Nuffnang Ads

Wednesday, June 24, 2015

Ramadhan Day 7

Alhamdulillah... cepat betul masa berlalu ya...

Hari ni dah seminggu kita puasa. tinggal3 minggu lagi  bulan Ramadhan ni... cepat nya...

Day 6, semalam masak menu ringkas ja. Macam biasa, hubby tak nak nasi. So semalam menunya grilled chicken tortila wrap dan i buat agar2 santan sebagai dessert.

Grilled chicken tortila wrap, agar2 santan dan mint chutney
Resepinya simple sangat... memang sempat la nak masak balik dari kerja tu (bulan puasa, office hour i from 8 am to 4.30 pm). Lps solat asar, zass ke dapur...

Grilled Chicken Tortila Wrap

Isi ayam, potong kecil2 dan perap dengan perapan kesukaan u all. Mcm i, i gunakan instant paste yg i beli. U bleh pakai sos bbq or paling simple just use black paper and salt.

Cendawan, capsicum dan bawang besar di potong dadu dan tumis. Jgn lupa garam secukupnya. U bleh tambah carrot or broccoli if u like.

Tortila wrap tu, panaskan atas kuali. Bila dah masak, boleh la wrap ayam dan sayur yg dah ditumis tu. U bleh tambah diced tomato and salad as well. I wrap cepat2, sebab tortila tu dah garing. hehhehe... Another way, bleh wrap dulu, then grilled plak the whole wrap tu. I x buat cm ni sbb x mo salad layu.

U bleh letak mayonis (or mayo+lemon) sapu atas roti tu. Nak letak mustard pon boleh, sos cili pon boleh... ikut selera. My hubby punya, i buat kosong je. Mine, i letak mayo+lemon.

Bila nak makan, baru kami cicah cili sos + mint chutney. Yummeh!

Mint Chutney

Mint chutney ni asalnya i buat untuk buka posa 1st ramadhan ari tu, makan ngan ayam tandori. Mudah je nak buat mint chutney ni.

u need air lemon tu dalam 2 sudu. daun mint n ketmbar dalam secawan. halia 1/2 inci, jintan putih 1 sudu teh. Blend semua bahan ni, pastu campur ngan yogurt (around secawan, or u can add to your taste). Dah siap... bleh jadik dipping sos utk wrap ni.

Agar2 Santan

For 10g agar2, u need 1 litre of liquid and 250g sugar (i pakai around 180g je, tu pun dah cukup manis).
Blend daun pandan dgn 300ml air. Ni untuk dapatkn air pandan. Pastu, pukul 2 biji telur bersama dengan secawan santan (lebih kurang 250ml). tambah garam sket.

Masak agar2 dengan 450ml air. Bila dah larut, masukkan gula dan kacau sampai gula pun larut. Lepas tu, masukkan air pandan dan masak sampai mendidih. Then, masukkan bancuhan santan+telur tadi kedalam periuk dan biar sampai menggelegak.

Dah menggelegak, padam api dan masukkn bancuhan dalam bekas untuk disejukkn. Biarkan sejuk dan sedia utk dihidang.

Kalau x mo pakai pandan, bleh pakai gula merah jugak... Buat la air gula merah, cuma u all kena kurangkan sukatan gula la...kang manis gilo la pulop...

Untuk petang ni, dah kluarkan ikan kerapu dari freezer and masukkan dalam chiller. Tak decide lagi nak masak apa... mungkin nak buat ikan bakar. we'll see :-)

Monday, June 22, 2015

Kuih Raya

Tahun ni, rasanya i beli ja kuih raya. Tak dan nak buat. U all cemana? beli ka buat?

Talking about bei kuih raya ni, I have learnt my lesson last year. beli dr tempat yg x pernah beli, tak rasa pon kuih tu... akibatnya, after 3 months, ke tong sampah kuih2 tu sbb x laku. So this year, nak beli dari yg i betul2 kenal and yakin kesedapan kuih tu. And also, nak lebihkan kerepek2 dari kuih raya. Org x makan sgt kot kuih raya...

Antara kerepek yg wajib i ada masa raya ye lah kerepek bawang. Specifically, kerepek bawang Tok Teh sahaja. Ni bukan kerepek bawang biasa yg jual2 kat pasar. Ni special punya kerepek bawang. Sebab kerepek bawang ni memang cukup rasa bawang dan udangnya. Dah merata i rasa kerepek bawang, tapi x de kerepek bawang yang dapat challenge rasa kerepek bawang Tok Teh ni.



Kalau u all berminat, bleh contact Nia Foodie Inc @ 012-326 2526, the agent for kerepek bawang yg sedap ni. Selain dari kerepek bawang, agent ni ada jual kuih siput, crispy samosa (inti bilis) and also Super Kapit (ada perisa coklat dan peanut butter). Pon sedap2 gak...

Hari ni MDH keje malam... so berbuka sorang la nampaknya mlm ni... besar kemungkinan, kita perangat lauk lebih yg ada dlm peti ais ja... malas masak :-P

Friday, June 19, 2015

Ramadhan - Day 1

Malam Ramadhan yg pertama, I can't sleep a wink! Ada la melayang-layang kejap dlm setengah jam, pastu cerah mata x leh tido sampai la subuh. Lepas subuh tu baru terasa berat kepala and nak lelap. So i pon tido la kejap. Konon nak bangun balik dlm pkol 7.20 pg mcm tu, nk siap2 pi keje. Alarm bunyi, sambung tido balik sebab kepala berat sgt and rasa melayang layang. So amik EL la smalam.

First day puasa, alhamdulillah. Sahur pagi smalam pun, i cuma makan kurma n minum air. Hubby keje malam, so malas i nak beriya masak sahur. Sahur pagi tadi, macam biasa, perangat lauk berbuka semalam.

Menu Day 1 Ramadhan: Roti Nan, Ayam Tandoori, Mint chutney, Kari daging, Salad epal hijau and carrot cake slices for dessert.

Masak untuk berbuka petang smalam kemain penat rasanya. Sbb lama berdiri kat dapur, menunggu daging empuk (pressure cooker ada, tapi maleh nk kluarkn dari kotak... keskeskes, tahap teruk pemalas nih!). MDH ingat i buat carrot cake tu, siap puji sedap lagi. Memang la sedap sebab i beli carrot cake tu kat SR semalam :-P hihihihi...

Salad Epal hijau tu, sedap pulak rasanya. Rangup epal hijau n carrot. I ambik resepi dari buku 1 hari 1 resepi chef hanieliza. Tapi ni version derhaka, sebab i x letak bawang. Cuma slices carrot, apple, cili api sket, daun ketumbar sket, perahan lemon, gula n garam. Walla.... bleh la kira tu portion sayur eh? heheheh...

Matlamat memasak bulan posa ni, kalo bleh nak buat menu seimbang. Harap2 bleh jaga pemakanan n bleh drop few pounds bulan posa ni. We'll see :-)

Wednesday, June 17, 2015

Ramadhan Kareem

Assalam untuk semua...

Alhamdulillah... Dah nak masuk bulan Ramadhan, bulan maghfirah, bulan yang penuh dengan Rahmat.

Marilah kita sama2 berlumba-lumba mengumpul pahala... Umur umat Muhammad tak panjang macam umur umat2 yang terdahulu...Atas Rahmat Allah, dikurniakan malam LailatulQadar, malam yg lebih baik dari seribu bulan. Mudah mudahan dapat kita top up amalan kita.

Ramadhan Kareem, ampun maaf dipinta atas salah silap. Semoga Radhan tahun ini membawa Rahmat dan Pengampunan Allah untuk kita semua.

Marhaban ya Ramadhan...

credit to owner
p/s: ustaz pesan masa sesi tazkirah semalam, kalau panjang umur jumpa bulan Ramadhan buat la sujud syukur lepas solat maghrib ni... syukur sebab Allah ketemukan kita dgn bulan di mana amalan menjadi berlipat ganda pahala...

Monday, June 15, 2015

KAMI BUKAN MENGELUH!

If i have free time, i suka blogwalking. Suka baca cerita TTCian lain, and also suka baca catatan harian org lain. Tambah pengalaman, berkongsi rasa. But, a few times masa I blog walking I terbaca beberapa komen dari some of the readers yang i rasa susah nak terima. Komen pada TTCian yg buat kind of 'sad' entry about TTC.

OK, for the benefit of non TTCian, TTC is Trying To Conceive ya :-)

Lets start with the difference between sympathy and empathy:

Both empathy and sympathy are feelings concerning other people. Sympathy is literally 'feeling with' - compassion for or commiseration with another person.Empathy, by contrast, is literally 'feeling into' - the ability to project one's personality into another person and more fully understand that person. Sympathy derives from Latin and Greek words meaning 'having a fellow feeling'. The term empathy originated in psychology (translation of a German term, c. 1903) and has now come to mean the ability to imagine or project oneself into another person's position and experience all the sensations involved in that position. 

You feel empathy when you've "been there", and sympathy when you haven't. 

Source: dictionary.com


Dunia TTC ni, hanya orang yg mengalami yang tahu bagaimana perasaan tu. Bukan menidakkan simpati yg diberikan dari orang yg tidak mengalaminya... but, u didn't experience it, you don't know how the feeling is...hence u can only sympathize, not empathize.

TTC bukan topik yg mudah untuk dibicarakan secara terbuka. Dikalangan masyarakat, i think it is still a taboo topik. Rasa macam buka pekung di dada pulak kan... walaupun sebenarnya tidak. But sometimes, the feeling need to be let out. Tak boleh simpan lama2... Maka, teman rapat/ seseorang yang dipercayai menjadi tempat mengadu, menjadi tempat bercerita.

Tapi, setakat mana lah ya kita bleh ngadu.... mereka cuma teman bercerita. Asik cakap topik yg sama, dorang pon boring agaknya... so kadang2 tu, rasa berseorangan tu tetap ada. Sebab teman tempat kita bercerita itu tidak mengalami, maka mereka hanya simpati... (tapi i akui, ada juga yg dapat merasai apa yg kami rasai, tapi x ramai kot...). Another outlet, write it down on a diary/ tulih kat blog...

One of the reason kenapa i tulis blog, sebab i nak share my journey with those yg senasib dengan i. I know perjalanan TTC ni bukan mudah. I know how the feeling of having the hope crushed every time the monthly menses come. I know the feeling of being ashamed when someone asked u out loud "Bila ko nak ada anak ni?". Because I've been there (and i still am). And I pernah rasa keseorangan. But once i kenal dunia TTC di alam maya ni, i rasa "owh...ramai lagi yg sama nasib macam i", they understand my feeling, and they become my support and give me strength, advises and prayers.

Kat blog ni jugak la tempat i merempan. Bila tiba rasa down and i feel like at the bottom of the world, kat sini la tempat i melepas rasa. Bukan tak bersyukur dengan nikmat yg Allah bagi kat i. Bukan nak mengeluh... cuma nak melepaskan rasa. Macam i, memang kena lepaskan rasa sedih, rasa negative and rasa down, sebelum i boleh pick up back the pieces and move on. I need to let it go...

But some people took it as kami ni mengeluh. Tak bersyukur dgn nikmat lain yg Allah bagi kat kami ni. At least that was my impression bila baca some of the comment kat those entry. Tak tau la kot i yg salah tafsir, mungkin reader yg komen tu x berniat mcm tu... but, since i terasa jugak, meh la i nak clarify sket...

Please.... Don't judge us and said kami menidakkan nikmat lain yg kami terima, don't say that kami ni mengeluh. Kami tidak mengeluh! Pada i, mengeluh ni 'conotation'nya sgt negative. Apa yg tertulis di blog kami ni, cuma satu luahan rasa yang kami luahkan ketika itu. Diulangi, ketika itu. Entry at my TTCian friends ni pon, bukan lah setiap hari cerita benda sedih2... Kalau tiap2 hari dok tulis gitu, mungkin la bleh nak kata mengeluh. ni jarang2 sangat kot... tak adil rasanya untuk terus nak hukum yg kami ni asik mengeluh... Pada i x salah pun kalau sesiapa pun nak luahkan rasa sedih or rasa x puas hati kat blog dia... dah nama pun blog sendiri kan, ikut suka lah nak tulis apa.

My point is - don't be so quick to judge us. Fahamilah kami. Pls be careful when u put up your comment. We need your prayer, your support. Don't put us down further with negative comment. And if you don't have anything good to say, it is better to say nothing at all.

Thursday, June 11, 2015

Another Barang Lama

I rasa, i ni memang org yg cermat. Cewah! perasan la pulak... bukan cermat apa...cermat pada penggunaan barang. Mostly barang2 i pakai, memang tahan lama...

Dulu i dah citer pasal my calculator. Peneman i setiap kali exam, dari zaman uni sampai la masa last i amik exam. I still have the calculator. This year, dah 15 tahun usia calculator ni...

This time around, nak citer barang lama i kat opis pulop. Antaranya, my mug :-)

Mug Hijau yg setia bersama i
This mug dah bersama i since day 1 i keje. Cawan ni, originally one of my mum's tea set. I suka ngan mug ni, so i pon amik la jadik cawan i kat opis. Since my first day report duty on Dec 2003, sampai la sekarang ni... mana2 i kena transfer, i bawak skali mug ni. Dah 12 tahun dah mug ni ngan i... even lagi lama dari my hubby. hehehehe :-P

Mug putih kat belakang tu, my x-opismate (kak mala) yang bagi masa i nak pindah KL from kerteh. August 2008, so dah almost 7 years with me. Yang ni pon i bawak gak pi mana tempat i kena pindah. Jadik my stationary holder.

mouse pad special :-)

Mouse pad ni pon sama... i bawak kemana-mana tempat keje i kena transfer. Sebab mouse pad ni special, bleh letak gambar... (yes, tu gambar hari pernikahan i - saje tutup muka sbb i kan pemalu :-P). Mouse pad ni pon dah 12 tahun la kiranya ngan i...

So how about u? apa barang personal u kat opis/kat umah yg dah lama ngan u? Do share...I'm curious :-)

Wednesday, June 10, 2015

Something is cooking in my kitchen :-)

Lagi 10 hari, cukup sebulan i x update blog. Errr... ada ka yg tunggu2 my entry...hikhikhik...

Sorry dear readers, not the usual 'been busy' excuse this time around. I just need to de-stressed and sorting my life. I x update blog, i jarang2 masuk wassap group. I cave in my own place.

Apa i buat? Spent time on 'me time'. For the past weeks i dok menghabihkan buku cerita sebanyak 3 buah (1 buku seminggu? Many more in queue). Relax2 baca thriller novel (hahahah... cemana nk relax baca triller novel??). Catch up tgk TV (oh... i tengah follow more than 5 drama series skang nih... nak record pon sampai clash recording time... huhuhu).  And I've been thinking on my life as well.

When we put our TTC effort in coma (koma ja... nanti bila2 bleh sambung balik) i started to think about other things that i need to do. And definitely, i ada utang dengan myself. I have promised myself to finish it, but i have yet to fulfill my promise. And i have until 2017 to do it. It's been 12 years... and i really hope that this time I can realise it... Tengah survey and researching, nak sesuaikan dengan keadaan...

Doakan i k :-)