Nuffnang Ads

Thursday, December 27, 2012

Ouch!

I've been getting a consistent but bearable headache since the past 2 weeks. i thought it would go away. Until last Sunday - it turned into severe headache; plus pain along my jawline and face. Couldn't find any pain killer (x ingat letak kat mana). Last resort - hubby took me to emergency room (coz all clinics nearby our house were closed). My BP was high. Doctor administered pain killer via injection. And ordered me to rest. After 1 hrs under oxygen mask, alhamdulillah...the pain was gone and I can smile again (hahahha...sebab i cried like baby masa sakit tu...) And since my BP had lower back to normal range, doctor released me and we went home.

What a drama... I suspected my headache was due to my wisdom tooth growing (coz pain along my jawline). And I was also wondering, perhaps my wisdom tooth would finally show itself? Mana tak wonder...dah 33 tahun umur, x nampak pun tanda2 gigi geraham bongsu ni nak crowning.

Yesterday, I went to dentist. Got an x-ray... and behold.... My wisdom tooth had actually grown but were 'impacted' i.e failed to fully emerge into its expected position. My right wisdom teeth is what doctor call 'sleeping' teeth. This is because it grows horizontally and didn't penetrate the gum (in the jawbone). My left wisdom teeth also yet to penetrate the gum but it is tipped towards my mouth i.e tumbuh senget la... hehehehe (click this link to see how it look like). According to the doc the pain would come and go as long as the tooth are growing. and it could take 1, 2 months or even 2 years before it fully grown. If I can bear the pain, no need to opt for operation and remove it. Otherwise, it can be removed surgically.

So far... nope... tanak operate dulu kot... let see what happend... Tapi bila baca kat internet - better remove now before it become painfull later. Coz when it became painful, the surgery would be more complex.

I don't know....

How about you? Gigi bongsu dah tumbuh ke? Ok ke sakit? 

Wednesday, December 19, 2012

Kilat dan Muhasabah

Hallowww....... It's been a while isn't it? Sorry for the long silence. Since after the exam, I couldn't find the right mood to write yet (read: M.A.L.A.S!! hahahhaa...)

What about 'kilat' or in omputeh lightning nih??! Nothing... It just that time flies so quickly...sepantas kilat! pejam celik...pejam celik... (sure millions time pejam celik la...) tengok-tengok we've reached end of the year. Tak lama lagi dah nak masuk tahun baru.

Bila masuk tahun baru...mesti ada azam baru kan... bila ada azam baru, tu mesti nak masuk tahun baru... heheheh... But before that, let's review whether azam awal tahun 2012 nih ada tercapai ke tak?? Cer teka...cer teka... heheheh (ni apsal gedik sgt nih??)

Well..mari kita muhasabah balik pencapaian tahun ni... So far, masih belum rezeki i.e belum tercapai hajatku (bukan akalku yer mcm lagu tu). This is referring to both of my resolution: 1) Nak conceive a healthy baby and 2) nak abiskan my study. So, since x tercapai, kena la carry forward to next year kan... ala...macam yang kita belajar akaun tu...kalo ada balance in the account, tentula kena carried over to the next accounting period kan...kalo tak, tak balance akaun tu... (ni dah melalut....)

Still...I have a lot to be thankful to Allah. Alhamdulillah, my work and career is well...murah rezeki tahun ni. And I'm happy with my life (Is that a contributing factor to the increasing number of my weight??! Hehehehe). Admittedly, I'm well aware that my goal to achieve healthy weight is yet to materialised (sigh....). Well... silap sendiri gak... Dah turun ari tuh, naik balik...cam yoyo... Definitely will carry over this resolution to next year...

Perjuangan belum selesai... ketiga-tiga resolution ini akan diperbaharui semula... and my immediate attention would be to reduce my weight. My cycle is getting longer now... (not good at all!). So i need to achieve my healthy weight before I proceed my next treatment. I need to be on a tip top condition during the treatment to heighten my chances on conceiving. Doakan i yer!

How about you dear reader? Have you achieved your resolution? And what is your 2013 resolution?

I pray that 2013 would bring happiness and health to all of us :-)

Till then...



Monday, December 10, 2012

Adeh!!!

Adeh!!! Tapi masih alhamdulillah...Nasib baik jugak ari nih yang ko pilih untuk ko nak abis batery... kalo tengah2 exam, tak pasal je....

Adoyai....

Situation: Bateri calculator kesayangan yg dah 12 tahun tu kong...baru jer buat review pasal dia ari tuh... ngeh...ngeh...ngeh...

Saturday, December 01, 2012

Barang Lama

Tengah study...tetiba teringat... calculator yang saya pakai dah lama berbakti kepada saya...

Can u see the writing on it?

Saya beli calculator ni pada 17 Oktober 2000. Dah 12 tahun dah calculator ni... kalau anak - dah darjah enam! hehehehe... Actually this calculator was bought when i was in second year in university. Beli kat Wangsa Maju. Masa tu Carefour wangsa maju mmg tempat geng2 saya membeli belah stok makanan untuk kami masak di hostel. Macam2 la kami masak...masak pakai rice cooker je tau! heheheh....seronok bila ingat balik zaman2 belajar dulu.

Anyway, sejak dari dulu sampai skang seingat saya baru dua kali kot saya tukar bateri. Dan calculator ni lah menemi saya setiap kali saya masuk exam....dari dulu, sampai la exam yang akan datang nih... Skang nih sure dah kluar model lain. Kalau masa tahun 2000, ni la scientific calculator yang mmg mostly budak2 fakulti economy pakai calculator ni (be it bebudak akaun, business, or econ). Besar sungguh jasa calculator nih kat saya :-)

Apa barang zaman belajar dulu yang u all still simpan??

Till then. Nak sambung study.

Tuesday, November 27, 2012

Alamak...macam nk demam!

I baru jer baik dari batuk yang sgt lama (sebulan lebih i batuk...) la nih, tekak dah sakit sejak pagi semalam... idung dah start2 nak sok sek...sok sek... badan mmg dah sakit2...

x leh jadik nih! mcm nak demam+selsema+batuk plak nih... hubby i dah mc dah hari nih. Dia punya symptom menyerlah dulu dari i (sah, mesti la dia pembawa virus nih! huuhuhuuh). Tapi agaknya tekak i bertambah perit coz smalam i belasah rambutan kat opis (ngeee....dah staff i bawak...kacik ati lak kalo tak jamah - read jamah as 'melantak' yer).

Owh...I can't afford to fall sick nowadays... banyak kerja n nak pekse lagik nih... adeh....

so plannya:
- continue taking my vit c.
- gargle with salt water (jap lagik nk buat).
- x minum minuman sejuk (tapi bila i google ada yg sarankan makan aiskrim...)

worst case scenario, kalo makin teruk kena la jumpa doctor (malasnya...)

okeh...hopefully will regain my health soon.

Till then!

Saturday, November 24, 2012

A year older, a year wiser...

Dah 33 tahun hidup di bumi Allah ni... kalau ikut average Malaysian lifespan by UN (2005-2010), dah almost separuh jalan dah ni... U all tahu tak mengikut kajian tu (source wikipedia) lifespan rakyat malaysia average ialah 74.2 tahun. Namun, Wanita lebih lama hidup (76.7 tahun) berbanding dengan lelaki (72 tahun). Malaysia berada di tangga ke 67. Yang paling tinggi life expectency ialah Jepun (82.7 tahun). Yang paling rendah di kedudukan 194 ialah negara Mozambique (39.2 tahun). World average is 67.2 years.

Anyway, x de buat sambutan grand2 pun...malam semalam, hubby ajak dinner luar... Sudah semestinya nak makan nasik Arab. Tapi unfortunately kedai yg slalu kitorang pegi tu tutup la pulak... So pi la another kedai yang ada kat bandar ni.Not bad... ok la jugak nasik arab dia. Cuma yg x best tu sebab kambing dah abis. Actually banyak yang dah abis... Yang tinggal hanya lauk roasted chiken jek. Air apple n tembikai kegemaran kitorang pun x der... aku order oren jus jek.

So, ni la rezeki kami smalam....





Nampak cili hijau tu? Hubby sayang i kan suka makan pedas, dia tanya la kat pelayan kedai tu ada tk cili api... ni yang dia bagi kat hubby




Tercengang i ngan hubby smalam... betul dah dia bagik cili api... tapi selalunya siap potong dah... Boleh dia bagik sebijik2 gitu... Nasib la my hubby tu mmg buat ulam jer cili nih...makan gigit gitu jer... so dia pun belasah je la...

Sampai umah, hubby suruh amik kertas kuning dlm laci ruang tamu. Tgk2 sampul surat kad bday dalam tu... comel sgt gambar beruang kat kad tu. Terharu i... Pastu dia masuk store and keluarkan present tuk i.




OMG!!!! Besar gila hadiah nih... (tapi sebab tahun nih hormon dah stabil, so tak de la adegan air mata mcm tahun lepas...hehehehe). Dapat dua plak tu.... Dah excited gila nak bukak hadiah nih... tapi x tau la apsal, masih bersopan santun bukak hadiah tu...satu-satu selotape dia i bukak. Last2 x sabor nk tunggu i bukak oresent agaknya, my hubbykata, koyak jer... i pun apa lagik, dengan rakusnya mengoyakkan pembalut hadia tu... so this year hubby bagik i....




Ambik kau... 2 handbeg and 1 wallet. Sah lepas nih x bleh beli handbeg dah... huhuhuh.... x de alasan nk beli handbeg coz dah ada tiga jenis dah nih... Satu bleh pakai gi majlis formal, satu bleh pakai untuk event tak formal. Purse panjang tu muat untuk i masukkan hp i...so bila pi lunch kat opis senang la sikit, bawak purse jerk...

Terima Kasih banyak2 kat suami yang terchenta... atas hadiah ni... And also thanks a lot for loving me the way I am (banyak ngada2 nih!) Luv u so much abang!

p/s: Sepanjang 33 tahun i idup nih, I pernah beli purse sekali jek...masa i tingkatan 1. Purse tu beli kat pasar malam harganya RM5 jer. Purse tu I pakai sampai tingkatan 4. Naik tingkatan 5, my mum bagik purse  dia...which i pakai sampai la I kerja (betul...wallet tu tahan lama....). Pastu adik I belikan purse masa dia kat Scotland, then my MIL belikan purse masa dia melawat Korea, and now hubby dah belikan i yang baru :-)

Thursday, November 22, 2012

Sedih?

Lately, I think lots of my frens (blogger or not) write/tell me of their sadness and feeling down for so many reasons. As such, I'm dedicating this song to you my fren... listen to the lyrics, very meaningful.... Semoga Allah melapangkan dada kita dan meringankan rasa kesusahan itu... Take care.



Another great nasyid to remind us to redha on all test given by Allah...



p/s: lately i missed 'old' nasyid by the zikr, and hijjaz+ raihan's early album...

Wednesday, November 21, 2012

Teringin

Tetiba hari nih teringin rendang kerang.... jgn nk melompat yer.... teringin ni x de makna apa2.... huhuhuhu.... lama gila x masak rendang kerang. pagi tadik dh pesan kt hubby beli kerang. Amik kau 2 kilo cik abg sayang i tu beli... nak makan dua org jer....tapi bagus gak...bleh simpan lebih n makan ngan roti. jimat duit den x yah beli breakfast...ngeeee....

I masak rendang simple jer.... serai, halia, lengkuas, bawang putih n merah. tambah la santan n potongan daun kunyit. Cukup la untuk memuaskn keteringinan i nih...

Dlm proses memasak...kasik kering sket




Dulu masa duduk di Dungun i rasa rajin gak i masak rendang kerang...may be sebab senang nk dapat kerang yg fresh. La ni dh dok sini, payah la nk dapat lauk2 yang fresh... u know la kan kalo kat TESCO or Giant... kena tunggu hari dia baru ada yg fresh...tu pun kalo nasib baik la... This time around, my hubby singgah PD on the way balik keje n beli kat pasar sana :-) fresh betui kerang nih...

Okeh...enough said about that... Countdown check.... 19 hari lagik! Chaiyok!!! Teruskan Usaha!!! Kau boleh!!! This is your last paper...make sure u pass this time around! Lepas nih nak rehat, nak berguling nak mengadap TV, semua boleh buat....bersusah-susah dulu...bersenang-senang kemudian.... (ni la kerja i...tetiap hari kena bagik semangat kat diri sendiri... nak suruh diri sendiri rajin belajar...).

Ok, till then!


Tuesday, November 20, 2012

Cis!

Hmmm... memang cis! kat diri sendiri... caner bleh salah tarikh plak??? Ingatkan exam on 17/12. Rerupanya on 11/12. Adeh!!!!!!!

So untuk ingatkan diri, tu yang letak countdown tu.... Kalo x sedor diri gak, tak tau la nak cakap caner...

Okeh! Chaiyok!!! 21 days more to go.... sempat ke nak perabis study nih?? Huhuhuhuhu...

Sunday, November 18, 2012

Sound of music

After studying since morning, this evening i rewarded myself with watching tv. U all pernah tengok tak 'qualification of men'? You can watch it at channel 391 or 392 (HD) around 4.25 pm every sunday. It is about a bunch of men who try sorts of things until they succeed. So far i have seen them trying to be certified bread maker, marathon atheletes, architech - design their dream house, passing korean exam, weigh loss, body building and so on. However, for the past 2 weeks the challenge was to sing in a choir competition. Actually this is the second time they are doing choir challenge. Sedap gak group diorang nyanyi. But the thing is diorang nyanyi lagu2 dari filem the sound of music.

I really love the movie. You can say because of the song. Dulu i siap record the song masuk dalam kaset (oowwhhh....ancient nya....pakai kaset lagi zaman tu....). Jalan ceritanya pun best... ada comedy, romantic, suspense... hehehe... sampai skang i suka movie nih. For me cerita nih mmg evergreen.



Do Re Mi is one of the song featured in the movie. Other songs yang i suka termasuk la a yodel song (can't remember the title...but the song is so funny!), 16 going on 17 and My Favourite Things. Other songs pun best jugak... If u all nk dengar, google je la yer you tube... heheheh... Till then :-)

Thursday, November 15, 2012

Rehat &Rawat

Caution: ini entry meraban yang x de pekdah ilmiah langsung. read at your own risk.


Sempena cuti deepavali n awal muharam ni, i amik kesempatan cuti seminggu. Konon nk study la sempena exam bulan doblas nih. Tapi sempat study 2 hari jer... The rest of the days, dok menyiapkan performance review write up untuk staff i.

Tapi x per... At least siap gak la kerja. So bleh la berehat until weekend nih. Rehat yg amat diperlukan.

Rehat....rehat....rehat..... Dalam ertikata lain, hari untuk bermalas malasan di rumah... Eh, bukan mmg selama ni malas ker? Huhuhuhu....

P/s: masak la masuk opis nxt week... Nk carik mood rajin... Mano la poie ni...

Friday, November 02, 2012

A busy month

Nov is a busy month. Staff performance review for the first two wks of nov... My exam in a month (bila la nk study ni....). Am feeling burn out dah... Pardon me for not updating this blog as frequent as u'd like me to...

Nk tanya skek... sapa penah buat hsg kt hospital tawakkal? The doc is a lady kan? Siapa nama doc tu and do i have to buat appointment or i can just walk in? Pls leave mea comment ya....tq!

Friday, October 26, 2012

Salam Aidiladha

Selamat Hari raya Aidiladha. Semoga di lebaran ini, sama2Lah kita menginsafi erti pengorbanan itu sendiri...

Agak sibuk kebelakangan ini. Baru menyudahkan roadshow di kawasan Pantai Timur pada hari isnin dan selasa yang lalu. Musim tengkujuh sudah mula muncul... kapal terbang kami delay 2 jam bagi memberi laluan kepada flight malam sebelumnya untuk ke KB. Kami juga hanya boleh mendarat selepas oercubaan kedua pilot berikutan hujan yg sgt lebat. But dispite the bad wheather, alhamdulillah the 3 session in kelantan, terengganu and pahang finished successfully in 2 days.

Back into my office, mula la busy dengan staff performance review di akhir tahun ni. For my department, the discussion on ranking and rating will be done nxt tuesday. And I have 7 performance review write up to be reviwed...adeh... there goes my long weekend...

Anyway, im giving myself today to relax n bersenang lenang... esok n lusa....bermulalah kerja2 nih...

till then... have a blast raya everyone!

Tuesday, October 16, 2012

Roadshow Kuching & Sibu (Part 2)

Waa...penat siot! (lama x guna perkataan nih...dulu zaman belajar2 ada gak la guna...huhuhu...adakah sudah semakin terserlah kelembutan diriku??? hahahhahaha  sila muntah!)

sory... ayat2 di atas adalah bukti yang i am very tired. walaupun pergi naik 'belon' (bak kata org swak) bukannya kena jalan kaki, i tetap penat hokeh... 3 session sehari, plus berkejar-kejaran ke airport (lagi setengah jam flight nak depart i baru sampai airport eh...) Kemudian cuba menghabiskan presentation yang selalunya 2 jam dalam masa sejam jer... (mmg x tercapai pun...banyak plak soklan2 cepu emasnya...).

esok pagi bertolak ke bintulu pulak... flight pepagi... ngantukssszzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz....

Bandar Sibu from my room

Monday, October 15, 2012

Roadshow - Kuching & Sibu Sarawak

Yup....kembali ber roadshow. Last Thursday, Roadshow di Sabah tamat dengan jayanya, dengan session terakhir di Tawau.

Ptg tadik naik flight ke Kuching, and now I'm at the same hotel I stayed when I was in Kuching x berapa lama dulu...

Tomorrow's session - Morning at Kuching Regional Office, then around 10 am at Terminal di Senari. Pastu catch flight to Sibu for session at 3.30 pm.

As usual, x sempat nak berjimba-jimba pun... heheheh....ni pergi atas urusan kerja... jadual pun pack.

Orait... till then.

p/s: baru lepas ber blog walking tadik. Nak meninggal komen kat blog org... tapi 'prove urself is not a robot' tu memunahkan cita2 murniku... nak2 kat hotel nih yang talian tanpa wayarnya mcm mengong skek... terus x jadik komen... err... dear all readers, can u all deactivate menatang yang mintak verification tu... senang skek i nk tinggal komen kat u all punya blog... hehehhehe....

Wednesday, October 10, 2012

Roadshow - Sandakan

This morning, mmg pkol 5 i woke up. Punya la ngantuks... siap2mandi n kemas2 semua, around 6 dah chk out n menuju ke airport. In 15 Minutes, we arrived at airport. Masa nk batar cab, pak cik tu kara "empat lima". Aku hulur rm 5 and he looked back at me with muka terpinga-pinga. Just then baru aku realised rupanya "empat ploh lima hengget yer"... Hahaha... sorry pak cik, i thought coz it was 15 min rides so murah la kot... hampeh betui diri sendiri nih. So just bayar lak cik tu.

Today's trip would be frm KK to Sandakan. And in the evening, from Sandakan to Tawau. Masa chk in tetiba tgk tag luggage aku 'Sandakan - Tawau'. Cuak dah... Encik jaga counter nih x perasan ke aku ni nk pi sandakan, ptg kang baru nk ke tawau. Nanti, beg sampai dulu dari orgnya... Blum smpt nk tegur, dia pun realised... selamat...


Gambar kt atas nih masa dah landing kt sandakan... aku curik2 amik guna tab... ni budak degil. Suruh off electronic device buat x tau jer.... ampun en pilot!

Session at Sandakan went well... a lot of QnA. Really hope they understand what we talked about. Since flight to tawau petang, after lunch, dok la kami kt opis teriminal ni sambil buat keje (chk n jwb email je pun...).  Then we off to Tawau pulak.

This time around, kami naik Mas Wings. First time. Tu yg jakun skek tu. My seat 9c. My staff's seat 9a. Dok wonder, apsal la x dpt seat sebelah2...chk in sama...ramai org ke.... rupanya untuk mas wings seat b and e tak wujud ya... coz seat dia 2 kiri and 2 row kanan. tengah2 laluan. mcm besar bas bas pun ada gak ruangan dalam pesawat ATR nih. So seat kami mmg sebelah menyebelah la ni..

Cuma bg aku, mcm pening sikit naik ATR ni. Mcm nk mabuk udara pun ada. Coz skalik pilot tu kasik corner plane tu, mmg terasa sgt pergerakn kpl tbg tu. But one thing that im impressed is the safety briefing. Canggih tu pakai video. Even mas pun masih peramugari yg demo. The video was very entertaining yet at the same time very informative. I like how they joke about take off high heels, 'walaupun kami tahu kasut anda mahal' tapi demi keselamatan... And something like 'Kami tahu anda sayangkan talipon bimbit anda, tetapi semasa take off dan landing anda perlu switch it off'. It was spoken gently n x annoying langsung. Kelakar pun ada juga... but to me, it is something different la... (ala...baru 3jenis airlines je pun aku pernah naik...nk compare pun tiga jenis tu je la... huhuhuhu)

So tonite we all stay at one hotel ni kt tawau. Rerupanya Sultanah Johor pun ada stay kt hotel ni smpai weekend ni. padan la ada carpet merah bagai... (mula nk perasan retis jln atas carpet merah tu... muahahaha) .

Ok, tomorrow sesi briefing terakhir. Lps tu bleh balik umah...yey! Can't wait!


Tuesday, October 09, 2012

Roadshow - Kota Kinabalu

Overnite di KK. After session ptg tadi, mmg rasa penat sgt. Tambahan lk hujan lebat ptg tadik. Terkena hujan skek masa nk ke kereta. Ni pun dh rasa pening...

Tomorrow morning kena gerak awal ke airport. Flight scheduled pkol 7 pg, so pkol 6 dah kena chk in. Aiyyooo.... pkol 5 pg dh kena bangun nih....

Tomorrow, session at Sandakan and in the evening, im off to Tawau for the final session. Yippie..... lepas tu bleh balik ke pangkuan en somi yg terchenta.... hahahhahaha.... miss u abg!

ntah cite apa tah ni....zzzzzzzxx

Roadshow -Labuan

Hahaha.... mcm retis la pulak ber road show bagai nih.... im here in labuan. Ada presentation for terminal yg kat labuan nih. pptghari off to kk pulak for session at terminal kat situ pulak. Urusan kerja...bukan nk bersukaria pun....

Kejadian yg x diingini.... i left my hard disc kt umah. All my presentation material dlm tu... huwaaaa.... nk nangis rasa smalm. Lucky me dpt contact staff kt ipoh yg ada copy my presentation (last week roadshow kt ipoh, dia minta a copy). Dia dh email i pun... lega...

ok, gtg... nnti i update lg.

my breakfast...

Tuesday, October 02, 2012

I cant smell a thing!

As expected... hari ni demam sikit and hingusan bertambah banyak mengiringi batuk2 yg masih x baik sejak 3 minggu lalu....

Already went to doc yesterday....so ari nih mmg resting je la. Ubat batuk lak jenis yg ngantuk punya.... mmg tido je sepanjang hari nih.

Mmg dah lama saya batuk... tapi bukan yg berkahak. kering je....pedih tekak. And batuk ni jenis yg dalam.... sakit belakang dan perut saya bila batuk. And i must admit, adakala sampai terkucil skek disebabkn batuk nih.... huhuhuhuu..... sungguh memalukan! Last friday nampak gaya mcm dah nak elok. tapi sunday tu makin kerap pulak batuknya... and monday morning, start la blockage to my nose. Today, i cant smell a thing.... masa mandi tadi, puas try cium bau sabun.... x bau langsung... no wonder selera makan saya merudum...

Actually dah agak hari nih mesti demam. Sebab petang semalam tulang2 badan ni dah start sakit2... doc said batuk i lama may be caused by allergy... could be jugak coz hari ahad tu saya mengemas rumah and may b sbb habuk2. Tambah dengan cuaca yg agak berjerubu.... So doc bagi saya ubat allergy, ubat selsema, ubat batuk n antibiotik.

Mmg seronok rest kat rumah. Just thinking about the amount of work at office made me cringe. Lately, don't have energatic feeling whenever im thinking about work. Dah bosan kah aku dgn kerja sekarang? Ntah laa.....

Tonite, just want to rest more and stop thinking about tomorrow... coz tomorrow it would be a normal routine... wake up, go to work, get home. The only part that made it bearable is because i know, my hubby is with me along the way....

I am tired.

Monday, October 01, 2012

Kuching 2 (Entry Basi)

Sorry...this was supposed to be uploaded last week... x sompek la...

First day in Kuching, we were brought to eat laksa sarawak for breakfast. This is a special place... why?
The restaurant was featured in JJCM and visited by various artists

The restaurant name is 'Tnot Laksa'. The laksa was so delicious, i ate two bowls.... huhuhuhu. And judging by the number of cars parked outside the restaurant, i think many would agree with me.

My first bowl


After breakfast, we went straight to the meeting venue, our regional office. The first day meeting went well, if not a bit dry. We discussed about governance topic for the whole day. Lunch was served inside the meeting room. We were served with some sarawak delacacies like umai and chicken cooked in bamboo. X sempat amik gambar lunch... After lunch rest, the session resumed.

In the evening the bus took us to buy some sarawak famous kuih lapis. We were dropped at Dayang Salha Kuih Lapis. And i bought a few for families at home. The best thing is, the seller here already familiar with tourist requirement. My kiuh lapis was nicely packed in a box that made it easier to take it as hand luggage in the aeroplane.

Once we back at the hotel, we went to our dinner place, just accross the hotel. I cant remember what the place name was. But the food was superb! At least for a seafood lover like me.

Before....

The pic above was some of the food in the menu. Yet to come at that time was fried soft crab, steamed fish, durians, crab soup and some more that I can't recall... But Im sure i ate it all (merasa la konon...padahal melantak!)

After...Burrppp....alhamdulillah....
 The next day, I still feel full from last nite dinner. I just took light breakfast at the hotel. Then we took our bus to the regional office to resume the session. On the second day, I have presented my paper and alhamdulillah, everything went well, except for some coughing here and there.... (batuk dah 3 minggu nih...).

In the afternoon, we went to seafood restaurant for lunch. As usual, mmg superb la...Dah x concentrate pun sbb excited nak balik umah n see my hubby (huhuhuhu...sila tercekik! mcm setahun x jumpa). But still sempat singgah pasar (x ingat nama) beli ikan terubuk masin. RM 20 for 7 terubuks...yang sizenya kalau makan 2 org, sangat la terlebih2... worth it or not? I don't care sbb nak cepat2 pi airport and check in.

Alhamdulillah, flight back to KL was uneventful (except for one "artis" yg dok belakang aku- asik la dia dok bergendang2 kat tray dia which was attached kat belakang sit aku. Kot ya pun boring, be considerate la sikit... takkan x perasan kerusi aku pun bergoyang sama...seriously.... nanti org kata jakun marah pulak...). Other than that, I was so happy to get back home.... Home sweet home....




Monday, September 24, 2012

Kuching

This is my first time here, at Kuching n at Sarawak. Not for pleasure, mind u. For business. Ada meeting kt sini. Dtg skalik ngan 3 org anak buah kt opis.

Our flight depart frm klia on 7.20 pm. Alhmdulillah... smooth ride walaupun cuaca x begitu cantik. Dlm flight, perut dh berkeroncong... duduk seat belakang2... harus meleleh ayaq liur bila stewerdess tu hidangkn lauk untuk org2 seat depan dulu... waaa.... masa tu rasa mcm lambtnya stewerdess ni buat kijer.... bila sampai turn i, pilih ikan asam pedas n nasi, makan x pandang kiri kanan dah.... kejap jek licin. huhuhuhuhu.... padahal bukannya sehari x mkn....siap pi open house lg petang tu.... tak paham apsal i lapor sgt. Lps mkn, bantai main game kt tab ni... sampai la landing.


Mlm td x lh nk tido... may b sbb kalih tmpt kot... plus batuk still x baik lg... bangun a few times to drink thr cough syrup kasik lega sikit batuk nih. Subuh sini pkol 5.15 pg. So awal2 aku dh bangun.... sampai la skang. Okeh... nk siap2 kejap lagik afa bas amik pi office cawangan sini. Till then.... Have a blast monday everyone!

Thursday, September 13, 2012

Fire! Fire!

Wah....ada kebakaran ker? huhuhuhu.... semalam, tetiba opis nih ada fire drill la pulak. Nak tercabut kaki mak cik nih turun tangga...nasib baik turun separuh bangunan jer... kalo dok kat kayangan nun.... muahahahaha.... mau pengsan mak cik yang dah lama tak exercise nih...

sempat amik gambo bangunan dari assembly area nun...
Boleh tahan believable latihan kebakaran tu...siap ada org pengsan and injured lagik. Terkojut mak cik nih bila nengok tetiba ada insan terkapar kat lobi receptionist opis mak cik nun... rupanya berlakon jer....siap darah2 lagik...

bila sampai kat bawah (ya...dalam keadaan termengah-mengah), nengok dah ada ambulan and bomba bagai... orang yg berdekatan ngan bangunan opis mak cik nih pun semua nampak terpinga-pinga jer... nengok bergerombolan orang dari bangunan opis mak cik turun ke assembly area...mesti dorang ingat ada terrorist attack ke apa...maklumla...bulan2 september nih sensitip sket ngan benda2 terkujat nih...dok ingat terrorist attack jer...

Burn jugak la separuh hari smalam tu dok menunggu abiskan fire drill. Abis drill tu, berpeluh-peluh mak cik...merasa gak la caner org yang dok buat persembahan masa hari kebangsaan tu rasa...panas gila dik non...

Hari nih, hambik kau....sakit kaki mak cik nih...urat2 semua tegang... tu lah padahnya lama nor dah tak exercise... So, note to myself : bilo nak start (or re-start actually) program diet dan hidup sihat nih???

Hari nih gak, sambutan raya peringkat division. Section mak cik kena buat (or the right word order) makanan masyarakat Sarawak n Sabah. Puas la anak buah mak cik mencarik caterer... nasib jumpa. So menu kami tghari tadik laksa sarawak bujang senang, kek lapis putri santubong, kuih cincin raflesia, amplang... (tak ingat bagik nama apa). Tahun nih x der pertandingan stall terbaik...so kami pun malas la nak beriya-iya menghias gerai....

ni makanan x sampai lagik... kalo hias beriya, caner la ropanya kan??? hehehehhe

Tu je la aktiviti mak cik hari nih, besides meeting pagi (before majlis jamuan) and petang (after majlis jamuan). Dah x de dah jamuan raya lps nih...kira division mak cik penutup jamuan raya syarikat tahun nih... ok la tu...raya pun dah abis... lepas nih bleh la tumpukan balik perhatian pada kerja... banyak benda nak kena buat nih... note to myself; siapkn presentation for roadshow, get approval of the process flows (ni lama sgt dah ni...GM pun dh malas nk ingatkn), proposal shared service kena submit kat boss.... adei...banyaknya kijer!!! Apa pun, esok jumaat...yey! N minggu depan isnin cuti... double yey! Have a nice weekend everyone :-)

Monday, September 10, 2012

Gelaran baru

Minggu yg busy. Maafkn saya kerana tiada entry sepanjang minggu lalu. Almaklum la... bila balik semula ke office setelah bercuti sakan, mmg menimbun kerja2 yang menanti. Dah hampir hujung september, tinggal sebulan untuk saya berusaha keras mencapai KPI saya... (november dh start year end review). Tapi ini bukanlah topik yg saya nk ceritakan hari ini.

Tentang tajuk di atas... saya pasti ada gelaran diberikan pada anda. Masyarakat melayu memang sinonim dengan gelaran. Lihat saja pada gelaran panggilan yg menunjukkan anda anak je berapa... Along, Angah, Alang, Acik, Itam, Uda dan Acu adalah contohnya... ada juga yg digelar mengikut tempat asalnya... Minah indon, mat bangla, jamilah bukit rimau dan sebagainya (disclaimer: Nama2 yang disebutkn tiada kena mengena dengan yang hidup atau yang mati...sekadar contoh...sebarang persamaan adalah tidak disengajakan).

Selain dari tu, ada juga gelaran diberikan mengikut keadaan fizikal atau sifat org tersebut. Contohnya, osman gagap, joyah jongang, halim panjang dan yg seangkatan dengannya.

Bagi diri saya, saya digelar mak ngah kerana saya dan suami both of us anak kedua dlm family. Masa kecik2 dulu, arwah atuk saya gelarkn saya ayam katik, am sure u can guess why... ya, fizikal saya mmg berbadan kecil. Bila masuk universiti, saya di refer sebagai sweettooth yg belajar di uxx. bila dah bekerja di sebuah glc, saya direfer pulak sebagai sweettooth, anak xx yg keje di pxx tu....

cuma baru2 ni saya dpt gelaran baru... bila dah lama x jumpa sedara mara, pastinya saudara mara jauh kita tu x ingat dah kita ni... jadi my parents pun perkenalkn la saya sbg anak yg kedua..

'ni sweettooth anak yg nombor dua.' kata ayah saya.... nak tau apa ciri saya yg paling diingati saudara jauh saya ni?


dia kata 'oooo....yang belum ada anak tu ya....'

me: terkedu n senyum kelat... x sangka, banyak2 ciri yg saya ada itu je yg dia ingat... jadi sekarang saya dikenali sebagai sweettooth, yang x de anak lagi...

sedih? X sangat....terkilan? Ya...sebab nama panggilan adalah satu doa. Sebab tu kena bg anak nama dan gelaran yg baik2... Walaubagaimanapun, saya ambil ini sebagai iktibar... semoga saya hanya akan memaggil org dengan gelaran yg baik2...

Saya juga berdoa supaya gelaran ini tidak melekat selamanya... untuk saya dan rakan2 TTC lain.... amin.

Have a nice week everyone :-)

Saturday, August 25, 2012

Geramnya!!!!

Adoi la..... geram betui!!!!






Cumel gila budak kecik nih! Mcm anak patung! Ni Dura (eh, cenggini ke ejanya long?) Anak my sis. Comel gila kn? Geram cik nina tgk.... Hhuhuhuhuhu....

Semoga Dura membesar menjadi muslimah yg solehah...Amin....





Wednesday, August 22, 2012

Raya saya

Salam all.... Eid mubarak... semoga semua di bawah lindungan rahmat Allah.

So, how was your raya? For the TTCian, am sure everyone anticipating the question. And i bet everyine has prepared themselves with answers, should anyone brave enough to ask that question.

For me, alhamdulillah... no such question was asked to me, at least not directly and not with ill intention (at least i thought so).

Cuma ada la sorang mak cik ni siap pegang perut i lg... tanya belum ada ka? Senyum je la kan... saya ikut nasihat dr fadhilah kamsah ketika dia menjadi jemputan radio sinar pagi. Ada caller ni kata dia x bersemangat nk raya sbb takut diajukn soklan2 cepu emas sebab dia dh lama kawin tp masih belum ada anak. DFK kata, selalunya org jawab, belum ada rezeki. Tapi DFK kata, better cakap 'doakan saya dapat anak ya...'  itu lebih baik sebab org tu secara x langsung boleh doakan kita dan dia tahu kita mmg inginkan anak. Jadi saya pun jawab mak cik tu seperti yg disarankn oleh DFK.

Selain dari tu, raya saya sepertibiasa...dimeriahi oleh telatah anak2 saudara dan disulami dengan kegembiraan bertemu sanak saudara. Siap main mercun lagi malam raya tu... hehehhehhe

Tapi, despite of taking leave sampai nxt monday, my hubby dah start keje tonight. So, here i am, alone at my house, writing my blog, while watching tv and smtimes switch to playing games while watching tv. Honestly, i am bored... nk pi punggah buku cerita tgk ada tak yg menarik... ok all, till then :-)

Wednesday, August 15, 2012

Eid Mubarak

Ramadhan tinggal 3 hari sahaja... cepat betul masa berlalu. Kejap jer dah nak raya. Mengimbau kembali Ramadhan ini, harapnya Allah menerima puasa kita semua. Saya juga berharap, ramadhan ni lebih baik dari yang dulu dan semoga Allah mempertemukan kita dengan Ramadhan yang akan datang.

Bulan Ramadhan ni jugak, saya pecah rekod... everyday saya bangun dan sediakn sahur. Hehehhe... Kalau Ramadhan yang lepas2, minggu pertama jer saya bangun dan sediakan nasik+lauk. Lepas tu, bila saya pun dah x makan, hubby pun kata x yah la masak nasik...saya cuma buat sambal ikan bilis and hubby makan roti. Saya bangun sahur dengan minum air + kurma jer... Tapi tahun ni, memandangkan adik ipar saya duk ngan saya, makanya tiap2 hari la saya bangun... bagus jugak sebenarnya... dapat gak saya menambahkan pahala semasa waktu sahur tu.

Tahun ni kompem raya belah MIL. Walaupun sepatutnya turn tahun ni belah saya, mengenangkan hubby yang kena keje masa raya tahun lepas, saya x kisah beralah. Bila dah besar2 gini, x de la rasa macam wajib raya ikut turn... (owh...tuakah saya??? hahahhaha). Bagi saya raya mana2 pun boleh... dua2 keluarga saya. Dua2 saya sayang. Yang penting quality time spent bila berada bersama keluarga.

Blogwalking tadik, nampaknya ramai yang sudah bercuti dan berpacking2 nak balik kampung...jelesnya!!!! Saya masih bekerja sampai jumaat ini. Nak beri peluang pada anak buah saya bercuti awal (sebab dia kena cover opis lps raya nih...hehehehe...bagik ada niat tu!). Tak pe la... untung2 hari jumaat tu boss kasik half day! mana tau kan? Ngeeee....

Ok la... di kesempatan ini, saya ingin menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf pada semua yang sudi mengunjungi blog yang x seberapa ini. Semoga ada manfaatnya penulisan saya ni...

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Semoga Allah melimpahkan Rahmat dan maghfirahnya di hari mulia ini...
Maaf Zahir Batin



Monday, August 13, 2012

Projek Hujung Minggu - Edisi Raya

Yup... seperti tahun lepas, hujung minggu lepas saya memulakan operasi membuat kuih raya. Huwa!!!!! Ponat mak cik ni weh.... tapi memandangkan permintaan dari ibu mertuaku (mula la aku budget kuih aku ni sedap agaknya...tu yang MIL mintak buat lg tahun nih... hehhheheh), ku gagahi jua... nasib baik ada adik ipar tolong.

First day, buat biskut cornflake. Hari jumaat siang tu i cuti, so mulakan la operasi membuat kuih yg pertama... biskut cornflake madu. I mmg suka biskut nih sebab simple gila n mudah. Cuma perlukan cornflake, madu n butter. Tu jer... hasilnya, dapat la dua balang....


Malamnya, pulun buat biskut peanut butter plak...

Add caption

Next day, buat biskut kelapa pulak, my MIL's fav. Tersilap la i buat sampai 3 adun. punya banyak nk kena abiskan... I start mengadun pukul 9 am. Abis siap semua pkol 3.30 petang! Patah pinggang akak dik non! Nasib baik gak petang tu memang plan nk buka di luar.... selamat x yah masak.

Hari ahad, buat biskut nescafe plak. Belajar dr kesilapan smalam, i stick to 2 adunan jer this time. In 3 hoursd dah siap dah... ok la kn... tapi letih smlam x ilang lg. Hubby lak, tgk muka wify ni dah mcm ikan puyu, terus offer beli jer food untuk berbuka... Hahaha... Kecik tapak tangan, stadium saya tadahkan... apa lagi... dengan penuh keikhlasan wify nih telah demand nasik arab yang diidamkan sejak 2 hari lepas. Ngeeee :-p

Hasil projek 3 hari... dah rupa kedai kuih dah... hehe... slamat mencari lailatulqadar semua, smg doa kita dimakbulkn Allah :-)


Tuesday, August 07, 2012

Tazkirah Zuhur

Tazkirah zuhur hari ni agak special. Why? Look who came to share her experience of hijrah....

can u guess who? Pic x berapa jelas coz i duduk jauh...


One of the panelist was Aishah. She came n share on her point of view on Ramadhan, how she came to change herself to be better. Bak kata dia, 11 bulan kita mengejar dunia, kenapa x boleh sebulan ni kita allocatekn untuk mengejar akhirat. Bulan ramadhan adalah bulan untuk kita mentarbian hati kita. What makes her istiqamah, is when she think about whether her amalan is enough to cover her sins previously.

Ustaz tu (x ingt namanya) pulak share about al quran. Ramadhan is a month where al quran diturunkn. Untuk mengagungkan al quran, kita kenalah baca selalu. Setiap huruf yg dibaca, membawa 1 Kebajikan, setiap kebajikan itu 10 ganda kebaikan. Ustaz tu also said, even kita banyak amalan pun, belum tentu kita masuk syurga. Sbb masuk syurga tu adalah atas rahmat Allah. Tapi kalo buat dosa je, dah tentu la x masuk langsung kan. Ustaz tu kata, sbb ti kita kena dapatkn syafaat untuk membantu kita di akhirat. Al quran adalah salah satu pmberi syafaat. Sbb tu kita kena banyak baca al quran.

Itu lah antara yang buleh di share tentang tazkirah zuhur tghari tadik. X smpt pun nk bergambar ngan Aisyah. Coz lps tazkirah, terus solat zuhur and Aisyah dah bergegas pulang. (lagipun i pemalu nk mintak amik gambar sama, hikhikhik). Dpt jumpa dia real life, mmg putih orgnya...

Esok ada majlis kesyukuran sempena ulangtahun syarikat. Insya Allah i'll share pengisian eso, pulak... till then...

p/s: Sad that we didn't win gold for badminton. but i think LCW had played well and made us all proud to be malaysian :

Saturday, August 04, 2012

Badminton- Men Double

watching the game @ my MIL house

Equally nerve wracking game! Sadly, we lost the men double badminton game to China.The second set was very interesting. Malaysian boys follows Chinese points closely. At one time it seems like we have the chance to win the second set. But despite their best effort, our boys loose to the China on straight set.

Am waiting for the cycling event pulak. Our Pocketrocketman is sceduled to race this evening... kalau x silap la.... prelimenary cycling track event.

Im at my MIL house now. Pg tadi, lepas pulun kemas dapur we off to my MIL house. Hubby keje mlm tonite. Kesiankn wify ni berbuka sorang, tu yg di ajak balik umah MIL... i ok jer....

Menu mlm ni yelah ayam masak lomak cili api, my hubby's fav. Seawal pkol 2 dh start memasak sbb nk bekalkn lauk hubby yg pegi keje pkol 4 tadik. Bagus gak masak awal... la nih dah boleh melepak depan tv... ngeeee :-)

ok, slamat berbuka poser to all... nk tgk acara lumba beskal pulak... till then.

p/s: bilo acara gimrama eh? Ada sesapa tau?

Friday, August 03, 2012

We are going to final!

What a nerve wracking match it was! Phew.... I'm glad we win the semi. Congratulation to Dato' Lee Chong Wei. The dream of pursuing first ever gold olimpic medal is still alive. Let us pray together so that we will realise this dream. Who knows, we might get extra cuti for that.... ahaks! ;-)

menonton perlawanan yg mendebarkan....

DLCW will meet either Lin Dan or korean badminton player in the final. They just started the second semi final as i wrote this entry.

Ok, enough about olimpic. Rasa mcm reporter lak.... hari ni mcm x de mood nk keje... despite banyak backlog, mmg rasa kemalasan menghantui diri. X productive betui ari ni. Towards pkol 4, baru la nak review bank recon yg staff i baru submit. Lambat betul diorang ni... dah 2 hari i mintak. Last2, dekat pkol 5 baru kluar opis. U know la kan ari jumaat traffic nak balik arah seremban mmg teruk jammed.

Hubby berbuka luar hari ni. So, wify yg malas masak ni cuma berbuka dengan fillet goreng and sotong ball jer.... huh.... mmg dasar pemalas. huhuhuhu..... Now am waiting for my dear hubby balik umah. Sok pagi sahur nasik goreng je la ya abang.... isterimu dilanda penyakit m.a.l.a.s yang amat sgt....

Weekend ni nak rest puas2.... Coz next week start operasi kuih raya! Have a nice weekend everyone!

Thursday, August 02, 2012

I'm sorry

Hallow everyone!

Salam ramadhan.. semoga semuanya dibawah naungan Rahmat Allah dibulan yang berkat ini.

Memula skali, am so sorry for the long silence. Sgt terharu coz ada yg prihatin and wondering why i've been offline for so long. TQ Sash. I ok jer... cuma tahap kerajinan untuk mengupdate di bulan Ramadhan ni sgt la rendah. Walaupun sebenarnya pkol 4 ptg dah bleh balik kerja, still bila smpai umah dh terkocoh-kocoh nk masak bagai... malam plak tido awal. Kadang tu pkol 9 dh lelap coz next day nak kena mangkit sahur awal to prepare meal for the family (my SIL n her hubby stay with us for now). And if my hubby kena turn keje pagi, seawal pukul 3.30 pg i dah bangun siapkn sahur coz 4.30 pg dia dh gerak pi keje. Hehehehe.... (bab memberi alasan, mmg terer!)

Anyway.... nothing much happening pun to my life. Bulan2 poser ni treatment is put on hold. Just chk up biasa2 jer. Skang ni pun i kt doc's clinic waiting my turn to see her. Tapikn, my AF is yet to visit. Suppose by 20th hari tu. Ni nk ting tong la pulak kot. Hmmmm.... nk kena tanya doc ni. Tapi kalo scan pun bukan bleh nmpak sgt what happend inside. Buln poser kn... abdominal scan jer...

My working life? Same old story.... busy memanjang...banyak betul kerja ni.. x pernh abis. lagi buln pose ni balik awal. I pun sharp pkol 4 mmg terus tutup pc n chow! Hehehehe.... x sabar nk tunggu raya. Bukan excited sgt nk raya pun (Dah besar2 gini x ler se excited mcm masa zaman bebudak dulu). X sabar coz nk cuti straight seminggu... yippie! I'm over the moon just thinking about it.

Oh ya.... today is my hubby's bday. Dah 42 dh dia... Kalo last year i managed to surprise him, this year x de surprise2. In fact i bg hadiah awal i.e mlm td pkol 10 coz i dh nk tdo and nk bagik esok masa sahur mcm x sesuai jer... Memula i letak hadiah dlm laci. Biasa la.. seludup masuk hadiah bila dia kluar pi bazar ramadhan petang tu. Plan konon nk suruh dia carik barang n bukak laci tu. So, i pun start berlakon n tanya "Bang, mana bateri smart tag yg abg beli tu?". My hubby said"Ada dlm laci tu". I ckp, x de n suruh dia tolong carikkn. You know what he said? "Hmmm, x de? X pe la... esok abg beli". Cesss!!! dia x bangun pun dr sofa tu. Fail plan i. Pastu ingat nk bukak je laci tu and menjerit buat muka takut, while hoping he would come n see apa benda yg i takut tu.... tapi bila pikir2 balik, sgt la poyo aku nk buat mcm tu.... hahahah! Last2 bawak kluar je hadiah n bagi je dia. Hehehe.... abg dearest, tq for ruining my surprise... but i love u anyway :-) May u be Blessed always, given good health to grow old with me and successfull in the world n hereafter...

Ok la... tu jer nk update for now. Insya Allah i'll try harder to update regularly ya. Till then... take care!

Friday, July 20, 2012

Ramadan and Health


Ramadhan Mubarak everyone! May this Ramadhan be the Best ever for you... I'd like to share this article, hope it will have benefit for you. Take care :-)

Ramadan and Health 

During Ramadan, our diet should not differ greatly from normal and should be as simple as possible. We should be able to maintain our normal weight, neither losing nor gaining. However, if one is over-weight, Ramadan is an ideal time to lose weight.

We should aim to consume slow digesting food including fibre-containing food. Slow-digesting food last up to 8 hours, while fast-digesting food last only 3 to 4 hours.

Slow-digesting food are food that contain grains and seeds like brown rice, barley, wheat, oats, semolina, beans, lentils, whole meal flour, etc. (complex carbohydrates).

Fast-burning food are food that contain sugar, white flour, etc. (refined carbohydrates).
Fibre-containing food are bran-containing food, whole wheat, grains, seeds and vegetables like green beans, peas, sem (papry), marrow, mealies, spinach, methie, fruit with skin, dried fruit especially dried apricots, figs and prunes, almonds, etc.

Meals should be well-balanced, containing food from each food group, i.e. fruits, vegetables, meat/chicken/fish, bread/cereals and dairy products. Fried food should be limited. They cause indigestion, heart-burn, and weight problems.

AVOID
• Fried and fatty food.
• Food containing too much sugar.
• Over-eating especially at sahur.
• Too much tea at sahur. Tea makes you pass more urine taking with it valuable mineral salts that your body would need during the day.
• Smoking cigarettes. If you cannot give up, cut down gradually starting a few weeks before Ramadhan.

EAT
• Complex carbohydrates at sahur so that the food last longer.
• Dates are excellent source of sugar, fibre, carbohydrates, potassium and magnesium.
• Almonds are rich in protein and fibre, with less fat.
• Bananas are a good source of potassium, magnesium and carbohydrates.

DRINK
As much water or fruit juice as possible between iftar and bedtime so that your body may adjust fluid levels in time.
Problems & Remedies

• CONSTIPATION
Constipation can cause piles (haemorrhoids), fissures (cracks in anal canal) and indigestion, with a bloated feeling.
Causes: Too much refined food, too little water and not enough fibre in the diet.

Remedy: Avoid refined food and increase water intake.

• INDIGESTION AND WIND
Causes: Over-eating. Excessive fried and fatty food, spicy food, and food that produce wind e.g. eggs, cabbage, lentils and fizzy drinks like Cola.

Remedy: Do not over-eat, drink fruit juice or water. Avoid fried food.

• LETHARGY ('low blood pressure')
Excessive sweat, weak, tired, lack of energy, dizzy especially getting up after sitting down, pale and faint feeling are symptoms associated with "low blood pressure". This tends to occur towards the afternoon.

Causes: Low salt intake.

Remedy: Keep cool, increase fluid and salt intake.

Caution: Low blood pressure should be confirmed through a blood pressure test when symptoms are present. People with high blood pressure may need their medication adjusted during Ramadan. They should consult their doctors.

• HEADACHE
Causes: Caffeine and tobacco-withdrawal, too much exercise, lack of sleep, hunger, usually occur during the day and worsen towards the evening. When associated with "low blood pressure", the headache can be quite severe and can also cause nausea before Iftar.

Remedy: Cut down caffeine and tobacco slowly starting a week or two before Ramadhan. Herbal and caffeine-free teas may be substituted. Reorganise your schedule during Ramadan in order to have adequate sleep.

• LOW BLOOD SUGAR
Weak, dizzy, tired, poor concentration, perspiring easily, feeling shaky (tremor), headache, and palpitations are symptoms of low blood sugar.

Causes in non-diabetics: Excessive sugar consumption i.e. refined carbohydrates especially at sahur. The body produces too much insulin causing the blood glucose to drop.

Remedy: Eat adequately during sahur and limit high sugar-containing food and drinks.

Caution: Diabetics may need to adjust their medication during Ramadan. Please consult your doctor.

• MUSCLE CRAMPS
Causes: Inadequate intake of calcium, magnesium and potassium food.

Remedy: Eat food which are rich in minerals such as vegetables, fruit, dairy products, meat and dates.

Caution: Those on high blood pressure medication and with kidney stone problems should consult their doctors.

• PEPTIC ULCERS, HEARTBURN, AND GASTRITIS
Increased acid levels in an empty stomach aggravate the above conditions. It causes a burning feeling in the stomach area and can extend up to the throat. Spicy food, coffee and Cola drinks worsen these conditions.

Medications are available to control acid levels in the stomach. People with proven peptic ulcers and hiatus hernia should consult their doctors well before Ramadhan.

• AGGRAVATING PRESSURE ON KNEE JOINTS
Causes: Extra sholat during Ramadhan may give additional pressure on the knee joints. For the elderly and those with arthritis, this may cause pain, stiffness, swelling and discomfort.

Remedy: Lose weight so that the knees do not have to carry any extra load. Exercise the lower limbs before Ramadhan so that they can be prepared for the additional strain. Being physically fit allows greater fulfilment, thus enabling one to be able to perform sholat with ease. Those with severe physical limitation may opt for performing sholat either siting on the floor or chair.

• IMPROPER EATING/DRINKING AND PHYSICAL ACTIVITIES
Improper eating/drinking and physical activities may cause minor health problems during Ramadan, especially in the first few days while the body is adjusting to the fasting regime.

Source: Dr. Farouk Haffejee
Islamic Medical Association of South Africa - Durban

Tuesday, June 26, 2012

Help!

Hubby is not home... (sad) ada team building training kat Perak (sob...sob). Tak best betui dok sorang2 kat umah... (x de kawan nk gurau2...ngeeeee :-P). Miss him oreadi... huwaaaa..... (3 hari je pun...mcm la lama sangat....)

Thank Allah coz I'm super duper busy rite now... Bleh focus to my work for these 3 days... But it won't be enough...it's time for mid-year performance review... and I have 11 performance report to review and submit to HR. Huwaaaa..... yang sendiri punya pun x siap lagik...esok lak tu nak kena antor.... sompek ko den nak siapkan ni ha???

As such... I'll be hibernating for a while... Need to get my work in order... need to get it done. Sorry if I didn't visit your blog my frens... Insya-Allah, when my time/ work load permit, I'll be blogging back and catch up ur post later.

Till then.... enjoy this short cartoon and take care :-)


p/s: Sapa tau apa moral of the story nih?? heheheheh

Tuesday, June 19, 2012

Tempoyak

Sapa suka tempoyak angkat tangan....

Saya suka tempoyak... tempoyak is my pebret! Kenapa saya suka tempoyak? Sebab saya suka durian. Suka sangat (18x). Mungkin ikut gene ayah saya (bukan jin ya...). Ayah saya juga penggemar durian.
tempoyak.... source:google

Memula, saya x tau caner nak buat tempoyak ni. Rupa-rupanya... sgt senang. Cuma perlu tambah garam jer... Ya, Tambah garam pada isi durian yang dah diasingkan dari bijinya. Begitu saja... Berapa banyak nak letak? Ikut suka kamu. Hehehehe... pada yang gemar masin2, boleh la letak banyak sikit. Pada yang masih suka rasa masam2 (setelah durian menapai dan jadik tempoyak), boleh la letak sikit2 jer garamnya... Lepas tu, kalau nak diperam, boleh letak sama ada di dalam peti sejuk terus, atau di luar saja. Kalau di luar, cepat la jadik tempoyaknya... 1 hari dah cukup. kalau dalam peti sejuk, 2-3 hari baru jadik tempoyak. Saya suka tempoyak saya ada rasa manis2 durian lagi... jadi saya kurangkan garam and terus consume after sehari letak kat luar peti sejuk. Boleh gak kalo nak tambah kunyit... for colour.

Mana saya belajar buat tempoyak ni? Dari my MIL. Dia pun suka tempoyak. Heheheeh....kalau dia buat tempoyak or dia beli durian and saya x balik kg lagi, dia akan simpankan untuk saya... sebab dia tau saya ni hantu tempoyak & durian (bukan menantu hantu ya....)

Kenapa entry hari ni tetiba pasal tempoyak? Sebab Diana tanya saya caner nak buat tempoyak :-) Ok Diana, soalan dah terjawab :-D Ngeeeee....

Monday, June 18, 2012

Monday Blues...

Why does it called Monday Blues?



Based on Wiki answer: monday blues is the sad feeling that people have when they go back to work or school on monday.

Based on answer from yahoo answer:

Monday is the first day of work, where generally people dreaded because they had so much fun or rest during the weekend.

The meaning of monday is associated with such connotation as reluctancy, unwanted arrival and beibg mundane.

Blue is a color. In English, blue always associated with negative feelings or event such as
1. her hands were blue with cold
2. If smthg happend out of blue, it is completely unexpected.
3. Could mean something rarely - once in a blue moon
4. To show your annoyance, especially by shouting or complaining very loudly: he'll scream blue murder if he doesn't get his way.
5. To describe sad feeling : i'm feeling blue since he was gone
6. Blues : type of slow, sad music originally from southern US in which singer typically sing about difficult life or bad luck in love
7. Blue collar: describe people who do physical or unskilled work in a factory rather than office work.

Thus meaning of blue is associated with such connotation as cold, being unexpected, rare, annoyance, sadness and bad luck.

So... The meaning of monday blue could be interpreted as the low spirited, cool, annoyed, unlucky mood of people who feel that a mundane, unexpected weekday is arriving to force them back into going back to work, killing their joys and annoying them.

How is your monday?
Have a Blast one everyone!


Thursday, June 14, 2012

Just like my ...

I just realised today... everytime i told any of the person who brave enough to ask me how long i've been married (the usual next question they would ask after they know i have no kids) the answer would be...

"oohhh... u are just like my .....(dot dot dot)  " whereby the dot dot dot is someone they know and it could vary from friends, sisters or other female relatives. The sentence doesn't stop there... it would be followed by either:
"she also does not have kids after x years of marriage" or
"she only have kids after x years of marriage" followed by a story of what that person had done to get kids.

I just experience it twice today.

Funny isn't... How people try to relate to what we experience, yet they didn't know that it is far from what they think.

But, something that I can't believe... there are still people who does not know what IVF is. (yup... one of those 2 questioners ask me "Ha??...IVF tu apa?") Oh my... Is infertility something that is very alient? And here i thought that is some sort of general knowledge that anybody would know.

Okay...okay...to be fair, perhaps they doesn't know because infertility is not an issue to them. Well... it just show that the level of awareness about infertility is very low. May be we should start wearing ribbons to support our infertility friend (mcm kanser pakai ribbon pink) and to create awareness...

What ribbon color do u have in mind?