Nuffnang Ads

Tuesday, August 25, 2015

Sign document

Dulu masa kecik-kecik, bila tengok adegan drama kat office, mesti ada ada scene pelakon tu sign2 document. Masa kecik-kecik dulu dok pikir, wah...senangnya keje jadi boss ni. sign2 ja...


Bila dah keje ni, ya... memang betui la adegan tu...keje i ni pon banyak required my signature. Approval on payment yg nak dibuat, approval on tender, approval on report, approval on invoices issued and so on. But it is not as easy as ABC. Because whatever i signed, i will be held responsible for it. Something that was not shown dalam drama scene... huhuhu...

Betui la kata spiderman...with power, come responsibility (eh, betui ka... ala, maksud sama kira ok la...).

The higher your position in the company (or even in government) the higher the responsibility are. Masa i jadik executive dulu, tgk bossess ni mcm senang ja...keja semua anak buah buat, boss asik gi meeting ja. Now dah dok as manager, I know, it may looks easy, but apa2 jadi, semua atas batu jemala patik la...

nak sign pon x leh sign buta. Kena tau apa keja anak2 buah, and ensure result yg kita nak. Kena tau document yg nak di sign tu betui. A few times jugak yg i terlepas pandang keja anak buah, end up my boss yg detect the discrepancies... haru weh!

Life definitely x sama dgn adegan2 drama... tgk drama tv la ni mcm senang ja idup kan... x tunjuk pon ada auditor nak datang audit keja kita... huhuhu...

till then :-)

p/s: mode nervous sbb banyak preparation nak kena buat sbb internal audit nak datang bulan seploh ni. kena prepare ensure everything is in order...

Wednesday, August 19, 2015

Baju paling lama yg masih i pakai...

Jubah; year made 1995 (when i was in form 4)
Masih pakai jubah ni pi keje :-) Buat jubah ni sebab dapat masuk skolah agama. heheheh...

U all ada lagi baju lama yg masih boleh dipakai?

Monday, August 17, 2015

How many handphone charger do you have?

Tepon i ni bila dah half day, bateri pon dah abis. cepat betui power abis...

I have 3 chargers so far (wayar charger).

1 yg i bawak pi mana2...

1 yg memang ada kat my bedroom.

1 lg charger dalam kereta.

Kalo kat umah, slalu hp i charged masa i tido. So bila alarm bunyi, memang kena mangkit amik phone kat meja mekap. Tapi slalunya x terus bangun pon...sambung tidoq balik lps snoozekan tepon. Ahahaha...

Kalo i dok kat tingkat bawah, or kat opis, i pakai charger yg i bawak pi mana2.

Charger dalam kereta mmg dok dalam kereta ja. and also backup if i tertinggal charger yg i bawak pi mana2 tu...

But really, i think i need to add another 1. Untuk charger kat tingkat bawah umah i. At least, charger yg i bawak pi mana2 tu dok dalam beg ja and pakai untuk kt opis. heheheh....

err... how many charger do u have, and how many did u need?


ri ni tertinggal charger kt umah... ni pakai charger kereta charge tepon kt opis...
p/s: hati pon macam hp kan...kalo x charge dgn benda2 yg positive/motivation, lambat laun mati la hati kita tu...

Friday, August 14, 2015

Apa pilihan kamu?

Antara berikut, jika hanya satu yang kamu boleh pilih, apakah yang menjadi pilihan kamu?

1. Rezeki harta yang mewah, wang yang banyak
2. Rezeki anak yg ramai dan comel/cantik belaka
3. Rezeki suami/isteri yang kacak/cantik

atau.....

4. Rezeki hati yang tenang...

I pilih untuk diberikan rezeki hati yang tenang....

Sebab...

Ada rumah besar, kereta besar, wang pun besar.... tak berguna satu sen pun kalau jiwa kacau...
Ada anak ramai, tak guna sorang pun kalau anak tu punca hati gundah gulana...
Ada suami/isteri kacak/cantik x dapat beri bahagia pun kalau hati sakit dek perangai yg tak tentu hala....


Cer check balik...tenang tak hati kita sekarang? Kalau dah tenang, itulah sebaik-baik rezeki yg Allah kurniakan kepada kita...

Hati yang tenang, InshaAllah kita akan bahagia. Jadi, berlapang dada lah dgn semua rezeki yg Allah kurniakan. Sikit atau banyak, sekurang-kurangnya kita masih hidup bahagia...

Have a nice weekend :-)

Wednesday, August 12, 2015

Satu Hari di bulan pose...

MDH pakai baju terbalik :-P

Sedar masa on the way nak balik umah... dah siap round jusco seremban 2 and a few kedai2 kat PD...

Sorry abang... bini mu ni pon x perasan... huhuhuhu...

Monday, August 10, 2015

Bukan rezeki

Petang smalam, i masak mee bandung. Saja nak makan sendiri. Ada lebihan, plan nak bawak opis ri ni. Buat breakfast pagi ni.

Malam tadi, siap2 tapau, buh dlm peti sejuk. Mee Kuning satu bekas, Kuah Bandung satu bekas and Rojak buah satu bekas. Esok pagi tinggal ambik dr peti ais ja. Sampai opis, boleh panaskan mee bandung guna microwave opis.

Tadi, masa keluarkan bekas2 makanan dari beg bekalan i...



Bekas pertama :

Rojak Buah... yummeh!

Bekas kedua:


Kuah Mee Bandung. Yeah... x sabo nak makan :-)


And bekas ketiga:





Sengkuang! Bukan Mee Kuning!!!! Argh!!!!!

Apparently, i salah amik bekas. I simpan mee kuning dalam bekas yg sama bentuknya ngan bekas buah sengkuang nih... huhuhuhu...takkan nak makan kuah bandung ngan sengkuang kot.... hahahaha...

Last2... ni la breakfast i...

biskut cecah latte

Baru plan tanak kuar lunch... tapi x pa...rojak buah ada... bleh tambah sengkuang kalo kuah rojak tu banyak. hahaha....

p/s: charger handphone pon tertinggal... adeh... memang monday blues ri ni...

Thursday, August 06, 2015

Masih cerita raya

Senin n selasa, i pi beraya umah jiran2. Start dr last year, kitorang mmg pakat2 ngan jiran sebelah2 umah nak kunjung mengunjung. Ada 5 buah umah terlibat tahun ni. 2 umah pada isnin malam, another 3 pada selasa malam. Kami siap buat syarat - 1 umah ja yg hidangan berat (rumah pertama), rumah lain semua hidangan ringan. 

Tahun ni umah i giliran hari selasa malam. i buat hidangan ringan. Last year i dah buat nasik ayam. This year....

rojak buah, tauhu sumbat and pizza (after event. memang sokmo lupa nak amik gambo before)
Pizza tu, i beli yg instant ja. x dan nk meroti buat pizza base.

Hari rabu, jamuan raya opis. Banyak gila i makan...

cendol se mangkuk

char kuey teow sepinggan

aiskrem 2 kon

jeruk pelam almost sebalang (dok nyup nyap sepanjang ari)

dessert

Yg x de gambar - Nasi minyak lauk kurma daging, sambal udang n acar dan ayam golek 2 keping. Campur ngan air sirap bandung eskeremsoda (3 cawan) dengan air teh secawan. 

Banyak kan i makan... sebab jamuan raya tu dari pkol 11 sampai 3 petang. Dah makan main dish, sambut2 tetamu, makan lak char kuey teow, pastu sambut2 tetamu, makan eskerem etc. Asal ada masa makan. huhuhuu...

Bila la nk kurus cenggini kan???

Monday, August 03, 2015

Entertain Family

Last Saturday, MIL and adik beradik hubby datang nak beraya kat umah. Kalo tahun lepas2, i slalu masak mee/nasi lemak etc, this time around i planned buat nasi putih dan lauk pauk ja.

Since bahan2 masak x dop, hari jumaat last week, pi la i nyopping sengsorang barang2 masak...

penuh troli i...
Nampak SR kek tu? Kebetulan my hubby's bday was on sunday. So I decided celebrate bday dia awal sket...dah alang2 keluarga dia nak datang kan...

Sampai umah, relax, mandi n settlekn solat semua. Lps isya baru i prep barang2 masak. My menu, nasi putih, sambal udang petai, daging masak kicap, siakap tiga rasa, sayur kobis tumis cendawan. For dessert, kek SR and agar2 coklat & buah koktail.

Siang udang, basuh ikan n daging... pastu blend semua cili, bawang serai etc. After siap tu, baru i start buat agar coklat tu. Dekat [kol 1 malam la jugak i tidoq buat prep tu...

Next day, seawal pkol 8 pagi i start masak. Start dgn sambal udang petai, then kuah siakap 3 rasa, daging masak kicap and then sayur. Last skali, goreng ikan. Masa tengah goreng ikan ni my MIL dan adik beradik dah sampai dah...

dah abis first session group makan tengahari baru teringat nak amik gambar...heheheh...bz sgt smpai lupo... maafkn kecomotan meja makan ni ya :-P
Siap goreng ikan, first group yg samai makan dulu. Petang sket, second group sampai. Alhamdulillah...walaupon x la sesedap mana, abis gak la 10 cup beras yg i tanak tu... i suka masak2 ni, bila makanan tu abis dimakan. Rasa berbaloi masak2 :-) Lps abis makan, baru buat birthday celebration my hubby.

Seronok dapat kumpul ramai2 mcm ni... Memang tiap2 tahun, wajib MIL and adik beradik hubby datang beraya umah kami. Maklum la... my hubby is the head of his family. So adik2 semua memang datang beraya la...

Start this week, schedule hubby jatuh on weekend. So rasanya, x dan kot nak pi beraya mana2 dah on weekend. on weekdays la kita cuba pi beraya umah jiran2 plak...

Posa enam u all dah abis? I have 2 days more. Hari ni, InshaAllah harap dapat settlekan sehari. Esok another day. And Rabu, dah bleh raya. Kebetulan, office buat jamuan raya on wednesday tu... heheheh... raya betul lah :-)

p/s: utang dulu bday present kat hubby. tanya dia nak hadiah apa, dia kata x da nak apa2... aish... tetiap taun cam ni...asik x tau nk bagi apa... huhuhu...