Nuffnang Ads

Wednesday, June 24, 2015

Ramadhan Day 7

Alhamdulillah... cepat betul masa berlalu ya...

Hari ni dah seminggu kita puasa. tinggal3 minggu lagi  bulan Ramadhan ni... cepat nya...

Day 6, semalam masak menu ringkas ja. Macam biasa, hubby tak nak nasi. So semalam menunya grilled chicken tortila wrap dan i buat agar2 santan sebagai dessert.

Grilled chicken tortila wrap, agar2 santan dan mint chutney
Resepinya simple sangat... memang sempat la nak masak balik dari kerja tu (bulan puasa, office hour i from 8 am to 4.30 pm). Lps solat asar, zass ke dapur...

Grilled Chicken Tortila Wrap

Isi ayam, potong kecil2 dan perap dengan perapan kesukaan u all. Mcm i, i gunakan instant paste yg i beli. U bleh pakai sos bbq or paling simple just use black paper and salt.

Cendawan, capsicum dan bawang besar di potong dadu dan tumis. Jgn lupa garam secukupnya. U bleh tambah carrot or broccoli if u like.

Tortila wrap tu, panaskan atas kuali. Bila dah masak, boleh la wrap ayam dan sayur yg dah ditumis tu. U bleh tambah diced tomato and salad as well. I wrap cepat2, sebab tortila tu dah garing. hehhehe... Another way, bleh wrap dulu, then grilled plak the whole wrap tu. I x buat cm ni sbb x mo salad layu.

U bleh letak mayonis (or mayo+lemon) sapu atas roti tu. Nak letak mustard pon boleh, sos cili pon boleh... ikut selera. My hubby punya, i buat kosong je. Mine, i letak mayo+lemon.

Bila nak makan, baru kami cicah cili sos + mint chutney. Yummeh!

Mint Chutney

Mint chutney ni asalnya i buat untuk buka posa 1st ramadhan ari tu, makan ngan ayam tandori. Mudah je nak buat mint chutney ni.

u need air lemon tu dalam 2 sudu. daun mint n ketmbar dalam secawan. halia 1/2 inci, jintan putih 1 sudu teh. Blend semua bahan ni, pastu campur ngan yogurt (around secawan, or u can add to your taste). Dah siap... bleh jadik dipping sos utk wrap ni.

Agar2 Santan

For 10g agar2, u need 1 litre of liquid and 250g sugar (i pakai around 180g je, tu pun dah cukup manis).
Blend daun pandan dgn 300ml air. Ni untuk dapatkn air pandan. Pastu, pukul 2 biji telur bersama dengan secawan santan (lebih kurang 250ml). tambah garam sket.

Masak agar2 dengan 450ml air. Bila dah larut, masukkan gula dan kacau sampai gula pun larut. Lepas tu, masukkan air pandan dan masak sampai mendidih. Then, masukkan bancuhan santan+telur tadi kedalam periuk dan biar sampai menggelegak.

Dah menggelegak, padam api dan masukkn bancuhan dalam bekas untuk disejukkn. Biarkan sejuk dan sedia utk dihidang.

Kalau x mo pakai pandan, bleh pakai gula merah jugak... Buat la air gula merah, cuma u all kena kurangkan sukatan gula la...kang manis gilo la pulop...

Untuk petang ni, dah kluarkan ikan kerapu dari freezer and masukkan dalam chiller. Tak decide lagi nak masak apa... mungkin nak buat ikan bakar. we'll see :-)

10 comments:

  1. rajinnya wat agar2 santan tu. Huhu.. ai pun masak, tapi semalam masak simple pun rasa letih. Mungkin sbb tak puasa, letih dia lain maciammm.. huhu (T___T)

    ReplyDelete
    Replies
    1. reen, kalo x posa di ulan posa memang penat lain macam... hehehe

      Delete
  2. Wah..nampak sedapnye.,lapor tetiba.akak pulak laki binik wajib nasik!hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh...konon nak diet kak bulan2 posa ni... tu yg kurangkn carb intake :-)

      Delete
  3. eee bestnye..husband ati sekarang ni tak ambil carbo. Maybe boleh replace roti dengan telur. Tq ST for sharing. Baru ramadhan ke 8 dah blur nak masak apa untuk suami yang tak mau makan carbo. Good idea!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la ati... hubby i x mo nasik, tapi roti dia ok. pening nak masak. end up memang masak lauk je.

      Delete
  4. Menarik you punya chicken wrap dengan mint chutney. Me and hubs pun suka makan wrap tapi I tak pernah pulak buat dipping sauce dia. Will try soon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. N, i mmg suka makan cicah sos. hehehe...

      Delete
  5. Hello Sweet Tooth!
    Selamaat berpuasa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi datin! lama x nampak... Selamar berpuasa to u 2 :-)

      Delete