal my lil bro's wedding. Anak bongsu, penutup majlis kenduri. Sure lah my mum nk buat majlis yg paling best. But of course kitorang tanak the cost tinggi sgt.

So... we decided to do DIY for pelamin, bilik pengantin, photobooth and goodies for tetamu and keluarga pengantin perempuan.

Tugasan pelamin, di berikan pada my lil sister. Dia yg plan and beli/sewa apa yg patut untuk pelamin tu... i cuma jadik penasihat je... bagi idea... the verdict....

cantik kan?
Langsir backdrop tu memang ada kat situ untuk tutup pintu bilik kat belakang tu. Kain yg silang2 tu, beli je. lampu and tiang bawah pasu kat tepi2 tu pakai yg adik i punya. Platform, beli kayu and buat sendiri, the rest kitorang sewa. Total cost around RM700. Cheaper than rent a pelamin sebesar ni... ni kat kawasan living hall, memang tutup habis kawasan tu,

I punya tugasan, goodies for tetamu & keluarga pengantin perempuan. Untuk tetamu, we decided to bagi kerepek2 je... dua jenis kerepek berharga RM 1 each and diisi dlm beg kertas RM 0.45 each, untuk 1500 tetamu. Sapa i kerah suh isikan goodie bag tu?

One of my minion...ahahahah :-P
Semua tenaga kerja mostly under age 12. Huhuhuhu... Paksa rela la anak2 sedara and sepupu2 kecik i tolong masukkan kepek dalam beg kertas ni. I pulak? Dok buat goodies for keluarga pengantin perempuan. We decided to bagi mangkuk gula hiasan dan kerepek2 tu, all in a hamper gift.

Mangkuk gula yg dah dihias. Total cost around RM5, Ni DIY, barang semua beli kat Nilai3.
The hamper, i x sempat ambik gambar... huhuhu...busy sgt, sampai lupa nak amik gambar... imagine je la je...mangkuk gula, diapit dgn kerepek2, i letak pinggan polisterin as base and tutup base dgn carikan kertas (sarang), balut dgn kain net and hiasan bunga dan reben. hehehehe....

OK, yg menarik tentang majlis perkahwinan adik i ni (apart from persembahan tarian kebudayaan by bebudak skolah rendah yg diarrange oleh my mum), adik i provide a photobooth, where the picture can be printed instantly. Setiap tetamu yg ambik gambar kat situ diberi copy untuk bawa balik sebagai kenangan....

The photos printed instantly around 3-5 second after ambik gambar. And the design can be personalised to commemorate majlis perkahwinan tu...
Yang ni, no cost to us, sebab my lil bro memang buat business ni. So, if any of u interested nak have this services during your wedding or your family members wedding, pls do contact Amirul at 013-7078771. They can provide u the photobooth itself, guestbook, or for those yg suka DIY their own photobooth sendiri, u can opt to only choose rental of camera & printing services je... Boleh discuss the price.

Alhamdulillah...majlis berjalan lancar... walaupun kelam kabut, tapi in the end, all are well. Kenangan manis untuk kami sekeluarga....

To Iyas & Eila, May Allah Bless your Wedding and may both of u be happily ever after until Jannah. If i can give u both satu nasihat, it would be SABAR & REDHA. With these 2 attributes, InshaAllah...akan kekal selamanya....

16 comments:

  1. cantik arr pelamin..cam sewa je.. bagus betul. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. La ni baru tau bleh nak DIY...kalo tak, masa i kawin dulu pun DIY jugak...jimat duit kan...

      Delete
  2. sukanya semua buat sendiri and cantik cantik pulak tu. the best part kalau ada adik beradik yang buat bisnes involve pengantin pengantin ni. nice!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehhe.. Nk jimat punya pasal... Tapi memang seronok DIY ni... Bila buat sama2, lagi terasa meriah nk kenduri.

      Delete
  3. Ala..tak boleh imagine yg mangkuk gula diapi kepek tu..hihi..da bole jd wedding planner dah ni nina..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaha... Majlis ahli keluarga ok lagi... Nak serius business wedding planner, mcm takut lagi... Heheheh

      Delete
  4. jap jp gmbr print tu abg ST yg buat eh eh? wahhhhhhhhh nak quo plssssssss.. adik ida nak kawen next year.. nk paksa die buat boleh? HAHHAHAHHAA

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...ida bleh wassap no tepon kat atas tu. Adik lelaki i yg buat ni :-)

      Delete
  5. hi kak nina. how are u? hope u are doing fine. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi nina! I'm fine... How r u? Baru perasan nina ada another blog :-) done following u... Hugs n kisses for arya :-)

      Delete
  6. Wah...! Terbaik la.. !! :)

    ReplyDelete
  7. print pic sendiri..best tu :-) good idea

    ReplyDelete
    Replies
    1. bleh try utk kenduri2 lepas ni sue :-)

      Delete
  8. saya suka family wedding!!! tapi sibling saya baru kakak sulong yg kawen. pastu diorang aim saya pulak (padahal calon pun xde) hihi. yg adik bongsu pulak tgh upsr. mmg lmbt lagi laa kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang seronok kenduri family ni...especially bila majlis berjalan lancar...best je rasa...

      Delete