Nuffnang Ads

Thursday, June 12, 2014

OWOJ

U all pernah dengar term ni? OWOJ? or may be u heard about TDOJ, or ODOJ?

If yes, i assume u may be one of the person yg involved in this OWOJ/TDOJ/ODOJ.

If not, it doesn't mean that you tak pernah buat this thing. May be u are one of the person yang OMOJ or even OYOJ.


So... for those yg x tau this term, I'm glad to inform you OWOJ is One Week One Juzu'. So there rest are =

TDOJ = Two Days One Juzu'
ODOJ = One Day One Juzu'
OMOJ = One Month One Juzu'
OYOJ= One Year One Juzu'

and the list can go on and on, depending on how soon u want to complete your juzu'.

As i said, sepanjang hidup kita sure kita akan habiskan khatam quran, it just that we didn't give it a name/term.

Actually I came across this term melalui ladies in my ex-scool group wassap. As a preparation for Ramadhan, dan nak membiasakan diri dengan membaca al-quran, we form a group of 11 and buat OWOJ. So each of us is assigned with one juzu', and we need to complete the juzu' that been assigned to us within one week (hence One week One Juzu'). Alhamdulillah, we are in the second round now nih...another round, we shall complete 30 juzu'. (the extra one person tu, to cover sapa2 dalam group yg uzur).

Apa syarat2 dalam group ni?
- Setiap ahli akan diassigned satu juzu'. Juzu' mesti complete dibaca dalam masa seminggu (kalo TDOJ, kena complete in 2 days la).
- Kalo ada ahli yang keuzuran, mesti maklumkan ketua kumpulan supaya juzu' tu dapat diagihkan kepada ahli yg lain.
- Semua ahli mesti update/communicate pada ketua once dah habis juzu' masing2.
- Kalo ada yg rasa tak sempat habis, mesti maklumkan pada ahli kumpulan selewat-lewatnya 2 hari sebelum tamat tempoh yg diberi (in case of TDOJ, mungkin bleh bagitau within berapa hours sebelum tarikh tamat etc.). Ahli lain akan membantu habiskan bacaan juzu' tersebut.

Tu je syaratnya...senang je kan? And for us, we set up a new wasap group for this purpose. Senang nak communicate with each other and senang nak mohon bantuan CPR kalo ada yg x sempat habis.

Jom kita semarakkan kedatangan Ramadhan dengan memperbanyakkan bacaan al-Quran... Buat ramai2, lebih mudah, dari nak buat sorang2... Just grab a few people, and u can form your own ODOJ/TDOJ/OWOJ group :-)

10 comments:

  1. Good effort sis..kami kat tempat keje inshaAllah teruskan taddarus..mudah2an kita dapat bersua dengan Ramadhan lagi..Amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin...tak lama lagi dah kan kak :-)

      Delete
  2. oh i can imagine makcik2 kat kampung sembang
    mak kiah: 'eh mu odoj ke? aku noob lagi so omoj je la ramadhan ni'
    cik peah: 'ah ah kiah, sama la kita. dengar2 si salim buat todoj tahun lepas. marah si bedah haaa'
    bedah: 'ewah2 korang ni sebut2 salim aku kenapa? kalo korang todoj cam salim tu takde la masa nak sembang2 kosong ni ha.'
    teaD: 'sudah2 la makcik. umur makin meningkat. umah kata pi, kubuq kata mai. yolo gitu'

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah....mak cik2 skang pon 'in trend' tau TTD... :-)

      Delete
  3. Yup...membe whatsapp sekolah pun br je ajak wat odoj ni....moga dapat berjalan lancar..pengisian yang bgs seperti ini ptt diteruskan..

    ReplyDelete
  4. Husband akak pun ada buat mcm ni dgn kwn2 dia. 20 people in a group, bahagi pulak kpd 10 pairs. Each pair akn bc ayat yg ditentukan, in case sorg x sempat baca another one akn cover. Depa pilih ODOJ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bravo! Kami baru nak start, so owoj la dulu...,moga2 lps ni bleh odoj plak :-)

      Delete
  5. interesting... how to join? currently im in understanding Quran in 45days whatsApp group... where everyday we will be giving 2 audio files on explaination on quran versioning... kira macam dgr translation Quran...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus tu nira... for odoj/owoj ni, u can set up ur own group... buat dgn kengkawan or better yet, ngan ahli keluarga sendiri...

      Delete