Nuffnang Ads

Thursday, September 11, 2014

Soalan Bocor

X reda isu kertas UPSR kertas sains bocor soalannya, just now baru dapat tau kertas English pun bocor... (yg ni x tau sahih ke tak...)

I kesian kat budak2 yg betul2 belajar untuk menghadapi peperiksaan. Ingatkan dah boleh merdeka ya hari ni... Rupanya, UPSR tak habis lagi... Have to get ready again for the second time...

Come on la... UPSR kot... takkan sampai nak bocor2 soalan jugak? Ada juga ke parent/guru2 yg tak bertanggungjawab yang nak beli soalan2 bocor ni? Ke bebudak yg beli sendiri? (mcm x logik, but who knows... budak2 skang macam2 perangai).

What are we trying to teach our children dgn mengharap soalan spot and soalan bocor ni?? Ada duit semua boleh? Nak berjaya, ada jalan mudah? Tak perlu nak susah2 belajar?

Kadang tu pikir, kita ni terlalu exam oriented, sampai kecemerlangan akademik lebih penting dari kecemerlangan sahsiah. Kalau tgk kat FB, sedih/sakit hati baca tulisan/status anak2 yg masih bersekolah rendah, tapi memaki hamun orang sesuka hati...apatah lagi yg dimaki hamun tu cikgu.... hilang dah rasa hormat mereka pada org tua, rasa hormat pada insan yg paling mulia pekerjaannya....

Ya Allah...Beratnya cabaran menjadi ibu bapa zaman kini...

Eh...i pulak yg emo... hehehehe.....

p/s: i utang cerita wedding my lil bro... nanti2 free i upkan...

11 comments:

  1. BI dah confirm ke re-sit..tapi tatau date bila.
    Sains mmg lah 30hb kan.
    Yang tak declare lagi Maths.. sbb smlm berita Awani (FB) pun tunjuk soklan dipercayai bocor. Tetgk kang, bocor gak. Then, BM pulak.. sudahnya semua.
    Kes aniaya nih.. semua orang aniaya... sbb dek 2,3 puak je.. kesian bebudak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adeh...memang kes naya...kesian bdak2 UPSR tahun ni....Worst in history kot...

      Delete
  2. Mesti stress anak buah belah suami Yani masa ni....huhuhu~ ....Minggu ni balik Seremban, confirm dengar dia whining over this issue depan datuk dan wan dia (mak dan pak mertua Yani).....hadamkan jer la....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak sedara i and sepupu i pon ada yg ambik UPSR ni....kesian dorang...

      Delete
  3. betul. kesian tengok budak2 calon upsr ni, angkara siapa la agaknya sampai soalan bocor. tak pasal2 kene repeat paper. jangan la mainkan perasaan budak2, dorang baru je nak happy2 lepas habis periksa. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab nila setitik, rosak susu sebelanga... (eh...boleh pakai kan peribahasa ni dlm konteks ni??? heheheh)

      Delete
  4. Rosak plan kekanak tu nak merdeka,mak pak diorang pun bengang..ntah apa lah..yang bocorkan, yang mintak dibocorkan sama2lah menanggung..

    ReplyDelete
  5. yes...kesianla those kids... igt dah leh enjoy cuti seminggu ni... skali kena dok exam balik

    ReplyDelete
  6. setuju sangat! memang ramai orang tak puas hati pasal kes ni. masalahnya takkan lah orang yang buat tu tak sedar hal ni akan terbongkar jugak? sekarang zaman canggih sangat. dulu ye kena ada photostate machine fax ke untuk copy soalan. sekarang ni pakai phone je dah boleh dapat satu copy soalan exam. memang cabaran untuk budak-budak zaman sekarang dan parents zaman sekarang ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu yg tersebar satu malaysia tu... kalo dulu, area yg tersebar je kena ambil semula examnya.

      Delete