Nuffnang Ads

Thursday, May 19, 2011

Semanis Kurma

I'm watching Semanis Kurma. I luv watching Ustazah & Ustaz host of this program. Today's topic is about 'Isteri Garang Macam Singa'. Huhuhuhu.... Nice!

Why 'Isteri Garang'? According to ustaz n ustazah, naturally wanita ni lemah lembut fitrahnya. But when her heart is broken,(disebabkan sikap suami yang x mempedulikan isteri/x menghargai isteri/curang etc) dia boleh berubah menjadi garang. Kan ada pepatah ' tangan yang menghayun buaian boleh menggoncangkan dunia'... err... walaupun dalam konteks ni tak berapa nak kena, tapi kira boleh pakai lah...

According to Tn Hj Hushim Salleh pulak (perunding keluarga@kaunselor) antara sebab kegarangan isteri
  • Suami curang
  • Suami kurang sangat dalam membantu urusan rumahtangga sehingga isteri melempiaskan kemarahan kepada anak2 (jerit2). Suami sibuk dengan aktiviti sendiri.
  • Isteri bekerja dan pulang kerumah dalam keadaan penat - isteri hilang pertimbangan dan emosinya tidak dapat dikawal.

Ustazah ada share tips tentang pantang larang dalam hubungan suami isteri yang boleh membawa kepada ketidakharmonian rumahtangga:
  • Sering marah2 @ melenting
  • Sering mengkritik
  • Suka menceritakan kekurangan pasangan pada orang lain.

Bagaimana menangani kegarangan isteri?
  • Ingat kembali sewaktu zaman bercinta - ingat kembali perasaan ketika itu dan cuba hidupkan semula perasaan itu.
  • Cuba membantu sedaya mungkin urusan rumahtangga. Atau sekurang-kurangnya...hargailah usaha isteri dalam urusan rumahtangga.
Isteri juga perlu mengawal sifat marah. Seperti Sabda nabi - ketika ditanya seorang pemuda apakah amalan yang dapat membantunya masuk ke syurga? Rasullullah menjawab 'Jangan marah, jangan marah, jangan marah'. Maafkanlah suami (atas kecurangannya) dan berikan peluang kepada suami & diri sendiri untuk membentuk hidup baru. Kita kena ingat ' Mana2 isteri yang derhaka dengan suaminya, maka dia akan mendapat kutukan Allah, para Malaikat dan juga manusia'.We have to remember, syurga isteri ialah dengan keredhaan suaminya. Jika ada teguran yang hendak diberi kepada suami, perlulah berhemah dan tidak memalukan suami (cth: jangan tegur suami depan anak2 atau depan ahli keluarga lain).

Berdoalah selalu pada Allah, minta bantuan dan petunjuk-Nya. Semoga dengan niat baik kita, Allah akan lorongkan suami ke jalan yang benar.

That's all that I can share with you. Hope it'll give some manfaat to us all :)

2 comments:

  1. tq kak..very good n useful info.. =)
    akak, nt bler fre, kte ym nk?
    sj nk borak2 ngn akak.

    ReplyDelete
  2. huda, bleh... kalo online try la ym akak...kot2 la akak ada online. akak slalu appear offline :)

    ReplyDelete