Nuffnang Ads

Monday, June 15, 2015

KAMI BUKAN MENGELUH!

If i have free time, i suka blogwalking. Suka baca cerita TTCian lain, and also suka baca catatan harian org lain. Tambah pengalaman, berkongsi rasa. But, a few times masa I blog walking I terbaca beberapa komen dari some of the readers yang i rasa susah nak terima. Komen pada TTCian yg buat kind of 'sad' entry about TTC.

OK, for the benefit of non TTCian, TTC is Trying To Conceive ya :-)

Lets start with the difference between sympathy and empathy:

Both empathy and sympathy are feelings concerning other people. Sympathy is literally 'feeling with' - compassion for or commiseration with another person.Empathy, by contrast, is literally 'feeling into' - the ability to project one's personality into another person and more fully understand that person. Sympathy derives from Latin and Greek words meaning 'having a fellow feeling'. The term empathy originated in psychology (translation of a German term, c. 1903) and has now come to mean the ability to imagine or project oneself into another person's position and experience all the sensations involved in that position. 

You feel empathy when you've "been there", and sympathy when you haven't. 

Source: dictionary.com


Dunia TTC ni, hanya orang yg mengalami yang tahu bagaimana perasaan tu. Bukan menidakkan simpati yg diberikan dari orang yg tidak mengalaminya... but, u didn't experience it, you don't know how the feeling is...hence u can only sympathize, not empathize.

TTC bukan topik yg mudah untuk dibicarakan secara terbuka. Dikalangan masyarakat, i think it is still a taboo topik. Rasa macam buka pekung di dada pulak kan... walaupun sebenarnya tidak. But sometimes, the feeling need to be let out. Tak boleh simpan lama2... Maka, teman rapat/ seseorang yang dipercayai menjadi tempat mengadu, menjadi tempat bercerita.

Tapi, setakat mana lah ya kita bleh ngadu.... mereka cuma teman bercerita. Asik cakap topik yg sama, dorang pon boring agaknya... so kadang2 tu, rasa berseorangan tu tetap ada. Sebab teman tempat kita bercerita itu tidak mengalami, maka mereka hanya simpati... (tapi i akui, ada juga yg dapat merasai apa yg kami rasai, tapi x ramai kot...). Another outlet, write it down on a diary/ tulih kat blog...

One of the reason kenapa i tulis blog, sebab i nak share my journey with those yg senasib dengan i. I know perjalanan TTC ni bukan mudah. I know how the feeling of having the hope crushed every time the monthly menses come. I know the feeling of being ashamed when someone asked u out loud "Bila ko nak ada anak ni?". Because I've been there (and i still am). And I pernah rasa keseorangan. But once i kenal dunia TTC di alam maya ni, i rasa "owh...ramai lagi yg sama nasib macam i", they understand my feeling, and they become my support and give me strength, advises and prayers.

Kat blog ni jugak la tempat i merempan. Bila tiba rasa down and i feel like at the bottom of the world, kat sini la tempat i melepas rasa. Bukan tak bersyukur dengan nikmat yg Allah bagi kat i. Bukan nak mengeluh... cuma nak melepaskan rasa. Macam i, memang kena lepaskan rasa sedih, rasa negative and rasa down, sebelum i boleh pick up back the pieces and move on. I need to let it go...

But some people took it as kami ni mengeluh. Tak bersyukur dgn nikmat lain yg Allah bagi kat kami ni. At least that was my impression bila baca some of the comment kat those entry. Tak tau la kot i yg salah tafsir, mungkin reader yg komen tu x berniat mcm tu... but, since i terasa jugak, meh la i nak clarify sket...

Please.... Don't judge us and said kami menidakkan nikmat lain yg kami terima, don't say that kami ni mengeluh. Kami tidak mengeluh! Pada i, mengeluh ni 'conotation'nya sgt negative. Apa yg tertulis di blog kami ni, cuma satu luahan rasa yang kami luahkan ketika itu. Diulangi, ketika itu. Entry at my TTCian friends ni pon, bukan lah setiap hari cerita benda sedih2... Kalau tiap2 hari dok tulis gitu, mungkin la bleh nak kata mengeluh. ni jarang2 sangat kot... tak adil rasanya untuk terus nak hukum yg kami ni asik mengeluh... Pada i x salah pun kalau sesiapa pun nak luahkan rasa sedih or rasa x puas hati kat blog dia... dah nama pun blog sendiri kan, ikut suka lah nak tulis apa.

My point is - don't be so quick to judge us. Fahamilah kami. Pls be careful when u put up your comment. We need your prayer, your support. Don't put us down further with negative comment. And if you don't have anything good to say, it is better to say nothing at all.

30 comments:

  1. Setiap orang ada bahagian masing-masing dan ini adalah bahagian kita...saya juga TTC :)

    Sape2 yang tak faham biarkan je...Insya Allah setiap usaha yang kita lakukan akan ada ganjarannya nanti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin... smg ada rezeki utk kita nanti :-)

      Delete
  2. memang sesekali kami kena luah.. untuk legakan perasaan ketika tu.. sebab ada masanya perasaan down tu hadir.. normal kot.. Allah kurniakan kita mcm2 perasaan.. jadi sesekali perasaan sedih tu datang, time tu la kita luahkan.. dan luahan pun sekadar luahan hati, bukannya merempan2 marah2 semua..

    betul dear, hanya yang memahami akan faham.. walaupun kadang ada jugak yg pernah lalui then bila rezeki dah sampai, kadang mereka pun lupa apa yang kita rasa.. walaupun x semua, tapi masih ada..

    sabarlah.. ujian ni tanda Allah sayang kita..

    HUGS :)

    ReplyDelete
  3. kan.. asyik cakap topik yang sama, mesti kita rasa orang tu boring dah nak dengar cerita kita walaupun dia tak kata apa. and blog adalah jalan lain untuk kita luahkan apa yang terbuku di hati. kang simpan lama-lama kang tekanan perasaan pulak. plus bukan selalu kita luahkan hal tak ada anak ni. and dah nama blog ttc, adelah ups and downs yang kita nak report kat sini.

    ReplyDelete
  4. agreed. some people out there yg tak tau citer ujung pangkal on what we have done so far pon sibuk jgk nak mengajar kita apa nak buat. bukannya nak tanya dulu apa kita dah buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu...tell me about it! mcm la kita ni dok bersenang lenang menunggu je rezeki tu datang kan...

      Delete
  5. Well spoken dear. As a ttcian sy teramat fhm point2 yg ingin disampaikan. Kita sememangnya bukan mengeluh. Hanya meluah isi hati yg terpendam.
    Keep up your good writing.
    Insyaallah moga dapat membantu ttcian yg lain.

    ReplyDelete
  6. Cakap memang senang kan....kite yg mengalami faham sgt. Even ly boleh menangis dan faham sgt bila tgk drama sesiapa yg ttc mcm cerite keluarga karaoke tu si ellyana belakon jd ttc nak ambil anak angkat. Sampai menangis ly bila ellyana cakap 'org susah nak dapat anak
    Faham tak? Susah....' mase tu berderai2 air mata ly....inikan pulak bukan lakonan mcm kite ni. Susah nak educated org yg bukan ttc

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... ya ma lily, tapi kadang tu sbb nila setitik rosak susu sebelanga... i masih percaya ramai lai yg mahu cuba fahami kita :-)

      Delete
  7. Setuju dengan semua yang u tulis...lepas baca i terasa nak share dengan lebih ramai orang especially kawan2 dan saudara-mara.
    Minta izin ye,
    I ambil sikit isi post u ni dan masukkan dalam FB i. Not all of them, some part of this entry. I quote it is from my friend's blog.

    ReplyDelete
  8. Rezeki anak..Allah dah tentukan...yg penting usahalah...ikhtiarlah...dan doalah dgn Allah..insyAllah rezeki untuk akan sampai jua..tak kira cepat atau lmbat!

    singgah blogwalking! salam perkenalan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul sue :-) salam perkenalan.

      Delete
  9. Betul..orang yang tak mengalaminya tak paham that's y, saya malas nak story dengan orang yang tak paham..kat blog pun, saya tak baper nak story sangat pasal ttc..tkut orang salah paham, ingat kita ttc ni mengeluh..pdhal kita cuma luah perasaan je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...rata2 blog yg i follow, jarang yg entry sedih2... TTCian x leh sedih2, kena positive sentiasa kan :-)

      Delete
  10. Agree...bercakap dengan kawan2 pun kita tahu kengkadang diorang x memahami.. Blog alternatif terbaik...Biarlah xde sapa yang baca, atleast dapat juga kita meluah rasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan muzai... x terluah, mau makan dalam ni...

      Delete
  11. Setuju!!..hanya orang yang mengalami jer yang memahami apa itu TTC..
    Saya pernah buat status di fb, tapi bukan la status2 sedih tu, just kata2 semangat untuk diri sendiri.. Dalam status tu ada perkataan TTC, sengaja saya tak tulis penuh perkataan itu.. Lepas tu ada one of my friend komen "apa tu TTC". hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai lg x masih x tahu pasal TTCian ni aiena. Sebab tu kadang dorang x rasa satu benda yg pelik untuk tanya 'apasal kita x de anak lagi'.

      Delete
  12. Salam perkenalan dear,
    Semoga tabah dan teruskan usaha. Been there. Memang faham sangat.
    Mmg org yg tak lalu tak boleh nak faham sangat apa yang kita rasa.

    Apa apa pun, salam perkenalan :)

    xoxo,
    qemmal

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Qemmal, salam perkenalan :-)

      Delete
  13. Agree wif u kakak.... dulu selalu sedih sbb semua org sekeliling ckp pakai tu, pakai ni, cuba tu, cuba ni.... tp hakikatnya dorg x tau sejauh mana usaha kita.... lps tu husband slalu igtkan, brsangka baik je la.. mgkin niat dorg nak membantu cuma ayat dan waktu tak kena... sekurgnya kita dpt pahala dr fikir bnda negatif... huhu... mula2 payah nk fikir +, last2 mls nak amik port da..

    ReplyDelete
    Replies
    1. i don't mind those people yg suggest macam2 kt kita...like tyra said, they just want to help. Yg i mind are those yg pikir kita ni x buat apa2...
      and again, like u said, lama2 kita pon malas nk amik port... heheheh...

      Delete
  14. awak...jauh ni tau saya datang nak komen.. terbaca taipan awak kat blog one of my friends.. sangat touching.

    btw, saya pun geng TTC. sepppp sikit kita geng tau..

    saya baru 2 tahun kawen. kagum dengan awak.
    Saya doakan awak sentiasa dalam kasih sayang Allah.

    ramai orang Islam yang masih belum paham konsep REZEKI

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...sepp cik hani :-)
      tq datang dr jauh... tapi mmg betui tu, masih ramai yg x paham konsep rezeki ni...

      TQ for ur doa, may Allah limpahkan kasih sayang buat kita semua...

      Delete