Nuffnang Ads

Tuesday, September 29, 2015

Masih BZ

Almost 10 hari x dop update. I'm quite busy skang nih... tgh musim budget and approaching year end. Tambah lagi ngan internal audit yg nak melawat bulan 10 ni. x terkejar rasanya...

Anyway, update for last week event.

Tahun ni, raya haji di umah MIL (walaupon patutnya giliran i). Memandangkan hubby i keje masa raya, so raya di PD ja la...dekat sket hubby i nak pi keje :)

Nothing much masa raya haji hari tu, selain masak2 utk keluarga. MIL buat rendang ayam, rendang daging and of course sup tulang lps dah dapat daging korban. 

Since Rabu last week, I and my SIL sibuk prepare barang2 hantaran. And on Saturday, majlis meminang berlangsung ngan jayanya...

barang2 hantaran....

7 dulang hantaran

cincin & bunga rampai

sirih junjung

kain baju

coklat

cookies

kek

buah2
Puas hati dapat siapkan... hehehe... okeh... dah abis idea nak tulih apa... till then :-)

Friday, September 18, 2015

Minggu BZ

Minggu ni BZ sket... x dan nak update blog...

secara ringkas,


ubat

yg kena telan... (ignore my chubby hand pls ;-P )
Batuk dah makin kurang. minggu ni abiskan antibiotik. Alhamdulillah... harap2 x dop la jerebu lagik... biar baik terus batuk ni...

Keje; lagi 2 minggu nak audit. Banyak sgt keje. stress i. bila stress, makan je la kejenye... huhuhu... nak senam blum buleh lagik...nak tunggu batuk betul2 reda...(alasan!). Tambah lagi tengah budget cycle, nov nak board meeting pulop.. banyak action item nak kena buat... adeh.... stress....

Nxt week, adik ipar nk bertunang, Seperti biasa i la tukang gubahnya... tengah dok carik idea...

owh.... bz..bz....

till then...


p/s: latest tally
Alhamdulillah.... terima kasih pada semua yg vote... (ada gak yg x suka idea ni... mungkin dia x pernah rasa mcm yg kita rasa kot...)

Wednesday, September 09, 2015

Wordy Wednesday: Agenda Makan

Last week, company tempat my hubby keje anjurkan family day. Dorang buat kat Sunway Lagoon. Sampai around 3.30pm. Tapi dok mencari parking, huish... kemain ramai orang. Setengah jam kot carik parking...dok pusing, pusing. akhirnya, dapat la jugak parking...tapi kemain jauh dari hotel.

Check in hotel around 4 pm, then kami dok bilik ja menunggu dinner malam tu. And dinner that nite, owh.... banyak betui i makan... T-T

Dinner table kami. X nampak pon pentas... sebab terhalang dek tiang n kipas. Screen nya kecik bebenau... baik x yah letak... cost saving agaknya tahun ni, x de jemput retis. last 3 years, dorang jemput Faizal Tahir & Apek :-P



Nak masuk dinner pon ada tag... sbb dinner dekat area water park dia kot...


First meal of the nite, kambing bakar, mashed potato with sos black paper

Then belasah sate, kuih popia, sup ayam berempah and char kuey teow. X kick la char kuey teow tu...kering...i kena makan ngan sup.


Last, laksa. Sedap gak...

kalo x disebabkan batuk i x baik lagi, memang i belasah eskrem. berpeti peti eskrem tu... x limit pulak tu... huhuhu.....

Next day, pi breakfast then lepak bilik sampai waktu chekc out. Lps check out kami balik. Hah!!!...balik???!! sure u all wonder, x pi ke theme park dia? In fact, kitorang dapat free ticket masuk theme park tu. But kitorang malas... and i pon x baik lagi batuk... so balik lepak kat umah lagi sedap... hehehehe....

Apakah ini tandanya we are getting old??? Owh my...  :-P

Tuesday, September 08, 2015

Current vote tally


Semalam dapat email dari PM (of course bukan PM yg personally tulih... but sesiapa yg register on this akan dapat email communication from PM, not only the on the budget but on other PM's activity. Honestly, i register just for the budget purpose :-P).




This guy's suggestion dapat 289 vote. Sangat jauh kalau nak compate ngan vote for my suggestion...

hey! but this is great! much more than tahun2 lepas :-)
I'm still happy for this vote. TQ all yg dah vote. But how i wish kalau lagi ramai yg vote... I can't do this alone... pls help me and share this suggestion with your family and friend ya :-) Kalau u share my entry pon bleh... copy ja... :-) Those yg ada fb, bleh share via fb... moh kita warwar kan supaya dapat lagi banyak vote... :-)

On another note....

Before you boleh vote, you have to register. How to register?

1. go to https://najibrazak.com/bajet2016/

2. Click at Submit your idea to log on/register

3. The following pop up akan keluar.

Kalau dah ada ID, bleh log on. After that u bleh search ja the suggestion and vote. You bleh log on using your fb or twitter id juga. Kalau belum pernah register, you click kat 'Sign up now'

4. The following pop up akan keluar. So u fill in the particular and click register.


I think it's quite straight forward... :-) May be kawan2 lain bleh share on using fb/twitter to log in... kena register juga ka atau dia terus boleh masuk. I x dop fb/twitter... so tak tau cemana... heheheh...

Anyway, x rugi pon register... sebab u bleh vote for other suggestion as well. banyak idea yg baik dalam tu... and if tahun ni suggestion ni x berjaya, nxt year memang i nak upkan lagi suggestion ni... so nxt year u all boleh vote lagi (though i hope bleh berjaya tahun ni...).

Friday, September 04, 2015

Please Viral & Vote

Often people assume yang TTCian ni banyak duit. Ye la... mana ada kos diapers, kos hantar nursery, kos susu anak. But in reality, TTCian juga menghadapi money constrain.

Infertility treatment bukan lah murah. IVF/ICSI, boleh capai sampai RM 20K di private hospital. Tambahan pula kadaran tukaran wang malaysia yg menurun, ubat2 yg digunakan dalam treatment pastinya naik harga.

Mesti ada yg tanya... kenapa tak pi government hospital je? Well, for so many reason there are... Some of us want to choose our own doctor. Doctor yg kami selesa. Kalau pi government, belum tentu kami boleh pilih pakar perempuan. Terima saja la siapa pakar yg bertugas ketika itu. 

And also faktor masa. Some of us dah berumur. Ada antara kawan2 i yang have to wait berbulan bulan untuk dapatkan appointment treatment. 

Berdikit-dikit, we make some saving for our treatment. And we still pay the same tax to government. Dah la child relief memang tak leh claim... While in reality, we spent our income for infertility treatment.

Smalam dapat notification yang cadangan budget 2016 dah dibuka. So i log on and put in my sugesstion:

tax exemption for Infertility Treatment

Frens, TTCian or not...
Appreciate your vote on this suggestion. Hopefully with a lot of vote, the government would consider this suggestion.

You may access this suggestion via Budget 2016 homepage and search Tax Exemption for Infertility Treatment. You may vote, or share this via fb or twitter.

I thank you in advance for your help :-) And may our dream of having our own child come true...

Till then, Have a nice weekend :-)

Thursday, September 03, 2015

Bahasa Jiwa Bangsa

U all tau tak dari mana datangnya frasa 'Bahasa Jiwa Bangsa' ni?

I petik dari DBP:

Bahasa Jiwa Bangsa bukanlah peribahasa tetapi slogan Dewan Bahasa dan Pustaka. Bahasa Jiwa Bangsa bermaksud bahawa bahasa sebagai milik mutlak sesuatu bangsa yang menjadi identiti kebangsaan. Sesungguhnya bahasa itu menunjukkan jati diri sesuatu bangsa. Bahasa melambangkan bagaimana sesuatu bangsa itu menggunakan bahasa sebagai alat komunikasi, perpaduan untuk saling memahami dan bahasa itu digunakan sebagai bahasa ilmu sesuatu bangsa. Kekuatan bahasa itu juga menunjukkan kuatnya sesuatu bangsa. 

Frasa ni sebenarnya dicipta oleh Tan Sri Dol Ramli, yg merupakan pengasas rangkaian RTM. Tau tak lagu Bahasa Jiwa Bangsa? Lirik dan lagunya ditulis oleh beliau.



BAHASA JIWA BANGSA


Gunakanlah Bahasa Kebangsaan Kita
Marilah Amalkan Ramai-ramai
Bahasalah Menyatukan Kita Semua
Yakinlah Bahasa Jiwa Bangsa

Marilah Mari Rakyat Semua
Buktikan Taat Setia dengan Satu Bahasa
Maju Bangsa dan Maju Negara
Megahkan Bahasa Kita
Bahasa Jiwa Bangsa



Tan Sri Dol Ramli (source: portal rasmi arkib negara malaysia)

Hehehe... OK, i pon baru tau hari ni :-P

p/s: Sebenarnya nak tulis pasai bahasa tu mencerminkan peribadi kita juga... kalo bahasa x elok yg kita pakai, nampak la peribadi kita yg x elok. Setuju tak?
I dok google pasai nak cari maksud 'bahasa jiwa bangsa', terus kluar citer Arwah Tan Sri n lagu ni... terus share pasai yg ni... hikhikhik... 

Tuesday, September 01, 2015

Batuk

I've been coughing since i demam masa 2nd week raya dulu. It's been a month la lebih kurang. Seminggu lps demam mmg batuk teruk. Lepas tu batuknya sikit2... kira macam x pulih sepenuhnya la...

And last week, after sebulan batuk (x la teruk mana, i still bleh tahan lagi), batuk i makin teruk. This time, jenis batuk yg bleh buat u 'terkucil' la masa batuk tu... (gross i know! just to describe teruknya batuk i tu...). Batuk yg nak keluar kahak, tapi kahak tak dop (kahak dari paru2). So batuk tu jenis batuk yg dalam. Kalo u all dgr batuk i, memang takut... hehehe...

I went to doctor on thursday. Siap kena marah ngan doc pasai biarkan batuk lama. Doc siap takut2 kan i pasal TB lagik. cess... After check, rupanya i dapat my asthma back. Huhuhuhu... last i kena asthma was when i was in standard 3. Lama dah x kena. So i was quite shock that rupanya asthma i datang balik. X sangka pulak...

Doc explain that asthma ni memang bleh datang balik. Dia kata lps ni, u mungkin baik... tapi nanti bila dah 50s, akan datang semula. Dah tua kot, so datang la balik penyakit2 tu eh...

my inhaler :-)
First time kena amik neb kat klinik. heheheh... tapi memang lega la lps amik neb tu. Hari sabtu, pi lagi klinik, amik neb lagik. And this time doc suh pakai inhaler. ni pon first time pakai inhaler. Zaman semput2 kecik2 dulu x dop pulak inhaler ni...

Today, batuk i masih ada. tapi x la batuk sampai sakit belakang n sampai terkucil (except masa malam n pagi2). Ubat batuk dah abis (2 botol ubat batuk i telan). tinggal ubat utk paru2. Kalo by the time abis ubat x baik lagi, kena la i pi klinik lagik...

Doakan i cepat sembuh ya... till then :-)