Nuffnang Ads

Monday, May 11, 2015

Rumah Terbuka

Rumah terbuka, not in the sense of buat open house, jemput kawan2 saudara mara datang umah macam masa hari raya tu...

Rumah terbuka in the sense of 'adakah rumah kita sentiasa terbuka untuk kedatangan tetamu'.

Imagine this... you tengah bersantai-santai di rumah. Hujung minggu. Tiba-tiba muncul tetamu di depan pintu rumah anda.

How would u feel? Terkejut? Gembira? Tak suka?

For me, i don't mind unannounced guest coming to my house. But, i really like it better if the guest would have call me first. Sebab apa? Supaya i sempat kemas rumah i (huhuu... bukan sepah apa pun, tapi nak ensure my rumah is presentable to the guest. Rumah i bukan 100% of the time presentable... :-P ). And also nak ensure that we have food nak entertain guest :-) Honestly, my fridge tu memang i tak stock up with food banyak2...(sebab nak elak nanti i yg banyak makan... kikiki :-P) And i like entertaining guest. I suka masak something for my guest. And for that, i'd like to be prepared. But if the guest datang unannouced, minta maaf la ya...makan la apa yg ada... (which yg selalu ada is roti) hehehhe...

But some of us, tak nak inform tuan rumah sebab tak nak nanti susahkan tuan rumah. Takut tuan rumah sibuk2 prepare macam2. Pada i, the act of calling/inform tuan rumah is a courtesy and better. Sebab, if let say tuan rumah berada dalam keadaan tidak bersedia menerima tetamu (mungkin dia ada masalah atau ada hal lain), tuan rumah boleh politely decline and ask us datang hari lain. Tapi kalau kita dah depan pintu, and dibuatnya tuan rumah memang tak bersedia menerima tetamu, pada i itu lagi susahkan tuan rumah. Belum lagi tuan rumah akan rasa malu atau serba salah nak terima tetamu tu.

So, how about u? Is your house ready for guest at all time? Or u'd like to be informed first? Do share :-)

Have a Blast Week uollss...


16 comments:

  1. Agree with u nina... akak prefer org bgtau kl nak dtg rmh. W/pun SAHM tp rumah sll tunggang langgang dek budak2 ni heheh. Kena jaga air muka suami jugakan sbb tu kl ada unexpected guest to sgt2 x suka. Lagi satu blh prepare food siap2 so that bila org dtg x kalut dah, bole sama2 entertain the guest, bknnya kalut di dapur....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan akak... better use the time utk entertain the guest dari sibuk2 kat dapur...

      Delete
  2. agreed..tp klau family yg buat mcm tu, redha jelah, rumah bersepah pun terima jelah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nina, kalo family in laws i nak kemas2 gak umah... heheheh...

      Delete
  3. Assalam sis..betul tu.. x semua masa kita bersedia menerima tetamu yg dtg mengejut.. faktor keadaan rumah yg x sentiasa kemas sbb biasa menunggu wiken nak kemas, faktor peti ais yg x byk stok, faktor lain2 (cam saya bela kucing) mmg byk nak diambil kira.

    At least kalau tetamu inform awl2, kita rasa hepi kemas2 umah or masak utk tetamu & manage masa utk kita sendiri.

    Pernah tetamu call ckp nak dtg umah. Bila kita tanya SEKARANG DAH KAT MANA..

    jawapan yang kita dpt..


    DAH DEPAN UMAH AKAK...


    dpt bayang tak keadaan time tu..?

    *lap peluh*

    ReplyDelete
    Replies
    1. nangesss i kalo in ur situation... kompem la umah i tunggu wiken je nk kemas kan... tu pun tunggu x dop penyakit M. huhuhu...

      Delete
  4. Sangat-sangat tak suka kalau berdepan situasi mcm ni. Lagi lah kalau stok makanan x berapa nak ade untuk dihidang, kalau seorang dua datang bleh lagi..kalau datang 2-3 kereta? Pengsan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu...kalo dtg umah i 2-3 kereta x bgtau, memang kompem beli kedai je la...

      Delete
  5. Hahaha saya pun xsuka tetamu datang mengejut. Keadaan rumah yang xberapa nak kemas sebab sy buat keje craft. Of course mmg berselerak la barang2 keje. Lagi pulak ada kucing. Mesti nak bg odour yg menyenangkan kat tetamu. Kalau dtg mengejut mana sempat nak spray air freshener, kebas habuk segala. Hiihi. Samalah makanan pun tak ada stok sebab masak sekali sekala hahahah nasiblah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh...boleh imagine nak kemas umah lps buat keje craft... sbb masa buat hantaran adik dulu, mmg horor sepahnye... huhuhu...

      Delete
  6. Rumah akak dekat ngan rumah mak..so, kalo kategori sedara mara memang tak pilih rumah akak la untuk datang secara surprise atau calling2 dulu..diorang mesti la pilih umah mak..yang datang umah akak biasanya kawan2 dan akan bagitau dulu..dan biasanya deme singgah je amek akak and keluar sama2..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheeh..worst come to worst, memang ajak makan luar je kan kak :-)

      Delete
  7. i lebih suka guest infrom i bila nak datang. I am totally agree with all your opinion ST. Masa I menyewa di rumah besar dulu, byk tetamu yang suka datang tanpa memaklumkan kami. Kalau inform pun masa dah dekat sangat dengan rumah which nak buat apa pun tak sempat. Selalunya saudara la yang buat macam tu.

    Demi menjaga air muka suami ku gagahkan juga masak. Ye masak ya bukan serve apa yang ada. Sebab suami sangat particular tentang layanan terhadap tetamu.

    Tapi siapa yang pening fikir nak masak apa, eh ada ke bahan kat rumah, yang nak ketuk2 di dapur, yang nak hidang, melayan dan sebagainya. Sebenarnya bukan tak suka cuma bila berada di dalam keaadan yang tidak bersedia, semuanya jadi tekanan. Itu yang jadi tak ikhlas.

    La ni dah duduk di rumah sendiri yang kecil molek jarang sekali ada tetamu. hihi, macam-macam...apa pun, I prefer tetamu inform dulu tuan rumah sebelum nak datang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya memang sedara mara la yg selalu x inform nak datang umah kan? tapi kalo sedara yg dah biasa i x kisah sgt... kalo yg jenih sekali sekala jumpa tu, memang la kita nk jamu yg terbaik kan :-)

      Delete
  8. ida pon tak sukaaaaaaaaaaaaa ! tapi ida sokmo ada kawan2 yg suka datang mengejut so ai is redhoooo ~ hahahahhaha. tapi tetamu itu pembawa rezekii baiklah kita hidang apa yang ada yekk nakkkk ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. redha je la kan... xkan nak halau pulak kan ieda? heheheh...

      Delete