Nuffnang Ads

Friday, August 14, 2015

Apa pilihan kamu?

Antara berikut, jika hanya satu yang kamu boleh pilih, apakah yang menjadi pilihan kamu?

1. Rezeki harta yang mewah, wang yang banyak
2. Rezeki anak yg ramai dan comel/cantik belaka
3. Rezeki suami/isteri yang kacak/cantik

atau.....

4. Rezeki hati yang tenang...

I pilih untuk diberikan rezeki hati yang tenang....

Sebab...

Ada rumah besar, kereta besar, wang pun besar.... tak berguna satu sen pun kalau jiwa kacau...
Ada anak ramai, tak guna sorang pun kalau anak tu punca hati gundah gulana...
Ada suami/isteri kacak/cantik x dapat beri bahagia pun kalau hati sakit dek perangai yg tak tentu hala....


Cer check balik...tenang tak hati kita sekarang? Kalau dah tenang, itulah sebaik-baik rezeki yg Allah kurniakan kepada kita...

Hati yang tenang, InshaAllah kita akan bahagia. Jadi, berlapang dada lah dgn semua rezeki yg Allah kurniakan. Sikit atau banyak, sekurang-kurangnya kita masih hidup bahagia...

Have a nice weekend :-)

14 comments:

  1. pagi tadi kat radio ikim ada cakap topik lebih kurang camni.
    tp konsepnya syukur. sbb ada orang kaya, rumah besar pun hati tak tenang, hati rasa kosong camtu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh...lebih kurang sama la :-) tq for sharing reen...

      Delete
  2. at last kita sebenarnya nak tenang dan gembira kannnn...nak duit utk dpt beli apa yg buat hati kita happy...nak anak utk tenangkan hati...nak suami utk gembirakan kita...kita sbnrnya nak gembira...ada ustaz sy dulu dia suruh doa supaya Allah selalu gembirakan kita...thankss sharing kakk..^___^

    ReplyDelete
  3. Betul betul betul. hati yang tenang adalah punca kebahagiaan hidup...ngeee :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. and yet so many people tink they can be happy only when they get something that they want...

      Delete
  4. Setuju dengan ST. Saya pun nak rezeki hati yang tenang. Bila hati tenang, susah macam mana pun kehidupan kita, InshaAllah kita tak terasa susah...

    ReplyDelete
  5. saya pilih yang last. dah tak kisah dah dengan hal yang lain asalkan hati tenang.. :)

    ReplyDelete
  6. saya pun plih yang no. 4. Lately ni hati sangat tak tenang. Moga ketenangan tu dapat balik...:'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin...Moga Allah berikan ketenangan buat u...

      Delete
  7. Aaahhh..no 4 tu..rezeki bila dpt hati tenanghehehee..bkn semua org dpt....tapi wang/duit tu perlu juga..utk tampung kehdpn... hehehee..

    Nk hati lapang..boleh amalkan ya basith..ya maha melapangkan.. bc yassin pun boleh legakan hati yg kusut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, betui tu rk, wang n harta utk kesinambungan hidup. But often org utamskn yg tu dulu dr ketenangan...
      Thanks for sharing amalan tenagkn hati tu :-)

      Delete