Nuffnang Ads

Monday, August 03, 2015

Entertain Family

Last Saturday, MIL and adik beradik hubby datang nak beraya kat umah. Kalo tahun lepas2, i slalu masak mee/nasi lemak etc, this time around i planned buat nasi putih dan lauk pauk ja.

Since bahan2 masak x dop, hari jumaat last week, pi la i nyopping sengsorang barang2 masak...

penuh troli i...
Nampak SR kek tu? Kebetulan my hubby's bday was on sunday. So I decided celebrate bday dia awal sket...dah alang2 keluarga dia nak datang kan...

Sampai umah, relax, mandi n settlekn solat semua. Lps isya baru i prep barang2 masak. My menu, nasi putih, sambal udang petai, daging masak kicap, siakap tiga rasa, sayur kobis tumis cendawan. For dessert, kek SR and agar2 coklat & buah koktail.

Siang udang, basuh ikan n daging... pastu blend semua cili, bawang serai etc. After siap tu, baru i start buat agar coklat tu. Dekat [kol 1 malam la jugak i tidoq buat prep tu...

Next day, seawal pkol 8 pagi i start masak. Start dgn sambal udang petai, then kuah siakap 3 rasa, daging masak kicap and then sayur. Last skali, goreng ikan. Masa tengah goreng ikan ni my MIL dan adik beradik dah sampai dah...

dah abis first session group makan tengahari baru teringat nak amik gambar...heheheh...bz sgt smpai lupo... maafkn kecomotan meja makan ni ya :-P
Siap goreng ikan, first group yg samai makan dulu. Petang sket, second group sampai. Alhamdulillah...walaupon x la sesedap mana, abis gak la 10 cup beras yg i tanak tu... i suka masak2 ni, bila makanan tu abis dimakan. Rasa berbaloi masak2 :-) Lps abis makan, baru buat birthday celebration my hubby.

Seronok dapat kumpul ramai2 mcm ni... Memang tiap2 tahun, wajib MIL and adik beradik hubby datang beraya umah kami. Maklum la... my hubby is the head of his family. So adik2 semua memang datang beraya la...

Start this week, schedule hubby jatuh on weekend. So rasanya, x dan kot nak pi beraya mana2 dah on weekend. on weekdays la kita cuba pi beraya umah jiran2 plak...

Posa enam u all dah abis? I have 2 days more. Hari ni, InshaAllah harap dapat settlekan sehari. Esok another day. And Rabu, dah bleh raya. Kebetulan, office buat jamuan raya on wednesday tu... heheheh... raya betul lah :-)

p/s: utang dulu bday present kat hubby. tanya dia nak hadiah apa, dia kata x da nak apa2... aish... tetiap taun cam ni...asik x tau nk bagi apa... huhuhu...

14 comments:

  1. sedap-sedap semua lauk tu... tertelan-telan air liur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah... org bleh makan x sakit perut kira ok la kan :-)

      Delete
  2. I tak berapa nak rajin raya ni utk masak lauk pauk. Hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhe... sebab bukan selalu berkumpul ramai2 cam ni... tu yg gagahkan diri tu :-)

      Delete
  3. Sedap plak tgk lauk2 tu dh lah tgh puasa ni..hehehe.. Hari ni baru puasa kedua..dh pening dh sbb sahur buah kurma je pastu mlm smlm x mkn apa2 mmg pening lah kan..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhe...tgh posa semua sedap aini :-)

      Delete
  4. Camana ea nak eat kuah siakap 3 rasa yang sedap.akk punye tak konsisten,jap sedap,jap biasa2,jap tak sedap.huwaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak, saya ikut resepi kat blog aziekitchen. siakap 3 rasa ala thai. Tapi saya guna sos cili thai maggi. and balancekan rasa dgn sos tomato, sos cili and garam.

      Delete
  5. wow banyak nya lauk kak. best2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehhehe... saje masak tuk adik beradik :-)

      Delete
  6. kita standby spegethi ngn meehun jek....hahahahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada gak stadby mee reha, untuk guest yg datang x bagitau :-)

      Delete
  7. tak sambung puasa enam. Huhu. Puasa ganti je tu ari settle 6 hari. pastu malas dah..hahahah..
    Sedap la pulak kek SR. Lama tak makan dah ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kek SR tu ri tu tapaukan utk adik beradik hubby bawakbalik. kalo tak i sorang la ngadapnya... not good for my waist :-P

      Delete