Nuffnang Ads

Wednesday, May 25, 2011

First Salary...

What did you do with your first salary? What did you bought? For me, it was a swatch watch. Tah pi mana dah la jam tu skang... Lama la jugak jam tu served aku...since tahun 2003, sampai la tahun 2008. 5 years jugak la... Then, jam tu rosak... I asked my hubby to send it for repair, he bought me a new watch instead... birthday present :-) Memang jam tu berbakti sehingga ke saat-saat akhir dengan merosakkan dirinya pada tarikh dekat-dekat dengan birthday aku :-) hehhehe

Looking back at watches since I was kid... Ada la yang my parent bagi masa skolah rendah...but I can only remember it was black colour and a digital watch. Moving on to secondary school, that time memang swatch la jam yang paling glamour among the students. And this was my first swatch..

I luv its colouring :) Can't remember what happend to the watch...

So, what did you buy for yourself when you received ur first salary?

Monday, May 23, 2011

Jammed...oh jammed....

It was a crazy jammed this morning. I went out from my house around 7.30 am (my usual time). Estimate to arrive at office around 8.45 a.m. Then, just after UPM exit, the traffic starts to slow down. I was stuck in the traffic jammed for almost 2 hours. Arrived at my office around 10.30 a.m.

Kenapa jammed?

Suspected because smart tunnel was closed to prevent banjir
Tapi, masa balik tadi, jalan memang clear gila... I went out from my office around 6. 15 p.m. Sampai rumah before 7 p.m. Cepat tu...

But monday memang selalu jammed teruk sikit dari hari2 biasa. Cuma today, ditambah dengan faktor terowong smart ditutup, mungkin itu yang menyebabkan jammed extra...lebih dari biasa.

p/s: While waiting in the traffic jammed, ada 9 ambulans lalu menuju ke KL. Banyak tu...

Saturday, May 21, 2011

Patah tumbuh hilang berganti

We've been together since the last 4 years. She was always there when I need her. But, since a few weeks back, she starts throwing tantrums. Buat perangai, buang tebiat... I know that it just a matter of time. I know we would have a limited time to spent together...

When I went to Sabah, her condition worsen. But she can still be with me and always ready for me. I need to 'feed' her more and more...otherwise she would be totally useless. And yesterday, it seems like her time had come. I have to say my good bye. She didn't want to be fed anymore. No matter how hard I 'jammed it' to her, she refused to accept it. She become weeker and weeker... until... she's dead.

Yes...I'm sad for loosing her... especially when she was a gift from my hubby. But...Patah tumbuh hilang berganti...

Tada!!!!!!!!! Hehehehe... Beli hp baru ngan hubby tadik petang... HP yang lama dah x leh nak charge langsung... ngeh...ngeh...ngeh....

Thursday, May 19, 2011

Semanis Kurma

I'm watching Semanis Kurma. I luv watching Ustazah & Ustaz host of this program. Today's topic is about 'Isteri Garang Macam Singa'. Huhuhuhu.... Nice!

Why 'Isteri Garang'? According to ustaz n ustazah, naturally wanita ni lemah lembut fitrahnya. But when her heart is broken,(disebabkan sikap suami yang x mempedulikan isteri/x menghargai isteri/curang etc) dia boleh berubah menjadi garang. Kan ada pepatah ' tangan yang menghayun buaian boleh menggoncangkan dunia'... err... walaupun dalam konteks ni tak berapa nak kena, tapi kira boleh pakai lah...

According to Tn Hj Hushim Salleh pulak (perunding keluarga@kaunselor) antara sebab kegarangan isteri
  • Suami curang
  • Suami kurang sangat dalam membantu urusan rumahtangga sehingga isteri melempiaskan kemarahan kepada anak2 (jerit2). Suami sibuk dengan aktiviti sendiri.
  • Isteri bekerja dan pulang kerumah dalam keadaan penat - isteri hilang pertimbangan dan emosinya tidak dapat dikawal.

Ustazah ada share tips tentang pantang larang dalam hubungan suami isteri yang boleh membawa kepada ketidakharmonian rumahtangga:
  • Sering marah2 @ melenting
  • Sering mengkritik
  • Suka menceritakan kekurangan pasangan pada orang lain.

Bagaimana menangani kegarangan isteri?
  • Ingat kembali sewaktu zaman bercinta - ingat kembali perasaan ketika itu dan cuba hidupkan semula perasaan itu.
  • Cuba membantu sedaya mungkin urusan rumahtangga. Atau sekurang-kurangnya...hargailah usaha isteri dalam urusan rumahtangga.
Isteri juga perlu mengawal sifat marah. Seperti Sabda nabi - ketika ditanya seorang pemuda apakah amalan yang dapat membantunya masuk ke syurga? Rasullullah menjawab 'Jangan marah, jangan marah, jangan marah'. Maafkanlah suami (atas kecurangannya) dan berikan peluang kepada suami & diri sendiri untuk membentuk hidup baru. Kita kena ingat ' Mana2 isteri yang derhaka dengan suaminya, maka dia akan mendapat kutukan Allah, para Malaikat dan juga manusia'.We have to remember, syurga isteri ialah dengan keredhaan suaminya. Jika ada teguran yang hendak diberi kepada suami, perlulah berhemah dan tidak memalukan suami (cth: jangan tegur suami depan anak2 atau depan ahli keluarga lain).

Berdoalah selalu pada Allah, minta bantuan dan petunjuk-Nya. Semoga dengan niat baik kita, Allah akan lorongkan suami ke jalan yang benar.

That's all that I can share with you. Hope it'll give some manfaat to us all :)

Tuesday, May 17, 2011

And the countdown begin...

My exam is just around the corner. This is the last paper... Hopefully I can pass this paper. Amin. The exam will be on the 14th June. Cuti tak apply lagik... harap2nya my boss will let me have my leave.

On the other notes...

I'm feeling better already. Selsema n batuk dah significantly reduced. Tinggal sikit2 batuk gatal tekak jer... Anyway, last thursday I had a meeting at one depot in my region. Since it was the first time I was there, the staff took the meeting members to tour the depot and see the depot operation. It was insightful and I learnt a lot about this depot operation. Let the pictures do the talking... (sorry, quality gambar x berapa bagus coz amik guna hp je)

Where the product is stored

The dispenser in action


This is where the airplane is tested once it is repaired

Landing...

Wednesday, May 11, 2011

I'm Home...

Got back from Sabah yesterday. Not feeling really well... batuk2 and selsema. May be because perubahan cuaca kot... Got MC today. Esok...tengok larat ke tak...till then.

Saturday, May 07, 2011

At Sabah...1

Nothing much to tel.,,, ye la...pegi atas reason kerja. Mana sempat nak berjalan-jalan. Ni jap lagi nak sambung buat kerja kat bilik hotel ni with my staff. Tomorrow, we need to present this to the members of meeting. X sempat snap gambar bilik hotel ni. Esok2 la kalo sempat...

Today, meeting the whole day... Badan rasa tak sedap coz dok dalam aircond (sejuk gila! X leh nak control coz centralised). But feeling better already coz dah spoken tu Abg Hubby dear on the phone tadik... heheheh :) Ok...nak sambung kerja... till then.

Outstation

I'll be outstation tomorrow. From 5th to 10th... Adeh...X berapa best coz My dear hubby x leh follow. I'll be at Negeri di bawah bayu... In the meantime, layan lagu ni...my fav at the moment...


catatan ini ditu lis last 2 days, tapi x dipublish... huhuhuu...

Sunday, May 01, 2011

Tahniah!

Went to my cousin's engagement 'kenduri' yesterday. It was fun meeting pak cik & mak cik from my dad's side. It's been a while since the last time we met. The kenduri went well and the food was superb! Especially the desert....fuh...sedap! huhuhuh....

Anyway, congratulation to Zati!