Nuffnang Ads

Wednesday, May 20, 2015

A Lesson on Life

Often, life turnout not as we expected. I rasa semua orang mesti ada 'life story line' yang digarap sejak kecil. Paling koman pun, mesti ada cita-cita. Nak jadi doktor, nak jadi engineer, nak jadi cikgu etc. Tak kurang nak jadi perdana menteri, nak jadi angkasawan, nak jadi orang kaya pun ada :-)

Seiring dengan usia, jalan cerita hidup kita berkembang dan ditambah baik mengikut laluan yg dipilih.

What did i imagine my life would be when i was a kid?

Masa sekolah rendah, my storyline was dah besar nanti i nak jadi doktor. Why doktor? Honestly, saving lives was not in mind when i choose that ambition. I suka tengok gaya2 doktor dalam TV. Nampak bijak, and proses pembedahan yang ditunjukkan dlm TV nampak sangat adventurous. Huhuhuhu... ini la pemikiran i masa kanak2 dulu.

Up until i was in form 3, lakaran kehidupan i, masih lagi mengimpikan untuk menjadi seorang doktor. Pakar Orthopedic kali ni :-P again, i like something yang adventurous. And Orthopedic sounds fun. Don't ask me why Orthopedic, coz i don't even remember where did the idea came from. Huhuhuhu..

But again, bila naik tingkatan 4, my mum asked me not to take science class. Because she knew, i ni bukan otak science. Being a good daughter, i took science social class, which offered aliran agama + accounting. There goes my ambition nak jadi doktor... heheheh... so, i pasang cita-cita baru nak jadi peguam. Bukan peguam biasa, tapi peguam syariah. Coz i took subject Syariah  masa ni and i luv it :-)

After SPM, alhamdulillah... I had good result. But again, my mum x agree i ambik law. My mum takut nanti i bela orang salah... huhuhu... Actually, i have applied for law program @ UIA. And atas nasihat a friend of mine, i changed it to Economics & Business course instead. This time around, my target is to be an accountant.

Zaman skolah and zaman uni, adalah zaman i belajar banyak benda. Bukan saja about academic, but also about hala tuju hidup, makna hidup and also belajar to return something to society. I was kind of an active student. Joining students society, buat program dengan masyarakat sana sini... I believe that was where i developed my leadership. Masa zaman uni ni la baru i buat story line baru about my love life. Looking at my frens yg dah bercintan cintun masa tu, of course i mengimpikan to have someone yang akan jaga i. Hahaha...tapi nan hado bopren masa zaman uni ni :-P  Rupanya hikmah besar, sebab jodoh i bukan dari kalangan teman2 di laman ilmu tu...

I grad in 2002, terus dapat kerja dengan audit firm. Sempat kerja dalam 6 bulan, i dapat panggilan interview di Terengganu at one of OnG company. I still remember how my parent supported me, they both hantar i pi terengganu, untuk hadiri interview ni. And i still remember my answer... when the panel interviewer asked me, why i want this job... I said; i want to help my parent, balas jasa dorang and senangkan hidup dorang. And berkat doa my parents, i got the job.

Ada reason rupanya, kenapa rezeki i dapat kerja tu. And that reason was my husband :-) Rupanya, melalui rezeki kerja i, I ditemukan dgn jodoh i. I ni jenis x suka kawan lama2. Even masa mula2 kawan ngan my husband, i asked him hala tuju this relationship. We dated for 6 months, then got engaged. And 4 months later, kami kahwin. Allah permudahkan untuk kami.

At this stage, i dreamt of having lots of kids. But Allah knows better. When i was diagnosed with blocked fallopian tubes, i was really upset. Wanita mana yg x sedih bila doktor bagitau 'Awak takkan dapat mengandung secara natural'. Rasa mcm diri ni x sempurna. Masa tu, x pandai lagi nak search info kat internet. I rasa so alone... sorang2, except for the support from my hubby. It was not an easy phase . And the rest is history (u can read my TTC journey for the rest...).

Banyak yg i belajar from being a TTCian ni... I learn to be patience. I learn to appreciate little things. I learn to be happy with what I have. 'Make a lemonade out of lemon' kata org tu... Be positive.

But the ultimate lesson i learnt;  'everything happened for a reason'. We may or may not know what is the reason behind it, but I really believe that Allah knows best.

Life may not went in a way that i want, but it definitely goes on the way that Allah's Will. Alhamdulillah ala kulli hal...

Monday, May 11, 2015

Rumah Terbuka

Rumah terbuka, not in the sense of buat open house, jemput kawan2 saudara mara datang umah macam masa hari raya tu...

Rumah terbuka in the sense of 'adakah rumah kita sentiasa terbuka untuk kedatangan tetamu'.

Imagine this... you tengah bersantai-santai di rumah. Hujung minggu. Tiba-tiba muncul tetamu di depan pintu rumah anda.

How would u feel? Terkejut? Gembira? Tak suka?

For me, i don't mind unannounced guest coming to my house. But, i really like it better if the guest would have call me first. Sebab apa? Supaya i sempat kemas rumah i (huhuu... bukan sepah apa pun, tapi nak ensure my rumah is presentable to the guest. Rumah i bukan 100% of the time presentable... :-P ). And also nak ensure that we have food nak entertain guest :-) Honestly, my fridge tu memang i tak stock up with food banyak2...(sebab nak elak nanti i yg banyak makan... kikiki :-P) And i like entertaining guest. I suka masak something for my guest. And for that, i'd like to be prepared. But if the guest datang unannouced, minta maaf la ya...makan la apa yg ada... (which yg selalu ada is roti) hehehhe...

But some of us, tak nak inform tuan rumah sebab tak nak nanti susahkan tuan rumah. Takut tuan rumah sibuk2 prepare macam2. Pada i, the act of calling/inform tuan rumah is a courtesy and better. Sebab, if let say tuan rumah berada dalam keadaan tidak bersedia menerima tetamu (mungkin dia ada masalah atau ada hal lain), tuan rumah boleh politely decline and ask us datang hari lain. Tapi kalau kita dah depan pintu, and dibuatnya tuan rumah memang tak bersedia menerima tetamu, pada i itu lagi susahkan tuan rumah. Belum lagi tuan rumah akan rasa malu atau serba salah nak terima tetamu tu.

So, how about u? Is your house ready for guest at all time? Or u'd like to be informed first? Do share :-)

Have a Blast Week uollss...


Thursday, May 07, 2015

Kuih Siput & Aroma Review

U all penah buat kuih siput? balik kampung last week, i tolong my mum buat kuih siput... bukan tolong adun pun... tolong gentel siput je... renyah keje ni... tapi memang pengalaman yg menarik...

adunan dan alat yg digunakan utk gentel kuih siput (i baru tau rupanya ada alatnya...)

Siput2 i... heheheh... macam2 rupa ada...
Memula tu, kekok jugak... tapi lama2 ok la... bleh buat sambil tengok TV. tak la boring...

Malam tu, pi makan kat Aroma Ikan Bakar di Jeram. Dekat je dah dgn umah my mum. Around 15 minutes drive. MasyaAllah...punya ramai orang kat sini. Luckily, adik i dah booking table. Kitorang sampai dalam pkol 9 malam gitu. Pilih2 lauk, pun kena beratur panjangggggg sangat... Dalam setengah jam gak la baru settle pilih lauk n masakannya...



beratur panjang...

ikan mcm x berapa fresh... 


The food

halfway done...

ikan jenahak bakar...sedap jugak...manis ikannya

Food sampai around 45 minutes later...setelah sejag setengah air habis. order lagi satu jug. Overall, i rasa food dia biasa2 je... mcm kt kedai lain jugak. Ikan bakar ok, sedap la jugak tapi tak la ada unsur 'wow sangat' di situ. Servicenya... sangat out! Mungkin faktor ramai orang, pinggan mangkuk ada dalam sink basuh tangan, kami minta pinggan tambahan x sampai2 pinggannya. Last2 minta kat kaunter. Tu pun kemain sampai 15 pinggan dia bawak ke meja kami. Kami mintak lima ja... huhuhu...x tau la salah communication ka nak perli ka... Minta bihun goreng tak pedas, terang2 di tulis dalam order tu... tapi bihunnya ada cili... cuma bihun tu jadi gelap - mungkin akhirnya tukang masak sedar ini permintaan bihun tak pedas, jadi taruk la kicap banyak2 kasik pedas tu kurang...

I memang x puas hati dgn servicenya... tapi konsep yg i suka - bungkus sendiri ur leftover untuk dibawa balik. Memang bagus...senang customer, plastik dan getah disediakan... pandai2 la bungkus sendiri... tak buang masa tunggu dan x de possibility salah bagi bungkusan pada customer lain.

I think tempat ni over rated. But i was told that kalau waktu siang, x ramai orang dan servicenya lebih baik. Mungkin kalau ada yang nak mencuba, boleh la pergi waktu siang. Would i come again here? Probably...waktu siang kot... Anyway, now i can tick Aroma from my list of restaurant to try... Aroma...check!