Nuffnang Ads

Monday, November 07, 2016

Spelling and usage of english word

Ok, i bukan la terer sgt english ni. Smtimes i pon ada salah eja. But if u encounter wrong spelling or wrong word used yg boleh bagi makna lain, would u tegur that person? Bgtau yg wassap dia/updates dia di blog/fb ada salah guna perkataan or wrong spelling?

Sbb mcm serba salah... takut salah paham berlaku kalo ditegur, kalau x tegur pulak, kesian plak kt org tu. 

Kalau i rapat ngan org tu, i akan tegur. Kalau i x rapat, i x berani nk tegur sbb takut teguran disalah ertikan... 

How about u?


Ni contoh... nak kata door gift jadi doggie 😅

Till then 😘

Thursday, November 03, 2016

The Decision

Backdated Entry:

12 August 2016

Friday, the Blessed day of the week. 11.36 am. I was browsing my lappy kat opis, tgh tgk barang2 nak beli utk bakal anak kucen i. This was the starting point, when my life starts on emotional roller coaster journey.

My phone's ring out a tone signaling A wassap msg coming. It was from my sister, saying that a baby is available for adoption, the mother is at the hospital already and whether i want to adopt the baby or not... 


And i was like 😱😱😱😱😱 whattt???!!!! Is this really happening? Menggigil i dapat msg from my sister. I mmg x aktif mencari anak angkat. And up to some point i really wanted to try on my own.

It was so sudden, but my heart immediately wanted to say yes... but i'm working and i have classes on the weekend. The baby is newborn. Cemana i nak jaga? And a lot of other doubt came into my mind.
I told my sister, to give me some time and let me discuss it over with MDH.

Lepas i bertenang seketika, i msg MDH about this. His answer just simple - "OK ja, but we need to plan for it". Ye la kan... We are taking responsibility of being a parent. We must be responsible in making decision.

OK, OK... Let's do some plan... the big question yg i terfikir masa tu, siapa nak jaga baby masa i pi keje. Sapa nak jaga baby masa i pegi kelas on weekend? I kerja and ada kelas on weekend, masa bila nak bonding ngan baby? Ya Allah...boleh ke i nak jaga baby, keje and study? Boleh ke?

OK, OK... tarik nafas...lepas...tarik nafas... lepas... Calm down! Think it through... Take step by step...
We need to plan if we want to make this happend.

First thing first -  baby sitter. Siapa i nak carik jadik baby sitter ni? OK...Let's google taska or baby sitter area around my house. Browsing the internet...browsing... ni iklan lama... Taska ni macam tak ambik newborn... huhuhuhu... OK, jom tanya jiran sebelah umah, mana dia hantar anak dia. And nak tak babysitter dia ambik baby...

Msg Masuk - jiran kata, babysitter dia tanak dah jaga baby. Jiran i suggest tanya kat akak yg duduk selang a few houses from mine. Skang ni dia jaga sorang budak ja... So i asked akak A. Alhamdulillah, she said yes!!! Yes! Settle satu perkara on babysitter.

Now on weekend... let's ask my sister. Rumah dia x jauh dr tempat i belajar... and yes, she said yes as well.

But, i think i kena ambik cuti la...nak bonding ngan baby, and nak focus on induce lactation so that i boleh jadikan baby ni anak susuan... i need to take unpaid leave. Errr...cukup ka simpanan nk meet commitment? Let's calculate... hmm... OK kot kalau nak take unpaid leave 2 months...

And i smile...
Lega...terus lega... sebab now i have a plan :-) Next step; further discussion with MDH.


13 August 2016

I was told that the baby was born yesterday! Baby girl. My sister sent her photo, and my heart melted... just melted... (sigh...). I was in my class during that time. And God... susahnya nak control the feeling. Yes, I cried in my class... during the 10-minutes-break-that-the lecturer-gave-us-in-between-the-lecture-where-i-check-my-hp-for-whatssap-messages. After that, i just loose my focus. Just teringatkan the baby, what would be the final decision that we will make, a lot of preparation that we need to do sebab if we were to decide that we want the baby, we need to prepare everything in 2 weeks! Seriously, I just want to lie down and think...


14 August 2016

Over the 2 days, we (me & MDH) think it through... It is 100% for me. Coz bagi i, ini rezeki.I still remember my doa masa last Ramadhan... Kalau cara nak perolehi anak ialah dengan berusaha on our own, I minta Allah murahkan rezeki kami dan permudahkan urusan kami. But if it is dengan cara ambil anak angkat, I minta Allah lorongkan jalan tu.And here it is... Allah dah lorongkan. So I'm 100% yes.

MDH still thinking over the 2 days. I understand... My MIL is still battling her cancer, has a few rounds of chemo. And to have additional responsibility and amanah, it is not an easy decision sebab kat akhirat nanti Allah akan tanya balik sama ada kami tunaikan amanah tu dgn baik ke tak. But in the end, he decided and it is YES! Alhamdulillah... May Allah ease our journey in this...

I was prepared to have a kitten. I end up having a baby :-) Nikmat Tuhan kamu yg manakah kamu mahu dustakan? (crying....)

Please, do pray for us ya... May Allah permudahkan persediaan kami...

p/s: remember my entry Hello? It was all about this :-)

Adoption Process/ Proses Pengangkatan Anak Pelihara/ Anak Angkat

Hello dear readers... Masih ada lagi ka readers blog sendu ni. Hahahaha... Anyway, how are u? I doakan smg u all sihat sejahtera dan diberikan kelapangan hati buat semua.

I'm back to the office since last tuesday. After 2 months of leave, memang lemau ler nak masuk opis balik. But life must go on... x keje, x dop gaji la pulak kan... huhuhu...mengumpul kekuatan dan semangat. Masa keje mmg dok teringat Amna. X zabar eh hakak ni nak balik umah jumpa Amna... hehehehe...

Orait... i still hutang u all cerita on the process of adoption kan... Memula ingat complicated la sangat sebab nak kena pi court bagai... rupanya idak la complicated mana...

Orait... on 30/8, i and My Dear Hubby pegi court untuk proces akuan bersumpah mengambil Amna sebagai anak angkat kami. We met Amna's biological mother kat court tu. Sebab the biological mother kena buat akuan bersumpah juga mengatakan dia serahkan anak tu pada keluarga angkat. Pesuruhjaya sumpah di mahkamah tu kemudiannya akan buat pengesahan dan legalisekan document akuan tu. You need to retain both original copy of akuan bersumpah tu (akuan ibu kandung yang menyerahkan anak and akuan keluarga angkat yg mengambil) untuk proses pengangkatan dan mendaftarkan pengangkatan tu di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) selepas 2 tahun dari tarikh ambil baby.

Lepas settle kat court, baru la kami jumpa Amna, dan bawa Amna pulang ke rumah kami. 

But the process doesn't stop here. Sebab kanak2 di Malaysia ni dilindungi bawah Akta Kanak-Kanak yang mewajibkan sesiapa yg ambil anak angkat, untuk memberitahu Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM)  - Bahagian Kanak2 tentang hal ini. Pemberitahuan mesti dibuat dalam tempoh 7 hari dari tarikh ambil baby/anak angkat. Kalau lambat boleh dikenakan hukuman denda rm10k or penjara 2 tahun kot kalo x silap. Cara nak beritahu, isi borang 12. Borang ni boleh minta dengan JKM. Atau kalau pengangkatan melalui rumah perlindungan, i diberitahu biasanya dorang akan sediakan. U all just need to submit the form pada JKM berdekatan dgn rumah u all.

Lepas submit borang 12 ni, nanti pegawai in charge akan panggil untuk interview pasangan yg ambil anak pelihara ni. sekali tu ja interview. I was told dulu2 ada dibuat lawatan ke rumah dalam tempoh 2 tahun tu. Skang dah x buat dah. Lepas interview, kalau pegawai tu puas hati yg anak pelihara tu akan terbela nasibnya duduk dgn keluarga angkatnya, pegawai JKM tu akan keluarkan borang 13, yg menyatakan sokongan pengangkatan. Borang ni nanti akan digunakan sebagai supporting utk memohon sijil pengangkatan dari Jabatan Pendaftaran Negara and sahkan yang anak tu anak angkat kita dari segi undang2. FYI, selagi x disahkan oleh JPN, anak tu masih boleh diambil semula oleh keluarga kandungnya... 

Alhamdulillah...Kami dah terima borang 13 dari pegawai JKM. So now, kita tunggu la 2 tahun... after 30/8/2018, kami dah boleh start pendaftaran anak angkat di JPN. Kalau umur panjang, and blog ni idup lagi juga ada kesempatan, I'll share how the process kat JPN nanti :-)

InsyaAllah, I'll try to update lebih kerap kat sini... Actually I banyak update kat my ig @ninaafida, almost every day. Tu yg jarang blogwalking skang nih... And if u r my blog reader, say hi to me kat my ig ya :-)

Till then...