Nuffnang Ads

Tuesday, November 27, 2012

Alamak...macam nk demam!

I baru jer baik dari batuk yang sgt lama (sebulan lebih i batuk...) la nih, tekak dah sakit sejak pagi semalam... idung dah start2 nak sok sek...sok sek... badan mmg dah sakit2...

x leh jadik nih! mcm nak demam+selsema+batuk plak nih... hubby i dah mc dah hari nih. Dia punya symptom menyerlah dulu dari i (sah, mesti la dia pembawa virus nih! huuhuhuuh). Tapi agaknya tekak i bertambah perit coz smalam i belasah rambutan kat opis (ngeee....dah staff i bawak...kacik ati lak kalo tak jamah - read jamah as 'melantak' yer).

Owh...I can't afford to fall sick nowadays... banyak kerja n nak pekse lagik nih... adeh....

so plannya:
- continue taking my vit c.
- gargle with salt water (jap lagik nk buat).
- x minum minuman sejuk (tapi bila i google ada yg sarankan makan aiskrim...)

worst case scenario, kalo makin teruk kena la jumpa doctor (malasnya...)

okeh...hopefully will regain my health soon.

Till then!

Saturday, November 24, 2012

A year older, a year wiser...

Dah 33 tahun hidup di bumi Allah ni... kalau ikut average Malaysian lifespan by UN (2005-2010), dah almost separuh jalan dah ni... U all tahu tak mengikut kajian tu (source wikipedia) lifespan rakyat malaysia average ialah 74.2 tahun. Namun, Wanita lebih lama hidup (76.7 tahun) berbanding dengan lelaki (72 tahun). Malaysia berada di tangga ke 67. Yang paling tinggi life expectency ialah Jepun (82.7 tahun). Yang paling rendah di kedudukan 194 ialah negara Mozambique (39.2 tahun). World average is 67.2 years.

Anyway, x de buat sambutan grand2 pun...malam semalam, hubby ajak dinner luar... Sudah semestinya nak makan nasik Arab. Tapi unfortunately kedai yg slalu kitorang pegi tu tutup la pulak... So pi la another kedai yang ada kat bandar ni.Not bad... ok la jugak nasik arab dia. Cuma yg x best tu sebab kambing dah abis. Actually banyak yang dah abis... Yang tinggal hanya lauk roasted chiken jek. Air apple n tembikai kegemaran kitorang pun x der... aku order oren jus jek.

So, ni la rezeki kami smalam....





Nampak cili hijau tu? Hubby sayang i kan suka makan pedas, dia tanya la kat pelayan kedai tu ada tk cili api... ni yang dia bagi kat hubby




Tercengang i ngan hubby smalam... betul dah dia bagik cili api... tapi selalunya siap potong dah... Boleh dia bagik sebijik2 gitu... Nasib la my hubby tu mmg buat ulam jer cili nih...makan gigit gitu jer... so dia pun belasah je la...

Sampai umah, hubby suruh amik kertas kuning dlm laci ruang tamu. Tgk2 sampul surat kad bday dalam tu... comel sgt gambar beruang kat kad tu. Terharu i... Pastu dia masuk store and keluarkan present tuk i.




OMG!!!! Besar gila hadiah nih... (tapi sebab tahun nih hormon dah stabil, so tak de la adegan air mata mcm tahun lepas...hehehehe). Dapat dua plak tu.... Dah excited gila nak bukak hadiah nih... tapi x tau la apsal, masih bersopan santun bukak hadiah tu...satu-satu selotape dia i bukak. Last2 x sabor nk tunggu i bukak oresent agaknya, my hubbykata, koyak jer... i pun apa lagik, dengan rakusnya mengoyakkan pembalut hadia tu... so this year hubby bagik i....




Ambik kau... 2 handbeg and 1 wallet. Sah lepas nih x bleh beli handbeg dah... huhuhuh.... x de alasan nk beli handbeg coz dah ada tiga jenis dah nih... Satu bleh pakai gi majlis formal, satu bleh pakai untuk event tak formal. Purse panjang tu muat untuk i masukkan hp i...so bila pi lunch kat opis senang la sikit, bawak purse jerk...

Terima Kasih banyak2 kat suami yang terchenta... atas hadiah ni... And also thanks a lot for loving me the way I am (banyak ngada2 nih!) Luv u so much abang!

p/s: Sepanjang 33 tahun i idup nih, I pernah beli purse sekali jek...masa i tingkatan 1. Purse tu beli kat pasar malam harganya RM5 jer. Purse tu I pakai sampai tingkatan 4. Naik tingkatan 5, my mum bagik purse  dia...which i pakai sampai la I kerja (betul...wallet tu tahan lama....). Pastu adik I belikan purse masa dia kat Scotland, then my MIL belikan purse masa dia melawat Korea, and now hubby dah belikan i yang baru :-)

Thursday, November 22, 2012

Sedih?

Lately, I think lots of my frens (blogger or not) write/tell me of their sadness and feeling down for so many reasons. As such, I'm dedicating this song to you my fren... listen to the lyrics, very meaningful.... Semoga Allah melapangkan dada kita dan meringankan rasa kesusahan itu... Take care.



Another great nasyid to remind us to redha on all test given by Allah...



p/s: lately i missed 'old' nasyid by the zikr, and hijjaz+ raihan's early album...

Wednesday, November 21, 2012

Teringin

Tetiba hari nih teringin rendang kerang.... jgn nk melompat yer.... teringin ni x de makna apa2.... huhuhuhu.... lama gila x masak rendang kerang. pagi tadik dh pesan kt hubby beli kerang. Amik kau 2 kilo cik abg sayang i tu beli... nak makan dua org jer....tapi bagus gak...bleh simpan lebih n makan ngan roti. jimat duit den x yah beli breakfast...ngeeee....

I masak rendang simple jer.... serai, halia, lengkuas, bawang putih n merah. tambah la santan n potongan daun kunyit. Cukup la untuk memuaskn keteringinan i nih...

Dlm proses memasak...kasik kering sket




Dulu masa duduk di Dungun i rasa rajin gak i masak rendang kerang...may be sebab senang nk dapat kerang yg fresh. La ni dh dok sini, payah la nk dapat lauk2 yang fresh... u know la kan kalo kat TESCO or Giant... kena tunggu hari dia baru ada yg fresh...tu pun kalo nasib baik la... This time around, my hubby singgah PD on the way balik keje n beli kat pasar sana :-) fresh betui kerang nih...

Okeh...enough said about that... Countdown check.... 19 hari lagik! Chaiyok!!! Teruskan Usaha!!! Kau boleh!!! This is your last paper...make sure u pass this time around! Lepas nih nak rehat, nak berguling nak mengadap TV, semua boleh buat....bersusah-susah dulu...bersenang-senang kemudian.... (ni la kerja i...tetiap hari kena bagik semangat kat diri sendiri... nak suruh diri sendiri rajin belajar...).

Ok, till then!


Tuesday, November 20, 2012

Cis!

Hmmm... memang cis! kat diri sendiri... caner bleh salah tarikh plak??? Ingatkan exam on 17/12. Rerupanya on 11/12. Adeh!!!!!!!

So untuk ingatkan diri, tu yang letak countdown tu.... Kalo x sedor diri gak, tak tau la nak cakap caner...

Okeh! Chaiyok!!! 21 days more to go.... sempat ke nak perabis study nih?? Huhuhuhuhu...

Sunday, November 18, 2012

Sound of music

After studying since morning, this evening i rewarded myself with watching tv. U all pernah tengok tak 'qualification of men'? You can watch it at channel 391 or 392 (HD) around 4.25 pm every sunday. It is about a bunch of men who try sorts of things until they succeed. So far i have seen them trying to be certified bread maker, marathon atheletes, architech - design their dream house, passing korean exam, weigh loss, body building and so on. However, for the past 2 weeks the challenge was to sing in a choir competition. Actually this is the second time they are doing choir challenge. Sedap gak group diorang nyanyi. But the thing is diorang nyanyi lagu2 dari filem the sound of music.

I really love the movie. You can say because of the song. Dulu i siap record the song masuk dalam kaset (oowwhhh....ancient nya....pakai kaset lagi zaman tu....). Jalan ceritanya pun best... ada comedy, romantic, suspense... hehehe... sampai skang i suka movie nih. For me cerita nih mmg evergreen.



Do Re Mi is one of the song featured in the movie. Other songs yang i suka termasuk la a yodel song (can't remember the title...but the song is so funny!), 16 going on 17 and My Favourite Things. Other songs pun best jugak... If u all nk dengar, google je la yer you tube... heheheh... Till then :-)

Thursday, November 15, 2012

Rehat &Rawat

Caution: ini entry meraban yang x de pekdah ilmiah langsung. read at your own risk.


Sempena cuti deepavali n awal muharam ni, i amik kesempatan cuti seminggu. Konon nk study la sempena exam bulan doblas nih. Tapi sempat study 2 hari jer... The rest of the days, dok menyiapkan performance review write up untuk staff i.

Tapi x per... At least siap gak la kerja. So bleh la berehat until weekend nih. Rehat yg amat diperlukan.

Rehat....rehat....rehat..... Dalam ertikata lain, hari untuk bermalas malasan di rumah... Eh, bukan mmg selama ni malas ker? Huhuhuhu....

P/s: masak la masuk opis nxt week... Nk carik mood rajin... Mano la poie ni...

Friday, November 02, 2012

A busy month

Nov is a busy month. Staff performance review for the first two wks of nov... My exam in a month (bila la nk study ni....). Am feeling burn out dah... Pardon me for not updating this blog as frequent as u'd like me to...

Nk tanya skek... sapa penah buat hsg kt hospital tawakkal? The doc is a lady kan? Siapa nama doc tu and do i have to buat appointment or i can just walk in? Pls leave mea comment ya....tq!