Nuffnang Ads

Sunday, June 01, 2014

Recharged!

I'm going to be honest. The second part of my 90 days challenge this month is the worst ever. For the past 2 weeks, was my downtime. I x jaga portion makan, i x senam... Oh my.... and the weight is creeping up (insert scream here).

OK.... we need to renew our resolution.... now!

New month, new beginning... Eat Breakfast!!!! It's the important meal of the day. Without it, lunch and dinner would be 'sesi mentekedarah'.

And try to stick to this schedule makan (kalau x puasa):

Eat kurma within 1 hour after bangun tidur
Take breakfast around 7 - 8 am
Makan Snek around 10.30 am
Lunch around 12.30 - 1.00 pm
Snek around 3.30 pm
Dinner (if possible) by 7 pm (not possible is more likely... may be kena change to light dinner).
Snack at 9.30 pm
Tido around 11 pm to 12 am

OK...can i do it??? I really hope i can...

Just remember why you are doing this... The reason u do this... to be healthy, so that u'll produce good eggs in next IVF.

Chaiyyok!!!

p/s: need to put in reminder in my phone for the snacking part...how easy to forget it bila dah busy dengan keje....

2nd p/s: i need to blog more about my weight loss program...kalo tak, memang x buat... huhuhuhu....

28 comments:

  1. Ingat, good eating habit helps to produce good eggs.

    Berusaha, kak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes anis! (sambil tabik spring... ala2 polis...) hehehehe...

      Delete
  2. Memang kena makan dengan kerap dan kuantiti sedikit baru boleh boost metabolisme masalahnya ialah masa,.kak ni dah plateu,stuck tak boleh gi down lagi..aduhai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betui kak...and actually think masalah rambut saya yg kerap gugur ni pon berpunca dari pemakanan yg tak betul (selain faktor umur -tapi x nak ngaku...hahahahha) :p

      Delete
  3. hihihi....nampak sgt stress nyerrr eh ST...inshaaAllah boleh.wat reminder exercise and makan time bape tu...boleh boleh boleh. \(",)/ chayok!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaha...kadang tu stress tu alasan je...malas sebenarnya yg banyak... :-P

      Delete
  4. ST, diet Yani pun dah lama kelaut sejak-sejak laps aritu. Dah hampir sebulan, no exercise at all, no weight exercise, makan langsung tak jaga, banyak bagi excuses kat diri sendiri, cheat days lebih sehari dalam seminggu, portion nasi pun dah lebih segenggam. Adoii....berat badan dah naik 1-2kg. Memang terasa badan sangat lemau.

    Sekarang ni, memang bukan tahap setakat jaga makan je, nak x nak kena exercise jugak baru boleh ada penurunan berat badan. Haish...kalau perasan, dah lama juga Yani tak buat review Cabaran 90 Hari tu kan? Kecewa dengan diri sendiri..... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. same here yani, malu nak buat review pasal dah naik balik... huhuhu...saje je sabotaj diri sendiri kan... x pe, kita try lagi...biasalah ada up n down dlm usaha kita ni :-)

      Delete
  5. Arghhh saye pun kne diet tapiiiiii...sukarnyaaa...betul maybe kne blog at the same time utk naikkan smgt nak diet kan...hihi good luck kak nina!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la shida, bila vuat entry, terus semangat semacam je... heheheh... jom, join 90 days challenge ni...

      Delete
  6. kite pon tgh diet kecil-kecilan...meh lah share makanan. kite pon nak telur gemuk2

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh...nisa, i makan macam biasa je... cuma tang portion tu jaga... but good idea, bila share makan apa, x de la nak cheating sangat... kalo tak, hari2 cheating day.... huhuhuu...

      Delete
  7. salam kenal :) moga urusan utk ttc dipermudahkan. been there and i know its not easy. hang in there dear. lots of love!

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ for dropping by and eave comment kausar :-) InshaAllah, usaha selagi daya...

      Delete
  8. i tgh mentekdarah mee goreng ni. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehhe...ina, x per...u r still recovering...dah sihat betul nanti baru bleh sambung diet :-)

      Delete
  9. I am also forcing myself to eat breakfast, itulah yang paling malas sekali. In my reading, kalau boleh makan lebih kurang 400+ calories tapi malas punya pasal, kadang-kadang I makan yogurt dengan minum susu je.

    Cuba balik Malaysia nanti, lebih 400++ kalori kot haha

    Oh another tips I got from soemone, after worjout, try makan within 30 minutes tapi eat light, cukup untuk ransang metabolism, bukan untuk melantak macam tak ingat dunia [which is what I did :(]

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ for the tips chics... tu la...payah bebenor nak breakfast...except kat umah MIL and umah my parent. hehehehe..tu bukabn breakfast je, lunch, dinner snacking semua complete (and usually terlebih sudah....huhuhuu...)

      Delete
  10. jom amalkan makanan sunnah jom!!

    ReplyDelete
  11. haih..camne ni..sue punya mcm tak jalan je.. sedih.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom sue, normal la tu, ada up and down... kita recharge balik... jom buat entry pasal diet kasik semangat balik :-)

      Delete
  12. SweetT..snack apa yg sesuai dimkn waktu snack time tu yek? Mcm buah ok ke?instead of biscuits..huhu..waktu pemakanan ni mmg susah la nk jga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. buah ok jugak umie, or can try kekacang... tu pun OK as snack.

      Delete
  13. chaiyok chaiyok..
    utk snek elok amlkan kekacang kan.. tak pon buah buahan..

    ReplyDelete
  14. salam sweet .. tumpang lalu.. :) sblm breakfast kalau boleh dptkan air barang seliter. kalau tak dpt.. try dpt kan 500ml. esoknya try tambah sikit & next day tambah lagi. istiqamah. insa'allah jadi biasa nanti. sy selalu pagi 2 liter. dulu seliter. air penting utk turun berat badan. lagi.. sblm lunch dptkan air lagi. dpt seliter lagi bagus atau lebih. kencing2 tak apa. lemak keluar sekali. kalau tak kencing2 lemak kita berpusing kat dlm badan mcm akuarium kotor air tak keluar. lepas lunch minum ala kadar jer. lepas 3 ke 4 jam lunch, dpt kan air lagi. seliter ker atau lebih. sehari dpt 3 liter dah cukup bagus. kalau lebihkan sikit lagi bagus. malam jgn minum banyak. kang terkencing2. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks pam, so far memang try banyakkan minum... target masih lagi 2 litres per day... inshaAllah, will try more :-)

      Delete