Nuffnang Ads

Tuesday, January 28, 2014

Sehingga bertemu lagi, ya Rasulullah....


Ya Allah,sekiranya panjang umurku,  janganlah ziarah ini merupakan ziarah terakhirku. Izinkanlah aku bertamu lagi di bumi Madinah ya Allah...

Selawat dan salam buat mu Rasul junjungan yang mulia. Semoga aku bertamu lagi di bumi kecintaan mu ini... 

Labbaikallah humma labbaik...
Labbaikala syarika laka labbaik...
Innalhamda, wannikmata, laka walmulk...
La syarikalak.

P/s: dalam perjalanan menuju ke bir ali utk bermiqat dan seterusnya ke makkah untuk menunaikan umrah. Smg Allah menerima amalan kami... Amin.

Thursday, January 23, 2014

Thursday, Friday, Saturday.... Yey!

Yup...I'm counting days...

Hari ni i dah start coti. Saje amik coti awal so that buleh bersiap sedia untuk apa2 yang perlu. At the same time, of course menjalankan misi mengemas rumah. Nak pegi almost 2 minggu... so kemas2 rumah so that balik nanti tidak la teruk sgt habuknya...

Beg dah almost siap packing. Tinggal benda2 yg kecik2 like pencuci muka etc that to be packed pagi nak bertolak tu. Even the luggage tag pun i dah buat. Hehehehe....

Luggage tag ni, i just search template yg dah ada kat internet... biasa la i...ratu google. kikikiki.... memang banyak design yg cantik2. And even kelakar2 pon ada. Tapi macam x sesuai la plak kan nak lawak2 bagai kat tag luggage tu. So i pick the one yg kiut and comel. heheheh....

i choose this design. Credit to the owner & designer :-)

What i need to do just print out the pdf file of the choosen design, pastu, i gunting ikut line dia and then tulis la alamat n contact info sume... pastu, pi antar laminate and buh reben...

Hasilnya...

sedia utk diikat kat luggage beg
Heheheh... tapi x tau la selamat ke tidak...coz bila tgk pekerja2 airport ni punggah beg2 naik/turun kpl tbg, rasanye dorang campak2 je kot beg tu... huhuhuhu...

OK. Till then.

I'm ready to go! Come Saturday....come.... :-)

Tuesday, January 21, 2014

Jika Benar Kita Percaya.

Jika benar kita percaya pada Allah,
Tentu kitalah manusia yang sentiasa tenang hatinya....

Kita percaya Allah Maha Adil,
Pasti ada pembalasan buat org yang menzalimi,
Pasti ada pembelaan untuk org yg dizalimi.

Kita percaya Allah Maha Bijaksana,
Pasti ada hikmah disebalik kejadian,
Pasti ada kesenangan di sebalik kesulitan.

Kita percaya Allah Maha Pemurah,
Pasti ada rezeki yang tidak disangka-sangka,
Pasti kebaikan dari org lain, Allah lorongkan kepada kita.

Kita percaya Allah Maha Mendengar,
Pasti doa kita dimakbulkan,
Atau yang lebih baik Dia berikan.

Kita yakin Allah Maha Penyayang,
Sebesar mana pun dosa kita,
Lagi Besar Kasih dan Rahmatnya....

Tapi hati masih berkeluh kesah...
hati masih terasa gundah...
bertanya mengapa yang dipinta tak kunjung tiba...
bertanya mengapa ini taqdir Nya...
bertanya adakah rezeki esok hari...
bertanya adakah Allah benar Mengasihani...

Sejauh mana kita percaya pada Nya,
Apabila semua yang berlaku kita persoalkan,
Apabila semua yang terjadi kita kesalkan,
Apabila semua yang tersurat kita keluhkan.

Sejauh mana kita percaya pada Nya?

Kerana,
Jika benar kita percaya pada Allah,
Tentu kitalah manusia yang sentiasa tenang hatinya....

Monday, January 20, 2014

Persediaan Umrah - Ladies Matters

First of all, terima kasih buat doa u all. Smg berkat doa kalian, selamat perjalanan kami dan mendapat umrah yg mabrur.

OK. Let's talk about persediaan. Basically, persediaan mental & fizikal dah ramai org buat entry pasal tu. You google je, banyak cerita2 tentang persediaan sblm pi umrah. Including cara nak buat passport, ambik imunisasi etc. Semuanya sama je. So u may google jer pasal persiapan umrah ni. I did :-)

Cuma kat sini i nak cerita sikit rujukan i mengenai umrah dan our menstrual cycle. Kalau nk diikutkan, masa pilih tarikh nk pi umrah ni, my cycle was haywire. Sat ok, sat x ok. So i just tawakkal and choose a date. Lagi 3 bulan nak pi, my cycle dah back to normal. And AF would start on the day i'll be flying to Jeddah. I dah risau dah... So i google cara nak stopkan period just in case my cycle start on the dot.

Antara yg i refer adalah blog kawan TTC kita sendiri, blog umie. Kat link ni memang dah lengkap amalan yg boleh dilakukan. Dan based on my googling, memang mostly tulis inilah amalan yg dilakukan untuk berhentikan seketika haid.

And untuk yg dah turun haid sebelum pergi dan ingin menghentikan haid tersebut, berpandukan ceramah ustaz Kazim yg i dengar, kita amalkan ayat 127 dari surah al-Baqarah. Boleh juga diguna pakai jika haid berpanjangan dan ingin menghentikannya bukan atas sebab umrah sekali pun.

Selain dari itu, according to Dr Yusuf al-Qardhawi, kita diharuskan untuk berusaha dgn cara mengambil pil. Namun, kebanyakan orang x galakkan sebab cara ini mungkin akan mengganggu system badan kita. Pada i personally, tak de masalah kalau rujukan kita ialah doktor yang pakar. This was the reason why i met my Gynea baru2 ni.

When i met her, i was in CD9. a lil bit late dah kalau ikut doc. So to those yg mahu berusaha dgn cara makan ubat, pls make sure u meet your doctor, at least 2 cycle before tarikh umrah u. That way, doc can plan what to do. As for me, since masa scan pun telur i dah 12mm, doc prescribed Duphaston for me. Makan in 10 days, and my cycle would start within 7 days dari tarikh terakhir i makan ubat. If tak turun, i need to take norculate starting from CD 28 Alhamdulillah... Day 6 lps stop ubat, which is my CD26, AF datang. Alhamdulillah, x perlu ambil norculate.

Walau apa pun cara kita, sama ada kita berdoa sahaja, makan ubat or even guna both ways, yang penting kita mesti tekadkan Allah jua yang menentukannya. Even makan ubat pun, kita mesti doa, mohon Allah izinkan ubat tu untuk bertindak dan menghasilkan result yg kita kehendaki. And kena ingat, kalau berjaya cara makan ubat, ianya bukan sebab ubat tu. Ubat cuma cara kita usaha. Kalau Allah x izinkan, tak kan berlaku juga... Kawan i selalu pesan, banyakkan doa serta buat solat hajat; mohon Allah permudahkan urusan umrah kita. Dia Maha Mendengar dan Rahmat & Rahim Nya Sangat Meluas. Tak terjangkau keluasannya dek akal kita... so mintalah pada Dia dgn bersungguh sungguh.

Dan kemudian, apa jua result dari usaha kita, Redha lah... sebab Allah lebih mengetahui apa yg terbaik untuk kita :-)

Till then...


Friday, January 17, 2014

Mood Tak Sabar - Finally....

ehehhe...first of all, am so sorry for all the vague postings i've made under the 'Mood Tak Sabar' post title. Benda tak confirm, i takut nak cerita...

But tadi dpt msg that it is a go.

During last 2 postings.... ada yg teka i nak buat IVF and ada juga yg teka i nk pi travel.

It is actually the second. Yup... Alhamdulillah dengan Izin-Nya of course, we are travelling to Madinah & Makkah for Ziarah & Umrah.... in 6 days! Alhamdulillah, Allah beri rezeki dan peluang untuk menjadi tetamuNya.

credit to original owner

Aku datang memenuhi panggilan Mu ya Allah, Aku datang memenuhi panggilan Mu,
Aku datang memenuhi panggilan Mu, Tiada sekutu bagi Mu, Aku datang memenuhi panggilan Mu,
Sesungguhnya segala puji dan nikmat serta kekuasaan adalah milik Mu, 
Tiada sekutu bagi Mu....


P/s: Pada yg nak kirim any specific doa, u can email me at nina_afida@yahoo.com sebelum 23rd Jan :-) pls give me full name orang yg nk didoakan tu ya... TQ

Thursday, January 16, 2014

Mood Tak Sabar - Part 2



Arghhh.... lambatnye masa berlalu....

Monday, January 13, 2014

Which Harry Potter Character are you?

Yes....yes... I am 'Harry Potter' die hard fan... huhuhuhu...but actually, i x de la purposely carik benda ni... i just read about it in a blog that i follow and i keep wondering who would i be should i was a character in Harry Potter movies (besides, i mmg suka benda2 personality test nih...).

The verdict....

Link to the quiz is here
Ahahahha... I am incredibly intelligent u all... kikikikiki... but i have an ambitious dark side eh?? I wonder what it is.... huhuhuhuu....

How about you?

Have a Blast Monday everyone :-)

Saturday, January 11, 2014

Aktiviti Weekend

As usual, weekend adalah time utk berkemas dan berehat. This time around, it's my kitchen's turn. A place where all the delicious food are prepared and cooked (ahahaha...delicious la sangat!). Apart from lap2 kitchen cabinet, i re-arranged and re-organised my kitchen storage. This is including 'laci plastik' i.

Heheheh... i ada dedicated laci untuk simpan all the plastik2 yg i dapat bile pegi groceries shopping. I simpan plastik2 ni untuk jadi plastik sampah. Balik shopping, susun barang2 yg dibeli and plastik tu i simpan dlm laci ni. ikut tahap kerajinan i, kadang i lipat dulu plastik tu, kadang i sumbat jek masuk laci tu... (ahahaha...nampak no pemalas i nih!). And today bila bawak kluar semua plastik tu.....

Lo and behold... sebakul plastik2 yg i sumbat je dlm laci tu... huhuhuhu
So i mulakan la operasi melipat plastik2 ni... And i siap buat kotak utk letak plastik2 yg i dah lipat. Hasilnya...

jimat space bila dah lipat...siap bleh letak buku resepi i kat belakang tu...

zoom in... plstik tu i lipat bentuk 3 segi :-)

I blaja lipat plastik style ni dari my MIL. Bila lipat cam ni, plastik tu x terbuka dah... elok je dia terlipat. How to do it?

click utk besarkan image


1. Plastik yang nak dilipat
2. Ratakan plastik dgn tapak tangan untuk buang udara yg terperangkap dlm plastik.
3. Lipat bahagian kanan (size lipatan ye lah 1/3 plastik tu)
4. Lipat bahagian kiri (size lipatan ye lah 1/3 plastik tu)
5. Lipat bucu bawah plastik, jadi segitiga.
6, 7, 8, 9, 10, 11. teruskan lipatan sehingga hujung plastik.
12. Selitkan hujung plastik ke ruangan yang ada diantara lipatan tu.

Dan hasilnya....

Tada.... heheheh...
Well, once u have mastered this, it will take no time at all... And off course, if u didn't kumpul plastik2 tu mcm i, tak de la lama no u all nak melipatnya... ahahahah.... 

Anyway, tomorrow buleh la i berehat coz dah settle kemas2 umah... Have a blast weekend everyone :-)

Thursday, January 09, 2014

Sambal gesek

Aiks...cepat tol dah Kamis...I suka! heheheh.... cepat la 25/1...

ok... ri ni nk citer pasal sambal gesek. sapa tau amende sambal gesek??? ni la salah satu sambal pebret i. i kenal sambal gesek ni lps kawin ngan hubby. my MIL buat, i makan, terus jatuh cinta kat sambal ni... ye la... i org selangor...x jumpa sambal gesek ni yg dikatakan asalnya dari negeri sembilan...dah kawin ngan org nogori, baru la jumpa.

Sonang gilos nk buat sambal ni... What u need just 3 ingredient. Ikan bilis, cili api and air perahan limau kasturi secukupnya. Basuh cili & ikan bilis (bilis basuh bersih-bersih...sebab x de masak bilis ni...). Tumbuk cili, then tumbuk plak bilis kasar2 (bilisnya yg kasr ye...u all sila maintain ayu masa menumbuk bilis...ehehehhe). Gaul cili & bilis dan perahan air limau kasturi together sampai sebati. Dah siap!

Kat resepi yg ada di internet, ada gak yang masukkn garam n gula. Tapi resepi i, x yah... just the 3 ingredient dah cukup for me. And for those yg x reti nk makan bilis mentah2, boleh la goreng sket bilis tu sebelum tumbuk. Tapi i x pernah buat... but according to org yg dh pernah buat, ok je rasanya...

ihsan google - ni la lebih kurang ghopenya...

Sedap di makan bersama nasi panas2...or sebagai ganti sambal belacan. Kasik pedas sket... baru ada kick! Nyom..nyom...nyom...

Selamat mencuba :-)

Monday, January 06, 2014

90 days challenge : You are most welcome to join :-)

A few people tanya i, bleh ke nak join 90 days challenge ni? I x de la buat competition ke apa... to me, this 90 days challenge is helping me in terms of reducing my weight in short term basis with a realistic goal. And if done consistently, boleh ada banyak penurunan yang terkumpul dalam masa setahun. I x boring sebab short term. And result diukur dalam masa 3 bulan, which is achievable.

So, if u all nak turunkan berat badan dengan cara ni, tentu saja boleh. Ni i x de patent ke apa... heheheh... i'd love to see more people move into healthy weight loss program and healthy lifestyle. So you are most welkam to join this 90 days challenge.

Yang penting kena disiplin :-) sekali sekala terbabas, x pe... asalkan kita ingat semula nak kembali ke pangkal jalan... heheheh... to tell u the truth, blogging actually help me a lot in reducing weight. ye la... bila kita cakap and tulis selalu, benda tu dok dalam kepala kita and inshaAllah we will do it.

Bagi yg nak join 90 days challenge ni, x de syarat apa pun... u just need to blog about your progress. Yang penting, at the end of 90 days, u shall post an entry on the result of your weight loss. And what is your next action. I shall post my 90 days challenge result too... so u boleh letak ur link on your result entry kat ruangan komen i nanti. Let us monitor each other's progress. I read it somewhere, kebarangkalian nak loose weight lebih tinggi jika u ada buddy/kawan in loosing weight.

So, let's live a healthy life :-) you are most welcome to join 90 days challenge.



Friday, January 03, 2014

Mood Tak Sabar

Been reading other's people experience about it... and everytime membaca catatan mereka, semakin rasa sebak dan teruja. Ya Allah... begitu melonjak-lonjak perasaan ku ini... terasa lambatnya masa berlalu... .

Counting days....

Anyway... semalam jumpa doc cantik. Ramai sungguh patient doc. I was the 16th. Dekat pkol 1.30 pm baru masuk jumpa doc (well...sampai pon lambat kan...memang la no 16 jawabnya... hehehehe). Masuk2 jumpa doc, doc pun kata, lamanya tak jumpa. Heheheh...berehat doc... so check up macam biasa and get her advice. Doc prescribed ubat, then balik umah lps amik ubat.

Need to remind myself - ini hanya usaha. Allah jua yg tentukan segalanya. Semoga Allah permudahkan semua urusanku yang satu ini.... Amin...

Wednesday, January 01, 2014

The 50 Most Popular 'All That Is Interesting' Pictures

What? 2 entries in a day??? Well.... I can't not sharing this link with you... The pictures are simply amazing. Stumble upon this blog when i was 'googling' something else.

Pls do visit this link and tell me what do u think about the pictures... credit to All That Is Interesting website.

My thinking??? Subhanallah.... Simply amazing!



Welkam 2014

Hello readers...

Baru je lepas blogwalking... Rata2nya most bloggers citer tentatng wrap up year 2013 and azam baru.

Same here... I'll tell u about my azam in 2013, what happend to them and plan for 2014.

Earlier in Jan 2013, there were 3 azam yang i nak capai this year... I nak reduce my weight, I nak habiskan my study and nak teruskan usaha TTC for a baby in 2013. Out of this 3, 2 is in progress and one memang x usik langsung...

Yang mana tak usik langsung? Bab nak abis belajaq tu... huhuhuhu.... tak tau la... dah makin tua ni makin malas plak i nak sambung. Padahal just 1 more paper to go. But that one paper la yang paling susah (coz i x buat keje tu dah). Really... i memang berniat nak abiskn belajaq ni... But may be sebab limit to abiskan this paper is up to Jun 2017, so i took my own sweet time nak finish. Isyk... not good... OK. I'll try my hardest to finish it in 2014. InshaAllah... doakan i :-)

Second Azam, on usaha TTC for a baby in 2013. I would say, this is in progress. I did my second IVF in April 2013. And even though the result is negative, I think banyak hikmah di sebaliknya. My thank you for you readers of this blog atas segala support u all during the time. And special thank you to my dear hubby, for being my rock and always with me all the way (I luv u abang ;-) mmmuuuuaaahhhh...) InshaAllah, we shall try again for 3rd IVF in 2014. And on top of that, i nak usaha cara lain juga nanti. Usaha utk TTC bagi i tak pernah habis. Selagi ada cara dan kemampuan, InshaAllah i nak teruskan buat selagi mampu. So that i tak look back regretting and wondering why i haven't done that. Doakan misi i berjaya in 2014 ya :-)

Third one, on loosing weight. Official result as of 31 Dec 2013 weighing ye lah seperti berikut:

For my Part 4 of 90 days challenge:



I just managed to reduced a total of 2 kgs in 3 months. With this, total of my weight loss in 2013 is:

6kgs! I lost 6kgs this year. May be not much to some people, but i'm proud of my achievement. Even my BMI dah masuk range normal BMI. No more overweight. And I can see the difference when i look back at my photo awal tahun dulu and sekarang. Alhamdulillah... I sincerely would like to thanks my scoolmate Di (she probably doesn't read my entry kot) and also to Yani a.k.a Batik Pink and Atie (my diet buddy) for the support given. Tengok entry u all in blog and ur sharing kat wassap, memang sangat membantu i. To me, this is usaha TTC jugak... I need to shed off the kilos and live healthyly, so that I'll be in optimum health for my next year IVF. I would really recommend cara loosing weight dengan menetapkan short term goal macam yg i buat in my 90 days challenge. And really, by just changing ur eating habit, memang sangat membantu utk loose weight. I akan teruskan my weight loss journey (coz BMI sekarang ni eventhough dah normal, tapi dok kat sempadan nk masuk overweight). So 90 days challenge akan diteruskan ke 2014 starting with 90 days challenge part 1, 2014 with a target to loose 3 kgs :-) Ada sesapa nak join i?


Well, 2013 sure has its up and down. Banyak pengalaman yang mematangkan fikiran, dan menjadikan i lebih tabah (hopefully) dalam hidup i. Hopefully 2014 will bring happiness and good news. And Semoga Allah menjadikan kita hamba Nya yang lebih bersyukur.

Happy New Year to all, and have a blast 2014 :-)