Nuffnang Ads

Friday, June 19, 2015

Ramadhan - Day 1

Malam Ramadhan yg pertama, I can't sleep a wink! Ada la melayang-layang kejap dlm setengah jam, pastu cerah mata x leh tido sampai la subuh. Lepas subuh tu baru terasa berat kepala and nak lelap. So i pon tido la kejap. Konon nak bangun balik dlm pkol 7.20 pg mcm tu, nk siap2 pi keje. Alarm bunyi, sambung tido balik sebab kepala berat sgt and rasa melayang layang. So amik EL la smalam.

First day puasa, alhamdulillah. Sahur pagi smalam pun, i cuma makan kurma n minum air. Hubby keje malam, so malas i nak beriya masak sahur. Sahur pagi tadi, macam biasa, perangat lauk berbuka semalam.

Menu Day 1 Ramadhan: Roti Nan, Ayam Tandoori, Mint chutney, Kari daging, Salad epal hijau and carrot cake slices for dessert.

Masak untuk berbuka petang smalam kemain penat rasanya. Sbb lama berdiri kat dapur, menunggu daging empuk (pressure cooker ada, tapi maleh nk kluarkn dari kotak... keskeskes, tahap teruk pemalas nih!). MDH ingat i buat carrot cake tu, siap puji sedap lagi. Memang la sedap sebab i beli carrot cake tu kat SR semalam :-P hihihihi...

Salad Epal hijau tu, sedap pulak rasanya. Rangup epal hijau n carrot. I ambik resepi dari buku 1 hari 1 resepi chef hanieliza. Tapi ni version derhaka, sebab i x letak bawang. Cuma slices carrot, apple, cili api sket, daun ketumbar sket, perahan lemon, gula n garam. Walla.... bleh la kira tu portion sayur eh? heheheh...

Matlamat memasak bulan posa ni, kalo bleh nak buat menu seimbang. Harap2 bleh jaga pemakanan n bleh drop few pounds bulan posa ni. We'll see :-)

10 comments:

  1. A ah, i pun ambik resepi situ la salad epal. Tapi selalu tak abis walau guna sebijik epal. malas rasa nak buat dah.
    Pening pikir menu buka puasa nih.. (T____T)

    ReplyDelete
    Replies
    1. smlm pon buat sebijik apple je. I gak yg tukang perabis... heheheh...
      mmg pening pikir menu, seb baik ada buku chef tu, kita try la resepi2 dia... hehehe...

      Delete
  2. wahh..seronoknya masak utk berbuka. Ramadhan kali ni cam takde harapan jer nak masak. Smpi rumah lagi berapa minit nak kul 7. So sebelah rumah ada buat buka posa setiap hari..so join kat sebelah rumah je la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jiran CPT buat buka posa hari2 ke? Baiknya jiran... banyak pahala dapat jamu org buka puasa...

      Delete
  3. Wahhh dah siap entry day 1 punya menu. Sash tak sempat nak karang lagi.. sini buka puasa 8.30.. isya nak dekat pkl 10.. hahahah *lap peluh* rindu malaysiaaaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehhehe... berapa jam posa kat sana sash?

      Delete
  4. Tak makan nasi ke dik? He he... akak kena makan nasi juga even sesenduk kl tak perut masuk angin

    ReplyDelete
    Replies
    1. husband x mo nasik kak, tu yg belasah roti ja... ehehhe...

      Delete
  5. saya pun ada buku resepi chef hanieliza heheh ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang kan resepi2 nya malin... banyak idea nak masak apa..

      Delete