Nuffnang Ads

Monday, August 29, 2011

Project Hujung Minggu 2

As mentioned last week, i continue my weekend project of 'buat kuih raya'. This week, managed to do 3 jenis kuih lagi... it all started on Friday nite.

For first kuih, saya buat kuih tart nenas. Lepas membeli belah di TESCO, saya pun started with membuat jamnya.
Jam tengah menggelegak di kuali
The next day, baru la dibuat tart tu...

Alhamdulillah...first time buat jam and tart ni. Resepi saya google jek. Agak2 tengok review bagus2, saya pun try la... Walaupun agak huduh rupa tart saya, tapi Insya-Allah sedap jugak la... huhuhuh (get into a basket and lift myself up). Sepanjang buat tart ni, memang tak aman hidup saya. my phone keep on ringing. Dapat call from sales bagitau customer dia x leh buat payment pasal system down. Adeh! terpaksa la berenti kejap-kejap2 and check status dalam SAP, call orang technical, call team member semua (Abis hp saya terkena calitan marjerin n tepung).

Sabtu malam plak, buat biskut kelapa. My MIL favourite. Dia siap gorengkan kelapa parut lagi untuk saya buat kuih pebret dia tu. Baru nak uli bahan2 tu jadik doh, tetiba dapat call kata ada double payment deduction from customer's account plak. 2x Adeh! Terpaksa la berenti and ask my SIL tolong sambung uli bahan2 jadik doh. After check in SAP and sent email to the person involved, baru la bleh sambung balik buat kuih. Alhamdulillah, sedap biskut kelapa tu. Tapi dah jadik macam cookies lak... leper jer biskut tu sebab my SIL dah letak marjerin lebih dalam adunan saya tadik... huhuhu... tak kisah la kan...bila masuk perut, semua sama jer rupanya...

The next day, kami (me & SIL) 'mengulang buat' (sesuai ke wording ni??) biskut peanut butter. Kali ni saya buat 2 adunan terus. Alhamdulillah...semua ok. Tak de yang hangus etc.

Akhirnya...inilah senarai kuih raya saya tahun ni
  • Chocolate chips cookies (yang agak keras ittew..tapi sedap tau!)
  • Peanut Butter
  • Biskut Nescafe
  • Tart nenas
  • Biskut kelapa
  • Cornflake madu
Ok la tu...memang cukup2 6 bijik bekas kuih yang saya ada. Tapi selalunya kalau tetamu datang and inform, saya suka masak2 mee/spageti etc. Tapi kalau yang datang x bagitau, memang makan kuih raya je la... ehheheh

Lepas siap semua kuih raya, saya operasi kemas rumah plak belah petang ahad tu. Siap panjat2 kerusi meja (maklum la... i ni kan rendang orangnya...) nak lap kipas and bahagian2 yang tinggi tu untuk sapu sawang. MDH pun ada and dengan ringan tulangnya membantu (suka i...). Lagi bertambah suka bila siap kemas MDH kata 'hari ni x yah masak...kita beli jer'. Yey!

Malam, operasi kemas beg baju pulak. Satu beg untuk hubby, satu beg untuk saya. Seperti yang dijangka, beg saya memang penuh... tu pun rasa macam x cukup jer...

Pagi ni, I'm still working (sigh...boring la...) Anak buah pun 2 org jer yang ada kat opis ni. Nak buat caner... kena la masuk jugak. Bagik can diorang cuti tahun ni. Tahun depan saya pulak nak cuti. :-)

 Petang ni, saya akan pulang terus ke MIL house dari office. MDH pulak akan balik terus dari tempat kerja dia di melaka. Uih...tak sabar nak start cuti raya. Harap2nya, system payment ni tak problem la raya ni... Problem kalu...tak raya la saya...

Ok...before I'm off, I'd like to wish all of u Selamat Hari Raya Aidilfitri. Kullu amm wa antum bil khair....Maaf jika ada tersalah bahasa, tersilap kata sehingga mengguris hati anda semua. Semoga Allah menerima amalan kita sepanjang bulan Ramadhan ini. Semoga kita semua dipanjangkan umur untuk bertemu semula dengan Ramadhan tahun depan.

Have a Blast Raya everyone!

Saturday, August 27, 2011

Tazkirah tentang rumahtangga

Just read Ustaz Hasrizal entry about marriage. I like it. You can read it here. Semoga bermanfaat untuk kita semua.

On Raya preparation: Jap lagi nak start buat kuih... Doakan hasilnya ok yer... hehehehhe :-)

Monday, August 22, 2011

The Biggest Looser...(Not that Big pun...)

I am not fat nor I'm skinny. I've told you before... But since I've been married, I've gained almost 15 kgs. That is average of 2.5 kg per year i.e 0.21 kg per month. And this year, is the highest weight I have ever gained so far. I've tried some loosing weight product but it just a waste. I did try starving, but u know what was bound to happend... Overall, my previous diet regime did loose me a little weight, but later on I gained more (sigh...) 

A week before Ramadhan, I reflected on myself. I know I have reach a point where I'm overweight. Honestly, I was a little sad with my lack of discipline when it comes to food... my favourite food. Yup... I luv to eat. Especially those sweet things. And those yummy things... I simply love to eat. I know this can't go on... I would end up gained another 20 kgs when I reach 40. Woooo.... NAUZUBILLAH... Can't imagine how to carry that much of fat in such a small frame. For sure sakit lutut and kaki punya...

That was when I came to a new resolution. I need to shed these extra weight. At least to get back my normal BMI and get out of the overweight zone. A few days before Ramadhan, I bought digital scale to measure my progress. I stock out the food that is healthy. A lot of vege and less carb. That is my plan ( I think I have enough fat to be converted into energy :-) heheheh).

From first Ramadhan, I cut out as much as I can on rice. Drink a lot of water during sahur and eat lauk2 and vege/fruits jer... As far as I can remember, I only eat rice 3 times during this Ramadhan (tu pun dalam 3 sudu je). I really watch what I eat. I count calories (not exactly counting.. agak2 jer based on the nutri info on the packages and from internet). Alhamdulillah... I've loss some weight and my BMI has been back to normal (but still at the edge of normal BMI).
My Digital Scale :-)

I have a long way to go. My long term target, to get my weight at most 3 kgs more than the weight when I was studying at Uni. That is a very longggggg term target, looking at my progress so far... hehehhe... My short term target; to reduce my weight so that I'm out of overweight zone. I did achieved that (kudos me! yey!). So my next target is to reach at most 7 kilos from the weight that I was during my uni time. I did not set time to achive this. Lets go slow and steady.

Dear readers, please pray for me. Hopefully I'm discipline enough and istiqamah with my plan. Amin...

Sunday, August 21, 2011

Projek Hujung Minggu

Bermula seawal jam 10 malam, Hari jumaat malam sabtu yang lalu... bermulalah projek kuih raya saya... Hehehe..

Kuih pertama : Chocolate Chip Cookies. Got the recipe from forwarded emails. I started from 10 pm to almost 2 am baru habis semua. The first batch masuk oven, terpaksa dibakul sampah kan sebab hangus hitam legam. Sampai berasap oven saya... kes..kes..kes... but the next batch, alhamdulillah...ok. Sedap rasanya. Cuma keras sikit but still edible. Huhuhuhhu.... I have done my search through internet. Perhaps the following were my mistakes that causes the cookies keras sikit:
  • I beated my flour in with the hand mixer at high speed instead of stir it/beat it at lower speed i.e i overmixing the dough
  • I think i overcook the cookies. The temperature may be not as accurate as it should be.
And due to kekerasan cookies tu, I plan to eat it myself...not as part of my kuih raya. malu la nk bagik org makan cookies keras. Tapi family member bleh rasa yer... 

The next day, saturday morning, saya buat resepi yang memang tak pernah ketinggalan dibuat oleh keluarga belah saya... Cornflake madu. Dah lama x buat sendiri (tahun-tahun lepas adik saya tolong buatkan) terpaksa call adik saya mintak exact measurement of ingredient. Heheheh...
Beginilah rupa biskut Cornflake Madu
Alhamdulillah....senang yo nak buat kuih ni. Kejap jer dah siap.

Next kuih, saya buat biskut nescafe (sabtu malam) and biskut peanut butter (ahad pagi). Ni resepi kuih belah suami saya pulak. Saya siap amik buku resepi; handwritten by my MIL nak buat kuih2 raya ni (buku resepi tu dah berusia 22 tahun tau!). Since this year pun my MIL x buat kuih raya, I offered to buatkan untuk dia sekali.  My SIL yang bongsu datang my house to help me buat these two biscuits. Alhamdulillah....semua ok. Cuma quantity yang terhasil tu agak sedikit (coz the resepi tu each batch adunan sikit jer...) So next week may be nak kena buat lagi sekali.

Semua kuih2 tu (kecuali chocolate chip) telah selamat dikirim ke rumah MIL petang tadi (my SIL yg bawak balik).

Next Kuih Raya Project : Plan to bake another batch of Biskut nescafe and biskut peanut butter. Also to bake biskut kelapa (my MIL fav) and tart nenas; kalau masa mengizinkan and if my MIL buat inti nenasnya...hehehe (nak buat sendiri takut x sedap lak...).

Tomorrow is monday... Just a weak+ to Hari Raya. Kejap betul masa berlalu...

p/s: Buat entry sambil tengok Dilwale Dulhania Le Jayengge... teringat zaman2 belajar kat uni dulu... siap 'bukak panggung' (guna computer) kat bilik dengan roommates and kawan2 nak tengok cerita hindustan.

Friday, August 19, 2011

Petua, Ramadhan

I listened to radio this morning (on the way to work). Ustaz Zahazan had shared on  petua untuk memulihkan bayi songsang. According to him, he got this petua from a Sheikh in Arab (can't remember which part). What u need is minyak kelapa dara or just a plain minyak kelapa (bukan kelapa sawit yer...itu minyak masak...hehehhe). Bacakan surah At-Tariq ayat 1 hingga 7, dan sapukan dari perut hingga kawasan rahim dengan bilangan ganjil (3x ke...7 x ke...). Semoga ini bermanfaat buat semua.

Ramadhan dah masuk hari yang ke 19. Malam ni bermula lah pusingan 10 malam akhir Ramadhan. Cepat sungguh masa berlalu. Meh kita sama-sama mengimarahkan 10 malam terakhir ni.

Weekend ni nak start buat kuih raya. Weekend je la pun yang saya ada masa. Tahun ni berazam nak buat kuih raya sebab oven yang saya beli setahun yang lalu hanya pernah digunakan 2 kali jer... tu pun, sekali saya guna (buat cinnamon bun yang jadik cinnamon biscuits), and sekali lagi adik saya yang buat kek kelapa (alamak....aku teringin la kek kelapa ko mimi...sodap!). Please wish me good luck! Even though I luv dessert, tang biskut & kuih2 ni bukanlah kepakaran saya.

Harap-harapnya kuih saya buat nanti tak la keras macam batu.... huhuhuhu....

Sunday, August 14, 2011

Majlis Ifthar 13 August

Yesterday, I went to Majlis Ifthar organised my hubby's school mate. It was an annual event (with different host every year). And this year, the event was an event that is much awaited by everyone. Why? Please scroll down below to know who this years' host...





I took the opportunity to take photo with her.
Well... It just happend that her hubby was my hubby's room mate during sekolah-sekolah dulu. What a small world. And as expected, the crowd was much larger as compared to previous Majlis Ifthar (sapa nak miss pi umah celebrity ni??). The host also invited a few anak yatim from Ma'had tahfiz in Paya Jaras to have the ifthar with us. The event started with berbuka puasa, and then solat maghrib and dinner buffet stle. The much awaited menu was kambing bakar (as usual la... diorang memang tak leh miss this menu when buat gathering...But i pun suka la...) Sedap tau... Just look at the line that we formed semata-mata nak amik kambing bakar ni...

Belakang tu ramai lagi yang beratur sebenarnya...
The event ended at 12 midnight. They had a batch meeting and pembentangan aktiviti tahunan...macam AGM la pulak... We all (the wives and children...) yang tak de kena-mengena tu, duk dengar je la mereka meeting sambil berbual-bual among us. Overall, the event was very nice and the food was superb. Amy also very nice in person and very down to earth. (In addition to that, she is really cute and petite... kecik dari i tu...)

It was fun, and this is the first time i berbuka puasa ngan selebriti tau.... jakun la sikit...hahahahhha :-P

On another note... let's do the best for this 2nd half of Ramadhan.

Thursday, August 11, 2011

Wasiat Nabi Adam

Last tuesday, we had a berbuka puasa session with rep from the management. We had invited an ustaz for a ceramah while waiting for the time berbuka puasa. Can't remember the ustaz's name. But his ceramah was really really interesting and funny. Personally I had a good time listening his ceramah. I'm not sure what his ceramah specific topic since the ceramah already started when I arrived.

Anyway, one of the points that i remember; he was talking about Nabi Adam's advice to his sons...

  1. Kamu jangan merasa tenang dengan dunia ini, maka saya ketika merasa tenang dengan syurga, Allah s.w.t. tidak redha dan mengusir saya daripadanya.” ( jangan kita merasai ketenangan dengan dunia kerana Nabi Adam A.S. diusir dari Syurga kerena setelah merasa ketenangan dan lupa diri lalu melakukan kesilapan sehingga Baginda diusir dari Syurga).
  2. Jangan menurutkan hawa nafsu wanita, maka sesungguhnya saya telah menuriti hawa nafsu wanita sehingga makan pohon yang dilarang dan menyesal.
  3. Tiap amal yang akan mahu dikerjakan harus kamu perhatikan akibatnya, sebab andaikan saya memikirkan akibat maka saya tidak akan menerima akibat ini.” ( Akibat makan buah Khuldi Baginda terpaksa keluar dari Syurga ).
  4. Jika hatimu tidak tenang (ragu-ragu/was-was), maka hindarilah perbuatan itu, sebab saya ketika akan makan pohon larangan itu hatiku was-was tetapi tidak saya hiraukan, maka saya menyesal
  5. Bermusyawarahlah dalam semua urusan sebab andaikan saya musyawarah dengan malaikat Jibril tentang memakan pohon itu, tidak akan terkena akibat ini.
 Let's us take this advice to our heart...

Ramadhan sudah 1/3 berlalu...marilah sama-sama kita pertingkatkan ibadah dalam 2/3 yang terakhir ini... Amin.

Saturday, August 06, 2011

I'm glad it's over

It was a hectic day, yesterday... Phew! I'm glad it's over... really looking forward to spend this weekend resting and 'lazying' (is there such a word?) around.

It all started with a rush driving to our training centre. I didn't woke up late. I woke up as usual. But i forgot that I've washed my clothes last night and now i need to 'sidai baju' before i went off to work. End up, I was 15 minutes late from the time I was suppose to leave my house. Luckily the traffic was not so bad. I arrived only 5 minutes earlier than the time that our program should start. And I was the program co-ordinator. Hehehhe... Tapi biasa la kan... the team member semua lambat. At last we started half and hour late than scheduled. We were having an Away Day to discus on the process flow of the new payment system that we adopted. We need to finalised it asap and to present it to our management by end of this month.

It was suppose to be a smooth Away Day. Just a discussion over the process flow. Instead, we were hit with the news that our payment system is still down (it was supposed to be ok yesterday evening) and the payment was not updated into the system. Adeh... As a result a lot of order were blocked and we need to resolved the issue asap. We end up doing both... the process flow discussion and getting the system back to normal. We were discussing on the process flow, then calls from all over malaysia get in and we need to explain the status to our regional offices, then on the process flow again, then to call our IT guys and check on the status, then on process flow again, then to call banks and ask what is the status at their side...and back to process flow again...so on...so forth... It was like a 'bilik gerakan' if you know what i mean.

At last at 4.15 pm, we managed to resolved all issues and updated the payment. Fuh!!!! Lega... Now we can enjoy our Berbuka Puasa session at Holiday Inn Glenmarie. Highlight of the day! and really a treat to us to finish up this week with something nice :-)

Hotel Lobby

We arrived around 6 pm (awainya....) need to check up the reservation, the table etc...that's why. After dah confirm our table layout everything, me and the other 2 ladies hang out at Hotel's reception area. When all the guest arrived, we went to our reserved table for the berbuka puasa. The food was superb and the buffet spread was a lot. But since I'm on diet this Ramadhan, I just get to eat half kebab daging, 5 cucuk sate and a plate of mihoon sup ekor. Hehehhehe...


That sums up my day yesterday.

p/s: Kesian MDH kena berbuka sengsorang smalam... sori ye abang...

Wednesday, August 03, 2011

The Surprise - OPS Birthday

My hubby's birthday is on 2nd August. As I told you before, I had planned a surprise for him. Since the surprise need to be done exactly at 12 am, I took a nap (boleh category as nap ke?) at 10 pm.

Exactly at 11.50 pm, i woke up (dah kunci jam siap2 dah...kalo tak kompem terlajak punya). MDH tak tido lagik...tengah main computer game. Chantekkk!!! So, dengan buat2 muka ngantuk, i turun ke tingkat bawah buat2 nak pi minum air. Sempat jeling my hubby yang main game, tengok dia khusyuk jer main game... bagus...

Sampai tingkat bawah, terus menuju ke peti sejuk untuk mengeluarkan kek yang berjaya diseludup masuk ketika MDH pergi pasar ramadhan. Bukak kotak and letak kek atas meja di ruang tamu. Then, pi bilik belakang and bawak keluar hadiah yang berjaya diseludup masuk bersama kek tadi. Ok, semua dah ready...bleh nyalakan lilin. Kek...check! hadiah...check! lilin dinyalakan... check! Masa untuk beroperasi...

Ambik HP and call my hubby yang di tingkat atas lalu berkata "Abang...tolong...kaki ayang cramp!" Berlari-lari MDH ke bilik tidur (ingatkan i dah balik ke bilik n sambung tidur). Terpaksa la jerit skek malam-malam buta ni: "Abang...kat bawah la...." Terdengar la MDH berlari-lari anak ke tingkat bawah sambil bertanya apa yang aku buat dok kat bawah malam2 ni... Sebaik jer MDH muncul di ruang tamu....

"Happy Birthday to you....Happy Birthday to you...Happy Birthday to Abang.... Happy Birthday to you..."

I sang the song dengan suara yang sumbangseh... huhuuuhu.... terkejut MDH... Lebar senyumannya when I wish his birthday. Menjadik surprise saya :-)Seronoknya!

Abang Dear, hope u like my present... coz i like it so much. Hahhahahah (ni beli present untuk hubby ke diri sendiri?)

Monday, August 01, 2011

Ramadhan - Day 1

Alhamdulillah...selamat menempuh hari puasa yang pertama. Hari ni masuk opis awal sikit (awal banyak sebenarnya!) pkol 7 dah terpacak kat opis. Sebab nak balik awal. Pkol 4 dah boleh balik. Bersyukur sangat company ni introduce flexi hour. Senang sikit nak adjust masa sendiri.

Walaupun i bertolak kluar umah selepas subuh, kenderaan di jalan raya punyalah banyak... tak sangka ramai sungguh orang yang keluar awal pagi untuk pergi kerja di Kuala Lumpur. Tapi, alhamdulillah, tak ler jam teruk. Sikit-sikit jer... Balik pun cam tu...Ingatkan pkol 4 dah awal... rupanya boleh tahan gak banyak kenderaan waktu tu.

Anyway, semoga esok akan lebih baik dari hari ini.

Daripada Abu Hurairah daripada Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud: Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu.
(Diriwayat oleh imam Nasai'e, Ibn majah, Ibn Habban dan Baihaqi)

p/s: Esok birthday my dear hubby. Nak buat surprise kat dia malam ni :-) hehehehhe....