Nuffnang Ads

Monday, June 30, 2014

1st Ramadhan - cili podeh!!!!

Alhamdulillah... dah masuk hari kedua puasa. Semalam, seharian di dapur. Blend bawang, cili, halia siap2...supaya senang nak masak nanti.

Menu semalam - sambal kerang. Tu yg jadi lama di dapur, dok kopek kerang. Siap buat bubur kacang hijau lagi. Terjumpa lempuk durian dalam peti sejuk. And kebetulan ada kacang hijau. OK la tu...dessert for berbuka. Tapau siap2 utk MDH (coz MDH keje malam smalam). Lepas zohor tu baru la berehat...

Bila berbuka, sambal kerang tu kemain pedas!!! kalah sambal cili api. Memang berpeluh i makan (i ni consider kuat pedas gak...tapi pedas sambal tu memang terbakor la mulut!). I blend cili kering yg i beli kat Giant. Tu pun dah siap tambah bawang sket... (petua cili tahan lama dan x cept berkulat). Still pedas gila...

OK, selain tumis sampai garing, apa lagi petua nak kurangkan pedas cili eh???

Do Share...

Thank You...

Saturday, June 28, 2014

Marhaban ya Ramadhan!

Ramadhan Kareem! Allahu Akram...

Alhamdulillah, dipanjangkan umur oleh Allah yg Maha Penyayang... masih berkesempatan menemui Ramadhan tahun ini...

Semoga Ramadhan tahun ini lebih baik dari tahun lepas...
Semoga Ramadhan tahun ini akan recharge semula keimanan kita...
Semoga Allah terima amalan kita...
Semoga kita semua berjaya 'graduate' di bulan Ramadhan ini dan menjadi muslim yang lebih baik dan terdidik hatinya.... amin...


Selamat berpuasa dan marilah kita berlumba-lumba menambahkan pahala di bulan pesta ibadah ini....

Maaf atas salah silap dan srkiranya ada terguris hati dgn coretan di blog ini....

Ramadhan Kareem...

p/s: blog ini mungkin kurang berupdate sepanjang Ramadhan ini..i try update bila berkesempatan ya :-)

Friday, June 27, 2014

Travel Week - Part 2

Sorry banyak2 dear readers.... lambat bebenor i nak update part 2. U know me..bila travel sikit, penatnya mengalahkan org yg keje construction... huhuhhu...

OK, sambung part 2.

Perjalanan balik KK, alhamdulillah, smooth je. Flight tak delay. On time. Sampai KLIA2, adik ipar dah menanti nak ambik and terus zoooommmmm, kita balik PD.

Next day, mula la perjalanan ke Taiping. Konvoi 4 kereta. Biasa la konvoi kan...mana bleh jalan laju2...hubby i bawak around 90km/hr je... huhhuhu...pkol 10 kitorang bertolak, dekat pkol 7 baru sampai Taiping. Ye la...berenti kat R&R, siapada yg tersesat lagi... hehehhe... i dok tido bangun tido bangun je dalam kereta tu... alhamdulillah, semuanya selamat and smooth.

Sampai je, siap2 pi kenduri tahlil kat umah pengantin perempuan. Makan malam sekali. Balik kenduri tu, baru la start sesi menyiapkan hantaran...ni hasil tangan i and my SIL. Buat sorang x larat!!! apa yg penting??? Kerjasama!!!! (Wonderpet!).... heheheh....

gubahan telekung

minyak wangi, belakang yg bunjut pink tu gubahan buah...

coklat

buah-buahan

meriah tak colornye? tema hantaran- turquoise n pink. pink is color febret mak pengantin lelaki... Dekat pkol 1 pg lebih baru siap hantaran2 ni...

Next day, Sabtu... pkol 9.30 pagi kami sampai umah pengantin pempuan. Alhamdulillah, sekali lafaz selamat la anak sedara i dinikahkan... (huhuhuhu...terus rasa tua sgt i nih! heheheh).

Lepas nikah, balik ke homestay, and pkol 12.30 tghari, pegi umah pengantin pompuan balik utk majlis bersanding... tema pengantin perempuan - vintage...

bebudak skang...pelamin moden...

lepas bersanding, tiba lah acara makan2...sebagai ahli keluarga pengantin, harus la i duduk di tempat yg spesel sket... tapi x le semeja ngan pengantin. tapi itu pun, makanannya... fuh.... alhamdulillah...memang kenyang and x diet la. hahahaha....(bilo nak insaf x tau... kejap je insaf, pastu ada je kenduri la...pot luck la... susah nye....banyak godaan!).

Pkol 3 petang, abis dah bergambar semua, kami pun balik... konvoi balik, singgah Tapah R&R, beli buah banyak2.... hehehhe..and singgah makan malam kat R&R dengkil (err...belasah sate kajang!).

Alhamdulillah, kitorang sampai PD around 10.30 pm. Semua kepenatan, esoknya tu sarapan beli jek... pasal lps subuh semua org tido balik. heheheh....

Okeh... tu je la citer travel i for the past week nih... la ni busy skek ngan keje... nanti2 i update citer lain plak...till then :-)

Wednesday, June 18, 2014

Travel Week- Part 1

Minggu ni schedule penuh dengan travel. La ni i bersiaran dari Kota Kinabalu. Sok ada meeting kat sini.

What a day!

Penat rasanya... pagi2, pi keje dulu. I have to masuk opis gak coz nak kena sign a few documents. Otherwise, sangkut la keje anak2 buah i... On the way nak pi keje, singgah petrol pump nak kluarkan duit. Ye la...nak pi travel kan... kena la bawak duit lebih sket for taxi fare etc. Sekali tu.... x leh nak kluarkan duit. Hahahahah...kad atm i tu dah lama (tahun 2003). So transaksi i dah disekat supaya i pi cawangan bank tu and tukar kad baru. Adoi la....

So rushing to office...siapkan sign2, balas e-mail2, cleanup my mailbox (cepat betui penuh!), discuss sket2 ngan my staff....already dah pkol 11 pagi. Cepat2 kluar and pi bank. Ingatkan lama la process nak tukar kad tu...tak sampai sepuluh minit dah siap eh... bagus betui bank ni... kad i siap ada gambar harimau malaya lagi... bank ni sponsor HM kot... So balik umah, siap2 barang and tunggu taxi sampai.

Since my flight was at 3.15 pm, i asked taxi driver to pick me up at 1.45 pm. On the dot taxi sampai and alhamdulillah, it was uneventful route to KLIA2. Ha... since i dah seconded to JV company, kat sini kena jimat2 sket...so kita naik Air Asia je... no more MAS, unless if MAS offer best rate. First time jejak KLIA2.

welcome to KLIA 2
Nice place! Tapi kemain jauh nak pi gate...penatnye i jalan... tapi tak pe la... exercise sket. Bila dah sampai gate, masuk ke ruangan menunggu.... and here start la kesengsaraan i (cewah! drama queen!). Tengah dok tunggu2, ada announcement kata flight delay sejam. Katanya sejam la... in actual sejam setengah. Penat i tunggu...dengan laparnya (purposely x makan pasal nak makan mee goreng mamak yg dikatakan sedap tu kat dlm flight... ahahaha). Pastu aircond kat ruangan menunggu nak berlepas tu, punyalah panas... x sejuk langsung...nk sesak napas rasanya dok situ. Dah la flight ni full, so ramai la manusia kat situ....

mana kapal terbang ni???

Around 4 pm baru bleh masuk flight and pkol 4.30 baru take off.... alhamdulillah...selain dari delay tu, x de apa2 yg x diingini berlaku... I selamat sampai hotel around 8 pm. Tapi plan i nak siapkan keje i awal2 and then rest tak menjadi la... ni baru lepas siapkan keje tadik. Seb baik sempat siap sebelum meeting sok. Tu pun sip msg my staff suh email benda2 for meeting tomorrow. Kalau sampai awal tadi, x le kelam kabut cam ni...

Okeh... Tomorrow i balik umah dah... sampai je KLIA2 nanti, terus balik umah MIL. Hari Jumaat i cuti sebab nak pi mengantar anak sedara i nikah ke Taiping, Perak (hence-minggu travel). I'll up cerita tu in part 2 ok...

Orait...Sabah cepat siangnya... sok subuh pukul 4.39 am. Baik lah i tido skang... till then :-)

Thursday, June 12, 2014

OWOJ

U all pernah dengar term ni? OWOJ? or may be u heard about TDOJ, or ODOJ?

If yes, i assume u may be one of the person yg involved in this OWOJ/TDOJ/ODOJ.

If not, it doesn't mean that you tak pernah buat this thing. May be u are one of the person yang OMOJ or even OYOJ.


So... for those yg x tau this term, I'm glad to inform you OWOJ is One Week One Juzu'. So there rest are =

TDOJ = Two Days One Juzu'
ODOJ = One Day One Juzu'
OMOJ = One Month One Juzu'
OYOJ= One Year One Juzu'

and the list can go on and on, depending on how soon u want to complete your juzu'.

As i said, sepanjang hidup kita sure kita akan habiskan khatam quran, it just that we didn't give it a name/term.

Actually I came across this term melalui ladies in my ex-scool group wassap. As a preparation for Ramadhan, dan nak membiasakan diri dengan membaca al-quran, we form a group of 11 and buat OWOJ. So each of us is assigned with one juzu', and we need to complete the juzu' that been assigned to us within one week (hence One week One Juzu'). Alhamdulillah, we are in the second round now nih...another round, we shall complete 30 juzu'. (the extra one person tu, to cover sapa2 dalam group yg uzur).

Apa syarat2 dalam group ni?
- Setiap ahli akan diassigned satu juzu'. Juzu' mesti complete dibaca dalam masa seminggu (kalo TDOJ, kena complete in 2 days la).
- Kalo ada ahli yang keuzuran, mesti maklumkan ketua kumpulan supaya juzu' tu dapat diagihkan kepada ahli yg lain.
- Semua ahli mesti update/communicate pada ketua once dah habis juzu' masing2.
- Kalo ada yg rasa tak sempat habis, mesti maklumkan pada ahli kumpulan selewat-lewatnya 2 hari sebelum tamat tempoh yg diberi (in case of TDOJ, mungkin bleh bagitau within berapa hours sebelum tarikh tamat etc.). Ahli lain akan membantu habiskan bacaan juzu' tersebut.

Tu je syaratnya...senang je kan? And for us, we set up a new wasap group for this purpose. Senang nak communicate with each other and senang nak mohon bantuan CPR kalo ada yg x sempat habis.

Jom kita semarakkan kedatangan Ramadhan dengan memperbanyakkan bacaan al-Quran... Buat ramai2, lebih mudah, dari nak buat sorang2... Just grab a few people, and u can form your own ODOJ/TDOJ/OWOJ group :-)

Tuesday, June 10, 2014

New Scale - New beginning?

Sorry u all...i'm a bit busy lately. Ni sempat jengah kejp jer...

Last week, pi ikut MDH gi Cosway. MDH dok cari barang dia, i dok usha2 barang dalam kedai tu...Sekali ternampak la scale yg i cari2... huhuhuhu... Apa lagi... kenyit2 mata sket ngan MDH, buat muka comel2 sikit (kikikiki..perasan!) dapat la rembat scale tu... hehehehe.... terima kasih bebanyak kat En Somi ku yg terchenta kerana men'support' pembelian ini... hehehehhe ;-)

Ni le Scale tu....
Apa yg best sangat scale nih? Sebab....

Yer... sebab ada body analysis!
Scale ni bleh measure body fat, water, muscle mass, bone density and calories kita masa timbang tu... Ha... mana i tak excited nak dapat kan scale nih... Now i bleh tau apa progress and changes in my body, walaupon weight i x bergerak.... yeay!

Scale ni jenama Health Club. Ada warranty card setahun. Mahal ke tak? Masa mula2 tu x tau harga, i ingat ratus-ratus la... rupanya RM 90. OK la tu kot...

On my diet plak, hari smalam restart balik portion makan (sbb last week balik kampung, makanya x de portion2...). Hopefully dgn adanya penimbang baru ni, lagi semangat la i nak istiqamah.... huhuhuhu... doakan i yer :-)

Till then...

Sunday, June 01, 2014

Recharged!

I'm going to be honest. The second part of my 90 days challenge this month is the worst ever. For the past 2 weeks, was my downtime. I x jaga portion makan, i x senam... Oh my.... and the weight is creeping up (insert scream here).

OK.... we need to renew our resolution.... now!

New month, new beginning... Eat Breakfast!!!! It's the important meal of the day. Without it, lunch and dinner would be 'sesi mentekedarah'.

And try to stick to this schedule makan (kalau x puasa):

Eat kurma within 1 hour after bangun tidur
Take breakfast around 7 - 8 am
Makan Snek around 10.30 am
Lunch around 12.30 - 1.00 pm
Snek around 3.30 pm
Dinner (if possible) by 7 pm (not possible is more likely... may be kena change to light dinner).
Snack at 9.30 pm
Tido around 11 pm to 12 am

OK...can i do it??? I really hope i can...

Just remember why you are doing this... The reason u do this... to be healthy, so that u'll produce good eggs in next IVF.

Chaiyyok!!!

p/s: need to put in reminder in my phone for the snacking part...how easy to forget it bila dah busy dengan keje....

2nd p/s: i need to blog more about my weight loss program...kalo tak, memang x buat... huhuhuhu....