Nuffnang Ads

Friday, September 04, 2015

Please Viral & Vote

Often people assume yang TTCian ni banyak duit. Ye la... mana ada kos diapers, kos hantar nursery, kos susu anak. But in reality, TTCian juga menghadapi money constrain.

Infertility treatment bukan lah murah. IVF/ICSI, boleh capai sampai RM 20K di private hospital. Tambahan pula kadaran tukaran wang malaysia yg menurun, ubat2 yg digunakan dalam treatment pastinya naik harga.

Mesti ada yg tanya... kenapa tak pi government hospital je? Well, for so many reason there are... Some of us want to choose our own doctor. Doctor yg kami selesa. Kalau pi government, belum tentu kami boleh pilih pakar perempuan. Terima saja la siapa pakar yg bertugas ketika itu. 

And also faktor masa. Some of us dah berumur. Ada antara kawan2 i yang have to wait berbulan bulan untuk dapatkan appointment treatment. 

Berdikit-dikit, we make some saving for our treatment. And we still pay the same tax to government. Dah la child relief memang tak leh claim... While in reality, we spent our income for infertility treatment.

Smalam dapat notification yang cadangan budget 2016 dah dibuka. So i log on and put in my sugesstion:

tax exemption for Infertility Treatment

Frens, TTCian or not...
Appreciate your vote on this suggestion. Hopefully with a lot of vote, the government would consider this suggestion.

You may access this suggestion via Budget 2016 homepage and search Tax Exemption for Infertility Treatment. You may vote, or share this via fb or twitter.

I thank you in advance for your help :-) And may our dream of having our own child come true...

Till then, Have a nice weekend :-)

25 comments:

  1. okeyh. nanti akak vote. tp mmg betul pun, some country siap dibayar lagi kos utk rawatan infertility ni.
    Tapi, tu hari akk macam ada baca buleh claim kwsp utk kos rawatan, tp akk tak pasti dah di apply atau baru cadangan di peringkat parlimen. Sbb akk mmg tak guna kwsp kan. tu yang tak ambik tahu. hihi.

    Akk as govt servant sendiri pun agak keberatan nak g govt.
    Takpe lah..bagi peluang pada orang yg benar2 memerlukan dulu rawatan di hosp govt tu.
    InsyaAllah, ada rezeki nya. Allah bantu kita. Kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu penah tgk kt kwsp, tapi infertility x masuk. X tau la yg latest kot ada...
      tu la... one of the reason naper i pi private is to give that opportunity to other people yg memerlukan utk buat treatment kat govt. Sekurang kurangnya, dah kurang sorang pi govt kan...

      Delete
    2. Kan, kat us siap ada insurance yg cover fertility treatment. Insurans kat malaysia jangan haraplah nak cover..

      Delete
  2. thanks sweet tooth mewakili isi hati kami semua.. saya dah vote! & berharap kawan-kawan lain pun akan vote sekali.. thanks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ zue. harapnya banyak la vote kali ni...

      Delete
  3. ST....Yani dah vote dan sharekan isu ni dalam FB....done my part! ;)

    ReplyDelete
  4. sue cari tak jumpa beb.. kat bhgn mana..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sue, type tax exemption for infertility treatment and enter. nanti kluar itemnya...

      Delete
  5. dia suh login.. login macam mane?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sue, click kat Sign Up now. Kena register as user utk vote and share. create ID.

      Delete
  6. I know how hard the journey is because I was there before.. May Allah grant your wish one day.. Keep praying keep fighting you have all my support dear

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq kak z :-) amin for the doa...

      Delete
  7. I'll vote! Bgus ST! Good effort utk smua ttcian. Tq so much!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Happy to do it :-) i just hope the govt would consider this.

      Delete
  8. dah vote.. nak copy paste entri ni boleh tak? nak letak dalam blog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq zarith. Pls feel free to share this :-)

      Delete
  9. Thank you Sweet for starting this. I did the same a few years back but it didn't seem to make a point. But we should push on right?. I have voted!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq N :-) yup, i pon ni 2nd time dah...

      Delete
  10. ST, saya nk vote tp x blh...dh msk page yg ST bagi .tahu kna login dulu tp x jumpa button login tu kt mana...huhu...pls help...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti i buat entry how to step by step... tq ya ieda :-)

      Delete
  11. Dah login pun..tp bla tekan button like xjd apa2 pn...frust x dpt vote...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ieda, kadang web dia lambat update...

      Delete
  12. voted and published publicly on my on timeline on fb :D

    ReplyDelete